Tranornas flykt högt över Lister är ett säkert vårtecken. Foton: Alf Ronnby

Våren på Lister

Ingenting går upp mot den svenska våren. Det menar Alf Ronnby som iakttar och njuter av de första vårtecknen på halvön Lister i västra Blekinge. Här delar han med sig av sina personliga vårnaturupplevelser.

Våren kom tidigt till den svenska södern i år. Redan i februari åt vi lunch på altanen i söderläge. Havet glittrade så vackert i den lågt stående solens sken. Det hade inte haft någon is alls denna vinter och nu var havet lika blått som himlen.

Sjöfåglarna är tidigt igång med sina parningslekar. Dominanta svanhanar jagar resolut bort konkurrenter med häftiga attacker, springande på vattnet med fladdrande vingar. Det hörs lång väg. Skratt­måsarna skriker mer än skrattar och ejdern säger ”ååh, ååh” eller kanske ”ojdå”.

Fasantuppen är lika intresserad av talgbollen som talgoxen. Foto: Alf Ronnby

 

Västra Torsöviken är hemvist för många sjöfåglar: gräsand, gravand, småskrak, trut, vigg, fiskmås, skarv och grågås. Det händer att vi får se en havsörn snabbt dyka, från hög höjd, och ta en fisk i klorna. Hägern står ofta på en sten och ser ut, då den dragit in huvudet, som en hukande gubbe med grå regnrock, avvaktande, spejande som deltagande i en kriminalare.

I början av mars tittade snödroppar och vintergäck fram ur myllan, tätt följda av krokus. Småfåglarna mutade in sina revir med frenetiskt kvitter. Fasantupparna mäter sina krafter. Alltid denna kamp om herraväldet även i djurens rike! På kvällen sitter koltrasten högt i toppen på ett träd och sjunger sin vackra sång om våren. Lockande en partner.

På lister är bokskogarna fulla med vitsippor på våren. Blåsippor är däremot sällsynta. Foton: Alf Ronnby

Hos oss ledde stararnas jakt på bohål till att en stare kom farande ner i skorstenen och slutade i braskaminen. Den var lyckligtvis inte tänd. Tranorna kom trumpetande högt där uppe i skyn, på väg norrut från Pulken i Skåne. Spillkråkans vemodiga skrik hörs långt över nejden. En brunstig råbocks bröl kan skrämma ett barn, det har vi varit med om.

Spireahäckarna grönskar i Sillnäsbyn och grannarna påtar i jorden. Samtidigt är traktorerna ute på åkrarna. Vårbruket är i full gång och övervakas av hungriga fiskmåsar. Bjuds det månne på en mask eller två? I början på april har det blivit riktigt varmt. Vitsippor, blåsippor, viol, svalört, tusensköna, styvmorsviol och förvildad scilla blommar. Ja till och med en sådan raritet som porslinshyacinter hittar vi på vägrenen. Humlorna flyger hummande omkring letande nektar.

Ljuset har återvänt. Sedan i höstas har det inte synts till. Men nu är det tillbaka, kvällens ljusa natthimmel i norr. Vill vi avsluta dagen i harmoni, bort från världens stök och konflikter, lyssnar vi till exempel på den mjuka violinen i ”Våren” av norrmannen Edvard Grieg.

Den sjunde april lade vi ut Sillnäsbyns båtbrygga. Med bryggan på plats, vet vi att våren kommit till Lister, halvön med det milda klimatet, som sticker ut i Hanöbukten.

Foton: Alf Ronnby.

 

Foton: Alf Ronnby.

 

Foton: Alf Ronnby.
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Bevare oss för opportunister

Bevare oss för opportunister

🟠 CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET Samhällsdebatten har förändrats radikalt. Det som var otänkbart att vädra offentligt för några år sedan, till exempel folkutbyte, är nu en fråga som debatteras i dagstidningarna. Det har gjort att även SD vågat tuffa till retoriken. För att hålla tempot uppe är det dock av vikt att inte lyfta fram opportunister och kappvändare som sviker när det gäller.

Irländare brände ned asylboende – dagen före öppning

Irländare brände ned asylboende – dagen före öppning

🟠 UTRIKES I höstas skakades Irlands politiker av våldsamma nationalistiska upplopp i protest mot flera grova brott som invandrare begått. Ilskan hos det irländska folket har fortsatt att vara hög, och tidigare i år vann folket en jordskredsseger mot etablissemanget i en folkomröstning som handlade om att stryka konservativa formuleringar från grundlagen.

Läs även:

Ingen rättegång för Marilyn Manson i maj

Ingen rättegång för Marilyn Manson i maj

🟠 KULTUR Den senaste uppdateringen i fallet Brian Warner (Marilyn Manson) vs Evan Rachel Wood et al är att rättegången, som skulle ha inletts den första maj i år, inte blir av. Orsaken till detta beslut är att Warner överklagar anti-SLAPP domen som innebar att en stor del av hans anmälan ströks av domstolen.

En av våra största poeter jubilerade

En av våra största poeter jubilerade

🟠 KULTUR Trots att 200-årsminnet av en våra mesta lästa och uppskattade poeter, Erik Johan Stagnelius, inföll förra året, har det rönt begränsad uppmärksamhet. Det är synd, då det är en av det svenska språkets skickligaste och mest omedelbart tillgängliga diktare. Den som tränger djupare i hans liv och verk ställs dock inför en rad mysterier och problem – ja, i vissa avseenden är han också den svenska lyrikens gåtfullaste och mest gäckande gestalt.

Påsken – mer än bara ägg

Påsken – mer än bara ägg

🟠 KULTUR Påsken är den största helgen för alla kristna och påskens händelser utgör centrum i den kristna tron. Vi ska följa Iris, hennes man Henning och barnbarnet Tor tillsammans med kompisen Staffan genom denna högtid.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Jan Guillou sätts under lupp

🟠 RECENSION Det är nog många som stört sig på Jan Guillou. En ny bok av litteraturprofessorn Ola Holmgren har dock tagit det hela ett steg längre. Den låter Guillou bli utgångspunkten för en kritik av en hel tidstendens. Guillou blir till en symbol för ”journalismen”, ett slags ideologi som bygger på att gestaltningen är oväsentlig, utan det enda som räknas är spännande och sensationella uppgifter. Förutom att vara en fiende till konsten döljer journalismen också på ett förrädiskt sätt en stark politisk tendens, i Jan Guillous fall bland annat en okritisk inställning till islam. Även den som inte är intresserad av litteratur kan njuta av det underhållande angreppet på den pompöse Guillou.

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Den mystiska gravplatsen

🟠 HISTORIA Platsen där det ensamma järnkorset står är känd som Falks grav, men egentligen ligger rånmördaren Jonas Falk inte begravd där. Istället är det hans avrättningsplats som järnkorset vars inskription lyder ”FALK – 1855” markerar. Vad som gör denna plats till ett mysterium är blommorna. Varje sommar ligger nämligen färska blommor på Falks grav och trots kameraövervakning vet man fortfarande inte vem eller vilka som lägger dit dem.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Klicka här för att utforska vad ett casino utan svensk licens kan erbjuda!
Klicka här för att läsa om Betalrevolution

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.