Skip to Content

När Gulla blir äldre får hon mer insyn i sin morfar patron Sylvesters roll i de rådande missförhållandena. Scen ur nionde avsnittet av TV-serien Kulla-Gulla från 1986 med Lisa Jarenskog som Gulla och Jan Malmsjö som patron Sylvester. Foto: Stillbild Youtube
HISTORIA

Kulla-Gulla: En älskad hjältinna

Digital utgåva

För 75 år sedan gavs Martha Sandwall-Bergströms bok om torparflickan Kulla-Gulla ut för allra första gången. Detta blev början på en serie på sju böcker som senare utökades till tolv och i år har de tre första böckerna getts ut i nyutgåva.

Publicerad: 24 oktober, 2020, 17:57

  • Svenska

Läs även

”Bakom honom gick en flicka på tolv år och försökte ängsligt akta sina grova läderskor för landsvägsleran. Den slitna, svarta kappan höll hon uppdragen för att skydda den för stänk och i den ena handen hade hon ett litet bylte, innehållande de kläder och småsaker, som var hennes egendom i denna världen. Hennes hår under huvudduken var mycket ljust, och vid tinningarna och över pannan, där det vätts av regnet. Ringlade det upp sig i små lockar. Hon gick där tigande bakom torparen, som från och med i dag var hennes husbonde och arbetsgivare, och hennes blickar vilade allvarligt och respektfullt på hans sävligt gungande rygg.”

När Martha Sandwall-Bergström skrev Kulla-Gulla-serien hämtade hon mycket inspiration från den småländska landsbygd där hon själv växt upp. Bilden visar en småländsk torparstuga.
Foto: Kalmar läns museum.

Citatet är hämtat ur Kulla-Gulla, som gavs ut första gången år 1945, och det som vi nyss fått läsa är en beskrivning av Gulla. Hon har här nyss blivit hämtad av sin nye husbonde, torpare Karlberg, och förs av honom till Kulla-torpet där hon skall sköta om barnen och hushållet medan torparen och hans sjukliga hustru Ellen utför sina dagsverken. Gullas ursprung är från början höljt i dunkel. Det enda man får veta om henne i första boken är att hennes fullständiga namn är Gunilla Beatrice Fredrike samt att hon tillbringat sina första nio år på ett barnhem efter att hon hittats efter ett skeppsbrott. Det visar sig dock snart att hon är dotterdotter till patron Sylvester på herrgården Höje där först torparfrun Ellen och sedan Gulla själv utför sina dagsverken. Från början utgjordes bokserien av sju böcker, men utökades sedan till tolv.

När det gäller miljö och karaktärer hämtade Martha Sandwall-Bergström mycket inspiration från den småländska landsbygd, närmare bestämt Nävelsjö socken, där hon själv växte upp.

År 1956 kom filmen Kulla-Gulla och 1986 blev böckerna en TV-serie.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Ett svunnet Sverige? Men det betyder inte att det försvunnit för gott och det behövs inte mycket förrän vi åter är tillbaka till ”den gamla goda tiden”? Idag tar vi allt för givet, men vi ser tendenser på att stora omvälvningar är i antågande och där fattigdomen vore legio. Min farfar som är född 1855 har berättat om nödåren 65-66-67 uppe i Norrland för min far, som förde historierna vidare till mig. JO, men den tiden är borta sedan länge, slår de flesta från sig med och det kommer aldrig mer tillbaka? Visst! Om det vore så väl.

Att mörda en krigarkung – Recension av Upprättelsen – Olof Dagström och motivet bakom mordet på Karl XII

HISTORIADen 30 november 1718 stupade Karl XII vid Fredrikstens fästning i Norge. Överstelöjtnant Olof Dagström inledde därefter en omfattande utredning av kungens död och upptäckte att Karl mördats av fransmannen André Sicre på order av Ulrika Eleonora den yngres make, Fredrik av Hessen-Kassel. Denna utredning och dess följder tas upp av Bo G Lind i boken Upprättelsen – Olof Dagström och motivet bakom mordet på Karl XII. Boken väcker dock frågor.

Livets, dödens och kungens skald

HISTORIACarl Michael Bellmans sånger och epistlar har sjungits, studerats och älskats länge. Dock har upphovsmannen och hans karriär, samt de verkliga personerna bakom gestalterna Fredman och Movitz, kommit att överskuggas av verken. Bellman blev, tack vare den kulturella guldåldern under Gustaf III:s regeringstid, en allmänt berömd skald redan under sin livstid. Dock dog han utfattig och skuldsatt år 1795.

Jüri Lina: Sverige är Sovjet 2.0

Jüri Lina intervjuas om sina erfarenheter av kommunismen i Estland och hur han idag ser liknande mönster och repression mot oppositionella i Sverige.

Upptäcktsresa i runornas tecken

KULTURI Sverige finns över 2 000 runstenar. Hur många som ännu inte har kommit i dagen vet man inte. Nya fynd görs. Runstenarna lyser som fyrtorn i mörkret. Med sina olika meddelanden har de en fantastisk historia att berätta. Följ med på en upptäcktsresa i runornas tecken!

Sveriges ö i Västindien, Historien om Saint-Barthélemy

HISTORIABedrev Sverige slavhandel? Ja, faktiskt! År 1784 gjordes en affärs­överenskommelse i Paris. Frankrike skulle få lagerplats i Göteborg medan Sverige fick en västindisk ö som koloni. Denna ö var Saint-Barthélemy och härifrån bedrev Sverige under några år slavhandel.

Frimurarnas dolde mästare

HISTORIATill följd av den skeva, okritiska historieskrivningen är knappt något om den verklige Gustaf III allmänt känt. Bland det allra minst kända om honom är att han var en av de tre mästarna inom frimurarorden i 1700-talets Stockholm. Han var den mest världslige och kritiske av de tre, men var inte desto mindre en aktiv frimurare tills han fick mäktiga fiender inom orden.

Den svenske lord Byron

HISTORIALöjtnant Gustaf Lorentz Sommelius, som även är känd under sin pseudonym Beppo, hör inte till Sveriges mer kända diktare, men hans intensiva, mörka och dramatiska poesi överlevde honom och är värd att läsas och uppmärksammas. Hans diktarstil gjorde att han kom att betraktas som en svensk lord Byron.

Tre länder – en union

HISTORIAUnder ett politiskt möte i Kalmar i juli år 1397 ingick Sverige, Norge och Danmark i en union som gått till historien som Kalmarunionen. Syftet med denna union var att stabilisera det politiska läget och bevara freden i Norden. Tvärtom blev det början på en av de mest våldsamma och konfliktfyllda tiderna i hela Sveriges historia.

Gå till arkivet

Send this to a friend