Skip to Content

Asylexperter har bråda dagar. Foto: Nya Tider
Sverige

202 100 väntas invandra i år

Migrationsverkets nya prognos för invandringen 2014 slår alla tidigare rekord – med nästan det dubbla. Bara antalet nya asylsökande väntas uppgå till 75 000-89 000, främst från de nya konflikthärdarna i Mellanöstern. Dessa väntas senare ta in minst lika många anhöriga. För det vill Migrationsverket nu ha ökade anslag med 48 miljarder de kommande fem åren.

Publicerad: 28 augusti, 2014, 14:14

  • Svenska

Läs även

Under Alliansregeringen har Sveriges invandringsmottagande ökat dramatiskt. För 2013 uppger Statistiska centralbyrån att ”Till följd av stor invandring från länder med oroligheter, bland annat Syrien och Somalia, var invandringen till Sverige under 2013 den högsta någonsin med 115 845 personer”. I år kommer denna att nära fördubblas, enligt Migrationsverkets nya prognos. Inräknat samtliga invandrargrupper väntas 202  100 personer begära uppehållstillstånd i Sverige i år.

Av dessa väntas 80 000 vara asylsökande, en radikal ökning från förra årets rekordsiffra på 54 259. 62 000 personer väntas begära att få invandra under 2014 i egenskap av anhöriga, nästan uteslutande på grund av anknytning till dem som redan har tagit sig hit – legalt eller illegalt. Övriga invandrargrupper är 34 500 så kallade arbetskraftsinvandrare, 9 300 studenter och 16 000 EES-medborgare.

Så sent som i april höjde Migrationsverket sin prognos för antalet asylsökande 2014 till 57 000-70 000 personer. Nu höjs alltså denna siffra till 80 000 – ungefär lika många som Sverige tog emot totalt mellan 1995 och 2001. Man väntas höja denna siffra ytterligare under oktober, vilket innebär att över 100 000 kan komma att söka asyl i Sverige i år.

– Det blir alltid en ökning på hösten. Vi tror att det blir så i år också. Möjligheten att resa ökar när sommaren går mot sitt slut, säger Christer Zettergren, chef för Migrationsverkets omvärldsavdelning, till Sydsvenskan.
Man hänvisar då till de irakier som ännu inte börjat nå Sverige. Migrationsverket tog nyligen fram en ny rättslig vägledning för att minoritetsgrupper från norra Irak – kristna, yezidier, turkmener och shabaker – ska få en generös bedömning i asylärenden. Vad gäller invandrare från Syrien är man redan generösast i EU, bara här ges syrier automatiskt permanent uppehållstillstånd. Enligt EU:s statistikmyndighet Eurostat gav Sverige år 2013 asyl åt 24 015 sökande, en siffra som bara Tyskland kommer i närheten av med 20 125 positiva asylbesked. Tyskland har åtta gånger så stor befolkning som Sverige. Tyskland nekade dessutom 56 000 personer asyl, medan Sverige nekade 12 000. Av alla 112 730 personer som beviljades asyl i EU 2013 stod Sverige för nästan en fjärdedel.

Invandringen bedöms inte heller minska 2015, Migrationsverkets prognos visar på 191 570 asylsökande. Om trenden håller i sig kommer en miljon personer att invandra på fem år, mer än 10 procent av befolkningen.

För att klara anstormningen begär Migrationsverket större anslag. Bara den extra kostnaden beräknas vara 48 miljarder kronor, fördelat på åren 2014-2018. Detta är alltså inte totala kostnader för invandringen, utan bara det omedelbara mottagandet i form av ersättningar till kommunerna för uppehälle, SFI och liknande. Det beviljade anslaget till verksamheten 2014 var i linje med verkets februariprognos, 18,3 miljarder kronor. I juliprognosen begär man om en höjning till 21 miljarder för 2014, varefter anslagen höjs till 30 miljarder redan 2016.

Detta kan jämföras med utgifter i statens budget som hälsovård, sjukvård och social omsorg, som budgeterats 62 miljarder kronor, och Försvaret 47 miljarder kronor under 2014.

Migrationsverket varnar för konsekvenserna om anslagen inte höjs. Bland annat innebär det att ”hela tillstånds- och medborgarskapsverksamheten läggs ner” från 2015, vilket enligt verket skulle leda till att det från 2017 inte längre går att tala om att Sverige har en reglerad invandring. Man skulle inte hinna med att bedöma enskilda fall. Vad gäller ”dagersättning, ersättning för hälso- och sjukvård för asylsökande och placeringskostnader för ensamkommande barn” samt boendekostnader räcker tillgängliga medel till september respektive november. Sen är pengarna slut.

De senaste åren har 90 procent av befolkningsökningen berott på invandring, enligt Statistiska centralbyrån. Även resterande 10 procent beror på invandringen, då det är invandrare som står för en stor del av födslarna. Den svenska delen av befolkningen är stabil eller till och med minskande på grund av låg nativitet.

Enligt de dystraste prognoser beräknades svenskar vara i minoritet år 2050, men med denna tidigare oskådade invandring kan det gå dubbelt så fort. Affes statistik-blogg presenterade nyligen siffror från SCB som visar att personer med utländsk bakgrund redan är i majoritet, 50,2 procent, i Malmö stad. Även om en del av dessa kan antas vara danskar visar det på en skrämmande trend.

Under vecka 33 sökte 2 359 personer asyl i Sverige. Detta kan jämföras med att det under hela 2013 kom totalt 3 238 asylsökande till Finland, varav 1 800 beviljades asyl.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Stor risk för ekonomisk brottslighet i bostadsrättsföreningar

ANALYSI efterspelet till några uppmärksammade bedrägerier mot bostadsrättsföreningar har Fastighetsägarna låtit Sweco genomföra en undersökning av hur utsatta bostadsrättsföreningar i allmänhet är för ekonomisk brottslighet. Resultatet av undersökningen, som presenterades i en rapport den 1 oktober i år, visar att risken för att utsättas för bedrägerier är mycket stor. Stora brister i den ekonomiska förvaltningen, dålig styrning och bristande engagemang från medlemmarna anges som viktiga riskmoment.

Samhällskritisk akademiker frihetsberövad av över tio poliser

Det fattades inga polisiära resurser när Stockholmspolisen frihetsberövade, kroppsvisiterade, och i ilfart förde bort den flerfaldigt examinerade akademikern och samhällskritikern Bilyana Martinovski från Arlanda flygplats. Orsaken? Hon var misstänkt för förtal av Kajsa Klein på #jagärhär, men det fick hon inte reda på förrän flera timmar senare.

Göteborgs rånvåg – senaste offret tolv år gammal

INRIKESVarje månad utförs i Göteborg i genomsnitt över 30 personrån, där vanligen både gärningsmän och offer är unga. Hot och våld utövas vid dessa attacker, men bytena begränsar sig till mobiltelefoner och jackor. ”Under ett par års tid har vi haft en ganska kraftig ökning, och det fortsätter”, säger en polischef till Nya Tider.

Rasismen mot vita markägare i Sydafrika tas upp i Sveriges riksdag

INRIKESDen allt mer trängande situationen för vita markägare i Sydafrika kommer att tas upp i Sveriges riksdag. Detta sedan Roger Richtoff och Björn Söder från Sverigedemokraterna uppmärksammat frågan i en fristående motion. Nu vill de att den svenska regeringen agerar för att förmå Sydafrikas regering att stoppa planerna på rasistisk mark­expropriation. Richtoff säger till Nya Tider att motionen är ett sätt att uppmärksamma frågan.

Astrid Lindgrens värld söker barnskådespelare – efterfrågar särskilt ickesvenskar

Inför säsongen år 2020 söker Astrid Lindgrens värld i Vimmerby nya barnskådespelare. I jobbannonsen efterfrågar man särskilt ickesvenska barn som kan ”berika verksamheten” med etnisk och kulturell mångfald. När Nya Tider vill ställa frågor till ansvariga vid temaparken tycks ledningen ha fått kalla fötter och vill inte kommentera jobbannonsen över huvud taget. Diskrimineringsombudsmannen menar dock att detta skulle kunna vara fråga om möjlig diskriminering av svenskar.

Åkesson tar avstånd från Alternativ för Sverige

I ett samtal med Navid Modiri får Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson frågan vad han tycker om Alternativ för Sverige. Åkesson svarar att partiet är bildat av personer som ville föra Sverigedemokraternas ideologiska utgångspunkter i en annan riktning än han själv, och att Alternativ för Sverige drar till sig ”knäppgökar”. Själv menar han att han gärna går i en Prideparad.

Politikfakta raderat efter S-kritik

INRIKESDen mycket populära nyhetssidan Politikfakta blev den 23 september drabbat av det digitala bokbålet då sidan försvann från Facebook utan närmare förklaring. Några dagar senare var kanalen uppe igen, men glädjen för läsarna blev kort och den 13 oktober togs sidan återigen bort.

Staffanstorps polisstation sprängdes – läsarbilder visar att allt är lugnt igen

INRIKESBombdådet mot Staffanstorps polisstation väckte sensation men möttes också av axelryckningar hos många invånare. ”Det är ju så här det är nu för tiden”. Här visar vi bilder från en läsare som tittade till stället dagen efter när reparationerna påbörjats. En elsparkcyklist är efterlyst för pojkstrecket.

Gå till arkivet

Send this to a friend