Skip to Content

Ernst Wikmann

Artiklar av Ernst Wikmann

Tysklands inrikesminister: ”Islam hör inte till Tyskland”

Tysklands nye inrikesminister, tillika ordförande för de bayerska kristdemokraterna, Horst Seehofer avvisade nyligen påståendet om att ”Islam hör till Tyskland”. Landet är enligt Seehofer snarare präglat av kristendomen och kristna traditioner och tyskarna bör inte nedtona sina traditioner för att anpassa sig till den muslimska minoriteten.

Storseger för invandringskritiska partier i Österrike

UTRIKESDe invandringskritiska partierna ÖVP och FPÖ fick tillsammans 57,5 procent av rösterna när Österrike gick till nyval förra helgen. Nu spås de två partierna bilda en koalitionsregering och därmed skärpa landets asylpolitik rejält. Samtidigt står socialdemokrater och liberaler stilla i jämförelse med föregående val – och de gröna åker ur parlamentet.

Migrationskritisk kristdemokrat tros bli ny regeringschef i Österrike

ÖSTERRIKEÖsterrikes populäre utrikes- och integrationsminister Sebastian Kurz spås nu bli förbundskansler när österrikarna går till nyval den 15 oktober. Hans kristdemokratiska ÖVP tros bli största parti följt av nationalkonservativa FPÖ, som kan komma att ingå i en ny koalitionsregering. Socialdemokrater och liberaler spås backa rejält.

Kyrkovalet: små förändringar men framgångar för SD

Trots ökat valdeltagande och storsatsningar från S, C och SD blev det små förändringar i Svenska kyrkans Kyrkomöte. SD går framåt men fördubblar inte sina mandat, trots fördubblad röstandel. Också Politiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) skördade framgångar. Samtidigt stärker vänsterliberala grupperingar greppet om kyrkan.

AfD spås göra succé i ett Tyskland som börjat tröttna på systempartierna

Enligt opinionsundersökningar inför valet i Tyskland den 24 september förespås Angela Merkel sitta kvar som förbundskansler. Samtidigt väntas Alternativ för Tyskland (AfD) göra ett bra val och för första gången komma in i det tyska parlamentet, efter en valrörelse som präglats av ett allt större folkligt missnöje med invandringspolitiken och de etablerade partierna.

AfD tredje största parti inför tyska valet

TYSKLANDInför det tyska valet ligger invandringskritiska Alternativ för Tyskland (AfD) bra till i opinionen. Om siffrorna stämmer kommer partiet få minst tio procent i valet och för första gången komma in i det tyska parlamentet, Förbundsdagen. Samtidigt visar undersökningen att regerande CDU och SPD kommer att backa jämfört med förra valet 2013.

Systemet mot AfD: partiledaren hotas med åtal och företrädare förbjuds tala offentligt

Mitt under brinnande valkampanj upphävs Alternativ för Tysklands ordförande Frauke Petrys åtalsimmunitet i syfte att kunna åtala henne för misstänkt mened. Samtidigt försökte nyligen det socialdemokratiska styret i Nürnberg stoppa partiets toppkandidat Alexander Gauland från att framträda vid ett valmöte i staden.

Kampen om Svenska kyrkans själ – kyrkovalet närmar sig

INRIKESDen 17 september går Svenska kyrkans medlemmar till val. Ledamöter till lokal, regional och nationell nivå skall väljas utifrån kyrkliga nomineringsgrupper, varav flera fortfarande har band till de sekulära riksdagspartierna. Denna gång storsatsar Sverigedemokraterna – vilka tillsammans med konservativa opolitiska grupper mycket väl kan styra Svenska kyrkan bort från nuvarande vänsterliberal linje.

Attityder bland muslimer chockar Österrike

UTRIKESEn attitydundersökning bland nyligen invandrade muslimer i Österrike visar att en majoritet av de tillfrågade har radikalt annorlunda åsikter om islams roll i samhället, politiken och rättssystemet än den befolkning de förväntas integreras i. Anmärkningsvärt är att många muslimer, som betecknar sig som mer sekulära, bland annat vill se förbud mot skämt som ”kränker” islam. Nu kräver den österrikiske utrikes- och integrationsministern Sebastian Kurz ”kraftigt minskad” invandring.

Vänstern i stor sabotagekampanj mot AfD inför tyska valet

TYSKLANDMed ungefär en månad kvar till det tyska valet storsatsar nu den tyska extremvänstern på att sabotera så mycket som möjligt för Alternativ för Tyskland, AfD. Med hjälp av blockader, mänskliga kedjor, högljudda okvädesord och påtryckningskampanjer mot lokaluthyrare skall partiets valkampanj förstöras. Nu sluter både riksdagsledamöter och socialdemokratiska ministrar upp bakom vänsterkampanjen.

Tysk internetcensurlag igång

TYSKLAND”Facebooklagen” eller ”Nätverkstillämpningslagen” – en lag som syftar till att stoppa ”hat, hets och medveten falsk faktaframställning” i sociala medier har trätt i kraft i Tyskland, trots protester från remissinstanser och pressfrihetsorganisationer som hävdar att lagen strider mot landets författning. Bara några dagar efter att lagen antogs har Facebook börjat radera inlägg och till och med satirbilder.

Defend Europe – unga identitärer bekämpar migrantsmugglare

MIGRATIONUnga europeiska identitärer har lyckats samla ihop över 80 000 euro för att med egna fartyg stoppa den illegala migrantsmugglingen till Europa via Medelhavet. Projektet, som går under namnet ”Defend Europe” och har mottot ”Låt oss rädda Europa och rädda liv”, syftar till att motarbeta smuggling, massdrunkningar och bevara Europas säkerhet och dess framtid som européernas kontinent.

UD:s Peter Weiderud avbröt handgripligen filmad intervju

INRIKESChefen för Svenska institutet i Alexandria, Peter Weiderud, avbröt en intervju där SD-politikern Bertil Malmberg ställde kritiska frågor till den salafistiske shejken Mohammad Abou Zaid. Den UD-underställde socialdemokratiske ämbetsmannen ska avsiktligt ha slagit till frilansjournalisten Jan Sjunnessons mobiltelefon, med vilken denne livesände samtalet. Nu anmäls Weiderud för brott mot medborgerliga rättigheter.

Forskare vid Karolinska institutet: ”Kriminalitet sitter i generna”

FORSKNINGBostadsmiljö och socioekonomiska faktorer spelar väldigt liten eller ingen roll alls som förklaring till varför en del människor blir kriminella. En viktigare förklaring är snarare det genetiska arvet, det hävdar en forskare vid Karolinska institutet efter en omfattande studie av syskon och kusiner runtom i landet. Samtidigt förnekas resultaten av medier och vänstervridna forskare.

Kristna somalier lever under hot i Sverige

INRIKESMånga somalier i Sverige som har konverterat från islam till kristendomen hängs ut och hotas via filmer som läggs ut på sociala medier. I vissa fall har hoten blivit verklighet och misshandel och trakasserier har blivit vardagsmat i den somaliska minoriteten. Samtidigt anser både inblandade somaliska kristna och svenska missionärer att det inte är någon idé att anmäla – något som också bekräftas av Polisen: ”Det finns inga resurser”.

Biskop: ”Löfven bestämmer inte över vilka jag viger till präster”

SVENSKA KYRKANStatsminister Stefan Löfven har sagt att alla präster i Svenska kyrkan måste viga homosexuella par, något som tycks bli en viktig valfråga i höstens kyrkoval. I nuläget ser det dock svårt ut att få majoritet för ett sådant vigseltvång. Nu markerar Svenska kyrkans biskopar mot statsministerns krav.

3000 tyska krigsoffer begravdes i gamla Ostpreussen

TYSKLANDNärmare 3000 tyska soldater, kvinnor och barn, som dog under strider mellan den tyska armén och sovjetiska styrkor vintern 1945, har återfunnits och begravts i samband med en minnesceremoni i gamla Ostpreussen under lördagen. Med vid den ekumeniska begravningsgudstjänsten medverkade förutom representanter från det officiella Tyskland och Polen också representanter från den tyska minoriteten och fördrivna ostpreussare.

Danskt förslag: präster som inte vill viga homosexuella bör märkas

DANMARKPräster i den danska statskyrkan som inte vill viga homosexuella par eller frånskilda bör märkas ut på församlingarnas hemsidor med en särskild ”smiley”, så att de homosexuella eller frånskilda inte behöver känna sig kränkta av ett nej vid förfrågan om kyrklig vigsel. Det är ett förslag som förts fram i Danmark från en kvinnlig kyrkoherde.

IS-relaterat dubbelmord i österrikiska Linz – motivet: hat mot FPÖ

ÖSTERRIKEÖsterrike skakas av ett dubbelmord på ett äldre pensionärspar. Gärningsmannen – en muslimsk 54-åring från Tunisien – ska enligt uppgifter ha svurit trohet till Islamiska staten och motiverat det blodiga dådet med att han trodde att paret hade en indirekt koppling till nationalkonservativa FPÖ – något som dock inte visade sig stämma.

SR-journalist problematiserade abort – KD-ledaren blev upprörd

KRISTDEMOKRATERNAKD-ledaren Ebba Busch Thor hamnade i munhugg med Sveriges Radios Jörgen Huitfeldt i en direktsänd morgonintervju. När programledaren ställde frågor till den kristdemokratiska partiledaren om abort och undrade om hon verkligen tycker det ”är toppen” att man i Sverige både räddar och aborterar i graviditetsvecka 22, blev Busch Thor irriterad och uttryckte sitt partis lojalitet med rådande ordning.