Skip to Content

Benjamin Griveaux och hans hustru Julia Minkowski, en framstående advokat. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Skandal i Paris

Digital utgåva

Att vara oppositionell i Ryssland framkallar i regel stort intresse och nyhetsinslag inom de internationella medierna. Särskilt spektakulära framträdanden är tacksamma objekt för kameralinser. Nu har en rysk konstnär, Pjotr Pavlenski, lyckats röra om i det franska politiska etablissemanget så till den grad att den Femte Republiken har fått en ny hälsominister.

Publicerad: 18 februari, 2020, 14:36

  • Svenska

Läs även

Vad handlar hela affären om? Låt oss börja med den så kallade konstnären Pjotr Pavlenski. I Ryssland är han mycket känd, inte bara från media utan även, eller kanske framför allt, från sina återkommande kontakter med polis och den psykiatriska vården. De mest spektakulära happenings på offentliga platser omfattar den helt nakne Pavlenskis sittprotest med kroppens intima delar fastspikade i gatstenar. I en annan protestyttring hade Pavlenski – också helt näck – lindat in sig i en rulle taggtråd. Intagen på en psykiatrisk klinik lyckades han ta sig upp på en hög mur, också i Adams klädsel, och hota med att med en kniv skära av sitt öra. Väl ute i friheten försökte denne dissident sätta eld på de massiva dörrarna som leder till Ljublankas (FSB:s) huvudingång. Den här gången var han påklädd. Aktionen resulterade i ett kortare fängelsestraff, då mannens psykiska tillstånd utgjorde en starkt förmildrande omständighet.

Pjotr Pavlenski med sina genitalier fastspikade i Röda Torget. Foto: Stillbild Rossia 1

Som politiskt förföljd tog således konstnären Pavlenski sin tillflykt till frihetens, jämlikhetens och broderskapets säte, nämligen Paris. Pavlenskis juridiska ombud i den franska huvudstaden blev en viss Juan Branco. Och nu inträffar något som tillhör avdelningen dirty campaigning. Konstnären Pavlenski offentliggör intima privata bilder som Benjamin Griveaux, den franska regeringens talesperson och kandidat till posten som borgmästare i Paris, skickar till sin älskarinna Alexandra de Taddeo. Det intressanta är att de Taddeo (med stor sannolikhet ett antaget namn) delar sympatier och säng även med Piotr Pavlenski. Bilderna publiceras på internet, skandalen är ett faktum och Griveaux avgår som LRM:s kandidat till borgmästarämbetet i Paris och hälsoministern Agnès Buzyn tar hans plats. Hennes ersättare är redan installerad – Olivier Véran, en neurolog.

Den ryske konstnären Pjotr Pavlenski inrullad i taggtråd. Foto: Stillbild Rossia 1

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

EU inleder nytt marint uppdrag för att övervaka vapenembargot mot Libyen

UTRIKESEuropeiska unionen meddelade i tisdags att ett nytt marint uppdrag i Medelhavet som syftar till att genomdriva FN: s vapenembargo mot Libyen skall inledas. Detta efter att Italien stoppade en tidigare operation och hävdade att krigsfartygen lockade migranter till Europas stränder.

Har Ungern blivit en diktatur?

UTRIKESMånga medier i västvärlden hävdar att Ungerns undantagstillstånd är ett slags statskupp och att Orbán använder coronakrisen för att skaffa sig oinskränkt makt på obestämd tid. Det är alltså av intresse att undersöka vad som verkligen har hänt.

Nordkorea avfyrar fler missiler än någonsin mitt i coronakrisen

UTRIKESNordkorea har avfyrat vad som beskrivs som två kortdistansmissiler i havet utanför sin östkust söndagen den 22 mars. Detta är den senaste incidenten i en aldrig tidigare skådad mängd av uppskjutningar, något som av Sydkorea betecknas som ”olämpligt” mitt i den globala coronaviruspandemin, rapporterar Reuters.

Hydroxiklorokin – en kontroversiell behandling mot coronaviruset

UTRIKESMirakelbehandling eller ett villospår? Debattens vågor går höga i Frankrike i frågan. Samtidigt har Ungern förbjudit exporten av ett parti på fyra ton klorokin. Nya Tider ger en kort beskrivning om vad som är känt om effekten av klorokin och dess derivat på coronavirus.

EU sviker Italien – Ryssland skickar massiv hjälp

UTRIKESRyssland har skickat tonvis med utrustning och hundratals militära läkare och experter för att bistå Italien i deras hårda kamp mot det dödliga coronaviruset. Även Kina har skickat viktig hjälp till Italien, som trots medlemskap i både EU och Nato knappt alls fått något stöd därifrån. Besvikna italienare har därför börjat hala EU-flaggan och i ren trots hissar de istället hjälpnationernas flaggor. Rom, som vädjat till USA om hjälp, upptäckte chockat att amerikanerna istället flugit ut livsnödvändig utrustning från Italien.

USA har nu flest smittade i världen

UTRIKESEfter flera dagar med omfattande och snabb ökning av antalet smittade med coronaviruset SARS-CoV-2 i USA har man under torsdagen både passerat Italien, det värst drabbade landet i Europa, och Kina som länge varit det värst drabbade landet i världen. Under torsdagen rapporterade de amerikanska myndigheterna stora ökningar, totalt 13 121 nya fall vilket fick det totala antalet smittade att stiga till 81 332.

Alternativ för Tyskland upplöser etnonationell ”flygel”

UTRIKESPartistyrelsen för Alternativ för Tyskland fattade två beslut vid sitt sammanträde den 20 mars; den radikala ”flygeln” inom partiet skall upplösa sig själv och den kontroversielle läkaren och författaren Wolfgang Gedeon utesluts ur partiet. Ända sedan partiet höll sin årliga konferens i månadsskiftet till december har frågorna om Gedeons medlemskap respektive ”flygelns” ställning diskuterats, såväl internt inom partiet som i media.

Lojaliteter och politik i tider av coronavirus

UTRIKESUppgifter gällande antalet infekterade personer, avlidna och tillfrisknade varierar och relateras inte alltid till ländernas befolkningsstorlek. Tyska medier hade synpunkter på en diskrepans mellan uppgifter från John Hopkins Institute i Baltimore och tyska uppgifter från Robert Koch-Institutet i Tyskland. Det måste konstateras att antalet döda i coronavirussjukdomar i Tyskland är lågt. Det är därför som flera tyska delstater erbjuder såväl Frankrike som Italien medicinsk hjälp.

Gå till arkivet

Send this to a friend