Skip to Content

Aktuell med ny bok. Katerina Janouch föreläste i Malmö den 8 april, och passade på att tala om sin nya bok Bilden av Sverige. Foto: Nya Tider
RECENSION

Från politiskt korrekt till utstött – Katerina Janouchs resa

PappersupplaganNya Tider v. 18

Katerina Janouch beskriver i sin nya bok Bilden av Sverige – En personlig resa ett omvälvande år av sitt liv när hon, som hon säger, ”PK-avradikaliserades”. Nya Tider träffar henne i samband med ett föredrag i Malmö. Boken kan köpas här

Publicerad: 5 maj, 2018, 09:15

  • Svenska

Läs även

Ett drygt hundratal besökare har infunnit sig när Nya Tider träffar Katerina söndagen den 8 april i samband med ett föredrag i Kockum Fritids lokaler, i de välmående delarna av Malmö. Det är få förunnat att kunna hålla publikens intresse uppe i över en timme utan hjälp av bildspel och andra hjälpmedel, men Katerina är en mycket skicklig och kvick berättare.

Det märks också i boken, som beskriver ett omtumlande år i hennes liv med tillbakablickar på livet i en dissidentfamilj i kommunistdiktaturen Tjeckoslovakien och kontrasten till det idylliska livet i Sverige efter flytten.

Bland besökarna i Malmölokalen finns många med östeuropeisk bakgrund, de kanske har lättare för att känna igen tecknen på att ett samhälle barkar åt skogen och är därför mer engagerade i dag än svenskar i allmänhet. I publiken finns också en hel del medlemmar i det nystartade partiet Medborgerlig samling, inklusive partiledaren Ilan Sadé.

Katerina Janouchs familj har drabbats av förföljelser av både Stalin och Hitler, och många släktingar har mördats. Hon har därför en gedigen kännedom om farorna med totalitära regimer, men det är inget hon har talat särskilt mycket om förrän nu när hon ser hur också Sverige blir alltmer totalitärt. Hon utpekas nu av etablissemanget, som hon för inte så länge sedan själv tillhörde, som en farlig extremist. En så kallad komiker har gjort en fejkad bild av henne i nazistuniform och med Hitlermustasch.

Slöddergate

Katerina Janouchs, ska vi säga politiska resa eller dissidentskap, började med några kommentarer på sociala medier och att hon uttalade sig om tillståndet i Sverige för ett tjeckiskt tv-program. Det är också där boken tar sin början.

Det första drevet drabbade Janouch 2016 när hon uttalade sig positivt om att en grupp medborgare avsåg att slå sig samman för att ingripa mot övergrepp av de mestadels marockanska gatubarn som gör Stockholm osäkert. Förövarna kallade hon för slödder, vilket fick twitter­drevet att gå i taket. Den klarade hon sig undan efter avbön, då hon bland annat till Aftonbladet sade att hon ”trampade snett” och ångrade ordvalet, men det väckte upprorslusten.

Efter ett uppmärksammat inslag i tjeckisk TV började det andra drevet. I tv-inslaget tog hon upp en del av de problem som drabbat Sverige, men som då inte erkändes av systemmedia och politiker. Hynek Pallas är också från Tjeckoslovakien och barn till dissidenter som förföljdes av kommunistregimen.

I dag står han dock på maktens sida och använder sin plattform i Dagens Nyheter för att försvara makthavarna mot upproriska medborgare. Han var en av de första att angripa Janouch och drog igång en förtalskampanj som andra vänsterliberala medier snabbt hakade på.

Denna gång vek dock inte Katerina Janouch ned sig. Hon startade i stället en egen hemsida, Katerina Magasin, där hon och andra likasinnade kunde skriva fritt om situationen i samhället.

Mycket av boken handlar om etablissemangets avståndstagande från henne, som de betraktat som en av de egna, och hur man hanterar det. Framför allt avsnitten om beröringsskräcken, som hon själv under lång tid led av, känns säkerligen igen av många.

Bekräftelse och engagemang

Boken är inte bara en berättelse om Janouchs uppvaknande, det är också en krönika som månad för månad beskriver utvecklingen i Sverige under 2017. Vi får följa hur etablissemanget backar på den ena punkten efter den andra och erkänner problemen. Samtidigt som man i praktiken ger Janouch och andra kritiker rätt, fortsätter man dock med svartmålningen av dessa. I stället för att tacka dem som påtalat problemen sätter man in motattacker.

Hela boken präglas också av ett starkt engagemang för att försöka göra något åt saken. Janouch har nu valt att gå med i det nybildade partiet Medborgerlig samling (MED) och står som kandidat på deras riksdagslista. Om detta räcker för att leda in i riksdagen känns osäkert än så länge, men ”MEDlemmarna” är entusiastiska när Nya Tider talar med dem.

Boken går åt som smör i solsken och människor i alla åldrar poserar för ett foto och samtal med Katerina. Kan MED mobilisera alla dessa människor för att med Alexander Bard, Katerina Janouch och Ilan Sadé åka landet runt som Ian och Bert gjorde inför valet 1991 känns ingenting omöjligt, hävdar en besökare.

Bokens stora förtjänst är att den är skriven på ett sätt som gör att den är lämplig att sätta i händerna på någon som ännu inte har vaknat upp. För de flesta utanför Twitter och DN-kretsar är hon fortfarande ett uppskattat namn och boken är lättläst.

Det gör att en hel del poänger kan nå fram till dem som ännu inte blivit medvetna om Sveriges problem. För oss andra är det en innehållsrik tillbakablick på ett skeende som påverkat många personligen och en trösterik berättelse om en väg framåt.

Boken kan köpas här

Per Björklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Recension: äganderätt eller tjänstemannadespoti i skogen?

RECENSIONBoken Attacken mot äganderätten, med undertiteln Gäller inte grundlagen i skogen? En betraktelse från Bergs­lagen, är författad av kvartetten Karl Hedin, Peter Wigert, Johan Gull och Björn Törnvall, och utgör en stark partsinlaga i en för landet viktig fråga som skarpt delar befolkningen som lever nära skogen från storstädernas mestadels teoretiska miljöaktivister.

Bland kungar och krigare – Fornnordiska sagor om härnadståg och krigaröden runt Östersjön

BOKRECENSIONMöt den fruktade krigarkungen Ragnar Lodbrok, den store Oden och följ krigaren Gånge-Rolf till Gårdarike. Det enda ni behöver göra är att slå upp någon av de tre volymerna av Fornnordiska sagor som har getts ut av AlternaMedia i samarbete med Lars Ulwencreutz. Detta samlingsverk är unikt i avseendet att det är den första kompletta samlingen av de nordiska fornaldarsagorna som getts ut på svenska.

Blodsådd – Att leva i ingenmansland

RECENSIONKaterina Janouchs senaste roman, Blodsådd, är en välskriven och gripande bok om livet i det ingenmansland som dagens Sverige har utvecklats till. Huvudpersonen är journalisten Dea Wilenius som efter ett brutalt våldtäktsförsök inser åt vilket håll det svenska samhället egentligen har utvecklats, men läsaren får även möta and­ra karaktärer som, på olika sätt, präglar berättelsen.

Arnstberg: Sverige är inte längre en demokrati

BOKRECENSIONSverige är inte längre ett demokratiskt land i ordets egentliga och ursprungliga mening. Detta är nog ett påstående som både kan anses provocerande och sorgligt, men inte desto mindre sant. Hur hamnade vi här, hur ser verkligheten ut, och vad händer härnäst? Hur är egentligen läget efter demokratin, och hur går man vidare? Så kan man formulera frågorna som utgör en röd tråd genom etnologen, professorn och debattören Karl-Olov Arnstbergs senaste bok Efter demokratin: Sju essäer.

Lennart Svensson om sin bok Ett rike utan like

Ett rike utan like behandlar Ynglingaätten till våra dagar på inte mind­re än 580 sidor. De finns att köpa på www.alternamedia.se ”Sverige finns. Och etniska svenskar finns.” Så inleder Lennart Svensson sin bok Ett rike utan like – Sveriges historia. ”Det här är de etniska svenskarnas historia”, säger Svensson i en intervju med Nya Tider.

Hur ska det gå för gamla Sverige?

BOKRECENSIONÅret är 2027. Under det senast tiotalet år har motsättningar stegvis byggts upp mellan Sveriges muslimska minoriteter och resten av samhället. Det finns nu 284 så kal­la­de ”utanförskapsområden” som i praktiken är självstyrande muslimska enklaver där sharialagar råder. Muslimer ställer allt högre krav på ekonomiska bidrag och särbehandling. Inte minst kräver de utökad anhöriginvandring. Politikermajoriteten svarar undfallande i hopp om att blidka muslimerna, men kraven fortsätter att växa.

Därför bör Sverige lämna EU

BOKRECENSIONValet till EU-parlamentet är passerat och den politiska maktordningen består, även om också rösterna som utmanar Bryssels maktanspråk har vuxit. Mark Brolin kom lägligt inför valet ut med en bok vars argumentation sträcker sig långt bortom dagspolitiken och bland annat förklarar varför det är svårt att ändra EU inifrån.

Rockefeller – En klimat-smart historia

BOKRECENSIONJacob Nordangård har undersökt Rockefellerklanens politik och agerande under nästan 150 år och fem generationer. Resultatet är boken Rockefeller – En klimat­smart historia, som släpptes på Earth Day den 22 april. Nordangård visar att familjen Rockefeller sedan lång tid tillbaka agerat ytterst välplanerat och målmedvetet. Det handlar om mycket mer än att tjäna ofattbart mycket pengar. På den här nivån är pengar inte längre målet. Pengar är däremot ett redskap för att få makt – stor makt – om möjligt världsherravälde.

Gå till arkivet

Send this to a friend