Skip to Content

Tårgas och chockgranater sattes in mot demonstranter i åtminstone en av gårdagens manifestationer i Paris. Foto: Nya Tider
UTRIKES

Drakoniska regler och lagar drabbar Frankrikes befolkning

Digital utgåva

Det befästes i det franska parlamentet, l’Assemblée Nationale, under natten till den 26 juli. Med röstsiffrorna 156 för, 60 emot och 14 som avstod inleds nu en ny ordning i den femte franska republiken. I kampen mot Covid-19 antogs nya åtgärder gentemot Frankrikes befolkning. Stora protester betraktas av regeringen som ett oansvarigt beteende från en störande minoritet.

Publicerad: 1 augusti, 2021, 17:21

  • Svenska

Läs även

Lördagen den 24 juli samlades tusentals fransmän på och kring Place du Trocadéro i centrala Paris. Man bedömer att det var minst tretton tusen människor som med franska flaggor och mestadels hemmagjorda plakat ville visa sitt missnöje med de planerade restriktionerna. Ett ofta förekommande ord var Liberté, frihet. Under en ryttarstaty av marskalken Ferdinand Foch (1851-1929) protesterade representanter för såväl vänster som höger, olika samhällsklasser och åldrar.

De demonstrerade igen lördagen den 31 juli. Demonstrationerna berör även flera andra franska städer, men just i Paris finns symboliken och kraften. Vaccinationsplikten, även om den för en vecka sedan var helt frivillig, antar numera en helt annan karaktär. Ty natten mellan söndag och måndag (25 och 26 juli) antog den franska nationalförsamlingen, som man numera kallar för parlamentet (en EU-anpassning) flera nya lagar gällande pass sanitaire, det vill säga vaccinationspasset.

Frankrikes Författningsråd (Conseil Constitutionnel) ska lämna sitt beslut den 5 augusti och de nya lagarna träder i kraft redan måndagen den 9 augusti. Och det är en rejäl uppställning av krav och åtgärder som fransmännen ska få foga sig i. Det viktigaste kravet ställs på arbetsgivare som ska ansvara för att deras anställda är vaccinerade. De gäller framför allt serviceyrken. Även besökare på restauranger, barer och kaféer måste visa sitt vaccinationspass. Det gäller också uteserveringar.

Skulle arbetsgivare underlåta denna kontroll eller anställa ovaccinerade riskerar de böter upp till 9 000 euro och ett års fängelse. Dock man får inte säga upp ovaccinerade personer. Det råder en stor oklarhet hur man ska bemöta och behandla ovaccinerade personer, anställda och elever. För vuxna är det ett test som gäller och vid positivt utslag, 10 dagars isolering. Vid vägran att genomgå ett Covid-19 test utgår böter på 1 500 euro.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Hijabförbudet i franska skolor är en framgång

UTRIKESFinns det ett samband mellan att förbjuda hijab i skolan och att frigöra unga muslimska kvinnor frågade sig den franske ekonomen och sociologen Eric Maurin. Svaret är bevisligen ja. I Frankrike har hijabförbudet blivit en framgång.

Ungdomsval gav NPD 20 procent men SPD vinner de vuxna i Mecklenburg

UTRIKESI Mecklenburg-Vorpommern är det idag delstatsval samtidigt som förbundsdagsval. Socialdemokraterna (SPD) väntas göra ett bra val. Men ungdomarna är högerradikala i nordöst, avslöjade en opinionsundersökning – i universitetsstaden Greifswald valde 20 procent NPD i skolvalet U18.

Polistillslag mot NPD-kontor i Berlin dagar innan valet

UTRIKESBara några dagar före Förbundsdagsvalet och det för NPD viktiga delstatsvalet till Berlins representanthus Abgeordnetenhaus, misstänks en partifunktionär för sexualbrott och polisrazzior genomfördes mot partikontoret. NPD försvarar sin medlem mot anklagelserna vilka ses som falska.

”Politisk konst” både bredare och friare i Polen än i Sverige

LARS VILKS SKRIVER I NYA TIDERLars Vilks skriver om den prestigefyllda utställningen ”Politisk konst” på U-jazdowski Centre for Contemporary Art i Warszawa, där han ställer ut tillsammans med Dan Park och en rad andra konstnärer som också är förhindrade att ställa ut i sina hemländer.

Norge klassar om Covid-19: Inte farligare än vanlig influensa

UTRIKESI Sverige behandlas Covid-19 i massmedierna som en mycket farlig sjukdom inför vilken massvaccinering och kraftiga restriktioner för hela samhället applåderas trots få döda bortom riskgrupperna. Men i Norge har man nu beslutat sig att behandla den som andra luftvägssjukdomar, likt influensa och RS-virus, eftersom den enligt norska folkhälsoinstitutet inte längre är farligare än dessa.

Biden vill tvinga amerikaner att vaccinera sig: ”Vårt tålamod är på upphällningen”

USAI ett tal den 10 september utmålade USA:s president Joe Biden ovaccinerade amerikaner som ett hot mot de vaccinerade och förkunnade att uppemot 100 miljoner amerikaner nu ska tvingas att ta sprutan, annars hotar han att straffa dem. Talet har kal­lats ”skrämmande” och har fått oppositionen att sluta sig samman för att bekämpa vad man menar är diktatoriska åtgärder.

Ny dansk lag: 25 kriminella utlänningar har snabbutvisats ur Danmark

UTRIKESMed stöd av den danska regeringens nya repatrieringspolitik har myndigheterna fått bättre möjligheter att omedelbart deportera utvisningsdömda utlänningar som avtjänar ett kort straff. Det har lett till 25 snabbutvisningar på drygt tre månader.

CNN: ”Vita rasister” kan inspireras av talibanerna

USAEfter talibanernas seger i Afghanistan hävdar nu CNN att ”vita rasister” i USA hejar på talibanerna och hoppas på att kunna göra något liknande på hemmaplan. I sin senaste uppdatering av hotbilden hävdar USA:s departement för inrikes säkerhet (DHS) att ”inhemsk extremism” i form av vaccinskeptiker och de som tror att Donald Trump förlorade valet på grund av valfusk utgör ett större hot än islamister.

Gå till arkivet

Send this to a friend