Skip to Content

Forskningen visar på ett samband mellan autism och könsdysfori. Foto: Pixabay/Kevin Snyman
UTRIKES

Autism sex gånger vanligare hos transsexuella

Digital utgåva

Enligt en omfattande studie från forskare i Storbritannien är autism sex gånger vanligare hos transsexuella individer än hos heterosexuella. Transsexuella har även oftare mentala sjukdomar än heterosexuella visar studien.

Publicerad: 8 augusti, 2020, 11:41

  • Svenska

Läs även

Forskare från Cambridges universitet i Storbritannien har genomfört den största studien till dags dato över kopplingar mellan olika psykiska tillstånd av ohälsa och transsexualitet. Studien, som innefattar nästan 642 000 individer tagna ur fem olika dataset för maximal resultatsäkerhet, visar att transsexuella mycket oftare än heterosexuella har olika former av psykisk ohälsa, mentala sjukdomar och avvikelser.

Det mest anmärkningsvärda resultatet forskarna kunnat dra är att autism är runt sex gånger vanligare hos transsexuella än hos heterosexuella i Storbritannien. Experter menar nu att en större förståelse för de komplicerade mentala problem som många transsexuella lider av, utöver deras könsdysfori, kan leda till att fler transexuella kan få rätt hjälp och vård i framtiden.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta: Könsdysfori

Könsdysfori, könsinkongruens eller transsexualism innebär att någon upplever sig vara ”född i fel kön”.

Tillståndet har tidigare varit mycket sällsynt. En svensk undersökning från 1996 uppskattade att det drabbar en person av drygt en halv miljon invånare per år.

Sedan 1972 har människor som klassats som transsexuella haft möjlighet att ”byta kön” i Sverige, både juridiskt och genom kirurgiska ingrepp. Tidigare var villkoren bland annat att man skulle vara ogift och steril, alltså inte kunna få barn, samt svensk medborgare. Alla tre kraven skrotades 2013.

Att byta kön i biologisk bemärkelse är omöjligt eftersom du är en man eller kvinna i varje cell av din kropp, med undantag för människor med extremt sällsynta kromosomfel som faktiskt kan vara ”både och” eller ”varken eller” (hermafroditer, idag kallade intersexuella).

Orsakerna till transsexualism är inte säkerställda, men det tycks som om det finns både biologiska och psykologiska orsaker. Det har påvisats att transpersoners hjärnor skiljer sig från normala hjärnor och i vissa avseenden är mer lika det motsatta könets. Tänkbara orsaker är bland annat miljögifter och sjukdomar som ger upphov till abnorma hormonnivåer i livmodern under fosterutvecklingen – att ett kvinnligt foster utsätts för onormalt höga nivåer av testosteron och utvecklar en mer manlig hjärna än normalt, eller vice versa.

En studie av enäggstvillingar (Diamond, 2013) visade emellertid att ifall en tvilling är transsexuell, är sannolikheten för att den andra tvillingen också skall vara det ”bara” 28 procent, vilket antyder en relativt låg grad av biologisk påverkan och att orsakerna mestadels är psykosociala.

Tidigare har tillståndet till omkring 75 procent drabbat män. Under de senaste åren har det emellertid skett en kraftig förskjutning bland unga, och 2017 var omkring 550 flickor och 180 pojkar diagnostiserade med könsdysfori i Sverige. Samtidigt har det också skett en förskjutning i ålder och könsdysfori drabbar numera oftast tonåringar, ofta utan att de tidigare har uppvisat ett köns-otypiskt beteende.

Detta har fått många att undra om denna ”nya våg” verkligen rör sig om samma sällsynta fenomen som tidigare eller om ett nytt fenomen som till större del är socialt betingat. Läkaren Lisa Littman lanserade i augusti 2018 en teori om ”Rapid-Onset Gender Dysphoria” (ROGD, snabbt uppkommen könsdysfori) där hon, enkelt uttryckt, gör gällande att ungdomar som rör sig i HBTQ-kretsar skaffar sig en mer eller mindre inbillad könsdysfori på grund av grupptryck.

Bland annat kunde Littman visa att många (en tredjedel) av de unga i studien umgicks i kompisgrupper där över hälften definierade sig som ”trans”, något som är oförenligt med att samma tillstånd beror på sällsynta biologiska defekter. Littmans studie blev hårt kritiserad av HBTQ-lobbyn och stora dagstidningar som The Guardian, men efter att ha utsatts för en extra granskning av ett flertal forskare visade den sig hålla god akademisk standard och anses av många förklara den enorma ökningen av könsdysfori.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Greklands kontroversiella metod för att avskräcka illegala migranter

UTRIKESGrekland har infört en kontroversiell metod för att motverka och avskräcka de stora mängder med illegala migranter som försöker ta sig till Europa, menar en organisation som verkar för ökad massinvandring. Med hjälp av maskerade kommandosoldater bogserar man tillbaka de illegala migranterna till Turkiet och lämnar dem där. Det är något som upprör massinvandringsvurmare vilka nu försöker väcka åtal mot Grekland vid Europadomstolen för dess försvar av sina gränser.

Filmklipp visar hur sydafrikansk hjälte jagade bort beväpnade rånare

UTRIKESEtt filmklipp från Sydafrika visar hur en tidigare insatspolis hjältemodigt kämpar sig igenom ett väpnat rånförsök på en motorväg i den sydafrikanska huvudstaden Pretoria. Trots att bilen beskjuts ett stort antal gånger tappar mannen, Leo Prinsloo, 48, inte fattningen utan rammar rånarnas bilar flera gånger innan han beväpnad med ett halvautomatiskt gevär jagar dem på flykten.

Storseger för konservativa i spanskt regionval – örfil mot vänsterregeringens nedstängningspolitik

UTRIKESTisdagen den 4 maj hölls det regionval i Spaniens huvudstad Madrid, en viktig indikator inför det ordinarie parlamentsvalet som skall hållas inom två år. Valet blev en storseger för det värdekonservativa Partido Popular och ett bakslag för vänstersocialisterna. Troligtvis kommer Partido Popular nu att bilda koalitionsstyre med det nationalistiska Vox.

Tysk vänsterpolitiker avslöjad med möjlig koppling till våldsamt gäng

UTRIKESMed specialutgåvan ”Antifa – Vänstermakten under jorden” har COMPACT, en konservativ tysk tidning, rört upp ett getingbo. En vänsterpolitiker vill nu till och med förbjuda undersökande journalistik.

Bidens exekutiva order berövar amerikaner alla rättigheter om de ”engagerar sig” i Ryssland

UTRIKESPresident Biden undertecknade i april en exekutiv order som gör det möjligt för hans administration att ”beröva amerikanska medborgare och organisationer deras rättigheter och egendom genom att godtyckligt koppla dessa personer till den ryska regeringens verkliga, inbillade eller vagt definierade aktiviteter”, enligt en artikel i en konservativ amerikansk publikation.

Öppet brev till syriska migranter från före detta dansk minister: ”Dags att åka hem igen!”

UTRIKESDanmarks före detta integrationsminister Inger Støjberg har i dagarna skrivit ett öppet brev till syriska migranter på sin Facebooksida. Budskapet är entydigt: ”Nu är det dags att åka hem igen!” Hon är påtagligt irriterad över att syrierna har visat låg grad av anpassningsvilja till det danska samhället.

Isaac Newton är nästa offer för ”avkoloniseringen”

UTRIKESSir Isaac Newtons historiska arv är liktydigt med ”kolonialtidsaktivitet” och måste skrotas för att ”avkolonisera” den tekniska läroplanen vid Sheffield University i Storbritannien.

Polismordet i Rambouillet: Angriparen led av ”personlighetsstörningar” men fick ändå uppehållstillstånd utan utredning

UTRIKESEn man av tunisiskt ursprung dödade brutalt en kvinnlig polistjänsteman den 23 april i Rambouillet, bara 50 kilometer utanför Paris. Mannen var av tunisiskt ursprung och hade anlänt till Frankrike illegalt, enligt uppgifter till CNews. Utredningen har dragit slutsatsen att terroristen hade radikaliserats under de senaste månaderna och hade lidit av ”personlighetsstörningar”. Nu framkommer det att han hade fått uppehållstillstånd trots att han uttryckt radikal islamism.

Gå till arkivet

Send this to a friend