Skip to Content

KONCENTRATIONSLÄGRET HOLOT. Asylsökande genomför en tyst protest innanför lägrets stängsel. De korsade armarna (X) betyder nej till att låta sig köpas och utvisas. Foto: Activestills.org
Israel

”Åk hem eller åk i fängelse!”

Ingen asylprocess väntar de afrikanska flyktingar som överlever strapatserna i den Egyptiska öknen och överkommer Israels nya svårforcerade gränsbarriär. Istället sätts de i koncentrationsläger mitt i öknen. Nu har även israeliska myndigheter börjat utfärda ultimatum att om de inte återvänder hem frivilligt så kommer de kastas i fängelse. Västvärldens ledare och media, som annars är mycket engagerade i flyktingars asylrätt, har valt att ignorera det som sker i Israel.

Publicerad: 1 juni, 2015, 10:32

  • Svenska

Läs även

GRÄNSEN MELLAN ISRAEL OCH EGYPTEN. På andra sidan den högteknologiska barriären syns den egyptiska flaggan.  Infällt: Innan de nya stålstängslen uppfördes fanns bara taggtrådshinder och flyktingar kunde då ta sig in i Israel. Spår av dessa syns fortfarande i form av kläder som fastnat i taggtråden. Stillbilder från ”Inside Israel’s Race Wars”, en presentation av David Sheen vid McMaster University den 4 mars 2015.

GRÄNSEN MELLAN ISRAEL OCH EGYPTEN. På andra sidan den högteknologiska barriären syns den egyptiska flaggan.
Infällt: Innan de nya stålstängslen uppfördes fanns bara taggtrådshinder och flyktingar kunde då ta sig in i Israel. Spår av dessa syns fortfarande i form av kläder som fastnat i taggtråden. Stillbilder från ”Inside Israel’s Race Wars”, en presentation av David Sheen vid McMaster University den 4 mars 2015.

Israel har sedan december 2013 erbjudit flyktingarna 3 500 amerikanska dollar, motsvarande cirka 29 000 svenska kronor, och en enkelbiljett hem. Innan var summan 1 500 dollar. Då inte tillräckligt många av dem nappat på erbjudandet så har Israel beslutat att gå hårdare fram.

Washington Post rapporterar att israeliska myndigheter nu skickar brev till de första av cirka 45 000 eritreanska och sudanesiska flyktingar där de informeras om att de har 30 dagar på sig att acceptera Israels erbjudande om kontanter och en enkelbiljett hem eller till ett icke namngivet tredje land i Afrika, annars kommer de sättas i Saharonim-fängelset – på obestämd tid.

Människorättsgrupper säger sig vara bestörta över tilltaget och menar att Israel borde göra mer för att skydda de afrikanska migranterna.

ETIOPISKA JUDAR DEMONSTRERAR. Israelisk polis övervakar massprotester på Rabin-torget i Tel Aviv den 3 maj, vilka urartade i oroligheter.  Foto: Ben Hartmann.

ETIOPISKA JUDAR DEMONSTRERAR. Israelisk polis övervakar massprotester på Rabin-torget i Tel Aviv den 3 maj, vilka urartade i oroligheter.
Foto: Ben Hartmann.

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Argentina i konkurs – för nionde gången

UTRIKESI december 2019 tillträdde Alberto Fernández som ny president i Argentina. Hans nya vänstermittenregering har dock fått en tuff start, och nu meddelar landet att de inte kan betala räntor på 500 miljoner amerikanska dollar till utländska obligationsägare. Argentinas mål är att undvika en liknande ekonomisk härdsmälta som 2001, då landet noterades för historiens största statskonkurs då fordringsägare förlorade 80 miljarder dollar. Nya Tider reder ut vad de inställda betalningarna innebär för Argentina och vad en statskonkurs innebär.

Zimbabwes vicepresident anklagar vita för landets svåra ekonomiska situation

UTRIKESZimbabwes vicepresident Kembo Mohadi har anklagat vita människor för landets dåliga ekonomiska läge. Zimbabwe har varit i recession sedan självständigheten från Storbritannien 1980 eftersom de tidigare koloniherrarna inte hade lärt dem hur man gör affärer, säger Mohadi till ZBC TV.

Turkiets interventioner i Libyen

UTRIKESI dag tävlar Turkiet om titeln ”toppligist” i både Europa och Nordafrika. Förutom spionskandalen med Frankrike har Turkiet direkt lagt sig i den libyska konflikten på ett omfattande och kontroversiellt sätt, vilket har fördjupat de befintliga spänningarna.

Trumpadministrationen meddelar att USA lämnar WHO i juli 2021

UTRIKESTrumpadministrationen lämnade in ett meddelande om utträde ur Världshälsoorganisationen till FN:s generalsekreterare under tisdagen, sade en högt uppsatt tjänsteman inom administrationen till Fox News, efter att president Trump i veckor har kritiserat WHO:s hantering av coronaviruspandemin och vad han kallar deras pro-Kina-partiskhet.

Rysk miljardär vill köpa hotade statyer från USA

UTRIKESDen ryske miljardären Andrey Filatov erbjuder sig att köpa två statyer som BLM-demonstranter vill ha bort från amerikanska städer och säger att både president Theodore Roosevelt och pionjären Alexander Baranov lämnade ett ”positivt intryck” på hans land

Tysklands kvinnliga ledare upplöser elitstyrka

UTRIKESDen tyska regeringen – förbundskansler Angela Merkel, försvarsminister Kramp-Karrenbauer och Agnieszka Brugger, en grön parlamentsledamot i parlamentets försvarsutskott – har beslutat sig för att upplösa en elitsoldatenhet.

Ny fransk justitieminister vill att Le Pens parti förbjuds

UTRIKESDen stora överraskningen inom den nya franska regeringen efter ombildningen är utnämnandet av advokaten Éric Dupond-Moretti till justitieminister.

Populär schackkanal drabbad av YouTubes algoritm mot ”rasism”

UTRIKESAtt säga saker som ”vit löpare slår svart bonde” är nu för rasistiskt för Googles artificiella intelligens.

Gå till arkivet

Send this to a friend