Klassisk vikingasaga i nyutgåva

Vikingaberättelser med fornmedeltida ursprung – hur många sådana finns det egentligen? På rak arm kan man nämna legenderna om Ragnar Lodbrok och hans söner. Samt Egil Skal­lagrimssons saga, som har en del ”vikinga-DNA” i sig rent dramatiskt. Samt en del episoder i Snorres Nordiska konungasagor, såsom exempelvis slaget vid Svolder. I detta sammanhang, klassiska vikingaberättelser, får man inte glömma Jomsvikingasagan, som nu finns i nyutgåva. Detta är en praktiskt taget en hel vikingaroman med skeppsburna, fornnordiska fribytare i huvudrollen från början till slut. Boken kan köpas här.

Hela titeln på denna AlternaMedias nyutgåva är: Jomsvikingasagan – ett klassiskt fornnordiskt äventyr. Liksom förr är det en lätt moderniserad, och utökad, version av A. U. Bååths översättning från 1887. Tilläggen har för sin del gjorts med stöd i andra manuskriptversioner än dem Bååth utgick ifrån.

Det helt nya med denna version är Henrik Jonassons illustrationer. Här får vi både en tjusig omslagsmålning samt inre illustrationer i svartvitt. Jonasson har på kort tid etablerat sig som nämnvärd konstnär med fornnordiska och andra motiv. Hans medverkan höjer onekligen värdet på produkten.

Som bokillustrationer är dessa teckningar klart ”över medel”. Det är fullt i klass med de norska konstnärer som i slutet av 1800-talet illustrerade en utgåva av Heimskringla (alltså ”Snorres Nordiska konungasagor”), Erik Werenskiold, Gerhard Munthe och Halvdan Egelius med flera. Alla tecknade i en för ändamålet rustik stil som påminner om träsnitt, en stark linjeföring som bara en nordisk konstnär kan åstadkomma, en som lever och andas i det gammeldags, hedniska stildraget. Nu, med Jonassons illustrationer till aktuellt verk, får denna stil även hemortsrätt i Sverige.

Henrik Jonassons illustrationer ger liv åt berättelsen.

Det är rustika bilder som illustrerar en rustik berättelse. Jomsvikingasagan skrevs ner på 1200-talet och berättar om händelser på 900-talet. Stilen är stram och utan pynt. Det är vad man kan kal­la ”stenstil”; den är som huggen i sten och känns såklart ”helt rätt” – när man väl vant sig vid den. Det kan ta ett tag för den moderne läsaren som är van vid sådant som psykologi, ordvitsar, målerisk miljöbeskrivning och raljant stil. Här finns inget av detta. Här är det en saklig, jordnära berättarkonst som, i långa loppet, är väldigt effektiv.

Och vad som berättas är detta: vikingen Palnatoke kommer i konflikt med danske kungen. För att få en tryggare bas skaffar sig Palnatoke ett län under Vendens kung Burisleif i Nordtyskland. Vid Oders mynning på ön Wollin bygger han sig en befäst hamn och han värvar eliten av vikingar till sig i ett veritabelt vapenbrödraskap. Jomsvikingarna är därmed ett faktum. Man härjar och plundrar och får efterhand lust att erövra Norge. En vikingaflotta utrustas och man sammandrabbar med landets härskare, jarl Håkon, i viken Hjörungavåg.

Nu vidtar inget sjöslag i modern mening; det är snarare så att vikingaskeppen upprättar kontakt och sedan blir det ”infanteristrid”, svärdskamp, man mot man. Man slåss med andra ord på skeppen. Och striden står hård. Till slut måste Håkon ta trolldom till hjälp; genom att åkal­la sin skyddsgudinna Torgerd Holgabrud blir det storm och Torgerd själv uppenbarar sig som en jättevålnad, skjutande pilar ur händerna.

Detta är slagets och sagans dramatiska höjdpunkt: slaget vid Hjörungavåg år 986, en historisk händelse. Mer ska vi inte avslöja av handlingen. Men det händer en hel del i denna berättelse och det är mycket spännande. Stilen är som antytt kortfattad och utan krusiduller – ”stenstil” – men med det sagt, här finns många detaljer som lättar upp anrättningen. Som att vissa figurer i handlingens väv har profetiska drömmar, drömmar med varsel om kommande händelser. Man kan säga att detta är bibliska influenser (såsom faraos drömmar som Josef tolkar) men det är en randanmärkning; drömelementet passar väl in i den kärva, nordiska stämningen.

Synnerligen poetiskt är även när, efter en strid, kung Gorms son Knut stupat men den andre sonen, Harald, överlevt. Gorm hade svurit att han skulle dö om han fick höra att Knut fallit. Hans drottning gav då honom nyheten omskrivet till att Knut är en vit falk och Harald en grå; hon sade: ”Herre, du har haft två falkar, en vit och den andra grå. Den vita flög långt ut i ödemarken, och där angreps han av många kråkor som plockade av honom alla hans fjädrar. Och nu är den vita borta, men den grå har återvänt, och det är han som nu kommer att slå fåglar till bordet ditt.” Det ligger en kärv form av hednisk poesi i dessa rader och dylika inslag ger krydda åt Jomsvikingasagan.

Så denna saga har sina litterära kvaliteter. Undertecknad har tidigare bara läst en förkortad version (ur Fornnordiska sagor, 1980). Den var på cirka 30 sidor, utan kapitelindelning. Den aktuella versionen är mer än tre gånger så lång och är indelad i rejäla kapitel. Det ”extramaterial” vi får är några kapitel om förhistorien, vad som hände före det att Palnatoke skapade sitt vikingaförbund.

Berättelsen vinner mycket på att ha detta längre format; det blir som antytt en hel liten roman. Därtill får man i denna utgåva förklarande noter, förord och inledning som varsamt för in läsaren i denna sagas värld och förklarar de historiska realiteterna. Man kan som patriotisk bokläsare inte begära mer.

Att berättelsen om dessa Jomsvikingar i flera avseenden nog är påhittad, är en ”lögnsaga” (isl. lugisaga), hör förstås till. En historiskt belagd kärna finns förvisso med händelser och gestalter som danske kung Gorm et cetera. Men den genomsnittlige läsaren behöver inte bekymra sig över ”hittepå”-karaktären hos det hela.

Sagoberättande ska vara fantasifullt. Så man behöver som läsare inte ifrågasätta saker såsom att här finns en tolvårig vikingahövding (Vagn vid namn). Man kan säga: sagans påstående gäller inom sagans ram, Vagn var tolv år och en legendarisk hjälte. Och att norrmännen tar trolldom till hjälp i slaget vid Hjörungavåg är förstås ett inslag som bara förhöjer det rent dramatiska läsvärdet.

Så du som vurmar för vikingatiden, och kanske läst Bengtssons Röde Orm, Ohlmarks Striden om strutkronan och Poul Andersons The Broken Sword och vill gå till ”originalet”, till en saga med fornnordiska rötter, kan tryggt ta dig an Jomsvikingasagan. Den är som sagt skriven på 1200-talet, med kristna munkar förande pennan, men det kristna elementet stör inte rent historiskt-mytiskt; det finns inga otidsenliga tillägg som gör dramats karaktärer till predikande korsriddare, så att säga. Detta är en berättelse om råa vikingar, om plundring och ond, bråd död, samt med vissa inslag av goda seder och rättskaffens beteende. Sammantaget kan man säga: denna saga har liv.

Köp boken här.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Detta vet vi om Omikronvarianten

Detta vet vi om Omikronvarianten

🟠 CORONAVIRUS Den nya varianten av coronaviruset kallad Omikron har blivit en av huvudnyheterna världen över. Sedan dess upptäckt har varningar, rop om nedstängningar, restriktioner och tvångsvaccinering blivit vanligare i massmedier och från politiker. Omikron skrämmer många eftersom den visat sig smitta fullvaccinerade och även trippelvaccinerade med stor framgång. Men bakom den växande paniken finns en annan bild som inte får lika mycket uppmärksamhet: att Omikron inte leder till allvarlig sjukdom och i själva verket kan bli räddningen som avslutar pandemin.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Mörk inblick i ett land i förfall

Mörk inblick i ett land i förfall

🟠 BOKRECENSION I debattboken Sverige: De subversivas paradis – Konsten att totalförstöra världens bästa land fortsätter före detta kommundirektören Tommy Ulmnäs sin analys av dagens Sverige. Här tar han upp allt från svenska skolan till en politisk adel som har varken Sveriges eller svenska folkets väl för ögonen och ger en mörk och oförglömlig inblick i det destruktiva samhället.

Om idiotins förutsägbara konsekvenser

Om idiotins förutsägbara konsekvenser

🟠 I sin senaste bok, med titeln Konsekvenserna, knyter etnologen och författaren Karl-Olov Arnstberg an till sina tidigare böcker om bland annat PK-folket, och ger en bakgrund till dessa personers agerande, samt redogör för de konsekvenser vi redan ser och kommer att få se. Läsaren blir inte bara mer övertygad om att utvecklingen är mycket allvarlig, utan får sannolikt också en större inblick i varför Västvärlden frivilligt försöker utplåna sig själv, skriver Nya Tiders recensent Tobias Svensson.

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Nyhetsdygnet

Mörk inblick i ett land i förfall

🟠 BOKRECENSION I debattboken Sverige: De subversivas paradis – Konsten att totalförstöra världens bästa land fortsätter före detta kommundirektören Tommy Ulmnäs sin analys av dagens Sverige. Här tar han upp allt från svenska skolan till en politisk adel som har varken Sveriges eller svenska folkets väl för ögonen och ger en mörk och oförglömlig inblick i det destruktiva samhället.

Om idiotins förutsägbara konsekvenser

🟠 I sin senaste bok, med titeln Konsekvenserna, knyter etnologen och författaren Karl-Olov Arnstberg an till sina tidigare böcker om bland annat PK-folket, och ger en bakgrund till dessa personers agerande, samt redogör för de konsekvenser vi redan ser och kommer att få se. Läsaren blir inte bara mer övertygad om att utvecklingen är mycket allvarlig, utan får sannolikt också en större inblick i varför Västvärlden frivilligt försöker utplåna sig själv, skriver Nya Tiders recensent Tobias Svensson.

Dante Alighieri och hans författarskap

🟠 Genom historien har människan haft en tro på evigt liv i någon form. Livet kan beskrivas som en vandring på en stig som ibland går genom svårtillgängliga skogar och ibland över blomstrande ängar. 1300-talsförfattaren Dante beskriver denna livets stig när den går över dödens gräns. Hur människan har levt sitt liv på jorden lägger grunden för hur livet efter detta blir. Vi får komma ihåg att Dante var präglad av dåtidens tro och förkunnelse.

De globala koldioxidutsläppen har varit oförändrade i ett decennium visar nya data

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Samtidigt som Greta och världsledarna möts i Glasgow för att rädda världen visar en ny rapport att de globala koldioxidutsläppen (CO2) från fossila bränslen och cement har stigit med 4,9 procent i år, enligt nya beräkningar, efter en Covid-relaterad dipp på 5,4 procent 2020, men att man enligt en ny beräkningsmetod funnit att utsläppen har varit i princip oförändrade de senaste decenniet.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Att skapa en vampyr

🟠 HISTORIA Den fjärde maj 1932 hittades den frånskilda, prostituerade Lilly Lindeström ihjälslagen på sin ottoman i lägenheten på Sankt Eriksplan i Stockholm. Brottsplatsen var ordentligt städad, pengar och bankbok låg orörda i hennes handväska, men en såsslev med rödbruna fläckar hittades och detta fynd gav upphovet till teorin om att mördaren skulle ha druckit Lilly Lindeströms blod ur den. Ingen misstänktes för mordet och än idag är det olöst.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.