Skip to Content

LEDARE

Hycklarnas yttrandefrihet

PappersupplaganNya Tider v. 39

Publicerad: 26 september, 2017, 19:40

  • Svenska

Läs även

Att Nya Tider är med på Bokmässan har skapat rubriker i år igen. Samma personer som gapade ilsket förra året har blivit ännu argare.

Att en tidning får synas trots att den skriver nyheter som dessa människor inte tycker att man ska skriva om, anser de är nästan lika illa som att ett parti får vara med i riksdagen trots att det har en politik som de inte gillar.

Med en blandning av häpenhet och aggression kräver de därför svar från arrangörerna. Varför får Nya Tider hyra en monter på Bokmässan? Varför får SD ha konferens på Scandic? Det finns ju ingen lag som tvingar er att hyra ut?
Arrangörerna ”gömmer sig” bakom yttrandefriheten, påstår de. De ”gömmer sig” bakom demokratiska principer. För det står ju ingenstans i grundlagen att privata företag måste hyra ut till alla.

Utifrån logiken hos personerna som gapar över Nya Tiders närvaro har Bokmässans arrangörer avslöjat sig. Bokmässans snack om yttrandefrihet och demokrati är bara ett genomskinligt alibi som gaphalsarna tycker sig ha genomskådat. För varför låta Nya Tider synas när lagen inte tvingar till det?

Det ironiska är att frågan avslöjar mer om gaphalsarna än något annat.

För nej, det finns ingen lag som förbjuder företag att vägra hyra ut till organisationer på grund av deras politiska åsikter, eller mässarrangörer att vägra ge plats åt en tidning på grund av vilka nyheter tidningen rapporterar om.

Men företag som på allvar tror på yttrandefrihet nekar inte kunder på sådana grunder. Inte för att lagen hindrar dem, utan för att de helt enkelt tror på yttrandefrihet.

Att låta Nya Tider ha en monter på mässan är inte att ”gömma sig” bakom yttrandefriheten. Det är att tro på den, och praktisera den. Inte för att lagen tvingar, utan för att man tycker att den har ett egenvärde.

Det ger också en skrämmande insyn i psyket hos de som kräver att Nya Tider portas eller att hotell inte låter SD ha sina konferenser där. De tycks visserligen acceptera att sådana med andra åsikter existerar. De accepterar att de får tala. För därom stadgar grundlagen. Men de tycker samtidigt att alla ska göra allt för att de inte ska höras. Ingen ska hyra lokal till dem, ingen ska trycka deras tidningar, ingen ska ge dem webbplats, ingen bank ska låta dem ha konto, ingen mässa ska låta dem ha monter. Och om de vågar sig ut på gatorna ska deras fotsoldater ställa sig för och skrika och blåsa visselpipa så att ingen hör dem.

Detta är inte att gilla yttrandefrihet. Det är att motvilligt underkasta sig grundlagen men i praktiken vilja kringgå allt som grundlagen har till syfte att skydda. Det väcker den skrämmande frågan. Hur långt skulle dessa människor vara beredda att gå för att tysta personer med andra åsikter om inte grundlagen fanns?

Om det plötsligt blev tillåtet att fängsla människor som skrev nyheter som de inte tycker att man ska skriva om. Skulle de då säga samma sak? ”Varför fängslar ni dem inte, lagen tillåter ju det, ni gömmer er bakom yttrandefriheten”.

Faktum är att vi redan fått svar på det. Tidningen Expo tillhör de som bojkottar Bokmässan i hopp om att Nya Tider portas. Tidningens tidigare redaktör uttryckte det på följande sätt i en intervju i Studio Ett: ”Folk får säga och tycka vad de vill givetvis. Men de får också ta konsekvenserna av sina åsikter.”

Den förre statsministern Fredrik Reinfeldt var mindre subtil. Efter nyheten om att en sverigedemokratisk politiker blivit kniv­attackerad menade han att personer som driver sådan politik ”inte ska bli förvånande om sådant händer”.
Med sådana vänner behöver yttrandefriheten inga fiender.

Sanna Hill

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Sveriges Televisions strålande tolkning av påskens traditioner och påskharen

KRÖNIKAI påskaftonens digitala sändning presenterade SVT en egen ny tolkning av påskens huvudgestalter. Det blev en hare eller kanin. Det skall tilläggas att inom bildtolkning i religionshistoria görs väldigt liten åtskillnad mellan en hare och en kanin. Den av SVT framförda presentationen förvånade dock och kanske till och med sårade många kristna. Det uppenbara och pinsamma är framför allt de många faktafelen.

Tvärvändningar i retoriken

OPINION: JAN TULLBERGDet är märkligt hur snabbt det kan svänga angående vilka ord och uttryck som är politiskt korrekta och inte. I ena ögonblicket menar statsministern att kriminalitet inte har med invandring att göra, i nästa är invandrade kriminella klaner ett stort problem. Systemmedia anpassar sig som en kameleont efter hur vinden blåser, men allt är bara kosmetika. Någon verklig förändring i politiken syns inte, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg, oavsett hur många gånger statsministern säger ”vi har varit naiva”. För att förändringen ska bli politisk och inte bara retorisk, måste många beslutsfattare bytas ut.

Nya Tider fick rätt mot ”fact-checkers”, Vaccinpass blir inte obligatoriskt för resor i EU

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tider fick rätt, EU föreslår att vaccinpassen inte ska vara tvingande, precis som Europarådet slog fast i en resolution som vi rapporterade om. Så kallade ”fact-checkers” har angripit Nya Tider och menat att uppgiften inte stämde, eftersom Europarådets resolutioner inte är tvingande – något vi också tog upp i vår ledartext.

Aborträttens demografiska konsekvens

KRÖNIKAFör en tid sedan var jag på begravning i Överkalix. Min moster, född 1932, hade avlidit som den sista av nio syskon. Hennes föräldrar, som varit mina morföräldrar, byggde sitt hus på en tomt med egen skog och fiskevatten. Hon stannade kvar i föräldrahemmet för att ta hand om de gamla till det jordiska livets slut. Så hon gifte sig aldrig och fick inte heller några barn.

Jakten på ett förlorat folkhem

KRÖNIKANär nya händelser ständigt dyker upp i nyhetsflödena är det lätt att glömma var vi kommer ifrån. När gick saker och ting snett? Och varför? Nittiotalets finanskris var en mycket omvälvande händelse i Sverige som också kom att påverka den politiska riktningen i landet. Snedsteg som lett fram till dagens situation. Folkmusikern Karl Mikael Larson debatterar frågan.

Gretas mardröm

KRÖNIKA

Den rebelliska provinsen

KRÖNIKA

Agenda 2030: Det ohållbara kal­las hållbart

OPINION: MAGNUS STENLUNDFörra veckan skrev författaren och medieprofilen Magnus Stenlund om Agenda 2030, som FN antagit. På den svenska regeringens hemsida kan man följa hur arbetet fortskrider konkret i vårt land. Agendans centrala mål handlar om klimat och miljö – och om hur globalistiska lösningar är de enda som hjälper. Däribland ”en säker och reguljär, ansvarstagande migration”, insmuget i paragraf 10.7. Miljöskydd är det inte något fel på. Men Agenda 2030 handlar inte om kontroversiella mål, utan om kontroversiella tillvägagångssätt, menar skribenten.

Gå till arkivet

Send this to a friend