Skip to Content

Forskningen visar på ett samband mellan autism och könsdysfori. Foto: Pixabay/Kevin Snyman
UTRIKES

Autism sex gånger vanligare hos transsexuella

Digital utgåva

Enligt en omfattande studie från forskare i Storbritannien är autism sex gånger vanligare hos transsexuella individer än hos heterosexuella. Transsexuella har även oftare mentala sjukdomar än heterosexuella visar studien.

Publicerad: 8 augusti, 2020, 11:41

  • Svenska

Läs även

Forskare från Cambridges universitet i Storbritannien har genomfört den största studien till dags dato över kopplingar mellan olika psykiska tillstånd av ohälsa och transsexualitet. Studien, som innefattar nästan 642 000 individer tagna ur fem olika dataset för maximal resultatsäkerhet, visar att transsexuella mycket oftare än heterosexuella har olika former av psykisk ohälsa, mentala sjukdomar och avvikelser.

Det mest anmärkningsvärda resultatet forskarna kunnat dra är att autism är runt sex gånger vanligare hos transsexuella än hos heterosexuella i Storbritannien. Experter menar nu att en större förståelse för de komplicerade mentala problem som många transsexuella lider av, utöver deras könsdysfori, kan leda till att fler transexuella kan få rätt hjälp och vård i framtiden.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta: Könsdysfori

Könsdysfori, könsinkongruens eller transsexualism innebär att någon upplever sig vara ”född i fel kön”.

Tillståndet har tidigare varit mycket sällsynt. En svensk undersökning från 1996 uppskattade att det drabbar en person av drygt en halv miljon invånare per år.

Sedan 1972 har människor som klassats som transsexuella haft möjlighet att ”byta kön” i Sverige, både juridiskt och genom kirurgiska ingrepp. Tidigare var villkoren bland annat att man skulle vara ogift och steril, alltså inte kunna få barn, samt svensk medborgare. Alla tre kraven skrotades 2013.

Att byta kön i biologisk bemärkelse är omöjligt eftersom du är en man eller kvinna i varje cell av din kropp, med undantag för människor med extremt sällsynta kromosomfel som faktiskt kan vara ”både och” eller ”varken eller” (hermafroditer, idag kallade intersexuella).

Orsakerna till transsexualism är inte säkerställda, men det tycks som om det finns både biologiska och psykologiska orsaker. Det har påvisats att transpersoners hjärnor skiljer sig från normala hjärnor och i vissa avseenden är mer lika det motsatta könets. Tänkbara orsaker är bland annat miljögifter och sjukdomar som ger upphov till abnorma hormonnivåer i livmodern under fosterutvecklingen – att ett kvinnligt foster utsätts för onormalt höga nivåer av testosteron och utvecklar en mer manlig hjärna än normalt, eller vice versa.

En studie av enäggstvillingar (Diamond, 2013) visade emellertid att ifall en tvilling är transsexuell, är sannolikheten för att den andra tvillingen också skall vara det ”bara” 28 procent, vilket antyder en relativt låg grad av biologisk påverkan och att orsakerna mestadels är psykosociala.

Tidigare har tillståndet till omkring 75 procent drabbat män. Under de senaste åren har det emellertid skett en kraftig förskjutning bland unga, och 2017 var omkring 550 flickor och 180 pojkar diagnostiserade med könsdysfori i Sverige. Samtidigt har det också skett en förskjutning i ålder och könsdysfori drabbar numera oftast tonåringar, ofta utan att de tidigare har uppvisat ett köns-otypiskt beteende.

Detta har fått många att undra om denna ”nya våg” verkligen rör sig om samma sällsynta fenomen som tidigare eller om ett nytt fenomen som till större del är socialt betingat. Läkaren Lisa Littman lanserade i augusti 2018 en teori om ”Rapid-Onset Gender Dysphoria” (ROGD, snabbt uppkommen könsdysfori) där hon, enkelt uttryckt, gör gällande att ungdomar som rör sig i HBTQ-kretsar skaffar sig en mer eller mindre inbillad könsdysfori på grund av grupptryck.

Bland annat kunde Littman visa att många (en tredjedel) av de unga i studien umgicks i kompisgrupper där över hälften definierade sig som ”trans”, något som är oförenligt med att samma tillstånd beror på sällsynta biologiska defekter. Littmans studie blev hårt kritiserad av HBTQ-lobbyn och stora dagstidningar som The Guardian, men efter att ha utsatts för en extra granskning av ett flertal forskare visade den sig hålla god akademisk standard och anses av många förklara den enorma ökningen av könsdysfori.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Australien ska utestänga ovaccinerade från ekonomin

AUSTRALIENAustralien planerar för att pandemin fortsätter i många år. ”Det kommer att komma olika direktiv om olika scheman för vilka doser man ska ta”, meddelade hälsovårdschefen Kerry Chant på ett pressmöte nyligen. I delstaterna byggs nya karantänanläggningar för tusentals människor, vissa blir inte klara förrän i mitten av nästa år. Samtidigt säger Victorias premiärminister Dan Andrews att man ska ”lock out” ovaccinerade från landets ekonomi.

20 gripna i protest mot nedstängningar och ”HBTQ +-propaganda” i Litauen

UTRIKESPolisen i Vilnius frihetsberövade 20 personer efter en demonstration med tusentals deltagare mot Covid-19-restriktioner och vad demonstranter kritiserade som ”HBTQ+-propaganda”.

Tyska socialdemokraterna mot seger i valet

UTRIKESI april verkade det som att det tyska miljöpartiet skulle bli störst, men sommaren gav Unionen ledarpositionen åter. Kort därpå vände den tyska opinionen fullständigt. SPD och Olaf Scholz blir under alla omständigheter valets vinnare den 26 september.

Nederländerna: Tiotusentals i rekordstor protest mot covid-tyranni och vaccinpass

NEDERLÄNDERNAUppemot hundratusen holländare samlades första söndagen i september för att protestera mot covid-diktatur, påtvingade injektioner och vaccinpass. Den flera kilometer långa protestmarschen leddes av pensionerade officerare och soldater, vilket både är starkt symboliskt och en viktig markering mot den alltmer impopulära Rutte-administrationen. Myndigheterna försökte förgäves få folk att stanna hemma och polisen smälte undan när folkmassorna blev dem övermäktiga. Demonstrationen hade en mycket bred uppslutning och partiledaren Thierry Baudet höll ett bejublat brandtal inför tusentals människor.

Drama under norsk rösträkning!

UTRIKESSegerstämning hos Arbeiderpartiet – men Senterpartiet vann valet. Trots tapp från 2017 firade man ordentligt hos Ap. Regeringspartiet H tappade mest stöd och V, KrF, MDG vägde fram och åter under spärrgränsen medan räkningen pågick.

Supervalmätning skakar Norge innan stortingsvalet

UTRIKESKommunistpartiet Rødt och Miljöpartiet MDG kan för första gången nå över fyraprocentsspärren. De små borgliga regeringspartierna räddas kvar. Senterpartiet, som tidigare i år sågs som utmanare om statsministerposten, rasade obarmhärtigt hela sommaren. Arbeiderpartiet kan vinna valet och bilda ny regering.

Arga protester i Kanada inför valet – Trudeau ”inte välkommen på gatorna längre”

UTRIKESDen 20 september hålls det val i Kanada efter att premiärminister Justin Trudeau utlyst nyval. Hur valet går är långt ifrån avgjort, men vad som är desto tydligare är att det nu finns ett utbrett och argt motstånd mot den liberala regeringen, inte minst på grund av de restriktioner många beskriver som ”drakoniska”. Trudeau blir utbuad av upprörda folkmassor så snart han visar sig på gatorna.

Brittiska sjukvården angriper vita människor offentligt

UTRIKESI Storbritannien omyndigförklaras vita människor nu officiellt av den statliga sjukvården. Folkgruppens medlemmar ska känna sig obekväma är budskapet från den skattefinansierade institutionen. Men det raspedagogiska utspelet som författats av en svart kvinnlig mångfaldsspecialist har väckt vrede. Människor befinner sig redan i en obekväm situation eftersom pandemin försatt 13 miljoner av landets invånare i vårdköer.

Gå till arkivet

Send this to a friend