Asylexperter har bråda dagar. Foto: Nya Tider

202 100 väntas invandra i år

Migrationsverkets nya prognos för invandringen 2014 slår alla tidigare rekord – med nästan det dubbla. Bara antalet nya asylsökande väntas uppgå till 75 000-89 000, främst från de nya konflikthärdarna i Mellanöstern. Dessa väntas senare ta in minst lika många anhöriga. För det vill Migrationsverket nu ha ökade anslag med 48 miljarder de kommande fem åren.

Under Alliansregeringen har Sveriges invandringsmottagande ökat dramatiskt. För 2013 uppger Statistiska centralbyrån att ”Till följd av stor invandring från länder med oroligheter, bland annat Syrien och Somalia, var invandringen till Sverige under 2013 den högsta någonsin med 115 845 personer”. I år kommer denna att nära fördubblas, enligt Migrationsverkets nya prognos. Inräknat samtliga invandrargrupper väntas 202  100 personer begära uppehållstillstånd i Sverige i år.

Av dessa väntas 80 000 vara asylsökande, en radikal ökning från förra årets rekordsiffra på 54 259. 62 000 personer väntas begära att få invandra under 2014 i egenskap av anhöriga, nästan uteslutande på grund av anknytning till dem som redan har tagit sig hit – legalt eller illegalt. Övriga invandrargrupper är 34 500 så kallade arbetskraftsinvandrare, 9 300 studenter och 16 000 EES-medborgare.

Så sent som i april höjde Migrationsverket sin prognos för antalet asylsökande 2014 till 57 000-70 000 personer. Nu höjs alltså denna siffra till 80 000 – ungefär lika många som Sverige tog emot totalt mellan 1995 och 2001. Man väntas höja denna siffra ytterligare under oktober, vilket innebär att över 100 000 kan komma att söka asyl i Sverige i år.

– Det blir alltid en ökning på hösten. Vi tror att det blir så i år också. Möjligheten att resa ökar när sommaren går mot sitt slut, säger Christer Zettergren, chef för Migrationsverkets omvärldsavdelning, till Sydsvenskan.
Man hänvisar då till de irakier som ännu inte börjat nå Sverige. Migrationsverket tog nyligen fram en ny rättslig vägledning för att minoritetsgrupper från norra Irak – kristna, yezidier, turkmener och shabaker – ska få en generös bedömning i asylärenden. Vad gäller invandrare från Syrien är man redan generösast i EU, bara här ges syrier automatiskt permanent uppehållstillstånd. Enligt EU:s statistikmyndighet Eurostat gav Sverige år 2013 asyl åt 24 015 sökande, en siffra som bara Tyskland kommer i närheten av med 20 125 positiva asylbesked. Tyskland har åtta gånger så stor befolkning som Sverige. Tyskland nekade dessutom 56 000 personer asyl, medan Sverige nekade 12 000. Av alla 112 730 personer som beviljades asyl i EU 2013 stod Sverige för nästan en fjärdedel.

Invandringen bedöms inte heller minska 2015, Migrationsverkets prognos visar på 191 570 asylsökande. Om trenden håller i sig kommer en miljon personer att invandra på fem år, mer än 10 procent av befolkningen.

För att klara anstormningen begär Migrationsverket större anslag. Bara den extra kostnaden beräknas vara 48 miljarder kronor, fördelat på åren 2014-2018. Detta är alltså inte totala kostnader för invandringen, utan bara det omedelbara mottagandet i form av ersättningar till kommunerna för uppehälle, SFI och liknande. Det beviljade anslaget till verksamheten 2014 var i linje med verkets februariprognos, 18,3 miljarder kronor. I juliprognosen begär man om en höjning till 21 miljarder för 2014, varefter anslagen höjs till 30 miljarder redan 2016.

Detta kan jämföras med utgifter i statens budget som hälsovård, sjukvård och social omsorg, som budgeterats 62 miljarder kronor, och Försvaret 47 miljarder kronor under 2014.

Migrationsverket varnar för konsekvenserna om anslagen inte höjs. Bland annat innebär det att ”hela tillstånds- och medborgarskapsverksamheten läggs ner” från 2015, vilket enligt verket skulle leda till att det från 2017 inte längre går att tala om att Sverige har en reglerad invandring. Man skulle inte hinna med att bedöma enskilda fall. Vad gäller ”dagersättning, ersättning för hälso- och sjukvård för asylsökande och placeringskostnader för ensamkommande barn” samt boendekostnader räcker tillgängliga medel till september respektive november. Sen är pengarna slut.

De senaste åren har 90 procent av befolkningsökningen berott på invandring, enligt Statistiska centralbyrån. Även resterande 10 procent beror på invandringen, då det är invandrare som står för en stor del av födslarna. Den svenska delen av befolkningen är stabil eller till och med minskande på grund av låg nativitet.

Enligt de dystraste prognoser beräknades svenskar vara i minoritet år 2050, men med denna tidigare oskådade invandring kan det gå dubbelt så fort. Affes statistik-blogg presenterade nyligen siffror från SCB som visar att personer med utländsk bakgrund redan är i majoritet, 50,2 procent, i Malmö stad. Även om en del av dessa kan antas vara danskar visar det på en skrämmande trend.

Under vecka 33 sökte 2 359 personer asyl i Sverige. Detta kan jämföras med att det under hela 2013 kom totalt 3 238 asylsökande till Finland, varav 1 800 beviljades asyl.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Vem blir ny chef för Wagnergruppen?

Vem blir ny chef för Wagnergruppen?

🟠 UTRIKES Rysslands president Vladimir Putin uppges ha träffat Andrej Trosjev, en av grundarna av Wagnergruppen, förra torsdagen. Den dekorerade krigsveteranen, som är känd under sitt alias ”Sedoi” (Gråhår), sägs ha blivit ombedd att leda frivilliginsatserna i Ukraina

Läs även:

Nu kan du avlyssnas av polisen utan att vara misstänkt för brott

Nu kan du avlyssnas av polisen utan att vara misstänkt för brott

🟠 INRIKES Tack vare en ny lag som gick igenom riksdagen ges polisen kraftigt ökade befogenheter för att avlyssna och övervaka kriminella. Men lagen ger dem även möjlighet att genomföra samma övervakning av anhöriga, arbetsplatser eller grupper – vilket kan inkludera politiska dissidenter. Nu meddelar regeringen att man även vill öka mängden kameror – som ska kunna använda samma sorts ansiktsigenkänning som i diktaturen Kina.

Dödligaste 24 timmarna i dödligaste månaden

Dödligaste 24 timmarna i dödligaste månaden

🟠 INRIKES De 24 timmarna mellan onsdag och torsdag var den hittills dödligaste tidsperioden sett till gängvåld i september månad, som i sin tur är den dödligaste månaden i Sveriges historia. Ett nytt kapitel i det mångkulturella Sverige tar vid, med barn som avrättas, bombdåd mot oskyldiga och politiker som står handfallna.

Konstnären Dan Park dömd till fyra månaders fängelse

Konstnären Dan Park dömd till fyra månaders fängelse

🟠 INTERVJU: Dan Park om domen, konsten och symbolerna. Den Malmöbaserade gatukonstnären Dan Park, 55, dömdes i Malmö tingsrätt till fyra månaders fängelse för hets mot folkgrupp. Park säger till Nya Tider att han kommer att överklaga domen. Det är även troligt att åklagaren, som hade yrkat på nio månaders fängelse, kommer att begära prövning i högre instans. Samtidigt stäms Dan Park för ytterligare fall av hets mot folkgrupp i Göteborgs tingsrätt. I bägge målen handlar det om att symboler kopplade till nazism gestaltas, exempelvis svastikan, men enligt Park har åklagare medvetet valt att misstolka vad han vill visa med sin konst.

Moské helt förstörd i brand

Moské helt förstörd i brand

🟠 INRIKES Den stora moskén i Årby i Eskilstuna som omgärdats av kontroverser har totalförstörts i en brand som polisen misstänker är anlagd. Enligt räddningstjänst låter man huvudbyggnaden brinna ner och fokuserar på att försöka rädda en tillbyggnad istället.

Nyhetsdygnet

Äntligen – en Malmbergbiografi

🟠 Bokrecension. Bertil Malmberg är ett rätt stort namn inom svensk poesi­. Han kanske står i skuggan av samtida gestalter som Gunnar Ekelöf och Harry Martinson, men han är långtifrån glömd. Malmberg var Akademi­ledamot och en vurmare för sådant som det traditionella Tyskland, vilket gör honom till ett naturligt fokus för mången konservativ litteraturvän. Tack vare en personlig, konstnärlig omprövning i slutet av 1940-talet blev han även accepterad av den svenska modernistiska skolan, samtidigt som han bevarade sin integritet. En ny biografi om Malmberg ger anledning till en närmare titt på mannen, hans liv och hans verk.

Stridsskrift mot modernism och trista hus

🟠 Denna bok är en opinionsbildande skrift, rikt illustrerad, med korta texter och bilder på varje uppslag. Den är skriven av Jerker Söderlind. Han har utbildat sig till arkitekt och journalist, och driver ett företag som sysslar med stadsutveckling. Den här boken innehåller så många glada attacker mot nutida svenskt stadsbyggande att man riktigt ser framför sig hur de som är nedgrävda i modernismens skyttegravar fullständigt måste explodera av raseri. Att boken är skriven så visar hur långt detta arkitekturkrig har gått.

Den poetiske prästen

🟠 Johan Ludvig Runebergs författarskap. Den finlandssvenske skalden Johan Ludvig Runeberg blev redan under sin livstid känd och älskad i både Sverige och Finland för sina diktverk. Han skrev bland annat det episka diktverket Fänrik Ståls sägner, Kung Fjalar som utspelas i Norden under vikingatiden, samt Majsång som sjungs traditionsenligt under Valborgsfirandet. Trots att han var finsk nationalist har hans diktning haft oskattbar betydelse även för den svenska nationalkänslan.

Vad vill World Economic Forum?

🟠 11 exempel på konkreta framtidsplaner för planeten. World Economic Forum (WEF) är en av de mest inflytelserika globalistiska privata organisationerna som finns i världen. De ingår samarbete med FN och skryter öppet med att deras lärjungar ”infiltrerar” världens regeringar. Men vad döljer sig egentligen bakom allt prat om ”hållbarhet”, ”resiliens” och ”Den stora återställningen”? Nya Tider listar elva av de mest förryckta idéer som WEF verkar för.

Apostlarnas apostel i legendens värld

🟠 HISTORIA Under 1200-talet skrev ärkebiskopen av Genua, Jacobus de Voragine, Gyllene legender, som är en samling av berättelser om olika bibliska personer och helgon. Ett av de helgon han skrev om var Maria Magdalena. Hans berättelse om henne präglade inte bara den medeltida synen på henne utan även hur hon kom att avbildas i konsten.

Inblickar i den tidiga kristendomen

🟠 HISTORIA Nya testamentets kanon utgörs av 27 skrifter: fyra evangelier, Uppenbarelseboken samt brev. Denna kanon sammanställdes under 300-talet, men dessa 27 skrifter är inte de enda kristna skrifter som finns. Ett mycket stort antal evangelier, böcker, sånger och apokalypser skrevs under 100-300-talen och några enstaka skrifter kom även till långt senare. Dessa kom inte med i Bibeln utan utgör Nya testamentets apokryfer. Även om dessa skrifter inte är kanon har de varit betydande och ger intressanta inblickar i den tidiga kristendomen.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.