Skip to Content

Konferensen invigs av Markus Frohnmaier (AfD), Detlef Wimmer (FPÖ), Andrei Nasarov och Krims guvernör, Sergej Aksjonov. Foto: Zuerst

En kongress i sanktionernas skugga

Digital utgåva

Andrei Nasarov har inget lätt jobb. Den ryska affärsmannen och tidigare medlemmen av den ryska duman (parlamentet) är vice ordförande i ”Yalta International Economic Forum” (YIEF), en ekonomisk kongress som hålls varje år i april vid Svarta havet på halvön Krim.

Publicerad: 7 augusti, 2018, 23:33

  • Svenska

Läs även

Trots anti-rysk propaganda, läget i Syrien och Skripal-affären så deltog många politiker från Europa på fjärde Yalta International Economic Forum på Krim.

Vid en presskonferens i Moskva i början av april, där bland annat den tidigare guvernören i Kärntnenregionen i Österrike Gerhard Dörfler, den serbiska parlamentsledamoten Bosko Obradovic och den tyska AfD-parlamentarikern Markus Frohnmaier deltog, rapporterade Nazarov om enorma politiska påtryckningar, i huvudsak mot besökare från Nordamerika och EU-länder, för att inte närvara vid evenemanget i Jalta.

Den belgiske parlamentsledamoten Jan Penris från Vlaams Belang hade redan innan i flera intervjuer förklarat att EU: s institutioner skulle sätta alla klutar till för att förhindra politiker och affärsmän från att resa till Krim. Penris sade också att europeiska politiker som reste till Krim, kan förvänta sig ”en hel del fientlighet” från myndigheter, etablerade partier och media efter sin återkomst.

I år var det högre tryck på arrangörerna: EU erkänner inte folkomröstningen i mars 2014 i Krim, där de allra flesta medborgare på halvön röstade för en utbrytning från Ukraina och en union med Ryska federationen. Enligt Kiev och Bryssel är Krim fortfarande under ”rysk ockupation”. En resa till Krim utan tillstånd från Kiev är därför enligt ukrainsk lag fortfarande olaglig.

EU avråder också starkt från att resa till Krim – men de har inte utfärdat något förbud. En resa till Krim via Ukraina är dock nästan omöjlig att genomföra för de flesta EU-medborgare. Endast sällan ges sådana tillstånd.

Dessutom är korsningen av gränsen tidskrävande och komplicerad. Därför leder den enkla och relativt okomplicerade vägen till Krim endast genom Ryssland. Dessutom har EU sedan 2014 infört strängare sanktioner mot Svartahavshalvön. Praktiskt taget inga affärer med Krim tillåts, europeiska resebyråer får inte erbjuda några resor dit och inte ens de populära Svarta-havskryssningarna tillåts att gå i hamn på Krim.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Filip Johansson

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

City of London tar bort statyer kopplade till slavhandel

UTRIKESCity of London meddelade i torsdags att man skulle ta bort statyer av William Beckford och Sir John Cass från Guildhall, i stadsdelen Moorgate.

Tyska kristdemokrater väljer efterträdare till Angela Merkel

UTRIKESTysklands kristdemokratiska CDU-parti höll partikonferens den 15-16 januari för att välja ett trettiotal ledamöter till en ny partistyrelse. Störst intresse tilldrog sig valet till partiordförande efter Annegret Kramp Karrenbauer. Den nye ordföranden kommer med stor sannolikhet att nomineras till partiets kanslerskandidat i förbundsdagsvalet den 19 september och därmed komma att efterträda Angela Merkel.

Trumps avstängning från sociala medier kritiseras av världsledare – hyllas av svenska politiker

USAEfter att USA:s folkvalde president Donald Trump blivit permanent avstängd från världens ledande sociala medier har en debatt blossat upp om huruvida den kontroversiella åtgärden är rimlig eller inte. I Sverige hyllas nedstängningen av politiker från både Socialdemokraterna och Moderaterna, men i utlandet möter beslutet kritik – även från Trumps motståndare. Flera världspolitiker, som Angela Merkel och Rysslands oppositionsledare Aleksej Navalnyj, menar att nedstängningen inkräktar på yttrandefriheten.

Parler är tillbaka på nätet tack vare det ryska techbolaget DDos-Guard

UTRIKESParler, ett socialt nätverk och app populär bland Trumps anhängare, har delvis återvänt online med hjälp av ett ryskägt teknikföretag. VD John Matze säger det sociala nätverket kommer att ”lösa alla utmaningar framför oss.” Parler stängdes ned genom vad som verkar som en koordinerad aktion från Google, Apple och Amazon när apparna togs bort och Amazon stängde ned de servrar som tjänsten drevs från.

Ahmed Maiteeq: Är han Libyens framtida ledare?

UTRIKESEfter en period av misslyckade förhandlingar i Tunisien under överinseende av FN och UNSMIL under Stephanie Williams, vilket ledde till oenighet bland deltagarna och förvärrade förbindelserna mellan den nationella koalitionsregeringen (GNA) och Khalifa Haftars libyska nationella armé (LNA), finns det nu ett förnyat hopp i Libyen om ett gradvist återupprättande av en konstruktiv dialog genom ekonomiska arrangemang.

Många republikaner stödjer stormningen av Kapitolium

USATrumpanhängare ockuperade USA:s parlament Kapitolium i Washington DC den 6 januari, medan andra ropade att dessa var Antifa och provokatörer. Nu använder hela det politiska etablissemanget, massmedia och IT-jättarna det hela som en förevändning för att dra åt tumskruvarna mot Trumps anhängare, och presidenten själv ska ställas inför riksrätt därför att han påstås ha uppviglat till händelsen genom att försöka bevisa att omfattande valfusk förekommit.

Ny partiledare vald för CDU

UTRIKESPå en digital partistämma valdes Armin Laschet till ny ledare i CDU. Den förhandstippade Laschet vann alltså och förmodas fortsätta på samma mjuka linje som partiet haft under Merkel-eran. Centermannen Laschet har goda möjligheter att bli näste Förbundskanslerkandidat.

Estlands koalitionsregering faller efter misstänkt muthärva

UTRIKESPå onsdagsmorgonen den 13 januari meddelade den estniske premiärministern Jüri Ratas (Centerpartiet) att han avgår i svallvågorna av en misstänkt muthärva som berör hans eget parti. Därmed faller regeringen som hittills har bestått av Centerpartiet, det värdekonservativa Isamaa (Fosterlandet) samt det nationalkonservativa EKRE.

Gå till arkivet

Send this to a friend