<strong>John Kirby</strong>, Pentagons talesman.

Obama kritiserar Egyptens bombningar av IS i Libyen

USA:s president Barack Obama fördömde i ett oväntat uttalande Egyptens flygbombningar av Islamiska Staten (IS) i Libyen. Flygattackerna genomfördes som en vedergällning för morden på 21 kristna egyptier i Libyen. Obamas ställningstagande har väckt stor uppmärksamhet i främst arabvärlden. Egyptens glidning från USA och mot Ryssland kommer därmed troligen att påskyndas.

Egyptiskt stridsflyg bombade måndagen den 16 februari terrorarmén Islamiska Statens (IS) fästen som ett svar på halshuggning av kristna egyptier. Flygräden in på libyskt territorium resulterade enligt egyptiska källor i 64 döda islamister. Bombningarna genomfördes tillsammans med Förenade Arabemiraten (UAE) sedan IS på en video visat hur de ett par dagar tidigare halshuggit 21 egyptier, kristna kopter som arbetade i Libyen.

Dubbla måttstockar

USA har besvarat Egyptens hämnd på IS på ett sätt som väckt uppmärksamhet i arabvärlden, men i skrivande stund inte kommenterats i svensk media. Framför en församlad journalistkår klargjorde Pentagons talesman konteramiral John Kirby varför president Obama fördömer Egyptens anfall mot IS-fästen i Libyen: ”USA anser att krisen i Libyen måste behandlas politiskt och inte med inblandning utifrån.”

Flera av journalisterna ville ha svar på frågan hur det i så fall kommer sig att USA ansåg det berättigat att bomba IS i Irak. Kirby svarade att USA:s anfall mot IS där varit ”målinriktat” och att det skett på begäran från regeringen, inte som ett ensidigt beslut från USA.

– Vi uppmuntrar inte andra länder att ingripa i Libyen genom våld, framhöll Kirby och betonade att Libyen skall bemötas på ett fredligt sätt genom samtal.

USA ”vill inte ha mer våld”

Libyen har fragmenterats av de olika grupper som strider om makten. Anarkin som uppstått oroar det närbelägna Egypten och flera av Gulfstaterna, vilka befa­rar att det kaos som nu präglar lan­det kommer att spridas i regionen av IS-jihadisterna. Gruppen Ansar al-Shariah, en grupp besläktad med al-Qaida, kontrollerar merparten av Benghazi och en annan islamistorganisation, al-Fajr (Gryningen) intog Tripolis flygplats i mitten av februari.

På pressens frågor varför USA inte ser positivt på Egyptens och UAE:s försök att stoppa IS i Libyen, svarade Kirby att man inte vill ha ”mera våld ovanpå det våld som redan existerar i Libyen”.

Kirby tillfrågades också hur USA:s militära relation var med Qatar, som så uppenbart stödjer militanta islamister både i Libyen och Syrien. Denna filmade presskonferens visar tydligt hur ställd Kirby blev av frågan. Svaret dröjde och gav ingen annan klarhet än att ”de militära förhållandena var solida”. Och därmed fick åhörarna låta sig nöjas.

Egypten närmar sig Ryssland

Den aktuella krisen i Libyen har beskrivits som den allra värsta sedan USA och andra Nato-länder hjälpte libyska rebeller att störta Muammar Gadaffi år 2011. I praktiken agerade man flygvapen åt islamisterna som utplånade det då mest välmående samhället i Afrika. Det amerikanska utrikesdepartementets taleskvinna Jen Psaki fick frågan att om nu UAE känner sig hotat av den växande islamismen i Libyen, varför kan då inte USA godkänna att IS bekämpas där? Hon svarade att Washingtons farhågor rör den ömtåliga libyska statens politiska utveckling och att USA inte tror på en militär lösning.

USA:s representation i Benghazi stängdes efter mordet på ambassadören Chris Stevens i september 2012 och har inte öppnats sedan dess. Psaki kallade situationen i Libyen ”mycket komplicerad”, men tillade att den demokratiska reformprocessen måste få ta tid.

USA och Egypten har sedan augusti 2014 glidit alltmer isär, från det gamla traditionella militära och politiska samarbetet. Då besökte Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi Moskva och nyligen, den 9-10 februari i år, kom Rysslands president Vladimir Putin på svarsbesök till Egypten. De båda länderna ska inleda ett strategiskt samarbete på expertbasis inom flera tunga områden, från energiförsörjning till det inte minst viktiga, bekämpandet av internationell terrorism.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Irländare brände ned asylboende – dagen före öppning

Irländare brände ned asylboende – dagen före öppning

🟠 UTRIKES I höstas skakades Irlands politiker av våldsamma nationalistiska upplopp i protest mot flera grova brott som invandrare begått. Ilskan hos det irländska folket har fortsatt att vara hög, och tidigare i år vann folket en jordskredsseger mot etablissemanget i en folkomröstning som handlade om att stryka konservativa formuleringar från grundlagen.

Politiker döms till fängelse för skämtbilder – som andra spred

Politiker döms till fängelse för skämtbilder – som andra spred

🟠 UTRIKES Den belgiske politikern Dries Van Langenhove från Vlaams Belang har dömts till höga böter på 160 000 kronor och fängelse i ett år för ”hatbrott”. Hans civilrättsliga rättigheter dras dessutom in i tio år, vilket ska hindra honom från att ställa upp i framtida val. Detta efter att andra individer lagt upp ”rasistiska skämtbilder” i en chattgrupp han påstås ha startat.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Jan Guillou sätts under lupp

🟠 RECENSION Det är nog många som stört sig på Jan Guillou. En ny bok av litteraturprofessorn Ola Holmgren har dock tagit det hela ett steg längre. Den låter Guillou bli utgångspunkten för en kritik av en hel tidstendens. Guillou blir till en symbol för ”journalismen”, ett slags ideologi som bygger på att gestaltningen är oväsentlig, utan det enda som räknas är spännande och sensationella uppgifter. Förutom att vara en fiende till konsten döljer journalismen också på ett förrädiskt sätt en stark politisk tendens, i Jan Guillous fall bland annat en okritisk inställning till islam. Även den som inte är intresserad av litteratur kan njuta av det underhållande angreppet på den pompöse Guillou.

En av våra största poeter jubilerade

🟠 KULTUR Trots att 200-årsminnet av en våra mesta lästa och uppskattade poeter, Erik Johan Stagnelius, inföll förra året, har det rönt begränsad uppmärksamhet. Det är synd, då det är en av det svenska språkets skickligaste och mest omedelbart tillgängliga diktare. Den som tränger djupare i hans liv och verk ställs dock inför en rad mysterier och problem – ja, i vissa avseenden är han också den svenska lyrikens gåtfullaste och mest gäckande gestalt.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Minnen av merovingerna

🟠 HISTORIA Den merovingiska dynastin härskade över det som idag är Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg samt västra Tyskland från den sena delen av 400-talet till år 751. Som minnen av denna dynasti idag kan man betrakta den tidens arkitektur samt konstverk och hantverk i, framför allt, guld och illuminationer av skrifter.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.