Maria Cimini (sd)

Intervju: SD-kvinna tar strid mot Transport

Maria Cimini blev mobbad på arbetsplatsen och vände sig till sitt fackförbund för att få hjälp. Det slutade med att hennes fackliga handläggare angav henne som aktiv sverigedemokrat, vilket ledde till att hon uteslöts ur Transport. Till skillnad från andra uteslutna sverigedemokrater valde hon inte att tiga still, utan har drivit processen ända till Högsta Domstolen. Nya Tider har intervjuat Maria Cimini och hennes juridiska ombud. Transport vägrar att kommentera.

– Svenskar accepterar så mycket, säger Maria Cimini till Nya Tider. Många har ju blivit uteslutna ur facket och verkar bara ha blivit ledsna. Nu är ju jag amerikanska och inte svensk, så jag blev bara förbannad när de uteslöt mig. Det här tar inte jag, jag är uppfostrad till att stå på mig.

Maria, som bott större delen av sitt liv i Sverige men fortfarande ser sig själv som amerikan, var för två och ett halvt år sedan anställd som skyddsvakt på OKG, Oskarshamns kärnkraftbolag. Där blev hon utfrusen och mobbad av sina kollegor, vilket fick henne att vända sig till facket för att få hjälp.

– Det var inget politiskt, eller rättare sagt, det hade inte med SD att göra. Jag är ju lite excentrisk, jag har en herrgård, jag är konstnär, berest, gör galna upptåg världen över. Jag är som jag är och det stör väl vissa sorters människor som annars gärna talar sig varma för tolerans.

Utfrysningen blev värre och värre, säger hon, och till sist reagerade det fackliga skyddsombudet.

– Det fackliga skyddsombudet sade i alla fall att ”Maria, du ska inte stå ut med det här”. Facket blev inblandat och jag fick en man som heter Tore Axtelius som skulle vara min handläggare. Han visade sig vara kommunist, och jag förklarade att för mig är det samma sak som att vara nazist eller ha någon annan människofientlig ideologi. Så vi hade ju långa diskussioner om det, men blev ändå hyfsat nära bekanta. Det här pågick i ett år. Jag fyllde 40 och han var bjuden till mitt födelsedagskalas. Hans dotter tatuerade sig hos mig och så vidare. Men han var påfrestande på vissa sätt, kunde skicka SMS vilken tid på dygnet som helst till exempel, och till slut kände jag mig tvungen att säga till hans chef att han betedde sig oprofessionellt. Jag behövde ha honom som handläggare, inte som någon som försökte ragga upp mig. Han hade dessutom slarvat med papper, efter att vi kommit överens om att jag formellt skulle sägas upp på grund av arbetsbrist, med resultatet att jag blev skyldig Försäkringskassan sex tusen kronor.

Droppen kom när Tore betedde sig illa på danslektioner som Maria höll i.

– Jag lärde ut stildanser inför min födelsedag och han höll på och barnslade sig på övningarna. När man dansar Francaise så räknar man till fyra på tyska. Ska man lära ut det till en massa ungdomar så är det svårt nog att få dem att hålla koncentrationen utan att han hela tiden ska räkna till fel siffror för att få billiga garv. När jag bad honom att sluta så kom den typiska kommunisten fram, att varför ska man hålla på med det här, det är ju adelns dans och så vidare. Men då behöver han ju inte komma då, sade jag. Då blev han så sur att han ringde upp någon i ledningen för facket och anmälde att jag är sverigedemokrat.

Transports policy: utesluta SD-företrädare

Flertalet fackförbund i Sverige är vänsterinriktade och vissa bidrar aktivt till Socialdemokraternas valkampanjer och partikassa. Transport är dock det enda som aktivt utesluter sverigedemokrater. Då SVT-programmet Agenda tog upp uteslutningen av lastbilschauffören Fredrik Lantz vägrade Transport att låta sig intervjuas eller kommentera fallet. Samma sak händer när Nya Tider ringer upp. Vi hänvisas till deras hemsida, där man lagt upp ett långt dokument om Transports syn på SD.

I dokumentet börjar man med att kalla SD högerextremistiskt och skriver att högerextremister bär ansvaret för flera mord under 1980- och 1990-talet. Sedan följer ett långdraget försök att koppla SD till ”den rasistiska idévärlden”, eftersom SD anser att ett etniskt homogent samhälle är mer harmoniskt än ett splittrat och heterogent sådant. Man hänvisar till internationell solidaritet, att SD:s politik strider mot ”människors lika värde”, och Sverigedemokraternas ”människosyn” som man kallar ”förfärande”. (Skrivelsen i sin helhet finns på Transportarbetareförbundets hemsida.)

– Det är öststatsfasoner, vad är det för människosyn vi inte delar? säger Maria Cimini. Jag har själv varit nere i Etiopien för att samla in pengar till välgörenhet, vilket Transport är väl medvetna om. Men människors lika värde inkluderar tydligen inte oliktänkande. Att faktiskt försöka göra något åt situationen i fattiga länder räknas inte, det viktiga är att vara politiskt korrekt, hur vansinnigt resultatet av detta ”korrekta tänkande” än är. Jag brevväxlar även med kvinnor som driver barnhem i Afghanistan och när jag berättade för dem vad en enda ensamkommande flyktingungdom kostar Sverige fick jag till svar att de pengarna hade räckt för att driva ett barnhem för etthundra barn, riktiga barn, i Afghanistan.

Stämde Transport i  domstol

Maria pratade med en jurist, Magnus Lagergren, som tyckte att hon skulle stämma facket. Transports jurister lyckades dock avvärja stämningen genom att hänvisa till att man har en skiljeklausul. ”Om den som uteslutits ur [..] förbundet [..] anser att beslutet inte är stadgeenligt, har denne rätt att överklaga beslutet till förbundsrådet”, står det i stadgarna.

Transports jurister hävdade i Stockholms tingsrätt att detta innebär att man endast har rätt att överklaga till förbundsrådet, och att man alltså avsäger sig rätten att dra facket inför rätta då man undertecknar sitt medlemskap. Maria Cimini och hennes juridiska ombud hävdade att man hade rätt att överklaga till förbundsrådet, men att man också kunde vända sig till allmän domstol.

Tingsrätten gick på Transports linje. Hovrätten gav prövningstillstånd men gjorde samma bedömning som tingsrätten. Högsta Domstolen såg inte tillräckliga skäl att ta upp fallet till prövning. Magnus Lagergren, Marias juridiska ombud, menar att tingsrätten har gått emot etablerad rättspraxis i Sverige.

– Det finns en praxis kring detta som har skapats via flera rättsfall genom tiderna, där medlemmarna fått rätt. Det gäller fackföreningar och vissa andra organisationer som är viktiga för medlemmarna, att man har rätt att få sin sak prövad i domstol. Till och med en båtklubb finns det rättsfall på, där det var ekonomiskt viktigt för medlemmen att få behålla sitt medlemskap.

NyT: Men hittills har rättsapparaten gett Transport rätt?

– Jag blev förvånad över tingsrättens slutliga beslut, det var väldigt märkligt. Det finns som sagt en tydlig praxis från Högta domstolen att medlemmar har rätt att få uteslutningsbeslut överprövat i allmän domstol, oavsett vad som står i stadgarna om det. Jag anförde två sådana fall till tingsrätten, där en kommunist och en nazist fått rätt gentemot facket.

NyT: I domen står det att tolkningen skett ”enligt gängse regler om avtalstolkning”?

– Ja, och det är fel eftersom de då utgår från att facket är som vilken förening som helst. Kollektivavtalsbärande fackföreningar har en särskild roll i samhället, framför allt genom lagen om medbestämmande i arbetslivet och lagen om anställningsskydd. De är inte vilka föreningar som helst, utan de stora fackföreningarna har en väldigt stark samhällsställning och juridisk ställning. De får vara med och bestämma när det gäller lagen om anställningsskydd med mera, de har rätt till representation i företagsstyrelser, och de har en särskild position i MBL-förhandlingar. Det är alltså tänkt att de ska representera alla arbetare. Det faller sig ganska självklart att de inte ska kunna utesluta människor hur som helst.

– Detta är ett tydligt exempel på rättsförlust, tillägger Magnus Lagergren. Maria har haft rätten och praxis på sin sida, men tingsrätten har inte förstått och sedan har vi inte kunnat få domen överprövad. Det är väldigt oroväckande att en tingsrätt tillåtits riva upp en länge etablerad praxis.

Maria Cimini överväger nu att driva ärendet vidare till Europadomstolen, och säger till Nya Tider att det främst är en fråga om pengar – det är dyrt att driva juridiska processer.

– Jag har fått mycket stöd både från partimedlemmar och andra, till och med socialdemokrater som har gett mig stöd därför att de tycker att det är antidemokratiskt, det som Transport håller på med. Pensionärer som skickat mig en hundring från sin lilla pension och det ena med det andra. Det värmer, men det är inte tillräckligt för att täcka mina utgifter för det här.

– Helst skulle jag vilja att det startades upp opolitiska fackförbund, som man har gjort i England. Jag tror att många, inte bara sverigedemokrater, är missnöjda med att tvingas skänka pengar till vänsterpolitiska syften.

Nya Tider har utan framgång sökt Tore Axtelius för en kommentar.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

No Content Available

Läs även:

Nytt utbrott av homosex-sjukdomen

Nytt utbrott av homosex-sjukdomen

🟠 INRIKES Folkhälsomyndigheten varnar för ett nytt utbrott av den mycket smittsamma och smärtsamma sjukdomen apkoppor, numera av politiskt korrekta skäl omdöpt till mpox, har konstaterats i Stockholm. Risken för en större spridning under sommaren är samtidigt stor – på grund av de många dekadenta och homosexuella evenemangen i väst och eftersom sjukdomen närmast uteslutande sprids just bland ”män som har sex med män”.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Jan Guillou sätts under lupp

🟠 RECENSION Det är nog många som stört sig på Jan Guillou. En ny bok av litteraturprofessorn Ola Holmgren har dock tagit det hela ett steg längre. Den låter Guillou bli utgångspunkten för en kritik av en hel tidstendens. Guillou blir till en symbol för ”journalismen”, ett slags ideologi som bygger på att gestaltningen är oväsentlig, utan det enda som räknas är spännande och sensationella uppgifter. Förutom att vara en fiende till konsten döljer journalismen också på ett förrädiskt sätt en stark politisk tendens, i Jan Guillous fall bland annat en okritisk inställning till islam. Även den som inte är intresserad av litteratur kan njuta av det underhållande angreppet på den pompöse Guillou.

En av våra största poeter jubilerade

🟠 KULTUR Trots att 200-årsminnet av en våra mesta lästa och uppskattade poeter, Erik Johan Stagnelius, inföll förra året, har det rönt begränsad uppmärksamhet. Det är synd, då det är en av det svenska språkets skickligaste och mest omedelbart tillgängliga diktare. Den som tränger djupare i hans liv och verk ställs dock inför en rad mysterier och problem – ja, i vissa avseenden är han också den svenska lyrikens gåtfullaste och mest gäckande gestalt.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Minnen av merovingerna

🟠 HISTORIA Den merovingiska dynastin härskade över det som idag är Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg samt västra Tyskland från den sena delen av 400-talet till år 751. Som minnen av denna dynasti idag kan man betrakta den tidens arkitektur samt konstverk och hantverk i, framför allt, guld och illuminationer av skrifter.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.