Viktiga saker att tänka på innan du väljer lån

Att låna pengar kan i dagsläget kännas som en förvirrande och komplicerad process, speciellt med den myriad av alternativ som man som låntagare erbjuds. Att ständigt överösas av erbjudanden gör det svårt att fatta ett sakligt och väl genomtänkt beslut.

 

Lyckligtvis kan detta med lätthet rådas bot på genom att man som kund utför gedigen efterforskning och jämför tillgängliga lån och deras villkor. Du kan smidigt jämföra olika lån med Better Compared eller liknande jämförelsetjänster utan att behöva samla in informationen manuellt. En lista med relevanta alternativ genereras automatiskt beroende på angivna parametrar.

Skapa en månatlig återbetalningsbudget

Innan du börjar titta på olika lån, jämföra dem och överväga vilket du ska välja, är det viktigt att du lägger upp en budget. Genom att ha en befintlig budget som grund, begränsar du nämligen urvalet av potentiella lån, vilket gör det smidigare att hitta någonting som passar. Du minskar dessutom risken att ta ett lån med månadskostnader som överskrider din betalningskapacitet. Var på den säkra sidan, planera noggrant och låna inte för mer än vad du vet att du har råd att betala tillbaka.

 

Genom att ta reda på hur mycket lånet kommer att kosta i månaden kan du dessutom få ett ungefärligt belopp på den totala kostnaden när det väl är avbetalt.

Lär dig relevanta koncept och begrepp

När du lagt upp en budget är det dags att undersöka lånen närmare. Nedan följer innebörden av några vanliga begrepp som du sannolikt kommer att stöta på.

Amortering

Att amortera är synonymt med att betala tillbaka ett lån. Ovanpå amorteringen betalas även räntan. I regel minskar räntan ju större andel av lånet du amorterat. Begreppet amortering används ofta synonymt med rak amortering.

Annuitetslån

Annuitetslån är en speciell typ av amortering som innebär att du betalar tillbaka ett fast månadsbelopp som består av amortering och ränta (istället för att successivt minska summan du betalar varje månad). Ju större andel av lånet du betalat av, desto större är andelen av månadsbeloppet som går till lånet istället för räntan.

Effektiv ränta

Det är mycket viktigt att ha koll på den effektiva räntan när du jämför lån. Här ingår nämligen inte bara den nominella räntan (det vill säga kostnaden för lånet), utan även alla avgifter, vilket gör det till ett bra jämförelsemått. Den effektiva räntan utgår från lånets kreditkostnad, det vill säga dess totala kostnad.

Kreditprövning

En kreditgivare utför alltid en så kallad kreditprövning för att se till så att låntagaren har möjlighet att betala tillbaka lånet med ränta och avgifter. En kreditupplysning beställs och individens ekonomiska situation, det vill säga kreditvärdighet, utvärderas.

Förstå lånevillkoren

Ett lån innebär alltid ytterligare kostnader ovanpå lånebeloppet. Det är viktigt att ta reda på hur mycket det potentiellt kan komma att kosta, hur det omkringliggande ekonomiska läget ser ut och hur lånets villkor kan påverka din förmåga att betala tillbaka det. Se till att du har koll på räntan, amorteringar och eventuella avgifter. Kom också ihåg att räntan ibland kan höjas.

Lånet måste betalas tillbaka oavsett personliga omständigheter. I din budget för återbetalning ska det helst finnas utrymme för eventuella sjukskrivningar eller perioder av arbetslöshet.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Covidvaccinskandalen: Brittisk parlamentsledamot kallar polis till möte efter att ”mycket oroande och allvarliga nya bevis” framkommit

Covidvaccinskandalen: Brittisk parlamentsledamot kallar polis till möte efter att ”mycket oroande och allvarliga nya bevis” framkommit

🟠 Kort efteråt fick han höra att ”han snart kommer att dö …” Den brittiske parlamentsledamoten Andrew Bridgen har skrivit ett öppet brev till Sir Mark Rowley, polischef för Metropolitan Police, och bett om ett brådskande möte med honom och hans utredare för att diskutera ”allvarliga frågeställningar” som framkommit angående covid-19-pandemin och massvaccinationsprogrammet. Nya Tider har tagit del av brevet och återger det i delar här. Anledningen till begäran om ett möte handlar bland annat om att det framkommit att Storbritanniens premiärministern Rishi Sunak privat investerat mångmiljardbelopp i vaccintillverkaren Moderna, som den brittiska regeringen sedan givit olika fördelar samt skrivit lukrativa kontrakt med. Detta samtidigt som alla larm om vaccinskador och överdödlighet ignorerats. Sedan Bridgen började skärskåda överdödligheten och vaccinskadorna har han utsatts för en sällan skådad hatkampanj från etablissemanget och dess media, där han motarbetas och smutskastas på alla sätt samt mobbas och till och med hotas till livet.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

En av våra största poeter jubilerade

🟠 KULTUR Trots att 200-årsminnet av en våra mesta lästa och uppskattade poeter, Erik Johan Stagnelius, inföll förra året, har det rönt begränsad uppmärksamhet. Det är synd, då det är en av det svenska språkets skickligaste och mest omedelbart tillgängliga diktare. Den som tränger djupare i hans liv och verk ställs dock inför en rad mysterier och problem – ja, i vissa avseenden är han också den svenska lyrikens gåtfullaste och mest gäckande gestalt.

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Bergens och gruvornas fru

🟠 HISTORIA I svenska berg och gruvor fanns, enligt folktron, ett nyckfullt väsen som var känt som gruvrået eller bergfrun. Detta väsen var vanligen kvinnligt. Hon kunde vara hjälpsam mot gruvarbetarna, men det hände även att hon ställde till med besvär genom att begära att de skulle låta bli att bryta malm i någon gruva. Ibland kunde hon gå så långt som att ta deras liv.

Fallet Kaspar Hauser

🟠 HISTORIA Kaspar Hauser har varit en gåta sedan han plötsligt dök upp på Nürnbergs gator med två mystiska brev i handen den 26 maj 1828. Ingen vet vilka hans föräldrar var. Man vet inte heller vem det var som höll honom inspärrad under hans första sexton år i livet. Han knivhöggs under mystiska omständigheter 14 december 1833 och avled tre dagar senare.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.