Åsnens nationalpark är en vacker insjöskärgård med hundratals öar, där några varit permanent bebodda, som Bergön. Att Åsnen är en flikig sjö med många uddar och vikar, gör den extra intressant för en båt- eller kanottur.

Stora sjöriket i Småland

Till Åsnen kommer vatten från bland annat sjön Salen i norr, och i söder sker avrinningen via Mörrumsån mot havet. Över Åsnen från Huseby bruk i norr och järnbruket i Torne gick den så kal­la­de Holländervägen, där lastbåtar fraktade gods till och från bruken och Karlshamn. Kyrkor fanns (och finns) i Skatelöv, Kalvsvik, Jät och Urshult, och dit kunde besökarna åka med rodda kyrkbåtar. Under 1800-talet byggdes flera broar till öarna Sikö, Hössö, Borgö och Vemboö.

I sjön finns 20 fiskarter, som abborre, gädda, sik, gös och brax.

Gammal skog och rik fauna och flora gjorde att det bildats tio naturreservat – Ekefors, Grytö, Agnäs, Torne Bokskog och Långö är några – för att till exempel bevara områden med urskogskaraktär. Några av dessa har nu förts in under den nybildade Åsnens nationalpark.

I Sverige finns 30 nationalparker. År 2018 bildades alltså den senaste, som bara omfattar delar av sjön Åsnen. Åsnens nationalpark har en yta på 1 868 hektar eller 19 kvadratkilometer av sjöns vatten, stränder och öar, mot Åsnens totalt 63 kvadratkilometer. Nationalparken är en blandning av gammal skog, bergknallar och odlingsmark med barrskog, lövskog, blandskog och myrmarker.

Trollberget finns vid den västra entrén. Där finns stora klippblock som bildar grottliknande utrymmen, som särskilt barnen tycker om att utforska.

 

För den som inte har båt eller kanot finns huvudsakligen två infarter eller startpunkter: Trollberget i väster och Sunnabron i nordost. Vid Trollberget finns Sveriges största gran i början på den svårvand­rade leden på 2,5 km. I berget finns stora sprickor och klyftor, som bildar grottliknande utrymmen och kul för barnen att utforska. Myten säger att i Trollberget ska finnas en stor sal full med guld och silver. Den som hittar den kommer enligt sägnen att bli rik. Informationstavlor berättar om parken, men inte var man hittar guldet.

Åsnen består av hundratals stora och små öar, där en del varit bebodda av bönder. På den största ön, Bergön, finns fortfarande en gammal gård öppen för besökare. Där kan man lära sig hur det var att leva av det ön och fisket gav. I historien finns flera dramatiska berättelser om livet på öarna. Getnön är en av dessa, där fornlämningar, som stenrösen, visar att det bodde människor där för 8 000 år sedan. Under bronsåldern (1500 f.kr – 500 e.kr) fanns en bofast bondebefolkning på ön. Under orostider, som vikingatiden, var det bättre skydd att bo på en ö.

Gården på Getnö har sin dramatiska historia. På 1300-talet ägdes den av riddare Håkan Läma. Han hamnade i onåd och dömdes till döden, miste huvudet och gården, som togs över av biskopen i Växjö. Under 1500-talet var gården åter privatägd av Måns Olsson. På Gustav Vasas tid beskylldes Olsson för smuggling över gränsen till Danmark och dömdes också han till döden. Gustav Vasa tog hand om gården, som sedan var frälsegård i 250 år.

Bara den centrala delen av Åsnen ingår i nationalparken. Ska man bada bör man söka sig till sandstränder. Sjön är i övrigt stenig och
så att säga svårbadad.

 

I sjön finns 20 fiskarter, som abborre, gädda, sik, gös och brax. Vid stränderna hittar man allehanda småkryp och ett rikt fågelliv. Man kan se fiskgjusen dyka ner och fånga en fisk och höra storlommens urtida rop rulla över sjön en tidig morgon då dimmorna sveper över den blanka, svarta vattenytan och ger intryck av något trolskt. Havsörn häckar också här.

Värendsleden är en 120 km lång kanotled som går genom sjön från norr till söder eller omvänt. Utmed leden finns iordningställda campingställen, och större campingplatser finns i Torne, Halevik, Getön, Igelön, Bosgård, Blidningsholm och Norraryd. Båtar och kanoter kan hyras på Getön, vid Torne, Norraryd och Urshult.

Den gamla banvallen i väster är nu cykelled. And­ra cykelleder är Åsnen runt, Fjordrundan, Kronobergstrampen och Sydostleden. Övernattning finns i Blidingsholm, Ekhangen, Kobacken, Norraryd, Tofta hult och Urshult. Vid den norra entrén Sunnabron finns på halvön Bjurkärr mera lättvand­rade leder, viket är att rekommendera för den som inte vill hoppa över stock och sten.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Fallet avslutat

Fallet avslutat

🟠 KULTUR Chockrockaren Marilyn Manson, vars riktiga namn är Brian Warner, har nu lagt ner sin förtalsanmälan mot sin före detta fästmö, skådespelerskan Evan Rachel Wood. Han går även med på att betala rättegångskostnaderna.

Bävern – Den makalöse byggmästaren

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Sagerska palatset

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

När konsten talar fritt: Förnimmelsen – Jüri Linas nya film väcker kraften inom oss själva

🟠 RECENSION Den oppositionelle regissören Jüri Linas film Förnimmelsen hade nyligen premiär. Filmen är ovanlig på så sätt att det endast är bilder och musik utan berättarröst, en konstnärlig framställning där betraktaren får lägga pusslet. Det handlar om kontroll över människan, både nu och förr. Trots många bittra öden, bland annat förintelsen av hela folk med framkallade svältkatastrofer och giftiga ämnen, är grundklangen positiv och visar oss den kraft som bor i var och en av oss.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Stor vikingaskatt hittad

🟠 HISTORIA Den största silverskatt från vikingatiden som någonsin hittats i Jönköpings län har sänts till länsstyrelsen av ett anonymt ombud. Skatten utgörs av omkring 100 silvermynt, smycken samt bitar av silver. Då den inte hittats vid en arkeologisk undersökning saknas dock mycket information.

Jahve och draken

🟠 HISTORIA Bibeln och dess olika berättelser har gett upphov till olika spekulationer och teorier. En av dessa teorier, som har börjat märkas på senare tid, är att Jahve i själva verket är en drake. Teorin stämmer dock inte och den verkliga historien är mer läsvärd.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.