Skip to Content

Aktuell med ny bok. Katerina Janouch föreläste i Malmö den 8 april, och passade på att tala om sin nya bok Bilden av Sverige. Foto: Nya Tider
RECENSION

Från politiskt korrekt till utstött – Katerina Janouchs resa

PappersupplaganNya Tider v. 18

Katerina Janouch beskriver i sin nya bok Bilden av Sverige – En personlig resa ett omvälvande år av sitt liv när hon, som hon säger, ”PK-avradikaliserades”. Nya Tider träffar henne i samband med ett föredrag i Malmö. Boken kan köpas här

Publicerad: 5 maj, 2018, 09:15

  • Svenska

Läs även

Ett drygt hundratal besökare har infunnit sig när Nya Tider träffar Katerina söndagen den 8 april i samband med ett föredrag i Kockum Fritids lokaler, i de välmående delarna av Malmö. Det är få förunnat att kunna hålla publikens intresse uppe i över en timme utan hjälp av bildspel och andra hjälpmedel, men Katerina är en mycket skicklig och kvick berättare.

Det märks också i boken, som beskriver ett omtumlande år i hennes liv med tillbakablickar på livet i en dissidentfamilj i kommunistdiktaturen Tjeckoslovakien och kontrasten till det idylliska livet i Sverige efter flytten.

Bland besökarna i Malmölokalen finns många med östeuropeisk bakgrund, de kanske har lättare för att känna igen tecknen på att ett samhälle barkar åt skogen och är därför mer engagerade i dag än svenskar i allmänhet. I publiken finns också en hel del medlemmar i det nystartade partiet Medborgerlig samling, inklusive partiledaren Ilan Sadé.

Katerina Janouchs familj har drabbats av förföljelser av både Stalin och Hitler, och många släktingar har mördats. Hon har därför en gedigen kännedom om farorna med totalitära regimer, men det är inget hon har talat särskilt mycket om förrän nu när hon ser hur också Sverige blir alltmer totalitärt. Hon utpekas nu av etablissemanget, som hon för inte så länge sedan själv tillhörde, som en farlig extremist. En så kallad komiker har gjort en fejkad bild av henne i nazistuniform och med Hitlermustasch.

Slöddergate

Katerina Janouchs, ska vi säga politiska resa eller dissidentskap, började med några kommentarer på sociala medier och att hon uttalade sig om tillståndet i Sverige för ett tjeckiskt tv-program. Det är också där boken tar sin början.

Det första drevet drabbade Janouch 2016 när hon uttalade sig positivt om att en grupp medborgare avsåg att slå sig samman för att ingripa mot övergrepp av de mestadels marockanska gatubarn som gör Stockholm osäkert. Förövarna kallade hon för slödder, vilket fick twitter­drevet att gå i taket. Den klarade hon sig undan efter avbön, då hon bland annat till Aftonbladet sade att hon ”trampade snett” och ångrade ordvalet, men det väckte upprorslusten.

Efter ett uppmärksammat inslag i tjeckisk TV började det andra drevet. I tv-inslaget tog hon upp en del av de problem som drabbat Sverige, men som då inte erkändes av systemmedia och politiker. Hynek Pallas är också från Tjeckoslovakien och barn till dissidenter som förföljdes av kommunistregimen.

I dag står han dock på maktens sida och använder sin plattform i Dagens Nyheter för att försvara makthavarna mot upproriska medborgare. Han var en av de första att angripa Janouch och drog igång en förtalskampanj som andra vänsterliberala medier snabbt hakade på.

Denna gång vek dock inte Katerina Janouch ned sig. Hon startade i stället en egen hemsida, Katerina Magasin, där hon och andra likasinnade kunde skriva fritt om situationen i samhället.

Mycket av boken handlar om etablissemangets avståndstagande från henne, som de betraktat som en av de egna, och hur man hanterar det. Framför allt avsnitten om beröringsskräcken, som hon själv under lång tid led av, känns säkerligen igen av många.

Bekräftelse och engagemang

Boken är inte bara en berättelse om Janouchs uppvaknande, det är också en krönika som månad för månad beskriver utvecklingen i Sverige under 2017. Vi får följa hur etablissemanget backar på den ena punkten efter den andra och erkänner problemen. Samtidigt som man i praktiken ger Janouch och andra kritiker rätt, fortsätter man dock med svartmålningen av dessa. I stället för att tacka dem som påtalat problemen sätter man in motattacker.

Hela boken präglas också av ett starkt engagemang för att försöka göra något åt saken. Janouch har nu valt att gå med i det nybildade partiet Medborgerlig samling (MED) och står som kandidat på deras riksdagslista. Om detta räcker för att leda in i riksdagen känns osäkert än så länge, men ”MEDlemmarna” är entusiastiska när Nya Tider talar med dem.

Boken går åt som smör i solsken och människor i alla åldrar poserar för ett foto och samtal med Katerina. Kan MED mobilisera alla dessa människor för att med Alexander Bard, Katerina Janouch och Ilan Sadé åka landet runt som Ian och Bert gjorde inför valet 1991 känns ingenting omöjligt, hävdar en besökare.

Bokens stora förtjänst är att den är skriven på ett sätt som gör att den är lämplig att sätta i händerna på någon som ännu inte har vaknat upp. För de flesta utanför Twitter och DN-kretsar är hon fortfarande ett uppskattat namn och boken är lättläst.

Det gör att en hel del poänger kan nå fram till dem som ännu inte blivit medvetna om Sveriges problem. För oss andra är det en innehållsrik tillbakablick på ett skeende som påverkat många personligen och en trösterik berättelse om en väg framåt.

Boken kan köpas här

Per Björklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Därför bör Sverige lämna EU

BOKRECENSIONValet till EU-parlamentet är passerat och den politiska maktordningen består, även om också rösterna som utmanar Bryssels maktanspråk har vuxit. Mark Brolin kom lägligt inför valet ut med en bok vars argumentation sträcker sig långt bortom dagspolitiken och bland annat förklarar varför det är svårt att ändra EU inifrån.

Rockefeller – En klimat-smart historia

BOKRECENSIONJacob Nordangård har undersökt Rockefellerklanens politik och agerande under nästan 150 år och fem generationer. Resultatet är boken Rockefeller – En klimat­smart historia, som släpptes på Earth Day den 22 april. Nordangård visar att familjen Rockefeller sedan lång tid tillbaka agerat ytterst välplanerat och målmedvetet. Det handlar om mycket mer än att tjäna ofattbart mycket pengar. På den här nivån är pengar inte längre målet. Pengar är däremot ett redskap för att få makt – stor makt – om möjligt världsherravälde.

Bilden av verkligheten av Katerina Janouch

INRIKESDen populära författaren Katerina Janouch har utkommit med en ny bok. Bilden av verkligheten kan ses som en årskrönika för 2018, men är mer än så. Det är en personlig skildring av en lång rad fenomen i dagens Sverige med tillbakablickar på det gamla Sverige. Boken är en fristående fortsättning av succéboken Bilden av Sverige och är precis som den indelad i ett kapitel för varje månad. Varje kapitel inleds med ett för månaden aktuellt nyord som belyser den absurda situationen i Sverige.

Hur mat- och läkemedels-industrin skapat en pandemi

BOKRECENSIONCivilingenjören, den teknologie doktorn, författaren och samhällsdebattören Lars Bern vill i sin bok Den metabola epidemin ge en bild av hur storföretag med enorma ekonomiska intressen skadar vår hälsa på olika sätt. Texten är omfattande och ämnet tungt, men boken är intressant och förvånansvärt lättläst.

Identitär! – Hur gör man revolution i informationseran?

RECENSIONVi vet massor om vad som är fel med vårt samhälle. Inte minst vet vi att det pågår ett utbyte av Europas befolkning mot folk från andra kontinenter. Vi står inför ett existentiellt hot. Vi vet också att det finns naturliga och självklara politiska lösningar som skulle kunna rädda oss, ändå fortsätter folket att lita mer på gammelmedia och de gamla politiska partierna och ledarna. Hur väcker vi majoriteten till deras och vår överlevnadsfråga? Hur väcker vi intresse och sympati för vår sak? Martin Sellner ger svar i boken Identitär!.

En samtida beskrivning av det västerländska samhällets förfall

RECENSIONDen västerländska civilisationen är byggd på solid grund och det krävs oerhört mycket för att rasera den. Pseudonymen Julia Ceasar beskriver i boken Ombord på Titanic spelar orkestern väl valda specifika händelser såväl som längre skeenden som påverkat och påverkar Sverige i grunden. Boken består av ett antal krönikor som belyser Titanics – det vill säga Sveriges – sjunkförlopp ur olika aspekter på det bitskt humoristiska sätt Julia Caesar blivit känd för.

Recension av filmen Mannen som lekte med elden

Regi av Henrik Georgsson. ”Mannen som lekte med elden” är en biografisk skildring av journalisten och författaren Stieg Larssons liv och gärning, som främst omfattar grundandet av stiftelsen Expo och som upphovsman till Milleniumtrilogin.

SD:s förste partiledare släpper självbiografi

Anders Klarström skriver om demonstrationerna, kravallerna, vänsterattackerna och hur man lade grunden för senare framgångar. Här köper du boken.

Gå till arkivet

Send this to a friend