Skip to Content

Aktuell med ny bok. Katerina Janouch föreläste i Malmö den 8 april, och passade på att tala om sin nya bok Bilden av Sverige. Foto: Nya Tider
RECENSION

Från politiskt korrekt till utstött – Katerina Janouchs resa

PappersupplaganNya Tider v. 18

Katerina Janouch beskriver i sin nya bok Bilden av Sverige – En personlig resa ett omvälvande år av sitt liv när hon, som hon säger, ”PK-avradikaliserades”. Nya Tider träffar henne i samband med ett föredrag i Malmö. Boken kan köpas här

Publicerad: 5 maj, 2018, 09:15

  • Svenska

Läs även

Ett drygt hundratal besökare har infunnit sig när Nya Tider träffar Katerina söndagen den 8 april i samband med ett föredrag i Kockum Fritids lokaler, i de välmående delarna av Malmö. Det är få förunnat att kunna hålla publikens intresse uppe i över en timme utan hjälp av bildspel och andra hjälpmedel, men Katerina är en mycket skicklig och kvick berättare.

Det märks också i boken, som beskriver ett omtumlande år i hennes liv med tillbakablickar på livet i en dissidentfamilj i kommunistdiktaturen Tjeckoslovakien och kontrasten till det idylliska livet i Sverige efter flytten.

Bland besökarna i Malmölokalen finns många med östeuropeisk bakgrund, de kanske har lättare för att känna igen tecknen på att ett samhälle barkar åt skogen och är därför mer engagerade i dag än svenskar i allmänhet. I publiken finns också en hel del medlemmar i det nystartade partiet Medborgerlig samling, inklusive partiledaren Ilan Sadé.

Katerina Janouchs familj har drabbats av förföljelser av både Stalin och Hitler, och många släktingar har mördats. Hon har därför en gedigen kännedom om farorna med totalitära regimer, men det är inget hon har talat särskilt mycket om förrän nu när hon ser hur också Sverige blir alltmer totalitärt. Hon utpekas nu av etablissemanget, som hon för inte så länge sedan själv tillhörde, som en farlig extremist. En så kallad komiker har gjort en fejkad bild av henne i nazistuniform och med Hitlermustasch.

Slöddergate

Katerina Janouchs, ska vi säga politiska resa eller dissidentskap, började med några kommentarer på sociala medier och att hon uttalade sig om tillståndet i Sverige för ett tjeckiskt tv-program. Det är också där boken tar sin början.

Det första drevet drabbade Janouch 2016 när hon uttalade sig positivt om att en grupp medborgare avsåg att slå sig samman för att ingripa mot övergrepp av de mestadels marockanska gatubarn som gör Stockholm osäkert. Förövarna kallade hon för slödder, vilket fick twitter­drevet att gå i taket. Den klarade hon sig undan efter avbön, då hon bland annat till Aftonbladet sade att hon ”trampade snett” och ångrade ordvalet, men det väckte upprorslusten.

Efter ett uppmärksammat inslag i tjeckisk TV började det andra drevet. I tv-inslaget tog hon upp en del av de problem som drabbat Sverige, men som då inte erkändes av systemmedia och politiker. Hynek Pallas är också från Tjeckoslovakien och barn till dissidenter som förföljdes av kommunistregimen.

I dag står han dock på maktens sida och använder sin plattform i Dagens Nyheter för att försvara makthavarna mot upproriska medborgare. Han var en av de första att angripa Janouch och drog igång en förtalskampanj som andra vänsterliberala medier snabbt hakade på.

Denna gång vek dock inte Katerina Janouch ned sig. Hon startade i stället en egen hemsida, Katerina Magasin, där hon och andra likasinnade kunde skriva fritt om situationen i samhället.

Mycket av boken handlar om etablissemangets avståndstagande från henne, som de betraktat som en av de egna, och hur man hanterar det. Framför allt avsnitten om beröringsskräcken, som hon själv under lång tid led av, känns säkerligen igen av många.

Bekräftelse och engagemang

Boken är inte bara en berättelse om Janouchs uppvaknande, det är också en krönika som månad för månad beskriver utvecklingen i Sverige under 2017. Vi får följa hur etablissemanget backar på den ena punkten efter den andra och erkänner problemen. Samtidigt som man i praktiken ger Janouch och andra kritiker rätt, fortsätter man dock med svartmålningen av dessa. I stället för att tacka dem som påtalat problemen sätter man in motattacker.

Hela boken präglas också av ett starkt engagemang för att försöka göra något åt saken. Janouch har nu valt att gå med i det nybildade partiet Medborgerlig samling (MED) och står som kandidat på deras riksdagslista. Om detta räcker för att leda in i riksdagen känns osäkert än så länge, men ”MEDlemmarna” är entusiastiska när Nya Tider talar med dem.

Boken går åt som smör i solsken och människor i alla åldrar poserar för ett foto och samtal med Katerina. Kan MED mobilisera alla dessa människor för att med Alexander Bard, Katerina Janouch och Ilan Sadé åka landet runt som Ian och Bert gjorde inför valet 1991 känns ingenting omöjligt, hävdar en besökare.

Bokens stora förtjänst är att den är skriven på ett sätt som gör att den är lämplig att sätta i händerna på någon som ännu inte har vaknat upp. För de flesta utanför Twitter och DN-kretsar är hon fortfarande ett uppskattat namn och boken är lättläst.

Det gör att en hel del poänger kan nå fram till dem som ännu inte blivit medvetna om Sveriges problem. För oss andra är det en innehållsrik tillbakablick på ett skeende som påverkat många personligen och en trösterik berättelse om en väg framåt.

Boken kan köpas här

Per Björklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Recension av filmen Mannen som lekte med elden

Regi av Henrik Georgsson. ”Mannen som lekte med elden” är en biografisk skildring av journalisten och författaren Stieg Larssons liv och gärning, som främst omfattar grundandet av stiftelsen Expo och som upphovsman till Milleniumtrilogin.

SD:s förste partiledare släpper självbiografi

Anders Klarström skriver om demonstrationerna, kravallerna, vänsterattackerna och hur man lade grunden för senare framgångar. Här köper du boken.

Memetisk krigföring – idéernas kamp

INRIKESAnton Stigermark har i dagarna släppt boken Memetisk krigföring, som handlar om förhållandet mellan politik och kultur (Logik förlag). Det är en viktig bok som tar upp så mycket mer än bara konsten att göra virala inlägg på internet. Stigermark gör en djupsinnig analys av förhållandet mellan idéer, personligheter, kultur och den praktiska politik som driver länder och civilisationer. I grunden handlar det om makt, säger Stigermark, även om det tar sig uttryck som en idéernas kamp.

Den svenska välfärdsstatens nedgång

RECENSIONI boken Från Sverige till Absurdistan (Logik Förlag, 2018) tar journalisten Ingrid Carlqvist sikte på att förklara de processer som tagit Sverige från en homogen nationalstat till en mångkulturell statsbildning där social­försäkringssystemen blivit den minsta gemensamma nämnaren.

Konservativ i en extrem tid

RECENSIONProfessor Sir Roger Scruton är filosof, skribent och författare till ett femtiotal böcker med inriktning på estetik och politisk filosofi. Scrutons bok How to Be a Conservative (2014) har översatts till svenska av Anton Stigermark för Arktos förlag med titeln Att vara konservativ. Nya Tiders Åke Blomdahl har läst boken och blivit övertygad om att detta är en viktig tänkare som förtjänar uppmärksamhet.

Utrikesministern och syndabocken

RECENSIONDen 10 september 2003, bara fyra dagar innan folkomröstningen om Sverige skulle införa euron som valuta hölls, blev utrikesminister Anna Lindh nedhuggen på varuhuset NK av Mijailo Mijailovic. Så lyder den officiella versionen, men hur sann är den egentligen? Privatutredaren Tomas Nilsson har gjort närmare undersökningar av den tekniska bevisningen mot Mijailovic och funnit att den inte är hållbar och i boken Dampistol och morakniv: Om attentatet mot utrikesminister Anna Lindh tar han ingående upp detta.

Jason Jorjani – storpolitik och andlig syn på vetenskap

BOKRECENSIONJason Reza Jorjani är en iransk-amerikansk filosof och historiker. Han debuterade i bokform 2016 med Prometheus and Atlas (Arktos), en appell för en mer mångsidig, differentierad vetenskapssyn. Härmed en översikt över Jorjanis författarskap.

Putin, Ryssland och demoniseringen – ”die russische Gefahr (=Den ryska faran)”

RECENSIONUndertecknad ber att få presentera en på tyska utgiven bok som definitivt inte tillhör avdelningen falska nyheter: Hubert Seipels Putin: Innenansichten der Macht (sv. ”Putin: Maktens insidor”). En välmeriterad samling fakta och samtal avslöjar den historiska och politiska sanningen bakom Rysslands och Tysklands relationer, och därmed grunden till dagens världsomfattande politiska taktik och intrigutspel.

Gå till arkivet