Stig Olsson drabbades av reumatism när han var barn och har fått tillbringa större delen av vuxenlivet i rullstol. Nu kämpar han för att klara av vardagen, och för att återvinna den assistans som Försäkringskassan dragit tillbaka. Foto: Nya Tider

Försäkringskassan drar in Stigs assistans: ”Staten tar sakta livet av mig”

”De har tagit bort chansen till ett värdigt liv”. Stig Olsson är nyligen fyllda 60 år och bor med sina två barn i Solna, 22 och 14 år gamla. Vi möts i en stor park och det tar ett bra tag att hitta en plats i skuggan. Stig har kämpat mot Försäkringskassan i flera år, och nu vill han få ut sin berättelse till en bredare publik.

Stig har problem med att utföra de mest vardagliga sysslorna i livet, som att laga mat, ordna frukost, fika, ja, även bara att tvätta ansiktet, men ändå har Försäkringskassan tagit bort möjligheten till fortsatt personlig assistans. Hans kamp mot krämporna började redan då han var ett barn.

– När jag var tre år fick jag reumatism. Det gjorde att hela kroppen värkte sönder, alla leder förstördes. Sedan bytte jag lite leder här och där så att jag kunde börja gå igen, och från det jag var 14 levde jag ett relativt vanligt liv med jobb, bostad och fritid som alla andra unga vuxna. Men sedan när jag var runt 50 så fick jag tillbaka reumatismen och hamnade permanent i en elrullstol. Det var då alla kroppens muskler slogs ut och jag kunde i stort sett inte röra mig. Med bara mina 150 centimeter och fast i en stol var det inte mycket jag kunde göra.

NyT: Vem hjälpte dig med vardagssysslorna innan du beviljades personlig assistans?

Det var min förra fru som gjorde det. Hon fick mata mig, hjälpa mig med dusch och tvätt och göra allt sådant, från a till ö. År 2004 gjorde Försäkringskassan en prövning avseende eventuell rätt till assistans, som beviljades. När vi sedan skildes och jag kom ned till Stockholm 2011 krävde kassan att det skulle göras en ny omprövning på mig. Jag såg fram emot den eftersom jag var på gång att söka fler assistanstimmar då jag inte längre var gift. Jag var ju skild och ensamstående, då behöver jag ha fler timmar, tyckte jag.

NyT: Beviljades du fler timmar?

Inte direkt… Jag ringde till Försäkringskassan, och då kom det en kvinna hem till mig. Jag hade en dålig dag och kunde inte ens göra en kopp kaffe till oss, så det fick hon hjälpa mig med, för min assistent jobbade inte just då. Vi satte oss och drack vårt kaffe och pratade. Jag var redan då så svag att jag bara kunde hålla i kaffekoppen med bägge händerna. Efter ca 15 minuters prat sa hon ”Jag ser att du kan dricka själv” och detta låg därmed till grund för att jag skulle nekas assistans helt. Detta att jag kunde lyfta min egen kopp. Och när vi ändå är inne på det, så kan det tilläggas att jag har svårt att greppa saker över huvud taget då jag endast har tre procent muskelstyrka kvar i mina händer.

NyT: Vad sa du då till handläggaren?

Jag tittade på henne och trodde att hon skämtade. Jag frågade henne om hon tror att maten kommer lagad, uppskuren och flygande in i min mun, och hon sa att ”näe, det gör den ju inte, men det är inte mitt jobb utan det blir hemtjänsten som får ta hand om det”. Hon tjatade om hemtjänst vad jag än frågade henne om. Hon sa sedan bara helt kort att jag inte skulle få assistans alls. Hon tyckte inte att jag hade några grundläggande behov, vilket är något som Försäkringskassan har hittat på vad det är. Mat och vatten verkar inte ingå där …

NyT: Hur ser det ut med exempelvis matlagning, är det något du skulle kunna göra själv?

Nej, inte nu längre. Det har jag inte klarat av på över tio år nu, och det är beklagligt. Men, det har gått tack vare assistansen. Assistenterna arbetar ju efter hur jag vill ha det i mitt liv, vill jag ha lite extra peppar eller salt i maten så blir det så. Jag har kunnat ha ett någorlunda drägligt liv, men det slogs ju brutalt sönder och i spillror den dagen.

Jag överklagade till Försäkringskassan och bad att jag skulle få närvara när det då ändå sitter ett gäng människor som ska avgöra hur mitt framtida liv ska se ut. Jag hade skriftligen begärt att få vara med på det mötet, för det är omöjligt att veta hur en person med handikapp fungerar och hur dennes liv ser ut om man bara läser om det på ett papper. Som reumatiker tycker jag att det inte finns någon, förutom möjligen en reumatikerläkare, som ska kunna döma i mitt fall. Men här satt det ett gäng idioter, ursäkta språket, och fattade det sorgliga beslutet att långsamt avrätta mig. Med det menar jag att utan den personliga assistansen kan jag omöjligen överleva. Den som tror att man kan överleva med hemtjänsten har ingen aning om vad de egentligen står för. Det är absolut inget värdigt i det lilla de utför.

NyT: Apropå hemtjänst. Hur skulle ditt liv förändras om du fick hemtjänst?

Då skulle jag inte kunna bestämma när jag själv behöver gå på toaletten, till exempel. Jag får då bara gå de gånger som de är hos mig, då de har tid. Jag kan inte få äta vilken mat jag vill, och bara äta färdiglagat. På sin höjd kanske de har tid att göra en omelett. De har inte tid enligt sitt regelverk. Jag får inte kliva upp när jag vill eller behöver, får inte duscha och tvätta mig när jag vill eller behöver det. Ja, det finns inget jag får göra när och hur jag vill. Livet blir hårdare än det är för en livstidsdömd massmördare.

NyT: Vad tycker du om det?

Vad ska man säga? Det är en sådan fruktansvärd kränkning att den som inte har råkat ut för det inte heller fullt ut kan förstå eller uttala sig om det. Det är sinnessjukt.

NyT: Du har fått avslag på din assistans, men du har assistans i nuläge ändå. Hur fungerar det?

Det är min kommun som går in och betalar det under tiden jag överklagar. De ställer upp jättebra, men även de har gränser. Nu är jag inne på mitt tredje år i min kamp mot Försäkringskassans vansinniga beslut. Jag har dessutom nyligen fått mitt ärende avslaget igen och det är uppe på kammarrättsnivå. Jag fick avslaget därför att jag inte ens fick prövningsrätt på ärendet. Inte ens det fick jag. De behövde inte motivera varken juridiskt eller medicinskt varför jag inte får assistans. Nu är det över 1000 människor som har fått avslag på ett år. Man följer juridiskt snack och skrivelser och förstör människors liv totalt. Sverige har skrivit på en FN-lag 2009 om funktionsnedsattas rätt till att leva sina egna liv och med fullständig assistans som gör att vi inte längre ska bli kränkta och förödmjukade, vilket sker dagligen numer. Vi har därför fått laglig rätt (för första gången i svensk historia) att kunna leva ett fullgott liv och kunna göra det som vi själva vill, som alla andra utan funktionsnedsättning. Allt det som händer idag är precis tvärtom.

NyT: Hur kommer du driva fallet vidare?

Nu försöker jag få ut min berättelse till massmedia. Det är en rent kriminell handling som Sverige håller på med. Det här tror jag är ett av de största rättsövergreppen Sverige har gjort sig skyldig till. Vi sitter i våra egna hem och sakta dör, man tar bort möjligheten för oss att ens komma utanför dörren. Socialt är det ett rent skämt. Jag upplever det som en ren tortyr. Jag är livrädd att staten ska vinna.

stig har endast tre procents muskelstryrka kvar i sina händer, men eftersom han kan lyfta sin kaffekopp själv, visserligen endast med bägge händer, ansåg Försäkringskassan att han inte behövde fortsatt assistans.   Foto: Nya Tider
Stig har endast tre procents muskelstyrka kvar i sina händer, men eftersom han kan lyfta sin kaffekopp själv, visserligen endast med bägge händer, ansåg Försäkringskassan att han inte behövde fortsatt assistans.
Foto: Nya Tider

NyT: Finns det något parti som du tycker har ställt upp för de handikappades rättigheter?

Nej, tyvärr tycker jag inte det. Jag har försökt läsa mig till information om varför det är så. Vi är trots allt ca 2,4 miljoner människor i Sverige som har någon form av funktionsnedsättning. Att ett parti inte bryr sig om så många människor förstår jag inte. Om inte annat så är det ju faktiskt potentiella röster. Partierna säger att de väntar på den ena dyra utredningen efter den andra, men … jag vet inte. Det enda jag kan komma på är att man har en bred överenskommelse att man skiter i oss, de lever i sin egen lögn att vi bara kostar pengar.

NyT: Du har varit en av dem som klagat på tillgängligheten för funktionshindrade i Sverige. Har du något att säga om det?

Oj, egentligen skulle jag vilja skratta rakt ut men då förstör jag mikrofonen! Jag tror det var i slutet av nittiotalet som de skulle ta tag i det hela, med att alla enkelt avhjälpta hinder skulle vara borta år 2010, till exempel. Men man nådde bara ca 12 procent av utlovade 100. Rena skämtet.

NyT: Har du något exempel där tillgängligheten brustit?

Ja, jag tar det senaste jag vad med om. Då skulle jag, min assistent och 14-åriga son åka och handla lite grejer på Ikea. Och för att ta sig dit får man åka både pendel, tunnelbana och buss. Vi åkte en söndag och pendeln gick inte så ofta. En gång var 25:e minut. Då kommer pendeln och jag möts av jättehöga trappsteg, tre stycken. Jag rullar fram till chauffören för att fråga hur jag ska kunna komma in med rullstolen och får som svar att det inte går. Tåget är ”lite för gammalt” för att handikappade i rullstol ska kunna åka med. Han säger att jag kanske har tur och kan komma på nästa tåg. Jag är glad att det var en söndag så det inte var några tider jag behövde passa. Detta är normalt för oss.

Hur fick denna händelse dig att känna?

Jag blev bara fruktansvärt arg. Det riktigt rök ur öronen på mig! Näe, det är svårt att förklara hur kränkt man kan bli. Jag ges inte ens rätten att räknas som människa.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Ännu en sverigedemokrat åtalad av politisk åklagare

Ännu en sverigedemokrat åtalad av politisk åklagare

🟠 En åklagare har väckt åtal för hets mot folkgrupp mot en sverigedemokratisk företrädare i Karlskrona, samtidigt som hon på Facebook under falskt namn har bedrivit en privat kampanj mot partiet. En särskild enhet inom åklagarmyndigheten ska nu utreda om hon får behålla ärendet, eller om en annan åklagare ska ta över det. Samma åklagare väckte 2014 åtal mot en annan av Karlskronas SD-politiker. Till Nya Tider säger den senast åtalade sverigedemokraten att han fått mycket stöd för sin rätt att bedriva opinionsbildning vad gäller böneutrop.

Mobbare med en mysig godhetsfasad

Mobbare med en mysig godhetsfasad

🟠 Helena Edlund är en präst som starkt engagerat sig för sina medmänniskor och tjänstgjorde bland annat i Kosovo där hon menar att hon verkligen fick stifta bekantskap med riktig ondska. Erfarenheterna från hennes egen kyrka i Sverige står dock inte långt efter, då hon möttes av självutnämnt ”goda” vänsterkristna, som försökte krossa henne för att hon var ”homofob” och ”rasist”. Hennes bok är ett vittnesmål om hur Svenska kyrkan gått från att vara ”Fädernas kyrka i Sveriges land” till en skenhelig politiskt korrekt lekstuga.

Trump sätter in militär vid gränsen

Trump sätter in militär vid gränsen

🟠 Karavanen av invandrare från Honduras och andra centralamerikanska länder har nu tagit sig över Mexikos södra gräns. Det finns i dagsläget ingenting som tyder på att Mexiko kommer att stoppa karavanen från att fortsätta norrut. Nu sätter Donald Trump in militären för att hindra karavanen från att ta sig in i USA. ”Ingen kommer in!” säger presidenten.

Nyhetsdygnet

Bilden av det överhängande ”klimathotet” skärskådas

🟠 BOKRECENSION I boken Borde man oroa sig för klimathotet? konfronterar filosofiläraren Staffan Mörner de påståenden om ett förestående ”klimathot” som konstant förmedlas som absoluta sanningar. Mörner har varit engagerad i miljöfrågor under större delen av sitt liv och skriver sedan flera år om just klimatfrågan i olika nätpublikationer. Bokens utgångspunkt är ett ifrågasättande av det dominerande narrativet, vilket gör att läsaren får en gedigen grundkurs i klimatfrågans olika delar, skriver recensenten Tobias Svensson.

Siknäsfortet – den viktigaste befästningen i Kalixlinjen

🟠 ”Man byggde skyddsrum i alla storlekar, från tremansskyddrum till 48-mans, och de var utspridda hela vägen mellan Torne och Kalix älvdalar. Totalt vid hela Kalixlinjen fanns plats för cirka 18 000 man i skyddsrum mot grov artillerield. Man talade om ett ’fördröjningssystem’, det vill säga vi kommer inte kunna stoppa en rysk invasion, men vi kan fördröja framdragandet” – Sten Ekman, författare.

Van Morrison – What’s it gonna take?

🟠 Förra årets hjärnskakningspanik bland musikkritiker handlade om att en av deras gunstlingar, den ofta geniförklarade Van Morrison, levererat ”felaktiga” svar på frågor som etablissemanget redan avgjort åt oss. På skivan sjöng han om att Covid-19 var en bluff och att media ägs av några som inte vill oss väl. Nu har Van Morrison återkommit med ännu en låtsamling och han backar inte en millimeter.

Hylte: från bruksort till mångkultur

🟠 REPORTAGE Nya Tider har under en tid fått rapporter om att kommunen Hylte i Hallands län alltmer domineras av islamister och ökande otrygghet. Eftersom centralorten Hyltebruk är en liten bruksort på landet blev vi överraskade, så vi åkte dit och fann ett samhälle där mycket hade fått en muslimsk prägel, men där en tystnadskultur gjorde det svårt att hitta någon som ville uttala sig.

Containerbrist förvärrar begynnande matkris – Nya Tider i Wuhan: Inga spår av viruskatastrof

🟠 Covid-restriktioner förvandlar hamnar till flaskhalsar. Överfulla hamnar och försenade varutransporter ger förstörd mat. Kina har ett stort handelsöverskott då deras industriproduktion går för fullt medan stora delar av väst går på halvfart på grund av snart årslånga nedstängningar. Nya Tider besökte Wuhan och kunde förvånat konstatera att livet där är normalt medan omvärlden fortfarande efter ett år lever med varierande grad av nedstängningar.

Mord i Östervåla

🟠 HISTORIA Den 19 februari 1896 hittades postmästaren och klockaren Johan Åkerlund svårt skadad i huvudet på postkontoret i Östervåla. Han avled några timmar senare. Undersökningen tydde på att han blivit huggen med en yxa. Brottet bedömdes vara ett rånmord trots att mördaren inte rört värdepapperna som legat framme, fullt synliga. Detta är första delen om Östervålamordet som är både ett olöst brott och en komplex gåta.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos Spelpressen
Allt du behöver veta om casino utan spelpaus
Svenskaonlinecasinon – Din jämförelsesida för svenska casino online
Jämför casino utan svensk licens hos Nya-Casinon.online
Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Viktig information om casino utan licens finns på casinoutanlicens.net
Bra sportbonusar hittar du på betting utan svensk licens
Finlands största sajt gällande nya casinon uudetkasinot.com
En sammanställning av information om utländska casino hittar du på Casinofrog.com.
Info om casino utan spelpaus hittar du på Starwarscasinos.com
Läs allt om Jalla Casino bonus här – vi har all info om sidan och guidar dig igenom alla steg så du kan motta din bonus.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Annonser och SEO
salj[snabel-a]nyatider.nu

Artiklar (RSS)
© 2022 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.