Rysskajen. Loken var tvungna att byggas för att passa spårvidden på den ryska järnvägen,152,4 cm. Det innebar också att rälsen inom industriområdet och hamnen skulle ha denna spårvidd. Även Finland och Baltikum har denna spårvidd, medan Sverige tillsammans med övriga Europa och Japan har 143,5 cm. Undantaget är Spanien och Portugal, som har 166,8 cm. Spårvidden har historiska anor och kommer sig av hur bred en häst är, vilket bestämmer vagnars hjulaxel.

När Trollhättan skulle bygga tusen lok åt Lenin

Efter att Lenin och bolsjevikerna tagit makten i Ryssland 1917 och förödelsen det innebar var landet i stort behov av en fungerande infrastruktur. Stora summor pengar – ofta i rent guld – satsades på att bland annat köpa materiel utomlands till det eftersatta järnvägsnätet. Företaget Nohab i Trollhättan höll sig påpassligt framme och lyckades 1920 ro i land en order på ett tusen lok. Den största lokaffären dittills i världen. Det sjöd av entreprenörsiver och arbetsglädje i Trollhättan. Men utrikespolitiska krumbukter satte käppar i ånghjulen och lyckan blev kortvarig.

Läget i Ryssland efter revolutionen 1917 var kaotiskt. Vägar, järnvägar och logistisk infrastruktur var i uselt skick. Den 20 januari 1920, när England och Frankrike hävde blockaden mot Ryssland var Sverige påpassligt framme och visade sitt intresse för att uppta handelsförbindelser med landet, som fram till att Sovjet formellt bildades 1922 leddes av Ryska SFSR (Socialistiska federativa sovjetrepubliken).

Trots att Sverige inte var jätteglada åt bolsjevismen, så var man tvungen att låta alla affärer gå genom den ryska kooperationen, Allryska Förbundet av Konsumtionsföreningar, Centrosojuz.

Leonid Krasin, som blivit folkkommissarie för utrikeshandeln i Ryssland förstod snart att de ideologiskt skolade sovjeterna och kommunisterna i landets nya ledning inte var kapabla att få till ett fungerande logistik- och kommunikationssystem. Han var således tvungen att återinsätta de gamla förvaltningarna sedan tsartiden för att kunna påbörja arbetet.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

No Content Available

Läs även:

Där öst och väst möttes

Där öst och väst möttes

🟠 HISTORIA Hedeby var i mer än tvåhundraårs tid en mycket viktig handelsstad under vendeltiden och vikingatiden. Här handlade öst och väst samt nord och syd flitigt med varandra. Dock gick staden under och försvann under lång tid.

Det uråldriga folket i skogen

Det uråldriga folket i skogen

🟠 HISTORIA I Sverige har mycket berättats om jättar. De troddes ha varit ett uråldrigt folk, som på olika sätt kunde märkas och lämna spår efter sig. Om det finns ett stort stenblock i närheten av en kyrka kanske det är en jätte som har kastat dit det.

Karlarnas propagandist

Karlarnas propagandist

🟠 HISTORIA Hedvig Eleonora är idag känd som Karlarnas maka, mor och farmor. Hon var nämligen gift med Karl X Gustaf, mor till Karl XI och farmor till Karl XII. Att hon lät bygga Drottningholms slott som en pfalzisk maktmanifestation visar att hon även kan kallas Karlarnas propagandist. Med hjälp av arkitektur, guld, siden och konst markerade hon mot den svenska adeln.

John Ericsson – en mångsidig uppfinnare

John Ericsson – en mångsidig uppfinnare

🟠 HISTORIA Svenskarna måste vara ett väldigt nyfiket släkte. Många uppfinnare och upptäckare har passerat revy genom vår historia. I den här artikeln tänkte jag att vi skulle lära känna John Ericsson. För att få ett perspektiv över våra uppfinnande svenskar lånade jag boken ”Svenska Uppfinnare” 2003 av Petter Karlsson och Johan Erséus, bokförlaget Max Ström. Här presenteras en rad uppfinnare som jag aldrig hade hört talas om. Även ”Stora Focus” uppslagsverk, 1988 samt ”Lilla Uppslagsboken”, 1959 har varit till hjälp med denna artikel.

När tuppar sprang i slottets sal…

När tuppar sprang i slottets sal…

🟠 HISTORIA Gustaf III:s yngre bror, hertig Carl, fick ett liv fullt av överraskningar under sina första år som äkta make. Hans unga hustru, Hedvig Elisabeth Charlotta, tyckte nämligen att det svenska hovet var för tråkigt och såg det som sin plikt att vända upp och ned på tillvaron med olika hyss.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Att bryta ensamheten

🟠 RECENSION I Nederländerna säger 30 procent av de vuxna att de känner sig ensamma. I USA är siffran 40 procent, dubbelt så stor som på 1980-talet. I Tyskland anser två tredjedelar av befolkningen att ensamhet är ett allvarligt problem. Allt fler upplever att de lever i ensamhet. Vi är alltmer isolerade, inte bara från varandra, utan också från våra politiker och samhället i stort. Den brittiska professorn Noreena Hertz tittar på vad som gör oss ensamma och vad ensamhet egentligen är. Hon kommer också med många goda råd om hur vi kan undvika ensamhet och även tänka på människor i vår omgivning.

Vi måste prata om sex

🟠 RECENSION Det är svårt i vår genomliberaliserade tid att diskutera sex och kärlek, eftersom den liberala analysmetoden inte fungerar. En liberal börjar ju med frågan ”Vad vill jag?” Redan där blir det svårt, eftersom naturen i sin stora visdom har gjort kärleken blind, och i bästa fall egolös. Vilja är ju inte heller, som den brittiska författaren Louise Perry tar upp flera gånger i denna bok, något enkelt eller alltid positivt, som liberalerna vill tro. Perry går sedan vidare med att såga det mesta som ”den sexuella revolutionen” har medfört.

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Överklagan och nya bevis

🟠 KULTUR Det händelserika fallet Brian Warner (Marilyn Manson) vs Evan Rachel Wood et al har tagit några turer under sommaren. I juli avfärdade appellationsdomstolen i Kalifornien Warners överklagan av anti-SLAPP domen som innebar att en stor del av hans förtalsanmälan mot Evan Rachel Wood och Illma Gore kastades ut av högsta domstolen. Sedan 16 augusti är dock överklagan tillbaka på bordet. Samtidigt utreder distriktsåklagaren nya bevis i brottsutredningen av Warner.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.