Skip to Content

”FRIGAARD-GROTTAN”. Här syns en del av de Humvees som står parkerade i tunnlarna under de norska bergen och som den amerikanska marinkåren nu byter ut mot betydligt tyngre stridsfordon. Foto: Cpl. Marcin Platek, U.S. Marine Corps
Europa

Amerikanska pansarstyrkor placeras ut i Europa

Det politiska och mediala etablissemanget i väst talar om ett aggressivt Ryssland som måste mötas med sanktioner. Den med stor majoritet folkvalde presidenten Vladimir Putin beskrivs som auktoritär och med ambitioner som hotar Europa. Detta påstådda hot måste mötas med hårdhet resonerar man, vilket sedan i våras resulterat i att USA och Nato bygger upp sin militära närvaro kring Rysslands gränser. En uppbyggnad som intensifierats de sista månaderna, även om den fortfarande till stor del förkläs som militära övningar.

Publicerad: 20 oktober, 2014, 15:42

  • Svenska

Läs även

Den amerikanska stridsgruppen ”Ironhorse” (Järnhästen) bestående av drygt 700 soldater, ett 20-tal M1A1 Abrams stridsvagnar samt ett okänt antal pansarfordon av typerna Bradley och Stryker är ett av de Nato-förband som i oktober placeras i Europa. Enligt den amerikanska arméns officiella hemsida har soldaterna skolats i baltisk och polsk kultur samt lärt sig förstå vikten av sitt uppdrag. Man kan bland annat läsa att ”vi är där för att avskräcka [Ryssland] och lugna [östeuropeiska Nato-länder]”.

Ironhorse är av bataljons storlek men kallas formellt ”1st Brigade Combat Team” och är en del av den amerikanska 1:a kavalleridivisionen, vilken är förlagd vid Fort Hood i Texas. Stridsgruppen som består av fyra kompanier är på väg till Europa där de kommer fördelas över de baltiska staterna och Polen.

TUNNELÖPPNINGARNA till de aktuella bergrummen i Tröndelagen, Norge. Fotot är från 1997 och visar en del av de fordon USA nu byter ut mot tunga stridsvagnar och pansarfordon.

TUNNELÖPPNINGARNA till de aktuella bergrummen i Tröndelagen, Norge. Fotot är från 1997 och visar en del av de fordon USA nu byter ut mot tunga stridsvagnar och pansarfordon.

”COLD RESPONSE 2014” var en större Nato-övning som hölls i Nord-Norge under mars månad. Ungefär 16 000 militärer från 16 länder deltog, varav cirka 1 400 soldater från Sverige. På bilden syns ett par LAV-25 tillhörande en av den amerikanska marinkårens spaningsbataljoner under övningen i Norge. Stryker som nu kommer lagras i Tröndelagen är en vidareutveckling av den kanadensiska LAV-serien och den schweiziska Piranha-serien.  Foto: Sgt. Tatum Vayavananda, U.S. Marines Corps

”COLD RESPONSE 2014” var en större Nato-övning som hölls i Nord-Norge under mars månad. Ungefär 16 000 militärer från 16 länder deltog, varav cirka 1 400 soldater från Sverige. På bilden syns ett par LAV-25 tillhörande en av den amerikanska marinkårens spaningsbataljoner under övningen i Norge. Stryker som nu kommer lagras i Tröndelagen är en vidareutveckling av den kanadensiska LAV-serien och den schweiziska Piranha-serien.
Foto: Sgt. Tatum Vayavananda, U.S. Marines Corps

norge. Här syns flera amerikansk M1A1 Abrams stridsvagnar på väg till norska bergrum i Tröndelagen för att lagras tillsammans med 400 andra tunga stridsfordon och 350 containrar med ny utrustning till den amerikanska marinkåren. Foto: Master Sgt. Chad McMeen, U.S. Marine Corps

NORGE. Här syns flera amerikansk M1A1 Abrams stridsvagnar på väg till norska bergrum i Tröndelagen för att lagras tillsammans med 400 andra tunga stridsfordon och 350 containrar med ny utrustning till den amerikanska marinkåren. Foto: Master Sgt. Chad McMeen, U.S. Marine Corps

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

Christer Ericsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Australien ska utestänga ovaccinerade från ekonomin

AUSTRALIENAustralien planerar för att pandemin fortsätter i många år. ”Det kommer att komma olika direktiv om olika scheman för vilka doser man ska ta”, meddelade hälsovårdschefen Kerry Chant på ett pressmöte nyligen. I delstaterna byggs nya karantänanläggningar för tusentals människor, vissa blir inte klara förrän i mitten av nästa år. Samtidigt säger Victorias premiärminister Dan Andrews att man ska ”lock out” ovaccinerade från landets ekonomi.

20 gripna i protest mot nedstängningar och ”HBTQ +-propaganda” i Litauen

UTRIKESPolisen i Vilnius frihetsberövade 20 personer efter en demonstration med tusentals deltagare mot Covid-19-restriktioner och vad demonstranter kritiserade som ”HBTQ+-propaganda”.

Tyska socialdemokraterna mot seger i valet

UTRIKESI april verkade det som att det tyska miljöpartiet skulle bli störst, men sommaren gav Unionen ledarpositionen åter. Kort därpå vände den tyska opinionen fullständigt. SPD och Olaf Scholz blir under alla omständigheter valets vinnare den 26 september.

Nederländerna: Tiotusentals i rekordstor protest mot covid-tyranni och vaccinpass

NEDERLÄNDERNAUppemot hundratusen holländare samlades första söndagen i september för att protestera mot covid-diktatur, påtvingade injektioner och vaccinpass. Den flera kilometer långa protestmarschen leddes av pensionerade officerare och soldater, vilket både är starkt symboliskt och en viktig markering mot den alltmer impopulära Rutte-administrationen. Myndigheterna försökte förgäves få folk att stanna hemma och polisen smälte undan när folkmassorna blev dem övermäktiga. Demonstrationen hade en mycket bred uppslutning och partiledaren Thierry Baudet höll ett bejublat brandtal inför tusentals människor.

Drama under norsk rösträkning!

UTRIKESSegerstämning hos Arbeiderpartiet – men Senterpartiet vann valet. Trots tapp från 2017 firade man ordentligt hos Ap. Regeringspartiet H tappade mest stöd och V, KrF, MDG vägde fram och åter under spärrgränsen medan räkningen pågick.

Supervalmätning skakar Norge innan stortingsvalet

UTRIKESKommunistpartiet Rødt och Miljöpartiet MDG kan för första gången nå över fyraprocentsspärren. De små borgliga regeringspartierna räddas kvar. Senterpartiet, som tidigare i år sågs som utmanare om statsministerposten, rasade obarmhärtigt hela sommaren. Arbeiderpartiet kan vinna valet och bilda ny regering.

Arga protester i Kanada inför valet – Trudeau ”inte välkommen på gatorna längre”

UTRIKESDen 20 september hålls det val i Kanada efter att premiärminister Justin Trudeau utlyst nyval. Hur valet går är långt ifrån avgjort, men vad som är desto tydligare är att det nu finns ett utbrett och argt motstånd mot den liberala regeringen, inte minst på grund av de restriktioner många beskriver som ”drakoniska”. Trudeau blir utbuad av upprörda folkmassor så snart han visar sig på gatorna.

Brittiska sjukvården angriper vita människor offentligt

UTRIKESI Storbritannien omyndigförklaras vita människor nu officiellt av den statliga sjukvården. Folkgruppens medlemmar ska känna sig obekväma är budskapet från den skattefinansierade institutionen. Men det raspedagogiska utspelet som författats av en svart kvinnlig mångfaldsspecialist har väckt vrede. Människor befinner sig redan i en obekväm situation eftersom pandemin försatt 13 miljoner av landets invånare i vårdköer.

Gå till arkivet

Send this to a friend