De största cybersäkerhetstrenderna som du behöver ha koll på under 2024

Under de senaste åren har många företag börjat lägga mer resurser på cybersäkerhet och implementerat förbättrade säkerhetsåtgärder för att vara steget före cyberkriminella och hackare. Trots detta har riskerna för cyberbrott ökat och kriminella har förfinat sina metoder. Den ständiga kampen mellan dem som försöker skydda sin data och de som försöker stjäla dem är ett hett ämne under 2024.

Företag behöver göra sitt yttersta för att skydda sina data. Inte bara för att hålla sina tillgångar trygga, utan även för att inge tillit hos sina användare, kunder och investerare. Ett intrång i företagets nätverk eller servrar kan ha enorma negativa effekter på företagets omsättning och image.

Hackare kan stänga ner företagets servrar med DDoS-attacker, läcka privat information om medarbetare och användare och till och med ta företagets data som gisslan i utbyte mot stora summor pengar med ransomware. Det är därför otroligt viktigt att företag använder sig av förebyggande åtgärder för att hålla ute obehöriga från sina privata servrar, enheter och nätverk.

De senaste cybersäkerhetstrenderna 2024

Cybersäkerhetslandskapet står inför dynamiska förändringar under 2024, med flera framstående trender som kan komma att forma företags och privatpersoners strategier för att skydda sina data. En av de främsta utmaningarna är den ökade användningen av AI och maskininlärning hos både cyberbrottslingar och cybersäkerhetspersonal.

Denna nya teknik har öppnat dörrarna för allt mer sofistikerade attacker, särskilt genom riktade sociala manipulationstekniker och intelligenta phishing-kampanjer. En annan framstående trend är det ökande samarbetet mellan utvecklings- och säkerhetsteam, särskilt inom ramen för DevOps och DevSecOps.

Denna ökade integration har bidragit till att identifiera och åtgärda sårbarheter inom mjukvarusäkerhet tidigare i utvecklingscykeln, något som gjort det lättare för utvecklare att göra sin mjukvara säkrare. Denna trend förstärker både skyddet mot kända hot och leder också till ett mer sofistikerat säkerhetsarbete i själva utvecklingsprocessen.

Genom att förstå och anpassa sig till dessa framväxande trender kan organisationer och företag vara bättre förberedda för att tackla de komplexa och snabbrörliga utmaningarna inom cybersäkerhet 2024.

Med ett gratis VPN eller ett modernt antivirusprogram kan privatpersoner skydda sig mot de flesta cyberattacker och samtidigt dra nytta av VPN-funktioner som att kunna komma åt innehåll från andra länder. Här nedan går vi igenom de största trenderna inom cybersäkerhet 2024, som både privatpersoner och företag bör ha koll på.

 

 

Ransomware är fortfarande ett vanligt hot mot företag

Ransomware fortsätter tyvärr att vara ett vanligt och oroväckande hot mot organisationer under 2024. Ransomware-grupper, såsom Clop och Scattered Spider, har förfinat sina metoder och skapat svåra utmaningar för säkerhetsexperter.

Dessa grupper har utvecklat avancerade tekniker och börjat fokusera mer på tredjepartsverktyg och programvaruleverantörer. Denna förändring har lett till att de kan angripa flera mål samtidigt, vilket gör det ännu mer komplicerat att försvara sig mot attackerna, samtidigt som omfattningen av hotet har blivit större.

De personer och grupper som använder sig av ransomware-attacker anpassar sig ständigt efter de försvarsmetoder som används och har blivit duktiga på att identifiera sårbarheter i tredjepartsverktyg och mjukvaruleverantörer. Denna trend har visat att man inte bara behöver förstärka interna säkerhetsprotokoll utan också måste samarbeta med och övervaka företagets leverantörskedja.Framtida strategier för att bekämpa ransomware-hot kräver att man har en helhetssyn med fokus på både interna och externa sårbarheter. Det är viktigt att organisationer och företag förbereder sig för dessa komplexa cyberattacker genom att regelbundet analysera sina säkerhetsmetoder och anpassa sig efter de senaste hoten.

Hur AI/GENAI påverkar cybersäkerhet

Den påverkan som artificiell intelligens (AI) och generativ AI (GenAI) har på cybersäkerhet är en dynamisk aspekt av det digitala landskapet som är under ständig förändring. I takt med att dessa teknologier blir alltmer tillgängliga för alla, skapas möjligheterna för en rad avancerade cyberhot, där angripare kan dra nytta av intelligenta och personligt anpassade phishingkampanjer för att lura sina offer.

Något som är särskilt viktigt att vara medveten om är användningen av GenAI tillsammans med deepfake-teknik. Dessa tekniker skapar en helt ny nivå av avancerade cyberhot med hjälp av realistiska falska bilder, ljud och videor. Det kan vara otroligt svårt för en vanlig person att särskilja mellan äkta och manipulerat innehåll.

Cyberbrottslingar kan dra nytta av dessa avancerade teknologier för att genomföra bedrägeri och för att sprida falsk information för att manipulera allmänhetens åsikter. För att möta denna utveckling måste cybersäkerhetsexperter förstå och övervaka användningen av AI inom den kriminella sfären. Det finns också ett behov av avancerade säkerhetslösningar som kan upptäcka och motverka dessa nya hot.

I dessa sammanhang är det avgörande att samarbeta över internationella gränser för att utveckla gemensamma standarder och bästa praxis-rutiner för att säkerställa att det finns en robust infrastruktur för cybersäkerhet. Detta är särskilt viktigt i en värld där AI och GenAI kan användas för kriminella syften. Som privatperson kan en gratis VPN användas tillsammans med ett uppdaterat antivirusprogram för att skydda dig mot de flesta attacker, men det är också viktigt att använda sunt förnuft och vara kritisk mot innehåll som kommer från okända källor.

 

Info-stöld-malware blir allt vanligare

Den ökande förekomsten av info-stöld-malware är en annan oroande trend inom cybersäkerhet. Denna metod använder skadlig programvara för att genomföra komplexa attacker, särskilt riktade mot autentiseringsbypass och sessionhijacking, för att stjäla känslig information som användarnamn, lösenord och sessioncookies.

Cyberkriminella kan använda info-malware för att tränga in i system och nätverk, vilket kan leda till allvarliga konsekvenser för drabbade företag. För att förebygga denna typ av attacker behöver organisationer och företag implementera nya och avancerade cybersäkerhetsåtgärder.

Man behöver investera i förebyggande åtgärder mot intrång och uppdaterade brandväggar för att förhindra autentiseringsbypass. Dessutom blir det nödvändigt att ha omfattande strategier och rutiner för att neutralisera de påverkade systemen vid en info-malware-attack och återställa eventuell stulen information. Regelbunden övervakning och uppdatering av säkerhetssystem är en proaktiv metod för att hålla ute skadlig programvara från företagets nätverk.

 

Använd ett gratis VPN för att hålla din data säker

Ett relativt enkelt sätt att öka din säkerhet på nätet är att använda dig av ett gratis VPN (Virtual Private Network). Ett VPN erbjuder en rad fördelar när det kommer till digital integritet och cybersäkerhet. Genom att använda en VPN-tjänst krypteras din internetanslutning, vilket innebär att dina data är skyddade från obehörig åtkomst och potentiella cyberhot.

Ett gratis VPN som maskerar din verkliga IP-adress gör det svårare för oönskade tredje parter att spåra eller övervaka din internetaktivitet. Ett annat användningsområde är att kunna komma åt innehåll från andra länder, som annars hade varit otillgängligt från Sverige. Välj en VPN-tjänst som låter dig välja land för att komma åt t.ex. Netflix-serier som endast är tillgängliga i USA eller Korea. Du kan både skydda dig på nätet och få tillgång till mer innehåll med en gratis VPN-tjänst.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Covidvaccinskandalen: Brittisk parlamentsledamot kallar polis till möte efter att ”mycket oroande och allvarliga nya bevis” framkommit

Covidvaccinskandalen: Brittisk parlamentsledamot kallar polis till möte efter att ”mycket oroande och allvarliga nya bevis” framkommit

🟠 Kort efteråt fick han höra att ”han snart kommer att dö …” Den brittiske parlamentsledamoten Andrew Bridgen har skrivit ett öppet brev till Sir Mark Rowley, polischef för Metropolitan Police, och bett om ett brådskande möte med honom och hans utredare för att diskutera ”allvarliga frågeställningar” som framkommit angående covid-19-pandemin och massvaccinationsprogrammet. Nya Tider har tagit del av brevet och återger det i delar här. Anledningen till begäran om ett möte handlar bland annat om att det framkommit att Storbritanniens premiärministern Rishi Sunak privat investerat mångmiljardbelopp i vaccintillverkaren Moderna, som den brittiska regeringen sedan givit olika fördelar samt skrivit lukrativa kontrakt med. Detta samtidigt som alla larm om vaccinskador och överdödlighet ignorerats. Sedan Bridgen började skärskåda överdödligheten och vaccinskadorna har han utsatts för en sällan skådad hatkampanj från etablissemanget och dess media, där han motarbetas och smutskastas på alla sätt samt mobbas och till och med hotas till livet.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

En av våra största poeter jubilerade

🟠 KULTUR Trots att 200-årsminnet av en våra mesta lästa och uppskattade poeter, Erik Johan Stagnelius, inföll förra året, har det rönt begränsad uppmärksamhet. Det är synd, då det är en av det svenska språkets skickligaste och mest omedelbart tillgängliga diktare. Den som tränger djupare i hans liv och verk ställs dock inför en rad mysterier och problem – ja, i vissa avseenden är han också den svenska lyrikens gåtfullaste och mest gäckande gestalt.

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Bergens och gruvornas fru

🟠 HISTORIA I svenska berg och gruvor fanns, enligt folktron, ett nyckfullt väsen som var känt som gruvrået eller bergfrun. Detta väsen var vanligen kvinnligt. Hon kunde vara hjälpsam mot gruvarbetarna, men det hände även att hon ställde till med besvär genom att begära att de skulle låta bli att bryta malm i någon gruva. Ibland kunde hon gå så långt som att ta deras liv.

Fallet Kaspar Hauser

🟠 HISTORIA Kaspar Hauser har varit en gåta sedan han plötsligt dök upp på Nürnbergs gator med två mystiska brev i handen den 26 maj 1828. Ingen vet vilka hans föräldrar var. Man vet inte heller vem det var som höll honom inspärrad under hans första sexton år i livet. Han knivhöggs under mystiska omständigheter 14 december 1833 och avled tre dagar senare.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.