William H. Powells målning ”Upptäckten av Mississippi” 1847. Bilden ska föreställa conquistadoren Hernando DeSoto 1541. Så här vackert och fridfullt gick det i alla fall helt säkert inte till. Indianerna var redan döda i smittkoppor. Om någon till äventyrs fortfarande levde och försökte göra motstånd så slaktades de av erövrarna. Bild: Wikipedia/Architect of the Capitol

Vete, vapen och virus

RECENSIONER
Varför har den västerländska civilisationen varit så framgångsrik?

I början av 1500-talet inträffade ett av världshistoriens mest avgörande möten mellan två civilisationer. Folken i Eurasien och i Amerika hade utvecklats helt oberoende av varandra sedan långt tillbaka i jägarstenåldern. En mycket liten armé av modiga och hänsynslösa spanska äventyrare tågade rakt in i staden Cajamarka i Inkariket. Redan vid första mötet med kejsaren Atahualpa slog spanjorernas befälhavare Pizarro till och lät ta den indianske kejsaren som gisslan.

168 spanjorer i vilt främmande land utmanade en armé om 80 000 indianer i hjärtat av deras hemland. Styrkeförhållandena kunde tyckas hopplösa, men spanjorerna hade musköter, fyra små kanoner och 62 hästar. Indianerna hade aldrig sett en häst förut. Indianernas hjälmar och harnesk av läder stoppade inte muskötkulor. Kraftmätningen blev en massaker. 7 000 indianer stupade på några timmar utan att de lyckades ha ihjäl en enda spanjor. Utpressning och förhandlingar pågick i åtta månader och slutade med att kejsaren avrättades. Det var början till slutet för alla gamla civilisationer i Amerika.

Hur kunde européerna vara så överlägsna? Varför var det inte indianska äventyrare som landsteg i Spanien och tog den spanske kejsaren Karl V som gisslan?

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Sydamerikas länder – historiska ok, rika naturtillgångar och en riktning bort från dollarn

Sydamerikas länder – historiska ok, rika naturtillgångar och en riktning bort från dollarn

🟠 EKONOMI Sydamerika och dess länder har enorma naturtillgångar som varit både till glädje och problem genom åren. Olja och mineraler har ömsom varit föremål för en omfattande utländsk exploatering och inhemskt förstatligande. Omvärldens reaktioner och syn på den tredje största världsdelen har starkt bidragit till en allt annat än spikrak utveckling. En omsvängning ser ut att vara på väg i några av länderna, när man öppnar sig för en ökad handel med andra utvecklingsmarknader, inte minst Kina.

Läs även:

Woke: dårhuset som samhällsmodell

Woke: dårhuset som samhällsmodell

🟠 BOKRECENSION Joanna Williams är brittisk författare och journalist, samt direktör för tankesmedjan Cieo. Hon har tidigare skrivit om feminism och om fördumningen av universiteten, och i den nya boken Så vann woke gör hon en kritisk analys av wokerörelsen, med fokus på denna i sitt eget hemland och i USA. Stilen är välformulerad, saklig och resonerande, men genom den lugna akademiska ytan lyser ett starkt engagemang mot denna den senaste av kulturradikalismens skapelser.

Klarsynthet och intelligens obekvämt för makthavarna i Sverige

Klarsynthet och intelligens obekvämt för makthavarna i Sverige

🟠 RECENSION Tommy Ulmnäs har med sin tredje bok, som utkom 2021, byggt vidare på temat om Sveriges förfall som land. Han går igenom område efter område och beskriver hur Sverige gradvis – med uppsåt från korrupta politiker – malts sönder inom alla samhällsområden. Han analyserar problemområdena och ger i boken sin förklaring till varför det ser ut som det gör i landet och är förundrad över att inte fler ser orsak och verkan och efterlyser konsekvensanalyser.

Banksy är en bluff

Banksy är en bluff

🟠 RECENSION Den turnerande utställningen ”The Mystery of BANKSY – a genius mind” hölls på Stadsgårdsterminalen på Södermalm i Stockholm mellan den 27 september 2023 och den 4 februari 2024.

Så tar klanerna långsamt över samhället

Så tar klanerna långsamt över samhället

🟠 BOKRECENSION Alla har vid detta laget hört om de kriminella klanerna som utgör ett hot mot vårt samhälle. Men hur fungerar dessa klaner, och hur har de kunnat växa sig så starka? Boken Klanerna är en genomgång av hur organiserade kriminella arbetar i dagens Sverige, och den bild som träder fram är mycket långt ifrån Jönssonligan. Det rör sig om internationell maffia som inte skyr några som helst medel inte bara för att tjäna pengar, utan även utöva makt. De utmanar statens maktmonopol över samhället.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Woke: dårhuset som samhällsmodell

🟠 BOKRECENSION Joanna Williams är brittisk författare och journalist, samt direktör för tankesmedjan Cieo. Hon har tidigare skrivit om feminism och om fördumningen av universiteten, och i den nya boken Så vann woke gör hon en kritisk analys av wokerörelsen, med fokus på denna i sitt eget hemland och i USA. Stilen är välformulerad, saklig och resonerande, men genom den lugna akademiska ytan lyser ett starkt engagemang mot denna den senaste av kulturradikalismens skapelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.