Skip to Content

LEDARE

Hycklarnas yttrandefrihet

PappersupplaganNya Tider v. 39

Publicerad: 26 september, 2017, 19:40

  • Svenska

Läs även

Att Nya Tider är med på Bokmässan har skapat rubriker i år igen. Samma personer som gapade ilsket förra året har blivit ännu argare.

Att en tidning får synas trots att den skriver nyheter som dessa människor inte tycker att man ska skriva om, anser de är nästan lika illa som att ett parti får vara med i riksdagen trots att det har en politik som de inte gillar.

Med en blandning av häpenhet och aggression kräver de därför svar från arrangörerna. Varför får Nya Tider hyra en monter på Bokmässan? Varför får SD ha konferens på Scandic? Det finns ju ingen lag som tvingar er att hyra ut?
Arrangörerna ”gömmer sig” bakom yttrandefriheten, påstår de. De ”gömmer sig” bakom demokratiska principer. För det står ju ingenstans i grundlagen att privata företag måste hyra ut till alla.

Utifrån logiken hos personerna som gapar över Nya Tiders närvaro har Bokmässans arrangörer avslöjat sig. Bokmässans snack om yttrandefrihet och demokrati är bara ett genomskinligt alibi som gaphalsarna tycker sig ha genomskådat. För varför låta Nya Tider synas när lagen inte tvingar till det?

Det ironiska är att frågan avslöjar mer om gaphalsarna än något annat.

För nej, det finns ingen lag som förbjuder företag att vägra hyra ut till organisationer på grund av deras politiska åsikter, eller mässarrangörer att vägra ge plats åt en tidning på grund av vilka nyheter tidningen rapporterar om.

Men företag som på allvar tror på yttrandefrihet nekar inte kunder på sådana grunder. Inte för att lagen hindrar dem, utan för att de helt enkelt tror på yttrandefrihet.

Att låta Nya Tider ha en monter på mässan är inte att ”gömma sig” bakom yttrandefriheten. Det är att tro på den, och praktisera den. Inte för att lagen tvingar, utan för att man tycker att den har ett egenvärde.

Det ger också en skrämmande insyn i psyket hos de som kräver att Nya Tider portas eller att hotell inte låter SD ha sina konferenser där. De tycks visserligen acceptera att sådana med andra åsikter existerar. De accepterar att de får tala. För därom stadgar grundlagen. Men de tycker samtidigt att alla ska göra allt för att de inte ska höras. Ingen ska hyra lokal till dem, ingen ska trycka deras tidningar, ingen ska ge dem webbplats, ingen bank ska låta dem ha konto, ingen mässa ska låta dem ha monter. Och om de vågar sig ut på gatorna ska deras fotsoldater ställa sig för och skrika och blåsa visselpipa så att ingen hör dem.

Detta är inte att gilla yttrandefrihet. Det är att motvilligt underkasta sig grundlagen men i praktiken vilja kringgå allt som grundlagen har till syfte att skydda. Det väcker den skrämmande frågan. Hur långt skulle dessa människor vara beredda att gå för att tysta personer med andra åsikter om inte grundlagen fanns?

Om det plötsligt blev tillåtet att fängsla människor som skrev nyheter som de inte tycker att man ska skriva om. Skulle de då säga samma sak? ”Varför fängslar ni dem inte, lagen tillåter ju det, ni gömmer er bakom yttrandefriheten”.

Faktum är att vi redan fått svar på det. Tidningen Expo tillhör de som bojkottar Bokmässan i hopp om att Nya Tider portas. Tidningens tidigare redaktör uttryckte det på följande sätt i en intervju i Studio Ett: ”Folk får säga och tycka vad de vill givetvis. Men de får också ta konsekvenserna av sina åsikter.”

Den förre statsministern Fredrik Reinfeldt var mindre subtil. Efter nyheten om att en sverigedemokratisk politiker blivit kniv­attackerad menade han att personer som driver sådan politik ”inte ska bli förvånande om sådant händer”.
Med sådana vänner behöver yttrandefriheten inga fiender.

Sanna Hill

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Världen behöver mer koldioxid

KRÖNIKAKoldioxid är växternas livsnödvändiga näring och ger genom fotosyntes atmosfären dess lika livsnödvändiga syre. Varma hav gasar ut, och kalla hav absorberar koldioxid. Mer värme och koldioxid gynnar växtlighet och grödor. Sedan Lilla istiden gasar varmare hav ut mer koldioxid. Trots detta handlar debatten i media om att man måste minska utsläppen.

Olympiska kommitténs märkliga prioriteringar

De Olympiska spelen var tänkta att främja fred i världen genom sport, så att rivalitet mellan länder kanaliserades på ett fredligt sätt. Denna tanke undermineras nu genom beslutet att förbjuda de ryska atleterna att tävla under sin nations flagga. I tider av ökade spänningar hotas de Olympiska spelens själva grundval, just när de behövs som mest.

Woke är för syltryggar

OPINION: JAN TULLBERGDen amerikanska termen ”Woke” dominerar allt mer i både samhället och näringslivet. Men det handlar inte om någon insikt eller ett uppvaknande, utan om att bli ”frälst”. Man lyder instruktionerna, godhetssignalerar genom att kritisera alla som inte är med i sekten, och får en klapp på axeln för att man är lydig. Woke är helt enkelt för syltryggar, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg.

Toyota släpper inte bensinbilarna

KRÖNIKANästan var tredje ny Toyota som säljs i USA kommer fortfarande att vara helt bensindriven år 2030. Runt hälften kommer att vara laddhybrider med både bensin- och eldrift. Var femte kommer att vara helt eldriven.

Efter polismordet: BLM tycker vi ska gråta över svarta kriminella som skjuter varand­ra

LEDAREKort efter att polismannen Andreas Danman skjutits till döds av en svart invandrare släpper Expressen fram Aysha Jones, ”entreprenör och grundare av Black Lives Matter Sweden”, för att på debattplats förklara att medan alla gråter över polisen så är verkligheten att ”de svarta liven i förorten räknas inte”.

Mats Loman

Får vi be om en ny överhet!

Det parasitära Malmö

OPINION: STEFAN TORSSELLFör 20 år sedan uppfattades Malmö som en hipp stad. Många inom kulturvänstern flyttade till det kulturella Malmö. Men det är inte kulturvänstern som har förstört Malmö. Det är Socialdemokraterna, menar veckans debattör Stefan Torssell.

Hur många dör ”med” vaccin?

LEDAREÄven i systemmedia får vi allt oftare läsa om friska medelålders människor som dör efter att ha tagit vaccin, ofta i hemska plågor. EU har en officiell databas där misstänkta biverkningar rapporteras, och enligt den har hittills (26 juni) 16 535 européer avlidit ”med” vaccin, medan hundratusentals fått svåra komplikationer.

Gå till arkivet

Send this to a friend