Skip to Content

Konferensen invigs av Markus Frohnmaier (AfD), Detlef Wimmer (FPÖ), Andrei Nasarov och Krims guvernör, Sergej Aksjonov. Foto: Zuerst

En kongress i sanktionernas skugga

Digital utgåva

Andrei Nasarov har inget lätt jobb. Den ryska affärsmannen och tidigare medlemmen av den ryska duman (parlamentet) är vice ordförande i ”Yalta International Economic Forum” (YIEF), en ekonomisk kongress som hålls varje år i april vid Svarta havet på halvön Krim.

Publicerad: 7 augusti, 2018, 23:33

  • Svenska

Läs även

Trots anti-rysk propaganda, läget i Syrien och Skripal-affären så deltog många politiker från Europa på fjärde Yalta International Economic Forum på Krim.

Vid en presskonferens i Moskva i början av april, där bland annat den tidigare guvernören i Kärntnenregionen i Österrike Gerhard Dörfler, den serbiska parlamentsledamoten Bosko Obradovic och den tyska AfD-parlamentarikern Markus Frohnmaier deltog, rapporterade Nazarov om enorma politiska påtryckningar, i huvudsak mot besökare från Nordamerika och EU-länder, för att inte närvara vid evenemanget i Jalta.

Den belgiske parlamentsledamoten Jan Penris från Vlaams Belang hade redan innan i flera intervjuer förklarat att EU: s institutioner skulle sätta alla klutar till för att förhindra politiker och affärsmän från att resa till Krim. Penris sade också att europeiska politiker som reste till Krim, kan förvänta sig ”en hel del fientlighet” från myndigheter, etablerade partier och media efter sin återkomst.

I år var det högre tryck på arrangörerna: EU erkänner inte folkomröstningen i mars 2014 i Krim, där de allra flesta medborgare på halvön röstade för en utbrytning från Ukraina och en union med Ryska federationen. Enligt Kiev och Bryssel är Krim fortfarande under ”rysk ockupation”. En resa till Krim utan tillstånd från Kiev är därför enligt ukrainsk lag fortfarande olaglig.

EU avråder också starkt från att resa till Krim – men de har inte utfärdat något förbud. En resa till Krim via Ukraina är dock nästan omöjlig att genomföra för de flesta EU-medborgare. Endast sällan ges sådana tillstånd.

Dessutom är korsningen av gränsen tidskrävande och komplicerad. Därför leder den enkla och relativt okomplicerade vägen till Krim endast genom Ryssland. Dessutom har EU sedan 2014 infört strängare sanktioner mot Svartahavshalvön. Praktiskt taget inga affärer med Krim tillåts, europeiska resebyråer får inte erbjuda några resor dit och inte ens de populära Svarta-havskryssningarna tillåts att gå i hamn på Krim.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Filip Johansson

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Frankrike skärper villkoren för viseringar för nordafrikaner

UTRIKESDet är ett beslut som anses som ”nödvändigt på grund av att dessa länder inte accepterar att ta tillbaka medborgare som vi inte vill ha i landet”, förklarade regeringens talesman Gabriel Attal för franska medier under dagen.

Muslim planerade terrorattack i Danmark – nu döms han till tio års fängelse av Frederiksbergs domstol

UTRIKESI dag har en 24-årig man dömts till 10 års fängelse i Danmark. Han har befunnits skyldig till att ha planerat en eller flera terroristattacker någonstans i Danmark eller utomlands.

Tyskland inför en ny politisk framtid och Berlin som Bullerbyn

UTRIKESValförlusten för den gamla unionen, det vill säga CDU och CSU, kom inte som en total överraskning. Det var känt att när Markus Söder (CSU) redan för drygt ett år sedan klargjorde att hans plats är i Bayern och inte i Berlin blev sökandet efter en potentiell kanslerskandidat omgivet av en mängd spekulationer. De tidiga undersökningarna visade nämligen att Markus Söder skulle vinna stort. Intressant nog visade väljare i östra Tyskland, alltså gamla DDR, en stor tilltro till den bayerske regeringschefen. Det vill säga om han skulle vilja ställa upp.

Hijabförbudet i franska skolor är en framgång

UTRIKESFinns det ett samband mellan att förbjuda hijab i skolan och att frigöra unga muslimska kvinnor frågade sig den franske ekonomen och sociologen Eric Maurin. Svaret är bevisligen ja. I Frankrike har hijabförbudet blivit en framgång.

Ungdomsval gav NPD 20 procent men SPD vinner de vuxna i Mecklenburg

UTRIKESI Mecklenburg-Vorpommern är det idag delstatsval samtidigt som förbundsdagsval. Socialdemokraterna (SPD) väntas göra ett bra val. Men ungdomarna är högerradikala i nordöst, avslöjade en opinionsundersökning – i universitetsstaden Greifswald valde 20 procent NPD i skolvalet U18.

Polistillslag mot NPD-kontor i Berlin dagar innan valet

UTRIKESBara några dagar före Förbundsdagsvalet och det för NPD viktiga delstatsvalet till Berlins representanthus Abgeordnetenhaus, misstänks en partifunktionär för sexualbrott och polisrazzior genomfördes mot partikontoret. NPD försvarar sin medlem mot anklagelserna vilka ses som falska.

”Politisk konst” både bredare och friare i Polen än i Sverige

LARS VILKS SKRIVER I NYA TIDERLars Vilks skriver om den prestigefyllda utställningen ”Politisk konst” på U-jazdowski Centre for Contemporary Art i Warszawa, där han ställer ut tillsammans med Dan Park och en rad andra konstnärer som också är förhindrade att ställa ut i sina hemländer.

Norge klassar om Covid-19: Inte farligare än vanlig influensa

UTRIKESI Sverige behandlas Covid-19 i massmedierna som en mycket farlig sjukdom inför vilken massvaccinering och kraftiga restriktioner för hela samhället applåderas trots få döda bortom riskgrupperna. Men i Norge har man nu beslutat sig att behandla den som andra luftvägssjukdomar, likt influensa och RS-virus, eftersom den enligt norska folkhälsoinstitutet inte längre är farligare än dessa.

Gå till arkivet

Send this to a friend