Skip to Content

Asylexperter har bråda dagar. Foto: Nya Tider
Sverige

202 100 väntas invandra i år

Migrationsverkets nya prognos för invandringen 2014 slår alla tidigare rekord – med nästan det dubbla. Bara antalet nya asylsökande väntas uppgå till 75 000-89 000, främst från de nya konflikthärdarna i Mellanöstern. Dessa väntas senare ta in minst lika många anhöriga. För det vill Migrationsverket nu ha ökade anslag med 48 miljarder de kommande fem åren.

Publicerad: 28 augusti, 2014, 14:14

  • Svenska

Läs även

Under Alliansregeringen har Sveriges invandringsmottagande ökat dramatiskt. För 2013 uppger Statistiska centralbyrån att ”Till följd av stor invandring från länder med oroligheter, bland annat Syrien och Somalia, var invandringen till Sverige under 2013 den högsta någonsin med 115 845 personer”. I år kommer denna att nära fördubblas, enligt Migrationsverkets nya prognos. Inräknat samtliga invandrargrupper väntas 202  100 personer begära uppehållstillstånd i Sverige i år.

Av dessa väntas 80 000 vara asylsökande, en radikal ökning från förra årets rekordsiffra på 54 259. 62 000 personer väntas begära att få invandra under 2014 i egenskap av anhöriga, nästan uteslutande på grund av anknytning till dem som redan har tagit sig hit – legalt eller illegalt. Övriga invandrargrupper är 34 500 så kallade arbetskraftsinvandrare, 9 300 studenter och 16 000 EES-medborgare.

Så sent som i april höjde Migrationsverket sin prognos för antalet asylsökande 2014 till 57 000-70 000 personer. Nu höjs alltså denna siffra till 80 000 – ungefär lika många som Sverige tog emot totalt mellan 1995 och 2001. Man väntas höja denna siffra ytterligare under oktober, vilket innebär att över 100 000 kan komma att söka asyl i Sverige i år.

– Det blir alltid en ökning på hösten. Vi tror att det blir så i år också. Möjligheten att resa ökar när sommaren går mot sitt slut, säger Christer Zettergren, chef för Migrationsverkets omvärldsavdelning, till Sydsvenskan.
Man hänvisar då till de irakier som ännu inte börjat nå Sverige. Migrationsverket tog nyligen fram en ny rättslig vägledning för att minoritetsgrupper från norra Irak – kristna, yezidier, turkmener och shabaker – ska få en generös bedömning i asylärenden. Vad gäller invandrare från Syrien är man redan generösast i EU, bara här ges syrier automatiskt permanent uppehållstillstånd. Enligt EU:s statistikmyndighet Eurostat gav Sverige år 2013 asyl åt 24 015 sökande, en siffra som bara Tyskland kommer i närheten av med 20 125 positiva asylbesked. Tyskland har åtta gånger så stor befolkning som Sverige. Tyskland nekade dessutom 56 000 personer asyl, medan Sverige nekade 12 000. Av alla 112 730 personer som beviljades asyl i EU 2013 stod Sverige för nästan en fjärdedel.

Invandringen bedöms inte heller minska 2015, Migrationsverkets prognos visar på 191 570 asylsökande. Om trenden håller i sig kommer en miljon personer att invandra på fem år, mer än 10 procent av befolkningen.

För att klara anstormningen begär Migrationsverket större anslag. Bara den extra kostnaden beräknas vara 48 miljarder kronor, fördelat på åren 2014-2018. Detta är alltså inte totala kostnader för invandringen, utan bara det omedelbara mottagandet i form av ersättningar till kommunerna för uppehälle, SFI och liknande. Det beviljade anslaget till verksamheten 2014 var i linje med verkets februariprognos, 18,3 miljarder kronor. I juliprognosen begär man om en höjning till 21 miljarder för 2014, varefter anslagen höjs till 30 miljarder redan 2016.

Detta kan jämföras med utgifter i statens budget som hälsovård, sjukvård och social omsorg, som budgeterats 62 miljarder kronor, och Försvaret 47 miljarder kronor under 2014.

Migrationsverket varnar för konsekvenserna om anslagen inte höjs. Bland annat innebär det att ”hela tillstånds- och medborgarskapsverksamheten läggs ner” från 2015, vilket enligt verket skulle leda till att det från 2017 inte längre går att tala om att Sverige har en reglerad invandring. Man skulle inte hinna med att bedöma enskilda fall. Vad gäller ”dagersättning, ersättning för hälso- och sjukvård för asylsökande och placeringskostnader för ensamkommande barn” samt boendekostnader räcker tillgängliga medel till september respektive november. Sen är pengarna slut.

De senaste åren har 90 procent av befolkningsökningen berott på invandring, enligt Statistiska centralbyrån. Även resterande 10 procent beror på invandringen, då det är invandrare som står för en stor del av födslarna. Den svenska delen av befolkningen är stabil eller till och med minskande på grund av låg nativitet.

Enligt de dystraste prognoser beräknades svenskar vara i minoritet år 2050, men med denna tidigare oskådade invandring kan det gå dubbelt så fort. Affes statistik-blogg presenterade nyligen siffror från SCB som visar att personer med utländsk bakgrund redan är i majoritet, 50,2 procent, i Malmö stad. Även om en del av dessa kan antas vara danskar visar det på en skrämmande trend.

Under vecka 33 sökte 2 359 personer asyl i Sverige. Detta kan jämföras med att det under hela 2013 kom totalt 3 238 asylsökande till Finland, varav 1 800 beviljades asyl.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Över 4 000 döda i Covid-19

INRIKESAntalet döda i Covid-19 i Sverige passerade idag 4 000 fall. Totalt har Folkhälsomyndigheten konstaterat 4 029 dödsfall, vilket är en ökning med 31 nya dödsfall sedan gårdagen. Samtidigt har 384 nya fall av coronaviruset SARS-CoV-2 bekräftats vilket innebär att det totala antalet bekräftade smittade nu nått 33 843 i Sverige.

Vänsterextremist döms för flera brutala överfall mot äldre

BROTT OCH KRIMINALFALLDen 12 maj dömdes den nu 21-årige Samuel Redin i Attunda tingsrätt till åtta års fängelse för ett antal överfall, varav ett bedömdes vara mordförsök. En äldre kvinna skadades så svårt av flera slag med hammare att hon efter angreppet sitter i rullstol, oförmögen att tala eller göra någonting på egen hand. Genom utredningen och aktiviteter på sociala medier framträder en bild av en gärningsman som saknar egentlig sysselsättning eller mål i livet, men som är mycket intresserad av mord, barnpornografi och kommunism.

Google ger sig in på bankkorts-marknaden – får kritik

UTRIKESDen globala IT-jätten Google planerar att lansera ett eget bankkort, både fysiskt och virtuellt. Båda ska kopplas till deras redan existerande betaltjänst Google Pay. För närvarande är det bara möjligt att betala med Google Pay online men inte i butiker. Ett Google Pay Card skulle utvidga användningsområdet väsentligt och inte bara ge it-jätten nya intäkter, utan även nya möjligheter att spionera på och styra sina kunder.

Inflationen mätt i KPIF nere under noll i april – tecken på ökad risk för ekonomiska problem

ANALYSDen 13 maj redovisade SCB inflationsläget i april, med en samlad negativ inflation. Det var visserligen en väntad nedgång på grund av coronavirusets effekter, men många överraskas av kraften i prisutvecklingen. Bilden är dock inte enkel, energipriserna (olja och el) står för huvuddelen av minskningen. Utan energipriserna ligger inflationen på 1,0 procent, betydligt mer beskedligt sett ur ett inflationsmålsperspektiv. Riskerna för en allvarlig ekonomisk kris måste dock anses ha ökat.

Migrationsverket till kommunerna: Ni skall ta emot tusentals kvotflyktingar i höst

INRIKESMottagandet av kvotflyktingar har tillfälligt pausats på grund av coronaviruset. I lokaltidningen Dagens Västervik framgår nu att årets kvot om 5 000 kvotflyktingar ändå skall uppfyllas, enligt Migrationsverket. ”Det innebär att kommunerna i landet skall vara beredda på att ta emot fler kvotflyktingar på kort tid”, skriver lokaltidningen.

Läkare: ”Människor kvävs av vården och media mörkar”

INRIKESLäkare i olika regioner rekommenderas att i vissa fall vid Covid-19 ge morfin till patienter som har svårt att andas – en behandling som hämmar drivet för syreupptagning. Nättidningen Exakt24 har träffat Jon Tallinger, specialist­läkare i allmänmedicin, som begärde tjänstledigt efter att ha vägrat behandla i enlighet med rekommendationerna.

Farage varnad av polis efter att ha filmat plats för stort migrantinflöde

STORBRITANNIENKlockan 22.00 den 4 maj knackade den brittiska polisen på dörren till politikern, numera ledare för Brexitpartiet, Nigel Farages dörr. Skälet var att han samma morgon hade begett sig till Dover vid kusten, där minst 1 000 migranter anlänt hittills i år, för att se och berätta om detta inflöde.

Alla mobiltelefoner kopplas ihop för global kontaktspårning – Flera säkerhets- och integritetsexperter slår nu larm

UTRIKESDe multinationella teknikgiganterna Apple och Google samarbetar nu för att skapa ett massivt övervakningssystem som ska underlätta för världens regeringar med kontaktspårning av sina medborgare. Det ger den tekniska förutsättningen för att alla människor i hela världen ska kunna övervakas och spåras i realtid. Detta görs i folkhälsans namn denna gång, precis som det tidigare gjordes i namn av kriget mot terrorn. Många välkomnar det nu som då av rädsla för en lika skrämmande som oftast osynlig och i mycket okänd fiende.

Gå till arkivet

Send this to a friend