Stortinget. Foto: Nya Tider

Spännande inför måndagens Stortingsval i Norge

Det har varit oerhört jämt i opinionsmätningarna inför måndagens stortingsval. Den sittande regeringens stöd såg enligt mätningar ut att bli 88 mot 81 mandat, men osäkerheten är stor, då Miljöpartet de gröna (MDG) står och stampar precis runt fyraprocentsspärren. Även regeringen Solberg och Jensensens stödparti Kristelig Folkparti kan mycket väl åka ur stortinget. Venstre, det liberala stödpartiet, går också kräftgång och är inte heller med på noterna politiskt.

Nu utmanas koalitionsregeringen av revanschsugna Arbeiderpartiet (Ap, socialdemokrater) som leds av Jonas Gahr Støre och de känner stundtals segervittring. Problemet för dem är dock Ap-partiledaren själv. Jonas Gahr Støre, tidigare utrikesminister och hälsominister, råkar vara en av Norges och Europas rikaste män . I debatter mot Statsminister Erna Solberg (Höyre) och finansminister Siv Jensen (Fremskrittspartiet, Frp) försöker han hävda att regeringens politik bara gynnat de rika i samhället, medan regeringsföreträdarna pekar på att arbetslösheten gått kraftigt ner och skatteintäkterna ökar på netto, trots flera sänkningar och att även låginkomsttagare gynnats av lägre skatter, både i plånboken och att det faktiskt skapats fler jobb.

Solberg solklar om invandringen
Den borgliga regeringen under statsministern Erna Solberg och finansministern Siv Jensen tillträdde 2013. Det är också dessa två politiker som är mest kända för oss här i Sverige. Men även den tuffa invandringsministern Sylvi Listhaug (Frp), som avsnästes av den svenska migrationsministern när hon nyligen besökte Stockholm och Rinkeby, är känd och uppskattad av svenskarna. Regeringen har den goda ekonomiska utvecklingen i Norge till sin fördel och vänstern har haft svårt att angripa regeringen i välfärdsfrågor.

Istället har vänsteraktivister använt sexistiska angrepp under flera år mot främst Siv Jensen, som utpekas som lesbisk av vänstertroll på internet. Ett av deras argument är att hon för cirka tio år sedan ställde in sitt eget bröllop med sin för media hemlighållne pojkvän.

Utöver detta är det mycket av ilska över åtstramningen av invandringspolitiken och bidragssänkningar som man skällt på Solberg och Jensen. Asylsökningen har minskat med 87 procent. I början av2017 uttalade statsminister Erna Solberg att det finns en begränsning i hur många invandrare ett land kan ta emot. Även det socialdemokratiskt styrda grannlandet Sverige har ilsket och missnöjt åskådat den nya invandringspolitiken.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Norska valet blev en rysare

Norska valet blev en rysare

🟠 Høyre och Fremskrittspartiet behåller regeringsmakten i Norge efter en jämn valkamp, där socialdemokratiska Arbeiderpartiet länge trodde att de skulle kunna ta hem en promenadseger. Att Ap-ledaren gömt miljoner i skatteparadis skrämde dock iväg många av de socialistiska väljarna. Regeringsbildningen blir inte lätt, då de två små borgerliga stödpartierna är skeptiska till att stödja en regering med Fremskrittspartiet.

Läs även:

Boeing: Ännu en visselblåsare dör plötsligt

Boeing: Ännu en visselblåsare dör plötsligt

🟠 UTRIKES Två månader efter dödsfallet av den tidigare Boeing-anställde John Barnett, som 2019 avslöjade att flygplanstillverkaren använde defekta delar i den ”framstressade" monteringen av sin 787 Dreamliner, har en annan visselblåsare dött av en ”plötslig sjukdom”. Joshua Dean, som fram till april 2023 arbetade för Spirit AeroSystems, en leverantör till Boeing, hade under 2022 uttryckt oro över hur tillverkningen av vissa 737 MAX-flygplan hade gått till. Flygplanstillverkarens ledning ska ha försökt ”minimera defekterna” och pressat de anställda att göra detsamma. Precis som John Barnett hade Joshua Dean också lämnat in en stämningsansökan mot Spirit AeroSystems.

Fransk veteranjournalist gör nedslag i sin unika och spännande karriär

Fransk veteranjournalist gör nedslag i sin unika och spännande karriär

🟠 Som ung datorjournalist fick han uppleva dataålderns begynnelse som helt omformade vår värld Den välrutinerade franske journalisten Pierre Jovanovic berättar om sin tid som datorjournalist när IBM var marknadsledande, datorer var stora som garderober och ikoner som Bill Gates och Steve Jobs var okända för allmänheten. Jovanovic har träffat och intervjuat Bill Gates många gånger, liksom mängder av andra kändisar som han tar upp i intervjun. Den franske veteranjournalisten berättar om varför svenska banker är lönsamma när deras europeiska konkurrenter inte är det och om Sveriges unika roll gällande negativ ränta och vad det har lett till. Avslutningsvis berättar han om den ekonomiska situationen i Libanon och inte minst Turkiet, där han även kommer med en del unika avslöjanden.

Fortsatt osäkerhet kring WHO:s pandemifördrag

Fortsatt osäkerhet kring WHO:s pandemifördrag

🟠 UTRIKES Den 27 maj samlas WHO för sin årliga parlamentariska session, och på agendan finns det pandemifördrag som planerats sedan 2020. Förhandlingarna har emellertid stött på patrull under våren och det börjar bli allt mer osäkert om något avtal kan antas – och i så fall med vilket innehåll. Nu samlas förhandlingsorganet en sista gång för att försöka få till stånd ett gemensamt förslag. Nya Tider reder ut de möjliga utfallen.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Minnen av merovingerna

🟠 HISTORIA Den merovingiska dynastin härskade över det som idag är Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg samt västra Tyskland från den sena delen av 400-talet till år 751. Som minnen av denna dynasti idag kan man betrakta den tidens arkitektur samt konstverk och hantverk i, framför allt, guld och illuminationer av skrifter.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.