Skip to Content

Stig Olsson drabbades av reumatism när han var barn och har fått tillbringa större delen av vuxenlivet i rullstol. Nu kämpar han för att klara av vardagen, och för att återvinna den assistans som Försäkringskassan dragit tillbaka. Foto: Nya Tider

Försäkringskassan drar in Stigs assistans: ”Staten tar sakta livet av mig”

”De har tagit bort chansen till ett värdigt liv”. Stig Olsson är nyligen fyllda 60 år och bor med sina två barn i Solna, 22 och 14 år gamla. Vi möts i en stor park och det tar ett bra tag att hitta en plats i skuggan. Stig har kämpat mot Försäkringskassan i flera år, och nu vill han få ut sin berättelse till en bredare publik.

Publicerad: 22 augusti, 2013, 19:40

  • Svenska

Läs även

Stig har problem med att utföra de mest vardagliga sysslorna i livet, som att laga mat, ordna frukost, fika, ja, även bara att tvätta ansiktet, men ändå har Försäkringskassan tagit bort möjligheten till fortsatt personlig assistans. Hans kamp mot krämporna började redan då han var ett barn.

– När jag var tre år fick jag reumatism. Det gjorde att hela kroppen värkte sönder, alla leder förstördes. Sedan bytte jag lite leder här och där så att jag kunde börja gå igen, och från det jag var 14 levde jag ett relativt vanligt liv med jobb, bostad och fritid som alla andra unga vuxna. Men sedan när jag var runt 50 så fick jag tillbaka reumatismen och hamnade permanent i en elrullstol. Det var då alla kroppens muskler slogs ut och jag kunde i stort sett inte röra mig. Med bara mina 150 centimeter och fast i en stol var det inte mycket jag kunde göra.

NyT: Vem hjälpte dig med vardagssysslorna innan du beviljades personlig assistans?

Det var min förra fru som gjorde det. Hon fick mata mig, hjälpa mig med dusch och tvätt och göra allt sådant, från a till ö. År 2004 gjorde Försäkringskassan en prövning avseende eventuell rätt till assistans, som beviljades. När vi sedan skildes och jag kom ned till Stockholm 2011 krävde kassan att det skulle göras en ny omprövning på mig. Jag såg fram emot den eftersom jag var på gång att söka fler assistanstimmar då jag inte längre var gift. Jag var ju skild och ensamstående, då behöver jag ha fler timmar, tyckte jag.

NyT: Beviljades du fler timmar?

Inte direkt… Jag ringde till Försäkringskassan, och då kom det en kvinna hem till mig. Jag hade en dålig dag och kunde inte ens göra en kopp kaffe till oss, så det fick hon hjälpa mig med, för min assistent jobbade inte just då. Vi satte oss och drack vårt kaffe och pratade. Jag var redan då så svag att jag bara kunde hålla i kaffekoppen med bägge händerna. Efter ca 15 minuters prat sa hon ”Jag ser att du kan dricka själv” och detta låg därmed till grund för att jag skulle nekas assistans helt. Detta att jag kunde lyfta min egen kopp. Och när vi ändå är inne på det, så kan det tilläggas att jag har svårt att greppa saker över huvud taget då jag endast har tre procent muskelstyrka kvar i mina händer.

NyT: Vad sa du då till handläggaren?

Jag tittade på henne och trodde att hon skämtade. Jag frågade henne om hon tror att maten kommer lagad, uppskuren och flygande in i min mun, och hon sa att ”näe, det gör den ju inte, men det är inte mitt jobb utan det blir hemtjänsten som får ta hand om det”. Hon tjatade om hemtjänst vad jag än frågade henne om. Hon sa sedan bara helt kort att jag inte skulle få assistans alls. Hon tyckte inte att jag hade några grundläggande behov, vilket är något som Försäkringskassan har hittat på vad det är. Mat och vatten verkar inte ingå där …

NyT: Hur ser det ut med exempelvis matlagning, är det något du skulle kunna göra själv?

Nej, inte nu längre. Det har jag inte klarat av på över tio år nu, och det är beklagligt. Men, det har gått tack vare assistansen. Assistenterna arbetar ju efter hur jag vill ha det i mitt liv, vill jag ha lite extra peppar eller salt i maten så blir det så. Jag har kunnat ha ett någorlunda drägligt liv, men det slogs ju brutalt sönder och i spillror den dagen.

Jag överklagade till Försäkringskassan och bad att jag skulle få närvara när det då ändå sitter ett gäng människor som ska avgöra hur mitt framtida liv ska se ut. Jag hade skriftligen begärt att få vara med på det mötet, för det är omöjligt att veta hur en person med handikapp fungerar och hur dennes liv ser ut om man bara läser om det på ett papper. Som reumatiker tycker jag att det inte finns någon, förutom möjligen en reumatikerläkare, som ska kunna döma i mitt fall. Men här satt det ett gäng idioter, ursäkta språket, och fattade det sorgliga beslutet att långsamt avrätta mig. Med det menar jag att utan den personliga assistansen kan jag omöjligen överleva. Den som tror att man kan överleva med hemtjänsten har ingen aning om vad de egentligen står för. Det är absolut inget värdigt i det lilla de utför.

NyT: Apropå hemtjänst. Hur skulle ditt liv förändras om du fick hemtjänst?

Då skulle jag inte kunna bestämma när jag själv behöver gå på toaletten, till exempel. Jag får då bara gå de gånger som de är hos mig, då de har tid. Jag kan inte få äta vilken mat jag vill, och bara äta färdiglagat. På sin höjd kanske de har tid att göra en omelett. De har inte tid enligt sitt regelverk. Jag får inte kliva upp när jag vill eller behöver, får inte duscha och tvätta mig när jag vill eller behöver det. Ja, det finns inget jag får göra när och hur jag vill. Livet blir hårdare än det är för en livstidsdömd massmördare.

NyT: Vad tycker du om det?

Vad ska man säga? Det är en sådan fruktansvärd kränkning att den som inte har råkat ut för det inte heller fullt ut kan förstå eller uttala sig om det. Det är sinnessjukt.

NyT: Du har fått avslag på din assistans, men du har assistans i nuläge ändå. Hur fungerar det?

Det är min kommun som går in och betalar det under tiden jag överklagar. De ställer upp jättebra, men även de har gränser. Nu är jag inne på mitt tredje år i min kamp mot Försäkringskassans vansinniga beslut. Jag har dessutom nyligen fått mitt ärende avslaget igen och det är uppe på kammarrättsnivå. Jag fick avslaget därför att jag inte ens fick prövningsrätt på ärendet. Inte ens det fick jag. De behövde inte motivera varken juridiskt eller medicinskt varför jag inte får assistans. Nu är det över 1000 människor som har fått avslag på ett år. Man följer juridiskt snack och skrivelser och förstör människors liv totalt. Sverige har skrivit på en FN-lag 2009 om funktionsnedsattas rätt till att leva sina egna liv och med fullständig assistans som gör att vi inte längre ska bli kränkta och förödmjukade, vilket sker dagligen numer. Vi har därför fått laglig rätt (för första gången i svensk historia) att kunna leva ett fullgott liv och kunna göra det som vi själva vill, som alla andra utan funktionsnedsättning. Allt det som händer idag är precis tvärtom.

NyT: Hur kommer du driva fallet vidare?

Nu försöker jag få ut min berättelse till massmedia. Det är en rent kriminell handling som Sverige håller på med. Det här tror jag är ett av de största rättsövergreppen Sverige har gjort sig skyldig till. Vi sitter i våra egna hem och sakta dör, man tar bort möjligheten för oss att ens komma utanför dörren. Socialt är det ett rent skämt. Jag upplever det som en ren tortyr. Jag är livrädd att staten ska vinna.

stig har endast tre procents muskelstryrka kvar i sina händer, men eftersom han kan lyfta sin kaffekopp själv, visserligen endast med bägge händer, ansåg Försäkringskassan att han inte behövde fortsatt assistans.   Foto: Nya Tider

Stig har endast tre procents muskelstyrka kvar i sina händer, men eftersom han kan lyfta sin kaffekopp själv, visserligen endast med bägge händer, ansåg Försäkringskassan att han inte behövde fortsatt assistans.
Foto: Nya Tider

NyT: Finns det något parti som du tycker har ställt upp för de handikappades rättigheter?

Nej, tyvärr tycker jag inte det. Jag har försökt läsa mig till information om varför det är så. Vi är trots allt ca 2,4 miljoner människor i Sverige som har någon form av funktionsnedsättning. Att ett parti inte bryr sig om så många människor förstår jag inte. Om inte annat så är det ju faktiskt potentiella röster. Partierna säger att de väntar på den ena dyra utredningen efter den andra, men … jag vet inte. Det enda jag kan komma på är att man har en bred överenskommelse att man skiter i oss, de lever i sin egen lögn att vi bara kostar pengar.

NyT: Du har varit en av dem som klagat på tillgängligheten för funktionshindrade i Sverige. Har du något att säga om det?

Oj, egentligen skulle jag vilja skratta rakt ut men då förstör jag mikrofonen! Jag tror det var i slutet av nittiotalet som de skulle ta tag i det hela, med att alla enkelt avhjälpta hinder skulle vara borta år 2010, till exempel. Men man nådde bara ca 12 procent av utlovade 100. Rena skämtet.

NyT: Har du något exempel där tillgängligheten brustit?

Ja, jag tar det senaste jag vad med om. Då skulle jag, min assistent och 14-åriga son åka och handla lite grejer på Ikea. Och för att ta sig dit får man åka både pendel, tunnelbana och buss. Vi åkte en söndag och pendeln gick inte så ofta. En gång var 25:e minut. Då kommer pendeln och jag möts av jättehöga trappsteg, tre stycken. Jag rullar fram till chauffören för att fråga hur jag ska kunna komma in med rullstolen och får som svar att det inte går. Tåget är ”lite för gammalt” för att handikappade i rullstol ska kunna åka med. Han säger att jag kanske har tur och kan komma på nästa tåg. Jag är glad att det var en söndag så det inte var några tider jag behövde passa. Detta är normalt för oss.

Hur fick denna händelse dig att känna?

Jag blev bara fruktansvärt arg. Det riktigt rök ur öronen på mig! Näe, det är svårt att förklara hur kränkt man kan bli. Jag ges inte ens rätten att räknas som människa.

Sanna Hill

sanna.[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Spengler i sidobelysning

KULTURVi känner alla till Oswald Spenglers storverk, Västerlandets undergång (1918-1922). En tegelsten som skisserar den historiska utvecklingen i hela världen utifrån vissa synvinklar, såsom att kulturerna utvecklas och fulländas separat. Någon övergripande ”civilisationens frammarsch” anses inte finnas. Och vår del av världen, Västvärlden eller den faustiska kulturen, tecknas såsom att den uppstått på medeltiden, blomstrat under barocken och nu går mot sitt slut. Visionen kan kritiseras på många punkter men Spengler har förvisso stilen att framställa allt detta medryckande. Och då kan man fråga sig: vilka tänkare påverkade honom i den vision han hade?

Hemmet på frammarsch

KULTUR OCH TRADITIONTänk att hemmet har blivit en så viktig plats i dessa coronatider. Vill man göra nytta för sina medmänniskor ska man stanna hemma. Det är länge sedan hemmet betydde så här mycket som det gör just nu. När man inte kan eller får bjuda hem släktingar och vänner drabbas de flesta människor av någon slags uppvaknande och börjar se på sitt hem med nya ögon.

Finns det numera en svensk intelligentia?

ANALYSFörr fanns en bildad klass, men Sverige gjorde sig medvetet av med den. Vad utgör då den ”intelligentia” vi har i dag, den som Karl-Olov Arnstberg nämner i sin debattartikel i Nya Tider v. 23/2020? Sophie Kielbowska redogör för hur det gick till när Sverige förlorade sin bildning och vad som blev resultatet.

Gå till arkivet

Send this to a friend