Åsnens nationalpark är en vacker insjöskärgård med hundratals öar, där några varit permanent bebodda, som Bergön. Att Åsnen är en flikig sjö med många uddar och vikar, gör den extra intressant för en båt- eller kanottur.

Stora sjöriket i Småland

Till Åsnen kommer vatten från bland annat sjön Salen i norr, och i söder sker avrinningen via Mörrumsån mot havet. Över Åsnen från Huseby bruk i norr och järnbruket i Torne gick den så kal­la­de Holländervägen, där lastbåtar fraktade gods till och från bruken och Karlshamn. Kyrkor fanns (och finns) i Skatelöv, Kalvsvik, Jät och Urshult, och dit kunde besökarna åka med rodda kyrkbåtar. Under 1800-talet byggdes flera broar till öarna Sikö, Hössö, Borgö och Vemboö.

I sjön finns 20 fiskarter, som abborre, gädda, sik, gös och brax.

Gammal skog och rik fauna och flora gjorde att det bildats tio naturreservat – Ekefors, Grytö, Agnäs, Torne Bokskog och Långö är några – för att till exempel bevara områden med urskogskaraktär. Några av dessa har nu förts in under den nybildade Åsnens nationalpark.

I Sverige finns 30 nationalparker. År 2018 bildades alltså den senaste, som bara omfattar delar av sjön Åsnen. Åsnens nationalpark har en yta på 1 868 hektar eller 19 kvadratkilometer av sjöns vatten, stränder och öar, mot Åsnens totalt 63 kvadratkilometer. Nationalparken är en blandning av gammal skog, bergknallar och odlingsmark med barrskog, lövskog, blandskog och myrmarker.

Trollberget finns vid den västra entrén. Där finns stora klippblock som bildar grottliknande utrymmen, som särskilt barnen tycker om att utforska.

 

För den som inte har båt eller kanot finns huvudsakligen två infarter eller startpunkter: Trollberget i väster och Sunnabron i nordost. Vid Trollberget finns Sveriges största gran i början på den svårvand­rade leden på 2,5 km. I berget finns stora sprickor och klyftor, som bildar grottliknande utrymmen och kul för barnen att utforska. Myten säger att i Trollberget ska finnas en stor sal full med guld och silver. Den som hittar den kommer enligt sägnen att bli rik. Informationstavlor berättar om parken, men inte var man hittar guldet.

Åsnen består av hundratals stora och små öar, där en del varit bebodda av bönder. På den största ön, Bergön, finns fortfarande en gammal gård öppen för besökare. Där kan man lära sig hur det var att leva av det ön och fisket gav. I historien finns flera dramatiska berättelser om livet på öarna. Getnön är en av dessa, där fornlämningar, som stenrösen, visar att det bodde människor där för 8 000 år sedan. Under bronsåldern (1500 f.kr – 500 e.kr) fanns en bofast bondebefolkning på ön. Under orostider, som vikingatiden, var det bättre skydd att bo på en ö.

Gården på Getnö har sin dramatiska historia. På 1300-talet ägdes den av riddare Håkan Läma. Han hamnade i onåd och dömdes till döden, miste huvudet och gården, som togs över av biskopen i Växjö. Under 1500-talet var gården åter privatägd av Måns Olsson. På Gustav Vasas tid beskylldes Olsson för smuggling över gränsen till Danmark och dömdes också han till döden. Gustav Vasa tog hand om gården, som sedan var frälsegård i 250 år.

Bara den centrala delen av Åsnen ingår i nationalparken. Ska man bada bör man söka sig till sandstränder. Sjön är i övrigt stenig och
så att säga svårbadad.

 

I sjön finns 20 fiskarter, som abborre, gädda, sik, gös och brax. Vid stränderna hittar man allehanda småkryp och ett rikt fågelliv. Man kan se fiskgjusen dyka ner och fånga en fisk och höra storlommens urtida rop rulla över sjön en tidig morgon då dimmorna sveper över den blanka, svarta vattenytan och ger intryck av något trolskt. Havsörn häckar också här.

Värendsleden är en 120 km lång kanotled som går genom sjön från norr till söder eller omvänt. Utmed leden finns iordningställda campingställen, och större campingplatser finns i Torne, Halevik, Getön, Igelön, Bosgård, Blidningsholm och Norraryd. Båtar och kanoter kan hyras på Getön, vid Torne, Norraryd och Urshult.

Den gamla banvallen i väster är nu cykelled. And­ra cykelleder är Åsnen runt, Fjordrundan, Kronobergstrampen och Sydostleden. Övernattning finns i Blidingsholm, Ekhangen, Kobacken, Norraryd, Tofta hult och Urshult. Vid den norra entrén Sunnabron finns på halvön Bjurkärr mera lättvand­rade leder, viket är att rekommendera för den som inte vill hoppa över stock och sten.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Moderna Museet visar tysk expressionism

Moderna Museet visar tysk expressionism

🟠 KULTUR Utställningen har undertiteln ”Konstnärsgruppen Brücke och modernismens början”. Med ”expressionism” i konsthistoriska sammanhang brukar man mena konst som inte eftersträvar exakt verklighetsavbildning, utan som tillåter subjektiva inslag ur konstnärens fantasi.

Tid för botgöring

Tid för botgöring

🟠 KULTUR Den femte mars infaller askonsdagen det här året. Det är denna dag som den kristna fastan verkligen inleds. Inom kristendomen är fastetiden även en tid för botgörelse.

Mystikens kyrka

Mystikens kyrka

🟠 KULTUR Intresset för kristendomen ökar i Sverige, men det är inte bara Svenska kyrkan som lockar. Den romersk-katolska kyrkan, som är som en traditionell motpol till den politiskt korrekta Svenska kyrkan, har blomstrat i Sverige under de senaste tio åren. Till följd av denna utveckling är det värt att titta närmare på den mest missförstådda delen av katolicismen: mystiken.

Ett möte med tjädern

Ett möte med tjädern

🟠 KULTUR Den skulle kunna kallas för gammelskogens fågelkung. Det är en mäktig upplevelse att få se en tjädertupp och höra dess spel. Vill man se tjädern så bör man söka sig till glesa bergrika tallskogar.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.