Aktuell med ny bok. Katerina Janouch föreläste i Malmö den 8 april, och passade på att tala om sin nya bok Bilden av Sverige. Foto: Nya Tider

Från politiskt korrekt till utstött – Katerina Janouchs resa

Katerina Janouch beskriver i sin nya bok Bilden av Sverige – En personlig resa ett omvälvande år av sitt liv när hon, som hon säger, ”PK-avradikaliserades”. Nya Tider träffar henne i samband med ett föredrag i Malmö. Boken kan köpas här

Ett drygt hundratal besökare har infunnit sig när Nya Tider träffar Katerina söndagen den 8 april i samband med ett föredrag i Kockum Fritids lokaler, i de välmående delarna av Malmö. Det är få förunnat att kunna hålla publikens intresse uppe i över en timme utan hjälp av bildspel och andra hjälpmedel, men Katerina är en mycket skicklig och kvick berättare.

Det märks också i boken, som beskriver ett omtumlande år i hennes liv med tillbakablickar på livet i en dissidentfamilj i kommunistdiktaturen Tjeckoslovakien och kontrasten till det idylliska livet i Sverige efter flytten.

Bland besökarna i Malmölokalen finns många med östeuropeisk bakgrund, de kanske har lättare för att känna igen tecknen på att ett samhälle barkar åt skogen och är därför mer engagerade i dag än svenskar i allmänhet. I publiken finns också en hel del medlemmar i det nystartade partiet Medborgerlig samling, inklusive partiledaren Ilan Sadé.

Katerina Janouchs familj har drabbats av förföljelser av både Stalin och Hitler, och många släktingar har mördats. Hon har därför en gedigen kännedom om farorna med totalitära regimer, men det är inget hon har talat särskilt mycket om förrän nu när hon ser hur också Sverige blir alltmer totalitärt. Hon utpekas nu av etablissemanget, som hon för inte så länge sedan själv tillhörde, som en farlig extremist. En så kallad komiker har gjort en fejkad bild av henne i nazistuniform och med Hitlermustasch.

Slöddergate

Katerina Janouchs, ska vi säga politiska resa eller dissidentskap, började med några kommentarer på sociala medier och att hon uttalade sig om tillståndet i Sverige för ett tjeckiskt tv-program. Det är också där boken tar sin början.

Det första drevet drabbade Janouch 2016 när hon uttalade sig positivt om att en grupp medborgare avsåg att slå sig samman för att ingripa mot övergrepp av de mestadels marockanska gatubarn som gör Stockholm osäkert. Förövarna kallade hon för slödder, vilket fick twitter­drevet att gå i taket. Den klarade hon sig undan efter avbön, då hon bland annat till Aftonbladet sade att hon ”trampade snett” och ångrade ordvalet, men det väckte upprorslusten.

Efter ett uppmärksammat inslag i tjeckisk TV började det andra drevet. I tv-inslaget tog hon upp en del av de problem som drabbat Sverige, men som då inte erkändes av systemmedia och politiker. Hynek Pallas är också från Tjeckoslovakien och barn till dissidenter som förföljdes av kommunistregimen.

I dag står han dock på maktens sida och använder sin plattform i Dagens Nyheter för att försvara makthavarna mot upproriska medborgare. Han var en av de första att angripa Janouch och drog igång en förtalskampanj som andra vänsterliberala medier snabbt hakade på.

Denna gång vek dock inte Katerina Janouch ned sig. Hon startade i stället en egen hemsida, Katerina Magasin, där hon och andra likasinnade kunde skriva fritt om situationen i samhället.

Mycket av boken handlar om etablissemangets avståndstagande från henne, som de betraktat som en av de egna, och hur man hanterar det. Framför allt avsnitten om beröringsskräcken, som hon själv under lång tid led av, känns säkerligen igen av många.

Bekräftelse och engagemang

Boken är inte bara en berättelse om Janouchs uppvaknande, det är också en krönika som månad för månad beskriver utvecklingen i Sverige under 2017. Vi får följa hur etablissemanget backar på den ena punkten efter den andra och erkänner problemen. Samtidigt som man i praktiken ger Janouch och andra kritiker rätt, fortsätter man dock med svartmålningen av dessa. I stället för att tacka dem som påtalat problemen sätter man in motattacker.

Hela boken präglas också av ett starkt engagemang för att försöka göra något åt saken. Janouch har nu valt att gå med i det nybildade partiet Medborgerlig samling (MED) och står som kandidat på deras riksdagslista. Om detta räcker för att leda in i riksdagen känns osäkert än så länge, men ”MEDlemmarna” är entusiastiska när Nya Tider talar med dem.

Boken går åt som smör i solsken och människor i alla åldrar poserar för ett foto och samtal med Katerina. Kan MED mobilisera alla dessa människor för att med Alexander Bard, Katerina Janouch och Ilan Sadé åka landet runt som Ian och Bert gjorde inför valet 1991 känns ingenting omöjligt, hävdar en besökare.

Bokens stora förtjänst är att den är skriven på ett sätt som gör att den är lämplig att sätta i händerna på någon som ännu inte har vaknat upp. För de flesta utanför Twitter och DN-kretsar är hon fortfarande ett uppskattat namn och boken är lättläst.

Det gör att en hel del poänger kan nå fram till dem som ännu inte blivit medvetna om Sveriges problem. För oss andra är det en innehållsrik tillbakablick på ett skeende som påverkat många personligen och en trösterik berättelse om en väg framåt.

Boken kan köpas här

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Malmöbibliotek anordnar sagostunder på helgerna – bara på arabiska

Malmöbibliotek anordnar sagostunder på helgerna – bara på arabiska

🟠 INRIKES Limhamnsbiblioteket i Malmö kommer under tre hösthelger anordna sagostunder för barn mellan 5-9 år, dock bara på arabiska. Svenska barn som vill höra sagor på sitt modersmål hänvisas till de sagostunder som anordnas främst för barn i förskoleverksamheten. Bibliotekets språkprioriteringar har väckt starka känslor på sociala medier.

Bidragstagare mordhotade politiker och utförde attentat

Bidragstagare mordhotade politiker och utförde attentat

🟠 ”Vill inte jobba, fatta det!” Två kroniska bidragstagare i Landskrona döms för ett stort antal fall av olaga hot och skadegörelse. Hoten och attackerna har riktats mot kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandbergs (L), kommunalrådet Stefan Olsson (SD), Arbetsförmedlingen och kommunens förvaltning. Motivet bakom dödshoten och attackerna har varit att de två bidragstagarna vägrat att arbeta. Nya Tider har granskat förundersökningen och kan nu visa samtliga hotbrev. ”Kommer snart placera 4 kilo dynamit och blåsa bort hela er entre om ni inte låter mej gå hemma på bidrag. Vill inte jobba, fatta det!”, står det i hotbrevet till Arbetsförmedlingen. Det som föranlett vreden var att bidragstagarna tvingades utföra fas 3-jobb.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

The Great Reset – en ”konspirationsteori” skriven av World Economic Forum

The Great Reset – en ”konspirationsteori” skriven av World Economic Forum

🟠 Begreppet ”The Great Reset” lanserades under förra årets nedstängningar av samhället och en bok med samma titel var mystiskt nog färdig att tryckas redan i juli 2020, knappt fyra månader efter att hela Europa förvandlades till ett ödelandskap, där folk fick sitta inlåsta i sina hem. Då BBC så sent som den 22 november 2020 kal­la­de begreppet ”The Great Reset” för en ”konspirationsteori” – trots att boken fysiskt finns och går att köpa – så är det värt att titta närmare på vad som planeras för framtiden av mer eller mind­re dolda personer som samverkar med världens mäktigaste globalister. Ett litet axplock av alla deras planer redovisas i denna recension.

Personlig analys av ett Sverige i kris

Personlig analys av ett Sverige i kris

🟠 Professor Karl-Olov Arnstberg har utkommit med boken Godhetstyranniet, där han på ett nyktert och pedagogiskt sätt analyserar de dogmer som styr dagens samhälle, och hur ”de goda” rättfärdigar sig själva och det skräckvälde de påtvingar sin omgivning. Underrubriken lyder ”Om makt och vanmakt i Sveriges offentlighet”.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Östersjöns guld, Bärnsten

🟠 När du håller en bit bärnsten i din hand, tänk då på att den har färdats oförstörd flera miljoner år genom tiden. Det är fantastiskt. När du håller den mot ljuset och ser lite mossa inuti, då har den mossan fastnat i kådan som stelnat och blivit till en mycket älskad smyckesten. Nu ska vi lära känna bärnstenen, eller Östersjöns guld som den också kal­las.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket. I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.