Den metabola pandemin är på 500 sidor och är tryckt på Recito Förlag.

Hur mat- och läkemedels-industrin skapat en pandemi

Civilingenjören, den teknologie doktorn, författaren och samhällsdebattören Lars Bern vill i sin bok Den metabola epidemin ge en bild av hur storföretag med enorma ekonomiska intressen skadar vår hälsa på olika sätt. Texten är omfattande och ämnet tungt, men boken är intressant och förvånansvärt lättläst.
Boken kan köpas här

Metabolism är samlingsnamnet för de processer där näringsämnen och läkemedel tas upp av kroppen, för att där omvandlas, brytas ned och omsättas till energi eller avlägsnas. Bern tar upp, och blandar friskt, intag av både mat och läkemedel och de intressen som i dag dominerar dessa områden. Som jämförelse får vi också historiska tillbakablickar.

Lars Bern var tidigare vice ordförande i Cancerfonden. Foto: Privat

Bern menar att för så sent som 100 år sedan var metabola sjukdomar i stort sett ett okänt fenomen, och att sjukdomstillstånd som cancer och Alzheimers sjukdom har exploderat på senare år. Redan i det första kapitlet skriver Bern:

Min resa inom medicinen har gått från en respektfull beundran för dess utövare till en ytterst frustrerande besvikelse. Det jag funnit är att allt som rör vår hälsa, vår livsstil och vår kost, precis som på miljöområdet, är starkt påverkat av oerhört stora och växande ekonomiska intressen som snedvrider och korrumperar vetenskapen på ett högst obehagligt och påtagligt sätt.

Ovanstående rader kan sägas utgöra huvudtemat och prägla hela boken. Han menar att ett fåtal företag har lyckats sätta lönsamheten framför folkhälsan. Bern använder genomgående termen ”skolmedicinen”, som omfattar det vi vanligen menar med ordet ”medicin” och står i kontrast till alternativ- och så kal­lad naturmedicin.

Han hävdar att dagens skolmedicin allt mer kommit att styras av den stora läkemedels- och sjukvårdsindustrins ekonomiska intressen. Dessa industrier har kommit att få ett så stort inflytande, inte minst ekonomiskt, att de i hög grad finansierar medicinsk forskning och har gjort läkare till sin egen säljarkår.

Boken är mycket välskriven, och trots att ämnet är komplext och exemplen många, kan även den oinvigde med lätthet ta den till sig. Lars Bern är fullt medveten om att hans linje kan uppfattas som konspirationsteorier och alternativ medicin som ”kvacksalveri”, begrepp han bemöter vid flera tillfällen.

Möjligen skulle boken ha vunnit på att kortas något, då 500 sidor av en så pass faktaspäckad text kan vara krävande även för den mest intresserade. Dock är Bern själv uppenbarligen kunnig, engagerad och har mycket att säga.

Om man ska framföra någon kritik är det möjligen att de egentligen två olika fenomen livsmedel och läkemedel blandas något oorganiserat, och även om det inte är svårt att följa, skulle boken i sin helhet möjligen ha vunnit på en tydligare uppdelning.

Att han kal­lar hälsoeffekterna för en pandemi beror på att omfattningen av problematiken i dag är global. Bern menar att de beskrivna metabola syndromen nu omfattar över två miljarder av världens befolkning. Det första tecknet är övervikt, följt av stigande blodtryck.

Därefter kommer stigande blodsocker och insulinresistens. Han kal­lar detta ”inkörsporten” till diabetes, hjärt-kärlsjuklighet, stroke, cancer, fettlever, demens och ett antal reumatiska åkommor. Bern uppskattar att ren fetma har tredubblats sedan 1975, ett problem som hittills är störst i USA och Mexiko, där fenomenen först fick fotfäste, men att nu till och med Kina håller på att komma ikapp västvärlden.

Huvudorsaken till denna problematik ser Bern i mänsklighetens övergång från lokal försörjning av för oss naturliga obearbetade livsmedel till industriellt massproducerade, processade och förädlade livsmedel, med tillsatta främmande ämnen. Viktig i sammanhanget är också en enorm ökning i konsumtionen av socker.

Det är när författaren så småningom kommer in på den ekonomiska styrningen av denna utveckling som den av skeptikern möjligen kan uppfattas som särskilt ”konspiratorisk”. Han menar att grundorsakerna till utarmning av bördiga jordar, samt skövling av hav och regnskogar, har sitt ursprung i den förmögenhet och maktkoncentration som skapats av världens största banker och företag. På detta sätt ska den globala läkemedelsindustrin ha tagit makten över skolmedicinen, på samma sätt som den globala livsmedelsindustrin har tagit kontrollen över människors mathållning.

En intressant tanke, som Bern säkert kan belägga ytterligare, är att läkemedelsindustrin medvetet har sänkt ett antal gränsvärden för att kunna förskriva mer läkemedel. Han hänvisar till två amerikanska journalister när han hävdar att gränsnivåerna av vikt och blodtryck, som tidigare ansetts ligga inom det normala spannet, successivt har sänkts för att i dag kräva medicinska preparat. Till dessa preparat har också kommit helt nya, vars användning ökar, mot diagnoser som depression och ADHD.

Även för den skeptiske, ointresserade eller oinsatte är detta en mycket intressant bok. Den uppenbara kunskapen, kombinerad med en generös källförteckning, gör det svårt att avfärda innehållet som rena konspirationsteorier. Lars Bern vet uppenbarligen vad han talar om, definitivt mer än de flesta av oss, och att ta del av dessa tankar blir något av en ögonöppnare, även för den som inte nödvändigtvis tror på varje detalj. Samtidigt är Berns kunskaper så stora att vi andra helt enkelt får lyssna på dem och försöka formulera egna slutsatser.
 
Boken kan köpas här

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Inte alltid en klänning i vitt

Inte alltid en klänning i vitt

🟠 HISTORIA Idag är det självklarhet att bära en vit klänning när man gifter sig, men så har det inte alltid varit. Faktum är att det var först på 1800-talet som vit färg på brudklänningen började bli vanligt. Här i Sverige dröjde det dock till sekelskiftet 1900 innan den vita brudklänningen överhuvudtaget började konkurrera ut den svarta bland vanligt folk.

Läs även:

Är Hasse Alfredson passé?

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Jan Guillou sätts under lupp

Jan Guillou sätts under lupp

🟠 RECENSION Det är nog många som stört sig på Jan Guillou. En ny bok av litteraturprofessorn Ola Holmgren har dock tagit det hela ett steg längre. Den låter Guillou bli utgångspunkten för en kritik av en hel tidstendens. Guillou blir till en symbol för ”journalismen”, ett slags ideologi som bygger på att gestaltningen är oväsentlig, utan det enda som räknas är spännande och sensationella uppgifter. Förutom att vara en fiende till konsten döljer journalismen också på ett förrädiskt sätt en stark politisk tendens, i Jan Guillous fall bland annat en okritisk inställning till islam. Även den som inte är intresserad av litteratur kan njuta av det underhållande angreppet på den pompöse Guillou.

Att läsa American Psycho

Att läsa American Psycho

🟠 RECENSION Sedan den satiriska romanen American Psycho av Bret Easton Ellis gavs ut år 1991 har den väckt både fasor och funderingar. Men hur kan den läsas och vad kan man få ut av att läsa den idag?

För den som vågar är allt möjligt

För den som vågar är allt möjligt

🟠 RECENSION Visst har vi haft några försiktiga upprorsmän från viktiga positioner inom gammelmedia, journalister som bit för bit har vågat ifrågasätta de påbjudna narrativen. De får ofta lämna sina jobb och skriver nu i stället egna bloggar och böcker. En del kommer i skarpa debatter med sina gamla politiskt korrekta kollegor. Men knappast någon som har arbetat på till exempel SVT och SR har kommit så totalt på tvären med sina gamla kollegor som Joakim Lamotte. I hans bok Där stormen är får vi följa hans resa från gammelmedia till fri, sanningssökande journalist.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Inte alltid en klänning i vitt

🟠 HISTORIA Idag är det självklarhet att bära en vit klänning när man gifter sig, men så har det inte alltid varit. Faktum är att det var först på 1800-talet som vit färg på brudklänningen började bli vanligt. Här i Sverige dröjde det dock till sekelskiftet 1900 innan den vita brudklänningen överhuvudtaget började konkurrera ut den svarta bland vanligt folk.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.