Skip to Content

Forskningen visar på ett samband mellan autism och könsdysfori. Foto: Pixabay/Kevin Snyman
UTRIKES

Autism sex gånger vanligare hos transsexuella

Digital utgåva

Enligt en omfattande studie från forskare i Storbritannien är autism sex gånger vanligare hos transsexuella individer än hos heterosexuella. Transsexuella har även oftare mentala sjukdomar än heterosexuella visar studien.

Publicerad: 8 augusti, 2020, 11:41

  • Svenska

Läs även

Forskare från Cambridges universitet i Storbritannien har genomfört den största studien till dags dato över kopplingar mellan olika psykiska tillstånd av ohälsa och transsexualitet. Studien, som innefattar nästan 642 000 individer tagna ur fem olika dataset för maximal resultatsäkerhet, visar att transsexuella mycket oftare än heterosexuella har olika former av psykisk ohälsa, mentala sjukdomar och avvikelser.

Det mest anmärkningsvärda resultatet forskarna kunnat dra är att autism är runt sex gånger vanligare hos transsexuella än hos heterosexuella i Storbritannien. Experter menar nu att en större förståelse för de komplicerade mentala problem som många transsexuella lider av, utöver deras könsdysfori, kan leda till att fler transexuella kan få rätt hjälp och vård i framtiden.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta: Könsdysfori

Könsdysfori, könsinkongruens eller transsexualism innebär att någon upplever sig vara ”född i fel kön”.

Tillståndet har tidigare varit mycket sällsynt. En svensk undersökning från 1996 uppskattade att det drabbar en person av drygt en halv miljon invånare per år.

Sedan 1972 har människor som klassats som transsexuella haft möjlighet att ”byta kön” i Sverige, både juridiskt och genom kirurgiska ingrepp. Tidigare var villkoren bland annat att man skulle vara ogift och steril, alltså inte kunna få barn, samt svensk medborgare. Alla tre kraven skrotades 2013.

Att byta kön i biologisk bemärkelse är omöjligt eftersom du är en man eller kvinna i varje cell av din kropp, med undantag för människor med extremt sällsynta kromosomfel som faktiskt kan vara ”både och” eller ”varken eller” (hermafroditer, idag kallade intersexuella).

Orsakerna till transsexualism är inte säkerställda, men det tycks som om det finns både biologiska och psykologiska orsaker. Det har påvisats att transpersoners hjärnor skiljer sig från normala hjärnor och i vissa avseenden är mer lika det motsatta könets. Tänkbara orsaker är bland annat miljögifter och sjukdomar som ger upphov till abnorma hormonnivåer i livmodern under fosterutvecklingen – att ett kvinnligt foster utsätts för onormalt höga nivåer av testosteron och utvecklar en mer manlig hjärna än normalt, eller vice versa.

En studie av enäggstvillingar (Diamond, 2013) visade emellertid att ifall en tvilling är transsexuell, är sannolikheten för att den andra tvillingen också skall vara det ”bara” 28 procent, vilket antyder en relativt låg grad av biologisk påverkan och att orsakerna mestadels är psykosociala.

Tidigare har tillståndet till omkring 75 procent drabbat män. Under de senaste åren har det emellertid skett en kraftig förskjutning bland unga, och 2017 var omkring 550 flickor och 180 pojkar diagnostiserade med könsdysfori i Sverige. Samtidigt har det också skett en förskjutning i ålder och könsdysfori drabbar numera oftast tonåringar, ofta utan att de tidigare har uppvisat ett köns-otypiskt beteende.

Detta har fått många att undra om denna ”nya våg” verkligen rör sig om samma sällsynta fenomen som tidigare eller om ett nytt fenomen som till större del är socialt betingat. Läkaren Lisa Littman lanserade i augusti 2018 en teori om ”Rapid-Onset Gender Dysphoria” (ROGD, snabbt uppkommen könsdysfori) där hon, enkelt uttryckt, gör gällande att ungdomar som rör sig i HBTQ-kretsar skaffar sig en mer eller mindre inbillad könsdysfori på grund av grupptryck.

Bland annat kunde Littman visa att många (en tredjedel) av de unga i studien umgicks i kompisgrupper där över hälften definierade sig som ”trans”, något som är oförenligt med att samma tillstånd beror på sällsynta biologiska defekter. Littmans studie blev hårt kritiserad av HBTQ-lobbyn och stora dagstidningar som The Guardian, men efter att ha utsatts för en extra granskning av ett flertal forskare visade den sig hålla god akademisk standard och anses av många förklara den enorma ökningen av könsdysfori.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Hur hade resultatet varit om den här studien hade gjorts i mitten av 1950 talet? Tror att de flesta ställt sig oförstående till att det ö.h.t. görs en undersökning? Hade någon då frågat vad betyder hbtq för dig, så hade svaret blivit, ett minst sagt förvånat uttryck i ansiktet? De flesta som är något så där pålästa vet att målsättningen är att förgöra kärnfamiljen, eftersom den är den sista barrikaden för ett bestående samhälle. Bara ordet “kärnfamilj” får håret att resa på sig i SVT/SR, Bonnier-media, Schibsted-media. Den person som har några invändningar emot htbq kan snart förvänta sig ett hembesök, samt uthängning med bild, namn och adress i våra MSM. Ingen ifrågasätter htbq-rörelsen – ostraffat!

Västra Kapprovinsen kan vilja bli självständig

UTRIKESFör några veckor sedan släpptes resultaten av en opinionsundersökning som genomfördes i Västra Kapprovinsen av Victory Research – en av Sydafrikas mest respekterade opinionsinstitut. De levererade ett chockresultat. Liksom de senaste skotska opinionsundersökningarna, visade de en liten majoritet för självständighet bland anhängare av Demokratiska alliansen (DA), nu i sin tredje raka mandatperiod som det styrande partiet i Västra Kapprovinsen (Sydafrikas andra åtta provinser styrs av ANC). Partiet kommer att pressas allt hårdare att hålla en folkomröstning om utträde från resten av Sydafrika.

Mobb knivhögg flera hästar i vansinnig attack

UTRIKESEn svart mobb på runt 200 personer anföll och knivskar ett flertal hästar i Sydafrika vid en hästkapplöpningsbana. Den besinningslösa attacken mot hästarna, som ägs av vita sydafrikaner, menas ha sin grund i att en anställd vid ett av stallen fick sparken efter att ha knivhuggit en häst. Flera andra svarta arbetsvägrade då i stöd för den sparkade vilket gjorde att vita arbetare anställdes istället och alla svarta arbetare som arbetsvägrade förlorade inte bara sina jobb utan även socialbidrag de menade sig ha rätt till.

Europeiska unionens riktlinjer presenteras av ordföranden Ursula von der Leyen

UTRIKESUnder onsdagen klargjorde den förra tyska försvarsministern och numera kommissionens ordförande Ursula von der Leyen unionens riktlinjer i flera viktiga frågor. Dessa åtaganden förpliktigar de 27 medlemsstater till lydnad och följsamhet. De flesta förväntade sig migrationsfrågor som huvudtema, men tyngdpunkten låg på klimatåtaganden.

Hånade Trump fallna soldater?

UTRIKESDen 3 september publicerade det amerikanska månadsmagasinet The Atlantic en artikel som anklagade Donald Trump för att ha fällt nedsättande kommentarer om stupade soldater. Historien plockades omgående upp av liberala amerikanska medier och återgavs av samtliga svenska systemmedier som ett faktum. Ingen inspelning har dock presenterats av de påstådda kommentarerna, och många motsäger berättelsen.

Storbritannien ser ut att lämna EU utan avtal – Boris Johnson sätter press på EU

ANALYSSjälvgoda EU-potentater skrattade åt Storbritannien och Brexit för några år sedan. Man markerade tydligt att britterna skulle komma att få betala mycket mer i avgift till EU om man stod utanför. I förhandlingarna efter Brexit, som blev verklighet den 31 januari i år, om ett frihandelsavtal mellan parterna har EU fortsatt att agera som om Storbritannien inte klarar sig utan ett frihandelsavtal. Storbritannien förbereder sig därför för ett avtalslöst tillstånd, med stöd av WTO-reglerna.

Donald Trump vill rensa ut ”kritisk rasteori”

USADen amerikanske presidenten har nu utfärdat direktiv för att rensa myndigheter från inslag av pseudo­vetenskapen ”kritisk rasteori”, som han menar är anti-amerikansk och skapar splittring. Myndigheterna ska ta reda på om de låter sina anställda genomgå sådana kurser och använda de lagliga medel som finns för att styra skattepengar i annan riktning.

Anthony Fauci: Mänsklig aktivitet och lantbruk skyldiga till coronapandemin – Lösningen: Nytt beteende och ny världsordning

USADen amerikanske läkaren Anthony Fauci, som varit pådrivande för både nedstängningar och vaccinationer, har skrivit en vetenskaplig text där han indirekt och direkt utpekar jordbruk och djurhållning som vållande till den nu pågående Covid-19-pandemin. Om inte ”mänskligt beteende såväl som andra radikala förändringar” görs, kommer snart än dödligare pandemier att drabba oss, hotar Fauci. Sammantaget med uttalanden från andra toppföreträdare och en tilltagande kampanj i systemmedia, som också utmålar lantbruk som något farligt, börjar en tidigare dold agenda komma i dagen. Nya Tider analyserar här Faucis uppsatsliknande artikel och den oroväckande trend den är en del av.

Ännu en etno-aktivist ljög om sin ”svarta” bakgrund

USABild vänster: Jessica Krug beskrev sig som en svart kvinna från Bronx, med rötter i Karibien, men har nu visat sig vara en judisk kvinna från Kansas City. Den påstådda identiteten var viktig för hennes karriär som ”svart aktivist”, och hon undervisade i ämnen kopplade till Afrika och afrikanska rötter. Krug har jämförts med Rachel Dolezal, en vit kvinna som också gjort karriär som svart på universitet och i politiska grupper, fram till att hennes riktiga etnicitet avslöjades år 2015. Foto: Privat. Bild höger: Rachel Dolezal gjorde karriär som etnoaktivist tills hennes föräldrar år 2015 avslöjade att hon i själva verket är vit. Foto: Wikipedia/ Aaron Robert Kathmanr.

Gå till arkivet

Send this to a friend