ERDOGAN I VÄRLDENS FOKUS. En omständighet han inte tycks ha något emot, då han ofta gör sig hörd med bombastisk och inte sällan hotfull retorik. Han är också känd för att vara ombytlig. Ena dagen kommer krav på att Syriens president Assad ska avgå, andra att han kan vara kvar. Många försöker utröna om han är på USA:s eller Rysslands sida och blir förvirrade av uttalandena. De missar att Turkiet har en egen och islamistisk agenda, där drömmar om forna Ottomanska stormaktstider vävs in. På bilden syns Erdogan, som ser sig som beskyddare av Muslimska brödraskapet, hålla upp deras handtecken – fyra fingrar – något han ofta gör utan att de flesta noterar det eller förstår vad det betyder. Foto: Umit Bektas

Turkiet öppnar gränsen för jihadister in i EU

Efter Turkiets invasion av Syrien, där de strider med jihadisterna mot Assadregimen, skyddar Grekland nu EU:s yttre gränser. Vid lunchtid på fredagen stängde landet helt sina gränser mot Turkiet, inte bara för flyktingar utan för alla.

President Erdoğan har enligt Reuters kontaktat Rysslands president Putin för att begära att Ryssland skall ”ställa sig på sidlinjen” under Turkiets attack mot de syriska regeringsstyrkorna. Han säger också att 18 000 migranter redan har tagit sig in i Europa sedan Turkiet öppnade gränserna och att det skulle kunna öka till 25–30 000 redan på söndagen.

Den grekiska regeringschefen Kyriakos Mitsotakis trotsar Turkiets hot om att öppna migrantkranen till Europa. ”Inga olagliga gränsövergångar kommer att tolereras” skrev Mitsotakis på Twitter på fredagen. Relationerna mellan Grekland och Turkiet är spända sedan årtionden, om inte sekel, och Grekland var en av de huvudsakliga öppningarna in i Europa vid 2015 års migrationskris.

Tidigare hade hundratals migranter samlats vid gränsövergången Pazarkule (vid gränsstaden Edirne) efter rykten om att Turkiets gränser skulle öppnas för flyktingar till Europa. När vissa migranter försökte korsa gränsen använde polisen pepparsprej och tårgas, rapporterar det grekiska statliga Tv-bolaget ERT. Reuters uppger att det rörde sig om ungefär 500 personer i buffertzonen mellan länderna och hundratals fler utanför. De kastade brinnande träbitar mot de grekiska gränspoliserna som svarade med tårgas.

Ytterligare uppskattningsvis 3 000 personer hade samlats vid gränsövergången i Kastanies, ungefär 90 mil nordost om Aten. Reuters visar andra exempel på hur migranter lyckas ta sig in i Grekland, antingen genom att klättra över ett tre meter högt staket, eller genom att korsa gränsfloden Evros. En grupp afghaner hade tagit sin tillflykt till ett kapell efter att ha korsat floden.

Den tyska tidningen BILD uppger att den grekiska regeringen har skickat 50 krigsfartyg till de grekiska öarna för att skydda EU:s yttre gränser. Tio helikoptrar förväntas också säkra landgränserna till Turkiet.

Orsaken till dessa åtgärder är ett hot från Turkiet. Tidigare har Ömer Celik, talesman för det islamiska konservativa konservativa regeringspartiet AKP, meddelat att han skulle kunna öppna gränserna till Europa: ”Vår flyktingpolitik förblir densamma, men nu har vi en situation. Vi kan inte längre behålla flyktingarna” säger han.

Turkisk polis, kustbevakning och gränsvakter har fått i uppdrag att förhålla sig passiva, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Vid lunchtid avvisade det turkiska utrikesministeriet rapporterna om att det skett någon förändring i flyktingpolitiken, genom UD:s talesman Hami Aksoy. Han varnade dock för att migrationen kan tillta ”i händelse av en förvärrad situation”.

Alla grekiska trupper ligger i högsta beredskap. Grekland har skärpt sin gränsövervakning både på land och till sjöss, uppgav regeringskällor på fredagen.

Nyhetsbyrån AFP rapporterade tidigare under morgonen att gränspatrullerna fördubblats. Enligt militära källor har omkring 300 personer observerats på den turkiska sidan i Evrosregionen vid gränsen. Men dessa siffror är inte ovanliga, sade en militär tjänsteman.

Enligt BILD kommer chefen för den grekiska kustbevakningen och sjöfartsministern att flyga till Lesbos, Chios och Samos på fredagseftermiddagen för att samordna situationen på plats.

En första migrantbåt (med 15 personer) anlände till ön Lesbos tidigt på morgonen. En fiskare sade till BILD att kustbevakningens fartyg, som normalt skulle patrullera området, för närvarande inte var på plats. Vid lunchtid anlände ytterligare en migrantbåt med 50 personer.

Turkiets granne, EU-medlemmen Bulgarien, ökar också skyddet av landets gräns: Gendarmeriet har redan stationerats där, säger premiärminister Boiko Borisov. Försvarsminister Krassimir Karakachanov meddelade att man även var beredd att skicka 1 000 soldater till den turkiska gränsen.

Två grupper om ett 30-tal migranter hindrades från att ta sig in i Bulgarien av den bulgariska gränspolisen på fredagsmorgonen, uppger Karakachanov. Ministern var fast besluten att armén fullt ut skall stödja gränsskyddet så att inte en enda olaglig migrant tillåts på Bulgariens territorium.

Nya Tiders källor uppger att grekiska kommandosoldater från två förband opererar i terrängen efter tips om infiltrationsförsök av al-Qaida med hjälp av turkiska underrättelsetjänsten MIT. Dessa terrorister tar sig över gränsen långt bort från gränsövergångarna, men samtidigt som dessa stormas med kvinnor och barn i täten inför västmedias kameror. Det är således samordnat. Enskilda agenter för framtida rekrytering i flyktingläger i Europa finns bland de stora synliga grupperna.

Turkiet kör fångar och terrorister till gränsen mot Europa. I videon säger en av dem att ”Jag satt i fängelse i en månad i Turkiet, de släppte oss idag. Jag har planer att genomföra i Europa. Polisen har fört oss till gränsen med bilar.”

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Filip.Johansson@nyatider.nu

Relaterat

Den svenska elmarknaden hotas av vindkraftens utbyggnad

Den svenska elmarknaden hotas av vindkraftens utbyggnad

🟠 Den planerade expansionen av elkonsumtionen i Sverige kräver en omfattande ökning av stabil och tillförlitlig elproduktion. Den snabba utvecklingen av elproduktion med vindkraft som sker i Sverige, manar till eftertanke. Stora vindkraftparker med krav på att kunna anslutas gratis till stamnätet och höjda subventioner innebär höga extrakostnader för konsumenterna. Den intermittenta produktionen ställer också till stora problem i det svenska kraftnätet som skall distribuera elen till konsumenterna. Vindkraftslobbyn vill ansluta gratis, och det blir konsumenterna som får betala.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Orbán: Föd fler barn i stället för att ta in invandrare från tredje världen

Orbán: Föd fler barn i stället för att ta in invandrare från tredje världen

🟠 Internationell demografikonferens hölls i Ungern Den 23-24 september hölls en banbrytande konferens i Ungern som lockade många utländska dignitärer. Politiska och religiösa ledare, vetenskapsmän och representanter för näringsliv och media träffades för att diskutera västerlandets misslyckande med att skapa stabila familjer som håller uppe barnafödandet – och vad som kan göras för att ändra på det. Viktor Orbán förklarade att Ungern kommer att ta kampen mot Bryssel, som vill tvinga alla medlemsländer att ersätta sina befolkningar med invandrare istället för att föda fler barn.

Muslimsk terrorattack i Norge – fem döda och två skadade

Muslimsk terrorattack i Norge – fem döda och två skadade

🟠 UTRIKES En muslimsk konvertit, Espen Andersen Bråthen, 37, står nu misstänkt för att ha dödat fem personer och skadat ytterligare två med en pilbåge som vapen i norska Kongsberg under gårdagen. Nu höjs frågor om den norska polisens agerande under händelsen, den viktigaste av dem alla: Kunde Espen, som konfronterades av polisen innan morden begicks, ha stoppats?

Rekordkall och snörik vinter på norra halvklotet är att vänta

Rekordkall och snörik vinter på norra halvklotet är att vänta

🟠 Kallaste vinterhalvåret på Antarktis någonsin. Meteorologer varnar för en extremt kall och snörik vinter. Den globala medeltemperaturen har sjunkit de senaste fem åren och trenden för nederbörd i form av snö är stigande. Energikrisen som drabbat Europa och stora delar av världen hårt riskerar att allvarligt förvärras om det nu dessutom blir en ovanligt kall vinter.

Éric Zemmour utmanar i franska presidentvalet

Éric Zemmour utmanar i franska presidentvalet

🟠 UTRIKES Frankrikes president Emmanuel Macron har i stort ignorerade honom. Högerpartiledaren Marine Le Pen är nervös. Vem exakt är den märklige ”icke-kandidaten” Éric Zemmour, som stiger i de franska opinionsmätningarna och hotar de etablerade kandidaterna?

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Personlig analys av ett Sverige i kris

🟠 Professor Karl-Olov Arnstberg har utkommit med boken Godhetstyranniet, där han på ett nyktert och pedagogiskt sätt analyserar de dogmer som styr dagens samhälle, och hur ”de goda” rättfärdigar sig själva och det skräckvälde de påtvingar sin omgivning. Underrubriken lyder ”Om makt och vanmakt i Sveriges offentlighet”.

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Reuterholms fall

🟠 Hösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.