<strong>Wall går igenom</strong> flera saker som självutnämnd finmedia tiger om gällande terrordådet.

Kritisk granskning av 9/11

Gunnar Wall är en svensk journalist. Han har bland annat redogjort för de märkliga turerna i Palmemordet i två böcker. I sin senaste bok granskar han terrordåden i USA i september 2001.
11_september_och_andra_terrordad_genom_historien-wall_gunnar-17043641-frnt
11 september och andra terrordåd genom historien (Bokförlaget Semic, 2012), av Gunnar Wall.

Gunnar Wall (född 1951) vågar ifrågasätta. Han kanske inte alltid angriper problemen så som en luttrad dissident kunde önska, men han kommer bra nära. Han har sin bakgrund i radikal press och han skriver fortfarande i Internationalen, Socialistiska partiets tidning. Samtidigt har han arbetat på Upsala Nya Tidning, som kallar sig liberal. Wall kan därmed sägas ha en fot i båda världarna: i etablissemanget och i den regimkritiska kulturen.

Walls senaste bok har utgetts på Semic press, som kan sägas vara ett etablerat förlag. I så måtto är 11 september och andra terrordåd genom historien (2014) en unik bok, även sett globalt. Att ifrågasätta den officiella versionen av terror­dåden den 11 september 2001 (på engelska 9/11) gör man inte ostraffat. 9/11 är tabu i mainstream-media. Endast den officiella versionen återges. Kritikerna är hänvisade till internet. I Sverige är det bara Jan-Olof Rönn som hittills ifrågasatt den rådande 9/11-versionen. Hans Utan media kan du inte starta ett krig recenserade undertecknad i Nya Tider v. 47/2013. Där nämner Rönn en del märkligheter kring 9/11.

Rönns bok behandlade media i stort och dess tendens att mörka och förvränga sanningen. Wall fokuserar på 9/11. Titelns ”och andra terrordåd” täcks för sin del bara in av det 14-sidiga efterordet. Där sägs en del nyttigt, men som konsumentupplysning kan sägas att boken helt domineras av frågorna kring 9/11.

Wall har dessutom egenheten att han inte delat in sin text i kapitel. Det finns inte ens mellanrubriker i denna 253-sidiga bok. Nej, allt redogörs för i en löpande text. Stycke­byten görs och det är ju bra. Men läsvänligheten hade blivit större med kapitelindelningar och mellanrubriker. Det ska dock medges att boken är stringent skriven. Wall har noter till böcker, tidningar och webbsidor han stödjer sig på.

Gunnar Wall.
Gunnar Wall.

Boken börjar med vad som kan sägas vara den officiella versionen av dådet: hur fyra passagerarplan ska ha kapats av muslimska terrorister. Jag säger inget om detta just nu, det ges belägg för vad som sägs, men detta är den version man kan läsa även hos officiella historiker. Ett exempel på en sådan är tyske Stefan Austs Inside 9/11 från 2002.

Vid niotiden på förmiddagen träffas World Trade Centers tvillingtorn i New York av två av de kapade planen. Hur tornen börjar brinna och sedan rasar, och hur människor drabbas i kaoset, gås igenom av Wall. I sig är detta inte kontroversiellt som rapport. Det är ännu välkänd mark för genomsnittsläsaren. Men boken börjar hetta till på sidan 96. Här redogörs för hur en mindre byggnad i WTC-komplexet, WTC 7, rasar ihop vid femtiden – och detta utan att ha träffats av ett plan eller fått några nämnvärda skador. Även sättet som tvillingtornen rasar ihop på är märkligt. Experter som granskat det hela (som fysikern Steven E. Jones), tycker att det ser ut som om de sprängts som vid en kontrollerad rivning. Och detta nämns av Wall. Att redogöra för sådan här kritik är välgörande. Sådant här får vi aldrig läsa i gammelmedia.

”Det är ett par saker som är lite förbryllande här”, skriver Wall på sidan 100. Då syftar han på att 9/11-attackerna kom lämpligt för USA för att lansera en ny offensiv utrikespolitik. Walls ton är återhållen och hans bok är balanserad, men alla de märkligheter och anomalier han radar upp gör att även den mest tvivelsjuka läsare torde instämma i att hela affären är ”förbryllande”.

Som att USA:s försvar i juni 2001 övade ett scenario med en terroristattack. Det hela hette ”Combined (Joint) Training for Unconventional Threat”. Scenariots titelsida hade bilder av flygplan, kryssningsmissiler och självaste Osama Bin Laden. Han var känd som terrorist för USA:s allmänhet redan då, men nog ger denna försvarsövning ändå ett suspekt intryck.

Bin Ladens kopplingar till Bushfamiljen och CIA:s roll i att finansiera den muslimska gerillan i Afghanistan 1979-1989 nämns även av Wall. Han går inte så långt som till att kalla al-Qaida, den grupp där bin Laden sägs ha ingått och som beskylls för att ha utfört 9/11, en skapelse av CIA. Men sådana indicier är lätta att hitta för internetsurfaren. Webbtidningen för USA:s försvarsveteraner, Veterans Today, kallar det hela vitsigt för ”al-CIA-duh”.

Nåväl. Wall går igenom fler saker kring 9/11 som självutnämnd finmedia tiger om. Som när han redogör för den grupp kallad neocons, ny-konservativa, som präglade Bushadministrationen 2000-2008 och som yrkade på offensiv utrikespolitik när USA nu var den enda återstående supermakten. I gruppen ingick folk som Condolezza Rice, Dick Cheney, Paul Wolfowitz, Donald Rumsfeld och Richard Perle. Detta var topprådgivare och försvarsminstrar, ja själve vicepresidenten Cheney var del i denna imperialistiska grupp. Wall skildrar gruppens framväxt och det är välgörande.

Wall nämner i sammanhanget även hur den avgående presidenten Eisenhower 1961 sade att USA styrs av ett militärindustriellt komplex. Och detta komplex jämte oljeindustrin tog makten på ett avgörande sätt i USA i och med 9/11. Wall ger oss här en skildring av Bush den äldres verksamhet i oljeindustrin, hur hans son Bush den yngre följde honom i spåren med bolaget Arbusto, och hur superkapitalisten George Soros sedan räddade detta konkursmässiga bolag. Och därifrån vidare till hur kapitalism och multinationella företag går hand i hand med USA:s imperialistiska agenda, med 9/11 som startskott.

Walls bok innehåller mycket, och alla trådar följs inte till sitt logiska slut. Men han får bra mycket sagt. Detta är inte bara ännu en bok om utrikespolitik. Detta är en svensk motsvarighet till sådant som skrivs av Noam Chomsky, en amerikansk regimkritiker sedan 20 år. USA skapade en nationell diktatur efter 9/11 och få protesterade. Vänstern gjorde det kanske, men USA kunde bedriva sitt ”krig mot terrorismen” och 9/11:s uppgivna förövare länge och väl utan att mainstream-media protesterade, varken här eller där. Än i dag är ifrågasättande av 9/11 tabu i svensk gammelmedia. Därför är Walls bok värdefull.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Biblioteken – En mångsidig historia.

Biblioteken – En mångsidig historia.

🟠 En bekant till mig bodde under nästan två års tid i Nordnorge. En fantastisk plats men vintern var mörk, lång och kall med magnifika norrsken som lyste upp himlavalvet. Vi skrev till varandra och jag frågade henne hur det var att bo så långt norrut. Det är inte något tätbefolkat område direkt. Hon svarade att det gick bra eftersom det fanns ett bibliotek! Hon tillbringade mycket tid där med böcker, tidskrifter och trevliga människor. Där fanns en gemenskap.

Svartvita skärvor av det sanna Sverige

Svartvita skärvor av det sanna Sverige

🟠 KULTUR En regnig eftermiddag i mina tonår blev TV:ns fjärrkontroll till slut räddningen från tristess. Vanligtvis hade jag nog slagit på ett färgsprakande MTV, men inte just den gången. I stället var det filmen ”Driver dagg faller regn”, en film som handlade om en svunnen tid redan då, men som också bar på en viktig varning till framtida generationer.

Sveriges vilda katt

Sveriges vilda katt

🟠 KULTUR Sveriges enda vilda kattdjur är lodjuret. Detta rovdjur kan som bäst beskrivas som en snabb, tyst jägare. Den rör sig främst i terräng och otillgängliga delar av skogar.

Att låtsas kultur är att förinta kultur

Att låtsas kultur är att förinta kultur

🟠 KULTUR Det årliga afrikanska kriget på Järvafältet är en direkt följd av en artificiell kulturpolitik som dömt både invandrare och svenskar till fångenskap i ett repressivt system. Vi har fått lära oss att det heter mångkultur och att vi mår bra av det, men i själva verket är det en förintelseprocess.

En doftande tradition

En doftande tradition

🟠 KULTUR Den tredje torsdagen i augusti är det surströmmingspremiär! Denna svenska tradition är både älskad och hatad, men oavsett vad man anser om surströmmingens genomträngande och starka doft har traditionen blivit en del av augusti.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Vi måste prata om sex

🟠 RECENSION Det är svårt i vår genomliberaliserade tid att diskutera sex och kärlek, eftersom den liberala analysmetoden inte fungerar. En liberal börjar ju med frågan ”Vad vill jag?” Redan där blir det svårt, eftersom naturen i sin stora visdom har gjort kärleken blind, och i bästa fall egolös. Vilja är ju inte heller, som den brittiska författaren Louise Perry tar upp flera gånger i denna bok, något enkelt eller alltid positivt, som liberalerna vill tro. Perry går sedan vidare med att såga det mesta som ”den sexuella revolutionen” har medfört.

Sanna hjältar är det ofta tyst om

🟠 BOKRECENSION Som sommarläsning kan det vara lämpligt att planera en läsning av mindre kända delar av Sveriges militärhistoria. Militärhistorikern Leif Björkman tar upp händelser och fakta som många helst skulle vilja glömma eller gömma. Obekväma sanningar kan också vara till lärdom för framtiden. En annan aspekt i denna bok är benämningen hjälte. I dagens media tillskrives hjältetitlar för nästan minimala och självklara medmänskliga insatser. I denna bok handlar det om två riktiga hjältar, två svenska officerare som genomgått sovjetisk fångenskap och i tystnad fick återvända till Sverige.

Biblioteken – En mångsidig historia.

🟠 En bekant till mig bodde under nästan två års tid i Nordnorge. En fantastisk plats men vintern var mörk, lång och kall med magnifika norrsken som lyste upp himlavalvet. Vi skrev till varandra och jag frågade henne hur det var att bo så långt norrut. Det är inte något tätbefolkat område direkt. Hon svarade att det gick bra eftersom det fanns ett bibliotek! Hon tillbringade mycket tid där med böcker, tidskrifter och trevliga människor. Där fanns en gemenskap.

NASA beslutar att skicka Starliner till jorden tom – besättningen fast i rymden

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Lördagen den 24 augusti meddelade NASA sitt slutliga beslut gällande de två astronauterna ombord på den internationella rymdstationen, vars ursprungliga åtta dagar långa rymdresa har förvandlats till en flera månader lång vistelse. Suni Williams och Butch Wilmore, som sköts upp till ISS ombord på Boeings Starliner-kapsel i början av juni, kommer att återvända hem tidigast i februari 2025.

Två astronauter strandsatta i rymden på grund av Boeings tekniska problem

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Följetången om skandalerna runt Boeings kvalitetsproblem fortsätter. NASA-astronauterna Barry Wilmore och Sunita Williams skickades upp till ISS den 5 juni men har nu föga avundsvärda problem: På grund av fel i rymdfarkosten Starliner, byggd av Boeing, kan de mycket väl bli kvar på den internationella rymdstationen (ISS) fram till 2025.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Svensken och kolsyran

🟠 HISTORIA Att köpa och dricka kolsyrat mineralvatten är en självklarhet i dagens Sverige. Kolsyrat vatten kan köpas varje matvaruaffär och vi är vana vid att se flaskorna. Vad som kanske inte är lika känt är att det var en svensk kemist vid namn Torbern Bergman som uppfann kolsyrat mineralvatten under första halvan av 1770-talet.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.