Till Åsnen kommer vatten från bland annat sjön Salen i norr, och i söder sker avrinningen via Mörrumsån mot havet. Över Åsnen från Huseby bruk i norr och järnbruket i Torne gick den så kallade Holländervägen, där lastbåtar fraktade gods till och från bruken och Karlshamn. Kyrkor fanns (och finns) i Skatelöv, Kalvsvik, Jät och Urshult, och dit kunde besökarna åka med rodda kyrkbåtar. Under 1800-talet byggdes flera broar till öarna Sikö, Hössö, Borgö och Vemboö.
I sjön finns 20 fiskarter, som abborre, gädda, sik, gös och brax.
Gammal skog och rik fauna och flora gjorde att det bildats tio naturreservat – Ekefors, Grytö, Agnäs, Torne Bokskog och Långö är några – för att till exempel bevara områden med urskogskaraktär. Några av dessa har nu förts in under den nybildade Åsnens nationalpark.
I Sverige finns 30 nationalparker. År 2018 bildades alltså den senaste, som bara omfattar delar av sjön Åsnen. Åsnens nationalpark har en yta på 1 868 hektar eller 19 kvadratkilometer av sjöns vatten, stränder och öar, mot Åsnens totalt 63 kvadratkilometer. Nationalparken är en blandning av gammal skog, bergknallar och odlingsmark med barrskog, lövskog, blandskog och myrmarker.
För den som inte har båt eller kanot finns huvudsakligen två infarter eller startpunkter: Trollberget i väster och Sunnabron i nordost. Vid Trollberget finns Sveriges största gran i början på den svårvandrade leden på 2,5 km. I berget finns stora sprickor och klyftor, som bildar grottliknande utrymmen och kul för barnen att utforska. Myten säger att i Trollberget ska finnas en stor sal full med guld och silver. Den som hittar den kommer enligt sägnen att bli rik. Informationstavlor berättar om parken, men inte var man hittar guldet.
Åsnen består av hundratals stora och små öar, där en del varit bebodda av bönder. På den största ön, Bergön, finns fortfarande en gammal gård öppen för besökare. Där kan man lära sig hur det var att leva av det ön och fisket gav. I historien finns flera dramatiska berättelser om livet på öarna. Getnön är en av dessa, där fornlämningar, som stenrösen, visar att det bodde människor där för 8 000 år sedan. Under bronsåldern (1500 f.kr – 500 e.kr) fanns en bofast bondebefolkning på ön. Under orostider, som vikingatiden, var det bättre skydd att bo på en ö.
Gården på Getnö har sin dramatiska historia. På 1300-talet ägdes den av riddare Håkan Läma. Han hamnade i onåd och dömdes till döden, miste huvudet och gården, som togs över av biskopen i Växjö. Under 1500-talet var gården åter privatägd av Måns Olsson. På Gustav Vasas tid beskylldes Olsson för smuggling över gränsen till Danmark och dömdes också han till döden. Gustav Vasa tog hand om gården, som sedan var frälsegård i 250 år.
I sjön finns 20 fiskarter, som abborre, gädda, sik, gös och brax. Vid stränderna hittar man allehanda småkryp och ett rikt fågelliv. Man kan se fiskgjusen dyka ner och fånga en fisk och höra storlommens urtida rop rulla över sjön en tidig morgon då dimmorna sveper över den blanka, svarta vattenytan och ger intryck av något trolskt. Havsörn häckar också här.
Värendsleden är en 120 km lång kanotled som går genom sjön från norr till söder eller omvänt. Utmed leden finns iordningställda campingställen, och större campingplatser finns i Torne, Halevik, Getön, Igelön, Bosgård, Blidningsholm och Norraryd. Båtar och kanoter kan hyras på Getön, vid Torne, Norraryd och Urshult.
Den gamla banvallen i väster är nu cykelled. Andra cykelleder är Åsnen runt, Fjordrundan, Kronobergstrampen och Sydostleden. Övernattning finns i Blidingsholm, Ekhangen, Kobacken, Norraryd, Tofta hult och Urshult. Vid den norra entrén Sunnabron finns på halvön Bjurkärr mera lättvandrade leder, viket är att rekommendera för den som inte vill hoppa över stock och sten.