5 hälsosamma höstgrönsaker du definitivt borde äta i år

Höstskörden är en tid för firande och mycket av det har att göra med de underbara, färgglada, hälsosamma grönsakerna som är i säsong. Dessa härliga, tåliga grönsaker kan tillagas på många olika sätt och kommer att ge både värme och glädje när vädret blir allt kallare.

Pumpa

Först ut är en klassisk höstfavorit – den mångsidiga pumpan. Pumpor finns i alla former och storlekar och kan tillagas på många olika sätt.

Ett underbart sätt att tillaga pumpa tillsammans med många andra höstgrönsaker är rotmos. Detta underbart enkla mos framställs genom att koka flera sorters grönsaker tillsammans och sedan mosa dem med en stavmixer som denna.

En annan trevlig bonus med att tillaga pumpor är att du kan rosta fröna med lite smör och salt för ett utsökt, hälsosamt mellanmål.

Morötter

Du kanske märker att färgpaletten för höstgrönsaker definitivt är orange, och en av höstens favoritgrönsaker är den läckra, näringsrika moroten.

Morötter, likt pumpan, är en underbar ingrediens i traditionellt rotmos. På egen hand kan morötter rostas som potatis med en skvätt olja och salt. I ugnen brynar de och det naturliga sockret frigörs för att ge dem en underbar brun glasyr som alla i familjen kommer att njuta av.

Till efterrätt älskar de flesta en klassisk morotskaka med läcker glasyr eller frosting.

 

Squash

Det är sannolikt sant att det inte finns någon höstskörd som är mer mångsidig än squashen. Med så många olika sorter kan du göra precis vad som helst.

Det enklaste sättet att njuta av en god butternut eller spaghetti squash är att skiva den och rosta den med lite salt och smör. Den otroliga blandningen av smaker och texturer är något som hela familjen kommer älska.

Det fantastiska med squash är att det inte bara smakar bra, utan är laddat med vitaminer, fibrer, kalium och mycket mer.

Rödbetor

Kungen av höstens färgglada grönsaker måste ändå vara den otroligt röda rödbetan. Dessa tåliga grönsaker är fantastiska eftersom de håller länge och kan tillagas på många sätt.

En traditionell storfavorit är inlagda rödbetor. Att göra egna inlagda rödbetor är enkelt, och när du väl har fulländat ditt eget recept kommer du aldrig att gå tillbaka till konserverade rödbetor någonsin igen.

Rödbetan är naturligt låg i kalorier och hög i näringsämnen, vilket ger dig ett viktigt tillflöde av järn och vitamin A för att hålla dig frisk när vintern närmar sig.

Rovor

Och sist på vår lista är den ibland bortglömda rovan. Rovor, liksom andra rotfrukter, är låga i kalorier men höga i näringsämnen. Deras höga fiberinnehåll är bra för matsmältningen, och studier har kopplat rovor till lägre blodtryck och ger till och med skydd mot sjukdomar.

Rovor är bra som tillägg till andra recept. Du kan koka rovor tillsammans med potatis och tärna dem till potatismos för extra smak och näring. De är också ett bra komplement till rotmos.

 

 

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

En fin och tursam trädgårdsgäst

En fin och tursam trädgårdsgäst

🟠 HISTORIA Igelkotten har funnits så länge som 65 miljoner år och under somrarna kan man ibland se en lunka omkring i sin trädgård. Ser man en igelkott i trädgården kan man skatta sig lycklig: De lär nämligen vara turbringande inom den svenska folktron.

Skyhöga förluster beseglar Ukrainas öde

Skyhöga förluster beseglar Ukrainas öde

🟠 ANALYS Vid det här laget har det börjat gå upp för de flesta att Ukraina är i en hopplös belägenhet. Men västetablissemanget kämpar tappert för att upprätthålla bilden av en lovande kamp så länge Ukraina får trogen hjälp från Väst. En viktig del av detta är att låta påskina att Ryssland lider större förluster än Ukraina. Manskap är en dyrbar och ändlig resurs. Om den ena parten åderlåts allt för mycket blir kriget svårt eller omöjligt att upprätthålla. Sålunda rapporterade New York Times i augusti att Ryssland enligt anonyma amerikanska tjänstemän skulle ha 120 000 döda och 170 000–180 000 sårade, medan siffrorna för Ukraina skulle vara 70 000 respektive 100 000. Men är detta sanningen? Joakim Förars har gjort egna beräkningar utifrån allmänt tillgänglig information och resonerar kring vad de faktiska förlustsiffrorna skulle kunna vara. Nya Tider har inte kontrollräknat uppgifterna.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Slaktaren från Plainfield

🟠 HISTORIA För 40 år sedan dog en 77-årig man på ett mentalsjukhus i den amerikanska delstaten Wisconsin. Hans död hade kanske inte ens blivit en tidningsnotis om han hade varit en vanlig, anonym manlig man i stället för den han var, nämligen seriemördaren Edward Theodore ”Ed” Gein – slaktaren från Plainfield.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.