Skip to Content

Benjamin Griveaux och hans hustru Julia Minkowski, en framstående advokat. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Skandal i Paris

Digital utgåva

Att vara oppositionell i Ryssland framkallar i regel stort intresse och nyhetsinslag inom de internationella medierna. Särskilt spektakulära framträdanden är tacksamma objekt för kameralinser. Nu har en rysk konstnär, Pjotr Pavlenski, lyckats röra om i det franska politiska etablissemanget så till den grad att den Femte Republiken har fått en ny hälsominister.

Publicerad: 18 februari, 2020, 14:36

  • Svenska

Läs även

Vad handlar hela affären om? Låt oss börja med den så kallade konstnären Pjotr Pavlenski. I Ryssland är han mycket känd, inte bara från media utan även, eller kanske framför allt, från sina återkommande kontakter med polis och den psykiatriska vården. De mest spektakulära happenings på offentliga platser omfattar den helt nakne Pavlenskis sittprotest med kroppens intima delar fastspikade i gatstenar. I en annan protestyttring hade Pavlenski – också helt näck – lindat in sig i en rulle taggtråd. Intagen på en psykiatrisk klinik lyckades han ta sig upp på en hög mur, också i Adams klädsel, och hota med att med en kniv skära av sitt öra. Väl ute i friheten försökte denne dissident sätta eld på de massiva dörrarna som leder till Ljublankas (FSB:s) huvudingång. Den här gången var han påklädd. Aktionen resulterade i ett kortare fängelsestraff, då mannens psykiska tillstånd utgjorde en starkt förmildrande omständighet.

Pjotr Pavlenski med sina genitalier fastspikade i Röda Torget. Foto: Stillbild Rossia 1

Som politiskt förföljd tog således konstnären Pavlenski sin tillflykt till frihetens, jämlikhetens och broderskapets säte, nämligen Paris. Pavlenskis juridiska ombud i den franska huvudstaden blev en viss Juan Branco. Och nu inträffar något som tillhör avdelningen dirty campaigning. Konstnären Pavlenski offentliggör intima privata bilder som Benjamin Griveaux, den franska regeringens talesperson och kandidat till posten som borgmästare i Paris, skickar till sin älskarinna Alexandra de Taddeo. Det intressanta är att de Taddeo (med stor sannolikhet ett antaget namn) delar sympatier och säng även med Piotr Pavlenski. Bilderna publiceras på internet, skandalen är ett faktum och Griveaux avgår som LRM:s kandidat till borgmästarämbetet i Paris och hälsoministern Agnès Buzyn tar hans plats. Hennes ersättare är redan installerad – Olivier Véran, en neurolog.

Den ryske konstnären Pjotr Pavlenski inrullad i taggtråd. Foto: Stillbild Rossia 1

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Ryssland röstar för traditionalism

RYSSLANDÄktenskapet är till för man och kvinna, det ryska språket och den ryska traditionella kulturen ska skyddas. Det beslutade ryska folket i en folkomröstning den 1 juli. Ändringarna i konstitutionen innebär även att politiker inte får ha konton i utländska banker eller ha dubbla medborgarskap. Detta gör att ryska oligarker får det svårare att utmana den ryska regeringen från exil.

Pakistans flygbolag PIA stoppas i Europa på grund av falska pilotlicenser

UTRIKESTillsynsmyndigheter har förbjudit Pakistan International Airlines från att flyga till Europeiska unionen i sex månader efter att det statliga flygbolaget tvingades ta nästan en tredjedel av sina piloter ur tjänst för att de innehar falska eller tvivelaktiga licenser, sade talesmän i tisdags.

Ryssland röstar för traditionella värden

RYSSLANDÄktenskapet är för man och kvinna, det ryska språket och den ryska traditionella kulturen ska skyddas. Det beslutade ryska folket i en folkomröstning igår. Men även att politiker inte får ha konton i utländska banker. Nya tider var på plats.

Förlag, Tv-kanaler, konstnärer, politiker och företag böjer sig för BLM-rörelsen

UTRIKESVänsterideologer brukar beteckna påstådd rasdiskriminering som ”strukturell” om de inte kan bevisa den i konkreta termer. Därför kan i stort sett vad som helst nu falla inom denna kategori och listan över vad som inte längre anses politiskt korrekt växer i förhållande till den ständiga åtstramningen av all yttrandefrihet och tankefrihet.

BLM:s polisfria zon i Seattle blev till ”Flugornas herre” inom två veckor

USAEtt sex kvarter stort område i centrala Seattle utropades till en ”autonom zon” av lokala Black Lives Matter- och andra vänsteraktivister. Två veckor senare har tre skjutningar med ett dödsfall, flera fall av misshandel och minst en våldtäkt rapporterats från området, och polisen har inte släppts in för att undsätta de drabbade. Istället upprätthålls ordningen av beväpnade mobbar som bland annat misshandlat en misstänkt tjuv och bestraffat en meningsmotståndare genom homosexuella övergrepp. Vänsterliberala medier hyllar projektet och borgmästaren hindrar polisen från att återställa ordningen i området.

Svininfluensavirus med ”pandemipotential” funnet i Kina

UTRIKESEn ny influensastam som kan utvecklas till en pandemi har identifierats i Kina av forskare. Viruset uppstod nyligen och finns hos grisar, men kan infektera människor, uppges det.

Danske migrations- och integrationsministern vill ha ett snabbt beslut om eventuell repatriering av syrier

UTRIKESMigrations- och integrationsministern Mattias Tesfaye vill ta ställning till om syrier från Damaskusprovinsen nu skall tvingas lämna Danmark.

Polen går till val

UTRIKESSöndagen den 28 juni äger första valomgången i Polens presidentval rum. Blir det Andrzej Duda som får fortsatt förtroende att leda landet och glädja anhängarna till PiS (Prawo i Sprawiedliwosc = Lag och Rättvisa) eller kommer det att krävas en andra valomgång?

Gå till arkivet

Send this to a friend