Skip to Content

30:E DIVISIONEN som namnet till trots inte var större än en pluton. En av få bilder som påstås visa några av de 54 stycken USA-tränade rebellerna som tillintetgjordes nästan omgående efter att de av amerikanska officerare skickats in på syriskt territorium. Många har reagerat på att flera av dem bär sandaler på bilden. Foto: Okänd.

Historien om när USA investerade miljarder i en ny rebellarmé

Washington har stolt annonserat att de satt ihop en ny rebell­armé som ska ta sig an Islamiska staten (IS) i Syrien. En halv miljard dollar har avsatts för att bygga upp en vältränad och välbeväpnad armé bestående av 15 000 moderata rebeller. USA fick dock bara ihop ett drygt 50-tal som sedan skickades in i Syrien, där jihadisterna gjorde processen kort med dem. Ett mycket dyrt och pinsamt misslyckande var ett faktum. Efteråt visade det sig vara ett NATO-land som förrått den USA-stödda rebellgruppen till al-Qaida.

Publicerad: 4 september, 2015, 17:01

  • Svenska

Läs även

Medan Washington fortfarande talar om moderata rebeller som en kraft att räkna med i det nu över fyra år långa och alltmer för­ödande kriget i Syrien, vet alla initierade att moderata rebeller sedan förra året i praktiken inte längre existerar på de syriska slagfälten. En verklighet som de militära planerarna i Pentagon måste förhålla sig till, oavsett Obama-administrationens politiskt motiverade uttalanden om motsatsen. En annan verklighet de måste förhålla sig till är att en av deras NATO-allierade medvetet saboterar USA:s försök att skapa en så kallad moderat rebellstyrka.

15 000 blir 54 som blir …

krigsfånge. En av de 22 stycken USA-stödda rebeller som tillfångatagits av jihadister och nu hålls fängslad i staden Azaz. USA spenderade över sex miljoner kronor i utbildningskostnad per rebell, vilka aldrig hann se den tänkta fienden IS. Stillbild från Nusrafrontens (Jabhat al-Nusra) eget mediabolag Vita minareten, Idlib-provinsen

Krigsfånge. En av de 22 stycken USA-stödda rebeller som tillfångatagits av jihadister och nu hålls fängslad i staden Azaz. USA spenderade över sex miljoner kronor i utbildningskostnad per rebell, vilka aldrig hann se den tänkta fienden IS. Stillbild från Nusrafrontens (Jabhat al-Nusra) eget mediabolag Vita minareten, Idlib-provinsen

Den prisbelönta och, namnet till trots, välrenommerade nyhetssidan The Daily Beast (TDB) rapporterar att Washington bara lyckades få ihop 54 soldater till den planerat 15 000 man starka rebellarmé som getts det bombastiska namnet Nya syriska styrkan. Den går även under namnet den 30:e divisionen och tillhör formellt Fria syriska armén (FSA), som i början av den syriska konflikten spelade en viktig roll. I dag har jihadister helt tagit över och leder det väst- och gulfstödda kriget mot Syrien.

Nya syriska styrkan började sättas upp av USA i Turkiet våren 2014. Det uttalade syftet med styrkan var att pressa tillbaka IS från delar av norra Syrien nära den turkiska gränsen. En halv miljard dollar, motsvarande drygt 4,2 miljarder svenska kronor, avsattes för ändamålet.

TDB, som under åren 2010 till 2013 var samägt med veckomagasinet Newsweek, skriver att ”Under de senaste veckorna har den handfull soldater i den administrations[USA]stödda rebell­armén – den så kallade ’Nya syriska styrkan’ – dödats, tillfångatagits eller bara försvunnit.” Det har skett på väg till det tänkta målet och under strider med jihadister. Det skulle senare visa sig att det var värre än så.

Trots att divisionen bara blev en pluton som sedan tillintetgjordes, så fortsätter Obama-administrationen att tala om hur den ”Nya syriska styrkan” ska ta sig an IS på fältet. ”Det är en officiell hållning som har fått många i administrationen och försvaret att klia sig i huvudet”, skriver TDM.

MIT inblandade – igen

I slutet av augusti framkom nya uppgifter om vad som egentligen skett när ”divisionen” på 54 man tillintetgjordes. Det var Nusrafronten, al-Qaida i Syrien, som låg i bakhåll för de USA-sponsrade rebellerna. Enligt rebellkällor inifrån den 30:e divisionen ska al-Qaida ha tipsats av Turkiets mäktiga underrättelsetjänst MIT.

Det är mediebolaget Mc­Clatchy, den näst största tidnings­ägaren i USA, som rapporterar dessa sensationella uppgifter. De bygger delvis på uppgifter från en rebellofficer, som inte vill få sitt namn publicerat. De skriver att den Nya syriska styrkan skickades in i Syrien den 29 juli och att de kort därefter överfölls av jihadister som låg i bakhåll. 22 av de 54 rebellsoldaterna togs tillfånga av al-Qaida och resterande dödades i striderna eller flydde till kurdiskkontrollerade områden. Bland de tillfångatagna finns befälhavaren för 30:e divisionen, överste Nadim Hassan.

Krigsfångarna ska fortfarande vara i livet och sägs sitta fängslade i den lilla syriska staden Azaz, som ligger cirka en halvmil söder om den turkiska gränsen. Staden är kontrollerad av Nusrafronten/al-Qaida och en stor del av vapentransporterna från Turkiet passerar staden på sin väg djupare in på syriskt territorium.

De amerikanska officerare som ledde den tänkta anti-IS operationen från en sambandscentral i Turkiet förlorade snabbt kontakt med sin rebellstyrka. De förstod först inte vad som skett, men kallade sedan in drönare och stridsflyg för att undersöka läget och understödja sina ”rebeller”.

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Pakistans flygbolag PIA stoppas i Europa på grund av falska pilotlicenser

UTRIKESTillsynsmyndigheter har förbjudit Pakistan International Airlines från att flyga till Europeiska unionen i sex månader efter att det statliga flygbolaget tvingades ta nästan en tredjedel av sina piloter ur tjänst för att de innehar falska eller tvivelaktiga licenser, sade talesmän i tisdags.

Ryssland röstar för traditionella värden

RYSSLANDÄktenskapet är för man och kvinna, det ryska språket och den ryska traditionella kulturen ska skyddas. Det beslutade ryska folket i en folkomröstning igår. Men även att politiker inte får ha konton i utländska banker. Nya tider var på plats.

Förlag, Tv-kanaler, konstnärer, politiker och företag böjer sig för BLM-rörelsen

UTRIKESVänsterideologer brukar beteckna påstådd rasdiskriminering som ”strukturell” om de inte kan bevisa den i konkreta termer. Därför kan i stort sett vad som helst nu falla inom denna kategori och listan över vad som inte längre anses politiskt korrekt växer i förhållande till den ständiga åtstramningen av all yttrandefrihet och tankefrihet.

BLM:s polisfria zon i Seattle blev till ”Flugornas herre” inom två veckor

USAEtt sex kvarter stort område i centrala Seattle utropades till en ”autonom zon” av lokala Black Lives Matter- och andra vänsteraktivister. Två veckor senare har tre skjutningar med ett dödsfall, flera fall av misshandel och minst en våldtäkt rapporterats från området, och polisen har inte släppts in för att undsätta de drabbade. Istället upprätthålls ordningen av beväpnade mobbar som bland annat misshandlat en misstänkt tjuv och bestraffat en meningsmotståndare genom homosexuella övergrepp. Vänsterliberala medier hyllar projektet och borgmästaren hindrar polisen från att återställa ordningen i området.

Svininfluensavirus med ”pandemipotential” funnet i Kina

UTRIKESEn ny influensastam som kan utvecklas till en pandemi har identifierats i Kina av forskare. Viruset uppstod nyligen och finns hos grisar, men kan infektera människor, uppges det.

Danske migrations- och integrationsministern vill ha ett snabbt beslut om eventuell repatriering av syrier

UTRIKESMigrations- och integrationsministern Mattias Tesfaye vill ta ställning till om syrier från Damaskusprovinsen nu skall tvingas lämna Danmark.

Polen går till val

UTRIKESSöndagen den 28 juni äger första valomgången i Polens presidentval rum. Blir det Andrzej Duda som får fortsatt förtroende att leda landet och glädja anhängarna till PiS (Prawo i Sprawiedliwosc = Lag och Rättvisa) eller kommer det att krävas en andra valomgång?

Trump under tryck: Så försöker den djupa staten manipulera Vita husets politik

UTRIKESUSA:s president Donald Trump, som vill bli omvald i november i år, är under enorm press. Splittringen i det amerikanska samhället liksom mellan olika eliter syns inte bara i de pågående Black Lives Matter-protesterna, men också i USA: s utrikespolitik.

Gå till arkivet

Send this to a friend