Skip to Content

NF:s första möte ägde rum i november 1920 i Genève. President Woodrow Wilson (till höger) kom att spela en betydande roll vid grundandet av Nationernas förbund. Trots detta gick USA aldrig med. Foto: Wikimedia Commons
HISTORIA

Strävan efter fred

Digital utgåva

För 100 år sedan i år grundades Nationernas förbund (NF). Syftet med organisationen var att försöka bevara freden efter första världskriget. Dock kom den att försvagas under 1930-talet för att till sist upplösas formellt 1946, kort efter att Förenta nationerna (FN) bildats.

Publicerad: 1 juni, 2020, 16:38

  • Svenska

Läs även

Nationernas förbund (NF) grundades visserligen den 10 januari 1920, men idéer till grundandet av en internationell organisation vars syfte skulle vara att verka för världsfred började växa fram i Storbritannien och USA samtidigt som första världskriget utkämpades. År 1915 bildade nämligen en grupp globalistiska pacifister i Storbritannien The Bryce Group, som senare kom att få namnet The League of Nations Society och bli inflytelserik. Samma år bildades The League of Enforced Peace i USA i syfte att verka för fred. Den grundläggande, pacifistiska grunden till Nationernas förbund växte således fram som en motreaktion på kriget som rasade i världen innan själva organisationen fanns.

Ett betydande steg mot Nationernas förbunds grundande var den brittiske advokaten och parlamentsledamoten Robert Cecils (1864–1958) förslag att en kommitté med uppdraget att utveckla ett fördrag till ett internationellt världsfredsverkande förbund. Denna kommitté, som leddes av Walter Phillimore (1845–1929), tillsattes år 1918. USA:s president, Woodrow Wilson (1856–1924), var dock inte nöjd med kommitténs arbete utan lät skriva tre egna utkast till fördrag. Även den sydafrikanske militären Jan Christiaan Smuts (1870–1950) utarbetade förslag till fördrag.

Under fredskonferensen i Paris 1919 kom till sist Cecil, Smuts och Wilson överens om ett slutgiltigt fördrag till organisationen som fått namnet Nationernas förbund. Enligt kapitlet ”The League of Nations and the Versailles International Order” av Victor-Yves Ghebali, som ingår i The League of Nations – 19201946: Organization and Accomplishments: A Retrospective of the First International Organization for the Establishment of World Peace, utgiven av Förenta nationerna, kom det slutliga fördraget till Nationernas förbund att, på initiativ av Wilson, utgöra en del av första delen av Versaillesfreden. Wilson ville nämligen, enligt Ghebali, att Nationernas förbund skulle accepteras av de europeiska allierade staterna.

Nationernas förbunds medlemsstater genom åren 1920-1946. Bild: Wikimedia Commons

 

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • AxelWKarlsson

    Mellan krigen fanns int “polska staden Danzig” – de stad som NF hade relationer till var inte en polsk stad. Staden kallades mellan krigen “fri stat” och var alltså en egen statsbildning med tysk befolkning. Efter WK II annekterades staden av polacker.

  • AxelWKarlsson

    Japan utträdde ur NF i samband med att dess krig i Kina kritiserades. När italien angrep Abbesinien / Etiopen och dess kejsare vädjade till NF genom ett tal till NF visade sig NF helt tandlöst. – Den svenske statsministern Hjalmar Branting var starkt troende på NF och tog tåget till Geneve och deltog i arbete och förhandlingar vid flera tillfällen.

Frimurarnas dolde mästare

HISTORIATill följd av den skeva, okritiska historieskrivningen är knappt något om den verklige Gustaf III allmänt känt. Bland det allra minst kända om honom är att han var en av de tre mästarna inom frimurarorden i 1700-talets Stockholm. Han var den mest världslige och kritiske av de tre, men var inte desto mindre en aktiv frimurare tills han fick mäktiga fiender inom orden.

Den svenske lord Byron

HISTORIALöjtnant Gustaf Lorentz Sommelius, som även är känd under sin pseudonym Beppo, hör inte till Sveriges mer kända diktare, men hans intensiva, mörka och dramatiska poesi överlevde honom och är värd att läsas och uppmärksammas. Hans diktarstil gjorde att han kom att betraktas som en svensk lord Byron.

Tre länder – en union

HISTORIAUnder ett politiskt möte i Kalmar i juli år 1397 ingick Sverige, Norge och Danmark i en union som gått till historien som Kalmarunionen. Syftet med denna union var att stabilisera det politiska läget och bevara freden i Norden. Tvärtom blev det början på en av de mest våldsamma och konfliktfyllda tiderna i hela Sveriges historia.

Vattuminskningen

HISTORIA”Vattenminskningsläran väckte anstöt i kyrkliga kretsar eftersom den ansågs strida mot bibeln, och förklarades av prästerskapet vid 1747 års riksdag vara ’en opålitlig sats på vilken inget i historien kunde byggas’. Biskop Johan Browallius i Åbo, teolog och professor i fysik och botanik, […] Enligt honom berodde vattuminskningen på att syndaflodens vatten fortfarande höll på att dra sig tillbaka.” Så såg man tidigare på det vi kal­lar landhöjningen, enligt Wikipedia.

Olof Sköt-konungs dop

HISTORIAAnna smakade på vattnet. Det var friskt och svalkade i värmen. I skuggan under lövträden stod en bänk och hon satte sig ner. Anna var ledare för en grupp glada pensionärer som reste runt Kinnekulle. Nu hade de kommit till Husaby där Olof Eriksson Skötkonung lät döpa sig år 1008. I Husaby källa, i Västergötland, vid foten av den uråldriga slocknade vulkanen, Kinnekulle. En stentrappa leder ner till källan som springer fram ur berget. Att gå nedför dessa trappor och se källan är en resa tillbaka genom historien.

Riksföreståndaren som nästan blev kung

HISTORIASten Sture den yngre var Sveriges riksföreståndare under en våldsam och konfliktfylld tid. Varken han eller hans anhängare ville att Sverige skulle förbli underkastat danskt styre, vilket ledde till att han fick många mäktiga fiender, bannlystes av påven och hamnade i krig med Kristian II. Ändå vägrade Sten Sture ge sig och var den av Sturarna som kom närmast den svenska kungakronan.

Svenskbybornas tragiska historia

HISTORIADet är nog inte så många som känner till historien om gruppen svenskättlingar på Dagö som tvingades ut på en lång resa för att bosätta sig vid floden Dnjeprs strand i Ukraina. Trots många umbäranden i form av svält och sjukdomar överlevde en liten skara som arbetade sig till ett framgångsrikt lantbruk i byn de byggde upp. Där blev de även kända för bland annat sin skicklighet i hästuppfödning. Den ryska revolutionen och världskrigen satte dock stopp för framgångssagan.

Religion, folktro och Selma Lagerlöf

HISTORIASelma Lagerlöf var verksam under realismens stortid inom litteraturen, men i hennes verk möter läsaren spöken, äventyrliga kavaljerer, tomtar och förvandlingar samt kärlek som övervinner hinder. Hon följde med andra ord inte strikt sin tids ideal, vilket ledde till ett blandat bemötande av hennes verk men också till att hennes böcker blev unika mästerverk som är läsvärda än idag.

Gå till arkivet

Send this to a friend