Skip to Content

Tysk/turkiska hjälparbetaren Hatune Dogan framför ruinerna i det som en gång var hennes barndomshem i byn Zaz i norra Turkiet. Som ung flydde hon förföljelsen från radikala sunni-muslimer. I dag åker hon världen runt för att hjälpa de mest utsatta. Foto: Nya Tider/Sanna Hill

Hatune Dogan: ”Europas politiker släpper in sina egna mördare”

Hatune Dogan är den frispråkiga nunnan som åker världen runt, besöker flyktingläger och krisområden och samtidigt vågar kritisera Europas förda invandringspolitik. Hon brinner för sitt hjälparbete och startade stiftelsen Hatune Foundation för att kunna nå ut till så många som möjligt. I dag är det en stor organisation som verkar på flera kontinenter. Nya Tiders Sanna Hill åkte till Irak och Turkiet tillsammans med Hatune och intervjuade henne på bergstopparna vid gränsen till Syrien.

Publicerad: 8 juni, 2016, 14:14

  • Svenska

Läs även

Syster Hatune Dogan har många järn i elden. Varje månad åker hon världen runt för att underlätta för de mest utsatta, med särskilt fokus på Mellanöstern. Hon talar 13 språk flytande och studerar ett fjortonde språk inför en planerad resa till Sydamerika, där hon ska hålla ett av sina många tal om sitt arbete. Mellan sina resor har Hatune skrivit 14 böcker, en del om religion men även utbildningsmaterial. År 2010 mottog Hatune Dogan den tyska hedersutmärkelsen Bundesverdienstkreuz för sitt idoga arbete, den högsta utmärkelsen en civil person kan få i landet. Hatune har vid sidan av sitt hjälparbete även hunnit med att studera teologi, arbetat som psykoterapeut och som lärare i historia och religion i Tyskland. De få dagar hon är hemma i Tyskland ägnar hon tiden åt föreläsningar.

Hatune är nunna sedan ungdomen, född och uppvuxen i östra Turkiet i en syrisk-ortodox familj. I hennes hemby Zaz i Tubardeen finns flera urgamla arameiska byggnader och lämningar, och där bodde 400 kristna familjer under hennes barndom. I dag ligger dock hela byn i ruiner, en del hus är söndersprängda som straff för att familjerna inte ville konvertera till islam. Själv råkade Hatune ut för flera våldtäktsförsök när hon var en ung flicka, och hon säger att det både var turkar och kurder som bidrog till förföljelsen. Hatune och hennes familj flydde till Tyskland år 1985 tillsammans med andra familjer från byn. Flera familjer valde att fly till Sverige, där de bor än i dag.

Hatune arbetar regelbundet i Mellanöstern, där hon framför allt riktar hjälpen till den kristna minoriteten men även till andra minoriteter likt jezidi-folket i norra Irak. Hos jezidi-folket är Hatune något av en hjälte, och överallt blir hon igenkänd som ”den modiga damen från TV”. Då Hatune är utbildad sjuksköterska spenderar hon mycket tid i de flyktingläger som Europa inte vill kännas vid. Till de allra fattigaste ger hon en summa pengar, mediciner och andra förnödenheter som hon antingen tar med sig från Tyskland eller köper på plats.

haDSC_0458

Hatune Dogan i samtal med en jezidi-flicka som var fast i Islamiska statens fångenskap i nio månader, innan hon lyckades fly tillsammans med äldre släktingar. Flickan vittnar om tortyr, misshandel och våldtäkter. Foto: Nya Tider/Sanna Hill

 

Hatune Dogan sticker inte under stol med att hon inte är så kallat politiskt korrekt. Hon kritiserar radikal islamism, går hårt åt Europas politiker för det hon kallar ”skeva prioriteringar” och tycker att invandringspolitiken inom EU är en katastrof. Ett turkiskt medlemskap i EU är hon starkt emot, och hon anser att Rysslands närvaro i Mellanöstern är något mycket positivt, baserat på vittnesmål från flyktingar och soldater i Syrien och Irak. Hatune är noga med att påpeka att de olika religiösa minoriteterna inte har haft problem med förföljelse eller trakasserier från shia-muslimer, men varnar för att radikala sunni-muslimer och Islamiska staten ofta går hand i hand. Den kristna minoriteten i Syrien kunde exempelvis leva i fred under president Bashar al-Assad, då det generellt sätt inte är några problem för shiamuslimer att leva sida vid sida med de kristna.

Efter en dag nära den krigsdrabbade staden Cizre vid syriska gränsen fick Nya Tiders Sanna Hill en intervju med den frispråkiga hjälparbetaren.

NyT: Kan du berätta något om Hatune Foundation – hur många länder verkar ni i och vad är ert huvudsyfte?

Sedan 26 år tillbaka hjälper jag de mest utsatta, nu genom Hatune Foundation som verkar i 37 länder. Vi har en hel del sponsorer och många frivilliga. Vi når ut till över sex miljoner människor, och syftet är att hjälpa de som är mest utsatta på jorden, vilket i många fall är kristna och andra minoriteter. Mottot ”ge en man en fisk och han är mätt för en dag, lär en man hur man fiskar och han är mätt en hel livstid” är något vi har tagit till oss och arbetar efter. Vi har i nuläget över 5 000 volontärer som arbetar för oss, de flesta på helt ideell basis.

NyT: Vad tycker du om Europas invandringspolitik?

Den är katastrofal. Europa släpper in sina egna mördare. Jag förstår tanken att i grunden kristna länder öppna sin dörr, men Europa öppnar sina dörrar för helt fel personer. Det är inte de mest utsatta minoriteterna som vi prioriterar. Det är inte de som riskerar förföljelse som vi släpper in. Inga änkor, få kvinnor och få barn.
Europa bedriver en politik som får de riktigt utsatta människorna i Mellanöstern att säga ”Åh nej, det finns ju fler förtryckare i Europa än i våra hemländer!”. Man är helt enkelt rädd för att invandra till Europa, eftersom det är vida känt vilka man har släppt in.

Eftersom vi har demokrati i våra länder, och inga hårda lagar, är det lätt att utnyttja systemet. Därför kommer det människor som begår brott, men som inte bryr sig om de hamnar i fängelse. I våra länder är det inte som i deras hemländer, i våra fängelser får du bra mat, TV, Internet och träning. Det är inte avskräckande alls.

Vi såg ett skrämmande exempel på en katastrofal invandringspolitik under nyårsnatten i Köln. Hur kunde politikerna låta det gå så här långt? Vi ser även att det nästan uteslutande kommer unga muslimska män till våra länder. Var är kvinnorna? Nej, politikerna har blod på sina händer. De ser vad som händer, men de gör ingenting.

Under mina resor pratar jag med många flyktingar, och alla är rörande överens om att Europa prioriterar fel och att politikerna är rent ut sagt galna.

haDSC_0346

Hjälp till de mest behövande. Hatune Dogan, som är utbildad sjuksköterska, åker ofta till flyktingläger i Mellanöstern. Där ger hon pengar, mat, gas och andra förnödenheter till de mest utsatta. Foto: Nya Tider/Sanna Hill

 

NyT: Du är född och uppvuxen i Turkiet. Vad tycker du om situationen i landet i dag? Är det rätt att Turkiet går med i EU?

Du såg själv hur situationen såg ut nära staden Cizre, där flera kurder dött den senaste månaden i turkiska attacker. Där pratade vi med kurdiska män som sa att Islamiska staten sedan en tid tillbaka slåss tillsammans med turkarna för att krossa kurderna. Efter klockan sex på kvällen kan ingen kurd gå ut i området vi var i, då skjuter man på dem. Kurderna är helt klart utsatta i Turkiet. De vill ha ett eget landområde, men Turkiet vägrar. Många kurder har fråntagits sina rättigheter. När man ser på Turkiet, måste man erkänna att kurderna i mångt och mycket är utsatta, men det finns andra som är bra mycket mer utsatta. Kristna i Turkiet är fast mellan kurderna och de sunni-muslimska turkarna, motarbetade av dem båda.

Den turkiska regeringen är som skräcken själv. Turkiet allena kan orsaka ett tredje världskrig. Men Europas politiker är galna, de tror på Erdogan och hans lögner. Han skrattar åt dem förstås.

Jag vill verkligen inte att Turkiet går med i EU. Det skulle innebära slutet för Europa, med 70 miljoner turkar som får fritt inträde. En majoritet av dessa är sunni-muslimer, som skulle trampa på oss om de fick chansen. 90 procent av den muslimska befolkningen i Turkiet är just sunni-muslimer, och en fri invandring av dessa skulle vara förödande.

ttt880433191_4346265145899586828_n

Hatune Dogan och Nya Tiders Sanna Hill i Irak.

NyT: Du reser i länder där IS är aktiva. Det ryktas om att IS får hjälp av Västmakter, vad tror du om dessa rykten?

Det är helt klart att det är så. Allt handlar i grund och botten om oljan. När jag har rest runt har jag mött flera vittnen som säger att USA på olika sätt har hjälpt IS med vapen och förnödenheter, bland annat med fallskärm över staden Mosul, som varit i IS händer sedan 2014. Vittnen som jag talat med, som stridit i dessa områden mot IS, säger att de har sett dessa leveranser omkring åtta gånger.

Att kristna och jezidiska grupper attackeras så som de gör i bland annat Irak beror självklart till en viss del på religiösa skillnader, men det beror kanske framför allt på att det finns mycket olja i de områden där de bor. Det blir därför av stor vikt för en stormakt likt USA att söndra öst så mycket som möjligt, något vi såg i Libyen och som vi ser nu i Syrien. USA vill gärna ge sken av att man bara vill att Bashar al-Assad ska bytas ut för att han är en diktator, men det handlar inte om det. Det är inte därför man vill få bort honom. Allt handlar om kontroll över oljan.

Jag talade själv med en turkisk yrkeschaufför från norra Irak som sa att han och fyra andra chaufförer körde flera lastbilar fulla med vapen från Europa till islamisterna i staden Mosul. Vapnen var från Tyskland, men om tyska regeringen vet om det, det kan inte jag svara på. Men det är oroväckande.

NyT: Vad tycker du om Rysslands närvaro i Syrien?

De flyktingar och civila personer jag har talat med, både i Irak och i Syrien, är mycket tacksamma för all hjälp som Ryssland ger. Att det står i media att Ryssland riktar in sig på civila mål är helt enkelt inte sant.

Vi talade med jezidi-krigare i norra Irak, och de sa alla att det är först sedan Ryssland gått in i Syrien som IS har fått verkligt motstånd och blivit försvagade. Visst, USA har bombat, men helt enkelt inte där det mest hade behövts. Man vill gärna ge sken av att man kämpar mot IS, men det är inte sant.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sanna Hill

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Zimbabwes vicepresident anklagar vita för landets svåra ekonomiska situation

UTRIKESZimbabwes vicepresident Kembo Mohadi har anklagat vita människor för landets dåliga ekonomiska läge. Zimbabwe har varit i recession sedan självständigheten från Storbritannien 1980 eftersom de tidigare koloniherrarna inte hade lärt dem hur man gör affärer, säger Mohadi till ZBC TV.

Turkiets interventioner i Libyen

UTRIKESI dag tävlar Turkiet om titeln ”toppligist” i både Europa och Nordafrika. Förutom spionskandalen med Frankrike har Turkiet direkt lagt sig i den libyska konflikten på ett omfattande och kontroversiellt sätt, vilket har fördjupat de befintliga spänningarna.

Trumpadministrationen meddelar att USA lämnar WHO i juli 2021

UTRIKESTrumpadministrationen lämnade in ett meddelande om utträde ur Världshälsoorganisationen till FN:s generalsekreterare under tisdagen, sade en högt uppsatt tjänsteman inom administrationen till Fox News, efter att president Trump i veckor har kritiserat WHO:s hantering av coronaviruspandemin och vad han kallar deras pro-Kina-partiskhet.

Rysk miljardär vill köpa hotade statyer från USA

UTRIKESDen ryske miljardären Andrey Filatov erbjuder sig att köpa två statyer som BLM-demonstranter vill ha bort från amerikanska städer och säger att både president Theodore Roosevelt och pionjären Alexander Baranov lämnade ett ”positivt intryck” på hans land

Tysklands kvinnliga ledare upplöser elitstyrka

UTRIKESDen tyska regeringen – förbundskansler Angela Merkel, försvarsminister Kramp-Karrenbauer och Agnieszka Brugger, en grön parlamentsledamot i parlamentets försvarsutskott – har beslutat sig för att upplösa en elitsoldatenhet.

Ny fransk justitieminister vill att Le Pens parti förbjuds

UTRIKESDen stora överraskningen inom den nya franska regeringen efter ombildningen är utnämnandet av advokaten Éric Dupond-Moretti till justitieminister.

Populär schackkanal drabbad av YouTubes algoritm mot ”rasism”

UTRIKESAtt säga saker som ”vit löpare slår svart bonde” är nu för rasistiskt för Googles artificiella intelligens.

Det mongoliska böldpestutbrottet nu också upptäckt i Kina

UTRIKESKina har rapporterat ett fall av böldpest i inre Mongoliets autonoma region. Nyheten sammanfaller med en rapport från den angränsande Mongoliska republiken där hälsomyndigheterna har identifierat två fall.

Gå till arkivet

Send this to a friend