Skip to Content

En transnationell samling mot ”högerpopulistisk media”. Från vänster: Patrick Gesing, ARD Tagesschau/Faktenfinder, Tyskland; Matilde Damgé, Le Monde/Les décodeurs, Frankrike, och Karin Pettersson, Aftonbla­det/faktiskt.se, Sverige. Foto: Nya Tider
ÖVERSTATLIGHET

EU-möte i Stockholm om den ”galopperande populismen”

PappersupplaganNya Tider v. 25

Nya Tider besökte ett seminarium den 5 juni i Europahuset i Stockholm, arrangerat av ”EU-kommissionen i Sverige” och de tyska och franska ambassaderna. Ämnet var ”Fakta mot rädsla – hur bemöter vi populister?” Vi fick höra en panel som är grundligt skakad av ”populisternas galopperande framgångar” i praktiskt taget hela Europa.

Publicerad: 22 juni, 2018, 18:15

  • Svenska

Läs även

Hur ser makthavarna på det folk som de ska representera och hur uppfattar de folkets motstånd mot den politik de för? Nya Tider besökte ett EU-seminarium som handlade om oss, sett från andra sidan. Politikerna är synbart oförstående för vad folket egentligen vill och kallar de folkliga viljeyttringarna för en paradox.

Göran von Sydow, statsvetare vid Svenska Institutet för Europolitiska Studier (SIEPS), inledde mötet ungefär så här:

Globaliseringen har varit fantastiskt framgångsrik, och alla vi som har samlats här är säkert lika övertygade om att den gjort livet friare och rikare i både kulturell och materiell mening.

Paradoxalt nog växer ändå missnöjet. Bara en tredjedel av befolkningen i Europa verkar vara lyckliga med utvecklingen inom EU.

Jean-Dominique Giuliani, ordförande för Robert Schuman Stiftelsen, hävdade att även vänsterpopulister kan bli ett problem, men Wolfgang Merkel försäkrade att vänstern väsentligen är ”inkluderande” och delar ”våra” (kosmopoliternas) värderingar. Foto: Nya Tider

Hotet från ”högerpopulisterna”

Wolfgang Merkel från Berlin Social Science Center är författare i politiska ämnen och hans senaste bok heter Democracy and Crisis. För ett par år sedan hade han beskrivit Tyskland som ett europeiskt föredöme, sade han, och fortsatte: ”Med vår historia borde vi vara grundligt vaccinerade mot all främlingsfientlighet och totalitära ideologier. I dag är jag inte längre lika säker.”

Wolfgang Merkel förklarade att vi i dag måste räkna med en ny dimension i politiken:

– Jag beskriver denna spricka som den som går mellan kosmopoliter och kommunitärer. Kosmopoliterna är vinnarna i globaliseringen. De är välutbildade. De har betydande socialt, humant och kulturellt kapital. De kan bo Stockholm, Berlin, Zürich, Rom, New York… så de är rörliga och de är för öppna gränser.

Öppna gränser i vid bemärkelse. För varor, kapital, tjänster, arbetskraft, men även för flyktingar, även för asylsökande. /…/ Kommunitärerna gillar kontroll av gränser, till och med stängda gränser. De gillar nationalstaten. De är förlorarna i globaliseringen. /…/ De är den svaga delen av våra samhällen.

– Ni känner säkert bättre än jag den gamle svenske statsministern Per-Albin Hansson, som på 30-talet myntade ordet ”folkhemmet”. Det betyder ett slutet, homogent och ”solidaristiskt” (sic) samhälle. De tror att en sådan nationalstat är möjlig och nödvändig för att kunna omfördela rikedom och livschanser, förklarade professor Merkel.

Politiska partier i hela Europa formerar sig utefter denna grundläggande spricka i samhället, och i synnerhet de höger­populistiska partierna exploaterar dessa kommunitära och provinsiella människors oro och rädsla, menar han.

– Är de högerpopulistiska partierna en fara för demokratin? frågade Wolfgang Merkel retoriskt och svarade själv: – Ja, naturligtvis!, men deras framväxt visar att de traditionella partierna lämnat en ”representativ lucka”.

Professor Wolfgang Merkel från Berlin Social Sience Center är rädd för att ”högerpopulismen” är en fara för demokratin i Europa. Foto: Nya Tider

 

I bästa fall kan de traditionella partierna ge ett positivt svar på kommunitärernas oro, och då förblir populistpartierna en opposition i minoritet. Men om man inte lyckas möta dem kan det gå som i Ungern, där Viktor Orbán och hans parti Fidesz fått makten, varnade Wolfgang Merkel.

– Det är kanske inte en typiskt totalitär regim men den är definitivt anti-liberal.

– Vi [kosmopoliter] har alltså ett problem. Hur ska vi bemöta dem? undrade Merkel.

– Isolera dem? Ignorera dem? Det kunde man kanske göra i ett tidigare stadium, men det fungerar inte längre.

– Bilda allianser mot dem? Det har skett i Danmark, Norge och Finland, och dessa länder är fortfarande goda demokratier. Men vad är de långsiktiga konsekvenserna?

– Kommunicera med dem? Ja, men hur? frågade Merkel. – Vi ser i Bayern att då rör sig hela det politiska spektret högerut. Visserligen sker det på ett försiktigt och demokratiskt sätt, men är det ändå vad vi vill?

Vilka ”vi” är låter Merkel vara outtalat, men det framgår ändå tydligt att han åsyftar den kosmopolitiska eliten, som kan känna sig lika hemma i Stockholm som i Bryssel och Berlin. Det känns som ett eko från Jan Tullbergs föreläsning nyligen i Märsta (se NyT v.21/2018), där det konstaterades att makthavarna inte förstår och inte bryr sig om vad det folk som de tror sig representera egentligen tycker, man betraktar dem ändå som okunniga, bakåtsträvande och ”traditionella”, medan man själv ser sig som upplyst, modern och framåtskridande.

Migrationen är en reell utmaning

Jean-Dominique Giuliani är ordförande för Robert Schuman Stiftelsen i Frankrike, han försökte modifiera Merkels föreställning.
– Vi européer har en lång historia och stark identitet, förklarade han.

– Vi är med all rätt stolta över vår historia, kultur och vetenskap. Nu försöker vi möta migrationsströmmar av aldrig tidigare skådad dimension: 265 miljoner migranter i världen, 65 miljoner flyktingar. Vårt Europa är sårbart och vi möter skärpt konkurrens från Kina och USA. EU är inte starkt. Vi skulle behöva mobilisera människors känsla av ”att höra till” Europa, sade Giuliani.

Populismen är en revolt mot politiska eliter som inte svarat på den oro som väckts. Många känner att regeringarna förlorat kontrollen över invandringen, menade han.
Hans förslag till ”lösning” var emellertid mer radikal än Merkels.

– Det är mycket svårt att hitta en generell modell för 28 så olika länder. Vi behöver ett eller två länder som kan agera föredömen där migranter och flyktingar kan leva tillsammans med oss utan att det skapar starka spänningar, och samtidigt som ekonomi, välstånd och tryggheten växer.
Frankrike är inte som Tyskland, menade Jean-Dominique Giuliani.

– Vi har också vänsterpopulism som är emot EU och det politiska ”systemet”, de stödjer Ryssland och ogillar demokrati. Vi hade Jean-Luc Mélenchon i presidentvalet. Demokratin kan hotas från både höger och vänster, varnade han.

”Merkel måste bort!”. Den 27 maj hölls en demonstration i Berlin arrangerad av Alternativ för Tyskland där omkring 4000 deltog enligt polisen. Foto: Twitter

 

I den fria diskussionen efter anförandet fick han emellertid genast mothugg om vänsterpopulismen. Wolfgang Merkel menade att detta ”hot mot demokratin”, vilket vi kan översätta med hotet mot kosmopoliternas makt, egentligen bara kommer ”från höger”. Vänsterpopulism är däremot inget större problem:

– Högerpopulisterna är exkluderande, medan vänsterpopulisterna är inkluderande, de ger en röst åt många socialt utsatta. De är förvisso emot delar av det ”mellersta” systemet. … men all populism är inte dålig. Man kan säga att Emmanuel Macron också är en slags populist, en ”centerpopulist”, hävdade han.

Falska nyheter och förtäckt propaganda

Andra delen av seminariet handlade om utmaningen mot traditionell media från sociala medier och ”populistisk” alternativ media.

Matilde Damgé, som driver ”Les décodeurs” (Avkodarna, ungefär som Metros Viralgranskaren) för Le Monde i Frankrike, är orolig för virala nyhetsliknande skämt och parodier som tas på allvar, men det hon är särskilt bekymrad över är halvsanna artiklar som sprids i politiskt syfte.

Hon menade att högerpopulistiska mediakällor systematiskt vinklar urvalet av nyheter så att till exempel invandrare framställs som våldtäktsmän och brottslingar. De lyckas ofta ”hetsa fram” en katastrofstämning, trots att det mesta i själva verket fungerar ganska bra.

Memkriget

– Ni kanske inte varit på ”trollens” hemsidor, började Patrick Gesing, som är nyhetsredaktör för tyska nyhetskanalen ARD Tages­schau och chef för avdelningen ”Faktenfinder”.

Som illustration till vad de har att jobba med berättade han om gruppen ”Reconquista Germanica”, som finns på YouTube, Facebook och Twitter, och som Gesing menar står nära partiet Alternativ för Tyskland (AfD).

”Angela de Hutt” (eller ”Jabba de Merkel”). Ett exempel på Reconquista Germanicas ”memkrigföring”.

– De har gjort Angela Merkel till sin huvudfiende, berättade Gesing. – De använder ord som ”förbrytare”, ”folkfiende” och ”folkförrädare” om henne, och de försöker påstå att det skulle finnas en ”plan för utbyte av Europas folk”. Publiken skrattade.

Han hävdade vidare att de inte sällan ger uttryck för ”rent antisemitiska” föreställningar om vilka som ligger bakom. Liksom många andra liknande kanaler upprepar de sina lögner och citerar varandra i oöverskådliga kedjor så att de till slut har skapat ”alternativa fakta”.

Gesing berättar vidare att gruppen är starkt påverkad av den amerikanska alt-right-retoriken. De ägnar sig åt vad de själva kal­lar ”memkrigföring”. Deras så kallade ”memer” är bland annat bildmontage som ofta innehåller en ironisk eller satiriskt skojig text, som uttrycker deras världsbild. De använder Facebook och Twitter för att ge spridning åt sina memer.

– Det är tyvärr också något de ofta lyckas med. Vi har mer än mycket att stå i, suckade Patrik Gesing.

Hur de kan ta över media

Karin Pettersson, tidigare chef för politiska redaktionen på Aftonbladet, numera engagerad i SR:s, SVT:s och systemtidningarnas motoffensiv faktiskt.se, sade sig ha varit i grunden optimistisk om att medierna är målmedvetna med att avslöja ”totalitära” politiska tendenser. Utvecklingen i Turkiet och Filippinerna visar dock att man inte kan vara säker.

– Media är demokratins sårbara kärna. Eftersom dagens media drivs av kommersiella motiv kan totalitära ideologier snabbt vinna inflytande om annonsörerna ser att det är dem publiken lyssnar på. Vi ser att traditionell media i dag förlorar marknaden mot känslomässig driven så kal­lad alternativ media. Det finns inte någon ondskefull plan bakom detta, men det är en konsekvens av den marknadsstyrda modellen, och det är illa nog, förklarade den bekymrade Karin Pettersson.

Hon kommenterade dock inte det faktum att alternativ media ytterst sällan har någon mer omfattande annonsering och att Google med flera annonsföretag gång på gång stoppat annonsering just hos alternativa medier. Detta trots att de har en stor läsekrets.

Pettersson, Damgé och Gesing är överens om att receptet är att ständigt vara närvarande på sociala medier och snabbt komma upp med ”balanserande svar på lögner, halvsanningar och propaganda”.
Publiken bestod av cirka ett hundra vita européer, som av applåder och bifall att döma till förkrossande majoritet bestod av hängivna ”kosmopoliter”.

Åke Blomdahl

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Stefan Löfven får sparken

Efter en misstroendeomröstning på begäran av Sverigedemokraterna med röstsiffrorna 181 för och 109 emot förklarade riksdagen att man inte längre har förtroende för Löfven. Det är första gången i svensk historia som en regering fälls i en misstroendeomröstning. Statsminister Löfven har nu en vecka på sig att antingen utlysa nyval eller avgå, annars entledigas han av talmannen.

Jan Helin flyttar till Husby

SVT:s mediedirektör Jan Helin, tidigare känd som chefredaktör på Aftonbladet, byter det idylliska villalivet i Bromma mot den invandrartäta förorten Husby, där han nyligen bosatt sig med familjen. Medieprofilen säger att han insett att det är hyckleri att ”gilla olika” bara på avstånd och att han hoppas att hans barn kommer att trivas i sin nya skola, där svenskar utgör en liten minoritet.

Vávra Suk i paneldebatt på Alternativa Bokmässan 2020

VIDEOVávra Suk: ”In i det etablerade systemet och rör om!” Han förordar även att alternativmedia samarbetar mer med varandra och startar drev på samma sätt som systemmedia gör. I panelen även Erik Almqvist (Exakt24), Mats Dagerlind (Samhällsnytt) och Mikael Wilgert (Swebbtv).

Björn Söder: Alternativ media behövs!

Nya Tiders Jesper Johansson får en pratstund med Riksdagsledamot Björn Söder (SD) som menar att gammelmedia genom åren har fört det svenska folket bakom ljuset och att det är alternativ media som istället jobbar för att delge en mer sanningsenlig bild av vad som händer i Sverige.

Just nu: Massavstängningar på Facebook – vill stoppa kritik mot Black Lives Matter?

Facebook har under natten och förmiddagen den 9 juni stängt av mängder av användare från sina konton för att de har systemkritiska åsikter. Många av de avstängda tycks ha kritiserat svart makt-rörelsen Black Lives Matter, som just nu ställer till kravaller över hela västvärlden och tvingar människor att be om ursäkt för att de är vita.

Kommunistiska partiet uppmanar till bojkott av EU-valet

DEMOKRATIFlera EU-kritiska alternativ ställer upp i EU-valet. Kommunistiska partiet (K) har istället valt att uppmana till valbojkott, bland annat genom en provokativ valfilm som går ut på att ”det finns bättre saker att göra på valdagen”, illustrerat av ett svenskt par som inleder älskog istället för att rösta.

Gula västarna demonstrerade i Göteborg

PROTESTERSöndagen den 24 februari hade ett hundratal tappra gula västar, som dock inte bars av alla, samlats vid Gustav Adolfs torg i Göteborg med plakat och svenska flaggor. Talade gjorde bland andra den välkända dissidenten Ingrid Carlqvist, Granskning Sveriges tidigare Fabian Fjälling och blott 15-åriga stjärnskottet Izabella Nilsson Jarvandi.

Mattias Karlsson ändrar sig – man får kritisera islam i SD

En förvirring har uppstått i Sverigedemokraterna efter att Thoralf Alfsson publicerat en serie brev från partiets medlemsutskott. I det senaste brevet, där skälen för hans uteslutning framförs, framgår det att man som representant för partiet inte får kritisera islam. Nu går partiets inofficielle chefsideolog Mattias Karlsson ut i ett nattligt Facebook-inlägg och dementerar uppgifterna – och skyller formuleringen på en nytillträdd tjänsteman.

Gå till arkivet

Send this to a friend