Skip to Content

Aktuell med ny bok. Katerina Janouch föreläste i Malmö den 8 april, och passade på att tala om sin nya bok Bilden av Sverige. Foto: Nya Tider
RECENSION

Från politiskt korrekt till utstött – Katerina Janouchs resa

PappersupplaganNya Tider v. 18

Katerina Janouch beskriver i sin nya bok Bilden av Sverige – En personlig resa ett omvälvande år av sitt liv när hon, som hon säger, ”PK-avradikaliserades”. Nya Tider träffar henne i samband med ett föredrag i Malmö. Boken kan köpas här

Publicerad: 5 maj, 2018, 09:15

  • Svenska

Läs även

Ett drygt hundratal besökare har infunnit sig när Nya Tider träffar Katerina söndagen den 8 april i samband med ett föredrag i Kockum Fritids lokaler, i de välmående delarna av Malmö. Det är få förunnat att kunna hålla publikens intresse uppe i över en timme utan hjälp av bildspel och andra hjälpmedel, men Katerina är en mycket skicklig och kvick berättare.

Det märks också i boken, som beskriver ett omtumlande år i hennes liv med tillbakablickar på livet i en dissidentfamilj i kommunistdiktaturen Tjeckoslovakien och kontrasten till det idylliska livet i Sverige efter flytten.

Bland besökarna i Malmölokalen finns många med östeuropeisk bakgrund, de kanske har lättare för att känna igen tecknen på att ett samhälle barkar åt skogen och är därför mer engagerade i dag än svenskar i allmänhet. I publiken finns också en hel del medlemmar i det nystartade partiet Medborgerlig samling, inklusive partiledaren Ilan Sadé.

Katerina Janouchs familj har drabbats av förföljelser av både Stalin och Hitler, och många släktingar har mördats. Hon har därför en gedigen kännedom om farorna med totalitära regimer, men det är inget hon har talat särskilt mycket om förrän nu när hon ser hur också Sverige blir alltmer totalitärt. Hon utpekas nu av etablissemanget, som hon för inte så länge sedan själv tillhörde, som en farlig extremist. En så kallad komiker har gjort en fejkad bild av henne i nazistuniform och med Hitlermustasch.

Slöddergate

Katerina Janouchs, ska vi säga politiska resa eller dissidentskap, började med några kommentarer på sociala medier och att hon uttalade sig om tillståndet i Sverige för ett tjeckiskt tv-program. Det är också där boken tar sin början.

Det första drevet drabbade Janouch 2016 när hon uttalade sig positivt om att en grupp medborgare avsåg att slå sig samman för att ingripa mot övergrepp av de mestadels marockanska gatubarn som gör Stockholm osäkert. Förövarna kallade hon för slödder, vilket fick twitter­drevet att gå i taket. Den klarade hon sig undan efter avbön, då hon bland annat till Aftonbladet sade att hon ”trampade snett” och ångrade ordvalet, men det väckte upprorslusten.

Efter ett uppmärksammat inslag i tjeckisk TV började det andra drevet. I tv-inslaget tog hon upp en del av de problem som drabbat Sverige, men som då inte erkändes av systemmedia och politiker. Hynek Pallas är också från Tjeckoslovakien och barn till dissidenter som förföljdes av kommunistregimen.

I dag står han dock på maktens sida och använder sin plattform i Dagens Nyheter för att försvara makthavarna mot upproriska medborgare. Han var en av de första att angripa Janouch och drog igång en förtalskampanj som andra vänsterliberala medier snabbt hakade på.

Denna gång vek dock inte Katerina Janouch ned sig. Hon startade i stället en egen hemsida, Katerina Magasin, där hon och andra likasinnade kunde skriva fritt om situationen i samhället.

Mycket av boken handlar om etablissemangets avståndstagande från henne, som de betraktat som en av de egna, och hur man hanterar det. Framför allt avsnitten om beröringsskräcken, som hon själv under lång tid led av, känns säkerligen igen av många.

Bekräftelse och engagemang

Boken är inte bara en berättelse om Janouchs uppvaknande, det är också en krönika som månad för månad beskriver utvecklingen i Sverige under 2017. Vi får följa hur etablissemanget backar på den ena punkten efter den andra och erkänner problemen. Samtidigt som man i praktiken ger Janouch och andra kritiker rätt, fortsätter man dock med svartmålningen av dessa. I stället för att tacka dem som påtalat problemen sätter man in motattacker.

Hela boken präglas också av ett starkt engagemang för att försöka göra något åt saken. Janouch har nu valt att gå med i det nybildade partiet Medborgerlig samling (MED) och står som kandidat på deras riksdagslista. Om detta räcker för att leda in i riksdagen känns osäkert än så länge, men ”MEDlemmarna” är entusiastiska när Nya Tider talar med dem.

Boken går åt som smör i solsken och människor i alla åldrar poserar för ett foto och samtal med Katerina. Kan MED mobilisera alla dessa människor för att med Alexander Bard, Katerina Janouch och Ilan Sadé åka landet runt som Ian och Bert gjorde inför valet 1991 känns ingenting omöjligt, hävdar en besökare.

Bokens stora förtjänst är att den är skriven på ett sätt som gör att den är lämplig att sätta i händerna på någon som ännu inte har vaknat upp. För de flesta utanför Twitter och DN-kretsar är hon fortfarande ett uppskattat namn och boken är lättläst.

Det gör att en hel del poänger kan nå fram till dem som ännu inte blivit medvetna om Sveriges problem. För oss andra är det en innehållsrik tillbakablick på ett skeende som påverkat många personligen och en trösterik berättelse om en väg framåt.

Boken kan köpas här

Per Björklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

BOKRECENSION: RunkalendernRunböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Historisk djupdykning om Svea rikes regentlängder

BOKRECENSION: FRÅN ODEN TILL VASADe av oss som inte skolkade på historielektionerna har minnen från mellanstadiet då det tragglades kungar och drottningar från Gustav Vasa och framåt. Via drottning Kristina och ”Överste Gustafsson” till vår nuvarande kungafamilj, Bernadotte, som nu dessutom expanderar med några potentiella arvtagare per år. Amatörhistorikern Lars Ulwencreutz har tagit sig an det ambitiösa projektet att skriva om de regenter som kommer före Gustav Vasa. Här flätas historia och legend samman och för läsaren ända tillbaks till Oden, som enligt författaren var en riktig människa av kött och blod i en avlägsen forntid. Titeln på boken är talande nog Från Oden till Vasa – Svea Rikes regentlängder, 110 regenter på 1500 år.

The Great Reset – en ”konspirationsteori” skriven av World Economic Forum

RECENSIONBegreppet ”The Great Reset” lanserades under förra årets nedstängningar av samhället och en bok med samma titel var mystiskt nog färdig att tryckas redan i juli 2020, knappt fyra månader efter att hela Europa förvandlades till ett ödelandskap, där folk fick sitta inlåsta i sina hem. Då BBC så sent som den 22 november 2020 kal­la­de begreppet ”The Great Reset” för en ”konspirationsteori” – trots att boken fysiskt finns och går att köpa – så är det värt att titta närmare på vad som planeras för framtiden av mer eller mind­re dolda personer som samverkar med världens mäktigaste globalister. Ett litet axplock av alla deras planer redovisas i denna recension.

Personlig analys av ett Sverige i kris

BOKRECENSIONProfessor Karl-Olov Arnstberg har utkommit med boken Godhetstyranniet, där han på ett nyktert och pedagogiskt sätt analyserar de dogmer som styr dagens samhälle, och hur ”de goda” rättfärdigar sig själva och det skräckvälde de påtvingar sin omgivning. Underrubriken lyder ”Om makt och vanmakt i Sveriges offentlighet”.

När araber tog slavar på Island

BOKRECENSION I romanen Turkräden riktar författaren Mats Röyter ljuset mot sommaren då arabiska pirater landsteg på Island för att där röva bort män, kvinnor och barn som skulle säljas som slavar i Nordafrika. Det är en historia värd att berättas, inte minst i en tid då européer demoniseras och utmålas som de enda som skapat lidande i världen.

Sverige sett med finska ögon

BOKRECENSIONVad händer i vårt land? Finns det någon röd tråd bakom de braskande rubrikerna som möter oss varje dag på tidningarnas löpsedlar? Läraren och rektorn Henrik Paetau, bosatt i Finland, har i boken Sverige – Den märkliga grannen i väster gjort ett försök att hitta en sådan. Han observerar och kommenterar olika samhällsområden såsom skolan, politiken, Sverigebilden utomlands och han har även ett kapitel om sina minnen av ett Sverige som var.

Den globala statskuppen

KULTUREn självutnämnd elit av världens allra rikaste har sedan mer än ett århundrade arbetat för att skapa en global planekonomi, som de menar behövs för att rädda oss från oss själva. Med hjälp av coronakrisen har de flyttat fram sina positioner. Jacob Nordangård varnar i sin senaste bok för att en teknokratisk diktatur håller på att ta makten under filantropisk förklädnad. De lovar oss hälsa, rättvisa och att rasism och naturförstörelse får en ände, men till priset av att vi underkastar oss totalitär övervakning.

Thoralf Alfsson berättar om sina år i SD – från riksdagsinträde till uteslutning

BOKRECENSIONRECENSION: I boken Mina politiska fighter, med underrubriken ”Jag var inte naiv!”, skriver den tidigare SD-politikern och riksdagsledamoten Thoralf Alfsson om sina erfarenheter av att arbeta för ett parti som alltid motarbetats av olika delar av etablissemanget. Läsaren får också en bild av riksdagens arbete inifrån, liksom av det parti som kom att utesluta honom.

Gå till arkivet

Send this to a friend