Almedalsveckan som gått

Perra Winberg summerar sina intryck från årets Politikervecka i Almedalen, dess virrvarr av tält, bås och bord där alla försöker profilera just sin idé eller åsikt.

Den 3-10 juli i år var min första ”Almedalsvecka” någonsin. När jag var på Göteborgs-Posten i början av 1990-talet skrev jag om tv och konserter. På nöjesredaktionen. Mina dagar i vackra Visby kändes lite som att jag var på Nya Tiders ”Jippo- och mingelredaktion”. Med undantag för själva politikertalen samt några riktigt intressanta seminarier var det mest en massa människor som planlöst vandrade mellan butiker, krogar och intresseorganisationernas tält.

Partiledartalen innehöll mest visioner och mjuka angrepp på hårda ämnen. Almedalsveckan känns mer som den här texten, en summering. I politikernas fall av riksdagsåret som gått. Tonen är mer lättsam än anklagande och eftersom det inte kommer någon talare och begär replik så är mycket oemotsagt. Dessutom antagligen också lögn, båg och kosmetiskt maskerade pamfletter.

Visby och Gotland är ett vädermässigt säkrare kort än till exempel Borås, så det är alltid blötast på ölhaken i gränderna och restaurangerna i hamnen. Det var dock inte många toppolitiker som frotterade sig med väljarskaran och journalisterna om kvällarna. Däremot fanns det en del stabspersonal, sekreterare och namnkunniga debattörer från partierna.

Här fanns förstås också de mediala gycklarna och siarna som aldrig lyckas underhålla men alltid lyckas spå fel. The Master of cermony himself, Anders Lindberg, var förstås på plats (drygt en månad för tidigt, Medeltidsveckan är den 7-14 augusti) och skickade in sin metapolitiska misch-masch till Aftonbladets ledarredaktion. Karl’n är sjukligt besatt av att försöka sänka skeppet SD, men verkar bara ordna fler och fler sympatisörer till partiet. Aftonbladets ledning och marknadsavdelning går förstås en ideologiskt svettig balansgång mellan att låta Anders Lindberg rendera sponsorklick på nätet och att vara ”kontraproduktiv” valarbetare åt Sverigedemokraterna. Lindberg är så besatt och förhäxad av sitt hat mot Åkesson et consortes att om IS sprängde Aftonbladets redaktion i luften, så skulle han krypa runt på golvet i sitt totalförstörda kontorsrum och maniskt leta efter datortangenterna S och D, så att han skulle kunna skriva vilka som egentligen bär skulden till all förödelse.

Jonas Sjöstedt var den bäste talaren, rent retoriskt och dramaturgiskt. Han vet exakt när han ska öka, stegra, backa, darra på rösten, låta engagerad, innerlig eller glad. Taskigt läge i och för sig att vara inbokad till klockan 19.00 sista dagen, en söndag. Det var 600 personer framför scenen och lyssnade. I stort sett hela Vänsterpartiet, skulle jag tro.

Jag hann för övrigt med att köpa födelsedagspresenter till hustrun, sitta i Swebbtv:s Eftersnackpanel, ligga i himmelssäng med nationalekonom, skaka hand med Researchgruppen, se TV4:s Ulf Kristoffersson i badbyxor välja bort en solstol för att den kostade 60 spänn att hyra, säga till Sverker Olofsson att kasta Jan Björklund i den röda soptunnan samt käka närproducerad glass med SD-topp – inte topping.

Vi ses väl den 2 juli nästa år? Kanske är det nya partiledare och språkrör. Eller vikarier. Annie, Ebba och Jimmie är ju alla i barn-nummer-två-läge.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Myndigheter älskar struntfrågor

Myndigheter älskar struntfrågor

🟠 OPINION: Karl-Olov Arnstberg Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN) är en liten myndighet som bildades 2007. Men även en liten narr kan spela stor teater. Debattören professor Karl-Olov Arnstberg ställer sig kritisk till hur SIN häller grus i Polismyndighetens arbete för småsaker, samtidigt som man nonchalerar riktiga hot mot medborgarnas integritet.

Läs även:

Myndigheter älskar struntfrågor

Myndigheter älskar struntfrågor

🟠 OPINION: Karl-Olov Arnstberg Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN) är en liten myndighet som bildades 2007. Men även en liten narr kan spela stor teater. Debattören professor Karl-Olov Arnstberg ställer sig kritisk till hur SIN häller grus i Polismyndighetens arbete för småsaker, samtidigt som man nonchalerar riktiga hot mot medborgarnas integritet.

Du förtjänar sanningen

Du förtjänar sanningen

🟠 LEDARE Massmedier granskar inte längre makten. De är numera en integrerad del av etablissemanget och deras roll är inte längre nyhetsförmedling av sanningen utan att skapa och styra det politiska narrativet. Oavsett deras påstådda politiska olikheter har de enats och ställt sig på samma sida i de viktigaste av frågor.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Svenskdroppar – dunderkuren från örtriket

🟠 HISTORIA Svenskdroppar, som även är känd som Schwedenbitter, är en örtkur som utvecklades av de två svenska läkarna Klaus Samst och – sannolikt – Kristian Henrik Hjärne på 1700-talet. Den här tinkturen populariserades på 1900-talet av Maria Treben. Svenskdroppar innehåller flera olika örter och sägs hjälpa mot olika sjukdomar och krämpor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.