Skip to Content

När Gulla blir äldre får hon mer insyn i sin morfar patron Sylvesters roll i de rådande missförhållandena. Scen ur nionde avsnittet av TV-serien Kulla-Gulla från 1986 med Lisa Jarenskog som Gulla och Jan Malmsjö som patron Sylvester. Foto: Stillbild Youtube
HISTORIA

Kulla-Gulla: En älskad hjältinna

Digital utgåva

För 75 år sedan gavs Martha Sandwall-Bergströms bok om torparflickan Kulla-Gulla ut för allra första gången. Detta blev början på en serie på sju böcker som senare utökades till tolv och i år har de tre första böckerna getts ut i nyutgåva.

Publicerad: 24 oktober, 2020, 17:57

  • Svenska

Läs även

”Bakom honom gick en flicka på tolv år och försökte ängsligt akta sina grova läderskor för landsvägsleran. Den slitna, svarta kappan höll hon uppdragen för att skydda den för stänk och i den ena handen hade hon ett litet bylte, innehållande de kläder och småsaker, som var hennes egendom i denna världen. Hennes hår under huvudduken var mycket ljust, och vid tinningarna och över pannan, där det vätts av regnet. Ringlade det upp sig i små lockar. Hon gick där tigande bakom torparen, som från och med i dag var hennes husbonde och arbetsgivare, och hennes blickar vilade allvarligt och respektfullt på hans sävligt gungande rygg.”

När Martha Sandwall-Bergström skrev Kulla-Gulla-serien hämtade hon mycket inspiration från den småländska landsbygd där hon själv växt upp. Bilden visar en småländsk torparstuga.
Foto: Kalmar läns museum.

Citatet är hämtat ur Kulla-Gulla, som gavs ut första gången år 1945, och det som vi nyss fått läsa är en beskrivning av Gulla. Hon har här nyss blivit hämtad av sin nye husbonde, torpare Karlberg, och förs av honom till Kulla-torpet där hon skall sköta om barnen och hushållet medan torparen och hans sjukliga hustru Ellen utför sina dagsverken. Gullas ursprung är från början höljt i dunkel. Det enda man får veta om henne i första boken är att hennes fullständiga namn är Gunilla Beatrice Fredrike samt att hon tillbringat sina första nio år på ett barnhem efter att hon hittats efter ett skeppsbrott. Det visar sig dock snart att hon är dotterdotter till patron Sylvester på herrgården Höje där först torparfrun Ellen och sedan Gulla själv utför sina dagsverken. Från början utgjordes bokserien av sju böcker, men utökades sedan till tolv.

När det gäller miljö och karaktärer hämtade Martha Sandwall-Bergström mycket inspiration från den småländska landsbygd, närmare bestämt Nävelsjö socken, där hon själv växte upp.

År 1956 kom filmen Kulla-Gulla och 1986 blev böckerna en TV-serie.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Reuterholm träder fram

HISTORIAUnder åren 1792-96 styrdes Sverige av en förmyndarregering som leddes av hertig Carl, som var farbror till den omyndige kungen Gustaf IV Adolf. I praktiken var det dock Gustaf Adolf Reuterholm som hade makten. Denna tid i Sveriges historia, som blivit känd som den reuterholmska tiden, kom att till stor del präglas av förföljelser och utrensningarna inleddes kort efter att Reuterholm återkommit Sverige.

Skydd mot djävulen

KULTURDet finns en gammal tradition och föreställning från medeltiden, att det är bra att sätta en hästsko ovanför ytterdörren. Många tror idag att hästskon bringar lycka till hemmet, men på den tiden var syftet att hålla djävulen borta från huset och familjen. Detta går tillbaka till en berättelse i England, där smeden Dunstan från Baltonsborough i mitten på niohundratalet fick ett löfte från djävulen själv.

Ingegerd – Storfurstinna och helgon från Sigtuna

UTRIKESEva har valt blommor med omsorg. Blåklint och gula ringblommor, de svenska färgerna. Andaktsfull går hon in i Sofiakatedralen i Kiev. Detta är en helig plats. Hon niger och gör korstecknet. Sedan går hon fram till den stora sarkofagen i grå marmor. Där vilar helgonet som skall få hennes blommor. Det är Ingegerd Olofsdotter och hennes man Jaroslav den Vise. Hon lägger ner blommorna, ber en bön och går ut i solen igen. Hon sätter sig på en bänk för att vänta på sin man, och där på bänken färdas hon tillbaka i tiden.

Vasakungens skräck

HISTORIANär år 1542 gick mot sitt slut var Gustaf Vasa djupt skakad. Den småländske bondehövdingen Nils Dacke hade vid den tiden nämligen tagit över sydöstra Sverige. Tidigare det året hade det mest omfattande bondeupproret i Sveriges historia utbrutit. Detta uppror är känt som Dackefejden.

Cajsa Warg och hennes hjelpreda

HISTORIALandskamrerdottern och hushållerskan Cajsa Warg trädde i tjänst hos rika familjer i Stockholm. Hennes erfarenheter i kök och hushåll kom sannerligen väl till pass. År 1755 gavs nämligen den första upplagan av hennes kokbok Hjelpreda i Hushållningen För Unga Fruentimber ut. Denna kokbok blev mycket populär redan under Wargs livstid och översattes till tyska, danska och estniska.

Stormaktstidens hovmålare, Om hovmålaren David Klöcker Ehrenstrahl

INRIKESDavid Klöcker Ehrenstrahl var en av den svenska stormaktstidens mest betydelsefulla och framstående målare. Han lyckades med hjälp av färg och penslar fånga allt från kungafamiljens prakt till hundars lekfullhet. Genom sitt måleri kom han att representera barocken i svensk konst och flera av hans verk är berömda och uppskattade än i dag.

Det gåtfulla ljuset i skyn: Om Betlehemsstjärnan

HISTORIAI Matteusevangeliet berättas att österländska stjärntydare sökte upp nyfödde Jesus efter att ha skådat en stjärna på himlen. Denna stjärna, som endast nämns i ett av de fyra evangelierna, är en gåta som än idag inte har kunnat lösas.

Skogsarbetarhustrun och vanten

HISTORIAErika Aittamaa bodde i byn Lovikka i Tornedalen. Hennes familj var fattig och hon stickade därför vantar som hon sedan sålde. En dag år 1892 råkade hon sticka vantar som var så tjocka och hårda att kunden inte ville ha dem, men dessa kom att bli de allra första lovikkavantarna.

Gå till arkivet

Send this to a friend