Skip to Content

Massgrav för offer för böldpest. Foto: Wikipedia/S. Tzortzis
UTRIKES

Det mongoliska böldpestutbrottet nu också upptäckt i Kina

Digital utgåva

Kina har rapporterat ett fall av böldpest i inre Mongoliets autonoma region. Nyheten sammanfaller med en rapport från den angränsande Mongoliska republiken där hälsomyndigheterna har identifierat två fall.

Publicerad: 7 juli, 2020, 15:24

  • Svenska

Läs även

Fem dagar efter att Mongoliet rapporterat om två fall av böldpest har de kinesiska hälsomyndigheterna nu också upptäckt sjukdomen på kinesisk mark.

Den kommunala hälsokommissionen i Bayanur rapporterade den 5 juli om ett fall av böldpest på ett sjukhus i Mellersta Urat, ett distrikt i kinesiska Inre Mongoliet som gränsar till den oberoende republiken Mongoliet.

Enligt Kinas officiella nyhetsbyrå Xinhua News Agency har kinesiska hälsomyndigheter agerat genom att utfärda pestförebyggande åtgärder med den kryptiska titeln ”tre nej, tre rapporter” i linje med de åtgärder som används mot coronaviruset.

Enligt åtgärderna får det inte förekomma någon mer jakt på ”epidemiska” djur som gnagare eller murmeldjur. Transport av murmeldjur är förbjuden. Alla döda djur måste rapporteras omedelbart, liksom människor som anses ha hög feber eller uppvisar andra symtom. Hälsomyndigheterna måste informeras om alla ”plötsliga dödsfall”.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta: Vad är böldpest?

Böldpest, orsakad av bakteriell infektion, var ansvarig för en av de dödligaste epidemierna i mänsklighetens historia – digerdöden – som dödade omkring 50 miljoner människor i Afrika, Asien och Europa på 1300-talet.

Det har förekommit utbrott även senare. Det dödade omkring en femtedel av Londons befolkning under den stora epidemin 1665, och mer än 12 miljoner dog i ett utbrott under 1800-talet i Kina och Indien.

Men numera kan sjukdomen behandlas med antibiotika. Om sjukdomen, som vanligtvis överförs från djur till människor av loppor, lämnas obehandlad ligger dödligheten på 30-60 procent.

Symtom på pesten inkluderar hög feber, frossa, illamående, svaghet och svullna lymfkörtlar i nacken, armhålorna eller ljumskarna.

Filip.[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Centralbankschef kräver ”riktigt hård” nedstängning – Trump vill lätta upp

USAFederal Reserves ledamot Neel Kashkari vill att USA inför ”en riktigt hård nedstängning” i fyra till sex veckor. Detta för att ”rädda ekonomin”. President Donald Trump gick redan följande dag ut med beskedet att en nedstängning ”gör mer skada än nytta”. Amerikanska företag och samhället har drabbats hårt med över 14 miljoner nya arbetslösa sedan epidemins utbrott.

Lukasjenko återvald till Vitrysslands president – vägval Bryssel eller Moskva väntar

UTRIKESDen 9 augusti hölls det presidentval i Vitryssland (Belarus). Enligt officiella siffror från landets valkommission har Aleksandr Lukasjenko återvalts med 81 procent av rösterna bakom sig. Så kallade människorättsorganisationer i väst samt oppositionen i Vitryssland betraktar dock valet som riggat.

Medias narrativ om George Floyds död imploderar efter att polisens film läckt

UTRIKESBilder av George Floyds gripande har läckt till en brittisk dagstidning och fick mer än 2 miljoner visningar på YouTube på bara en dag – och de flesta av kommentarerna fördömer mediernas lögner om det påstådda polisvåldet mot en svart man.

Svarta amerikaner vill att polisen upprätthåller en lokal närvaro

UTRIKESEn ny undersökning från det amerikanska opinionsinstitutet Gallup visar att på frågan om de vill att polisen skall spendera mer tid, samma tid eller mindre tid än de för närvarande gör i deras område, vill de flesta svarta amerikaner – 61 procent – att polisens närvaro förblir densamma. Detta kan jämföras med att 67 procent av alla myndiga amerikaner föredrar status quo, med 71 procent för vita amerikaner.

Universitet stämplar korrekt grammatik som rasism

USAInstitutionen för det engelska språket vid Rutgers University i den amerikanska delstaten New Jersey har nu slagit fast att användning av korrekt grammatik är en dold form av rasism, eftersom studenter med utländsk eller icke-vit bakgrund missgynnas. Kritiker menar tvärtom att sådana sänkta krav helt enkelt är ett utslag av de låga förväntningarnas rasism.

Autism sex gånger vanligare hos transsexuella

UTRIKESEnligt en omfattande studie från forskare i Storbritannien är autism sex gånger vanligare hos transsexuella individer än hos heterosexuella. Transsexuella har även oftare mentala sjukdomar än heterosexuella visar studien.

Halv delstat blir indianskt territorium

USAHögsta domstolen i USA beslutade den 9 juli att hälften av delstaten Oklahoma ska klassificeras som indianskt territorium med egen lagstiftning. Fallet rörde egentligen en överklagad våldtäktsdom, men får nu omfattande konsekvenser. Kritiker befarar att beslutet kan leda till ett administrativt kaos inom polis- och rättsväsende. Ytan som nu får status som indianskt territorium motsvarar ungefär Götaland i Sverige och bebos av 1,8 miljoner människor, varav endast 15 procent är indianer.

Apokalyps Beirut

UTRIKESDet enorma vita svampmolnet sträckte ut sig lågt och brett i hamnen i Beirut, och sedan kändes tryckvågen, som registrerades som en jordbävning med 3,3 i magnitud och som märktes så långt bort som Cypern. Det vita molnet lyfte sedan och avslöjade en mörk rostorangefärgad plym som steg långt upp i himlen strax efter klockan 18:00 den varma sommarkvällen den 4 augusti.

Gå till arkivet

Send this to a friend