Kritisk. Den röda Angry Bird försöker uppmärksamma alla öns invånare på att de nya gästerna bara blir fler och fler och utnyttjar invånarnas gästfrihet, men förgäves.
Kritisk. Fågeln Röd försöker uppmärksamma alla öns invånare på att de nya gästerna bara blir fler och fler och utnyttjar invånarnas gästfrihet, men förgäves.

FILM: Angry Birds – en samtidssaga?

Den 13 maj 2016 hade den animerade barnfilmen Angry Birds premiär i Sverige. Fåglarna lever i frid på sin ö, tills det kommer grisar på besök. Det är bara den arga röda fågeln som varnar för invasionen, medan de andra aningslöst välkomnar de nya invånarna, som svinar ner, förstör och plundrar.

Ibland förvånas man över hur en film kan slinka igenom censuren. Angry Birds är en saga, men det är relativt lätt att tolka in samtidshändelser i den. När ett främmande skepp anländer till fåglarnas fridfulla ö och två grisar stiger i land blir de välkomnade av alla fåglar – utom den röda som är misstänksam. Grisarna ställer till med fest, charmar fågelhonorna och spexar.

Den arga fågeln, som kallas Röd efter sin fjäderskrud, bestämmer sig för att leta igenom inkräktarnas båt, och gör ett fasansfullt fynd: under däck gömmer sig minst hundra grisar som väntar på att stiga i land. Han springer till festen för att varna fåglarna, men ingen vill lyssna på honom. Tvärtom blir han utbuad och får en utskällning av ”politiker”-fågeln.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Varför vill systemmedia inte tala om Sound of Freedom?

Varför vill systemmedia inte tala om Sound of Freedom?

🟠 De flesta har nog hört historien om Jeffrey Epsteins ”Lolita Express”, finansmannens alldeles privata sexö. Dit flög han gräddan från den västerländska politiker- och finansklassen och bjöd på unga damer, vissa minderåriga. Nu är Epstein död, lägligt avliden i fängelser så att han inte kan berätta om vilka mer som förgrep sig på barnen (se NyT v. 31/2022). Då är kapitlet avslutat? Nej, det är bara skrap på ytan, skriver veckans debattör Magnus Stenlund, och tecknar en skrämmande verklighet med miljoner barn som drabbas.

Läs även:

Hur en hjälte lämnar arenan

Hur en hjälte lämnar arenan

🟠 KULTUR Heroisk resning är ofta osynlig för de flesta i det ögonblick den visas. Synligheten inträder när manifestationen av obruten vilja och integritet mognat i människors medvetande. Det är hjältars signum.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Sanna hjältar är det ofta tyst om

🟠 BOKRECENSION Som sommarläsning kan det vara lämpligt att planera en läsning av mindre kända delar av Sveriges militärhistoria. Militärhistorikern Leif Björkman tar upp händelser och fakta som många helst skulle vilja glömma eller gömma. Obekväma sanningar kan också vara till lärdom för framtiden. En annan aspekt i denna bok är benämningen hjälte. I dagens media tillskrives hjältetitlar för nästan minimala och självklara medmänskliga insatser. I denna bok handlar det om två riktiga hjältar, två svenska officerare som genomgått sovjetisk fångenskap och i tystnad fick återvända till Sverige.

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Det mystiska folket

🟠 HISTORIA Alla känner till romarna och Romarriket. Däremot är etruskerna, vars civilisation föregick romarnas, inte ens hälften så kända. En mycket sannolik orsak till att etruskerna till stor del är ett mysterium idag är att många av deras egna skrifter inte bevarades. Däremot har deras gravfynd och konst bevarats och arkeologiska upptäckter görs än idag.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.