Skip to Content

Kan klorokin och hydroxiklorokin vara behandlingar för Covid-19? Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Hydroxiklorokin – en kontroversiell behandling mot coronaviruset

Digital utgåva

Mirakelbehandling eller ett villospår? Debattens vågor går höga i Frankrike i frågan. Samtidigt har Ungern förbjudit exporten av ett parti på fyra ton klorokin. Nya Tider ger en kort beskrivning om vad som är känt om effekten av klorokin och dess derivat på coronavirus.

Publicerad: 30 mars, 2020, 17:47

  • Svenska

Läs även

Vissa anser att klorokin och hydroxiklorokin är mirakelbehandlingar för Covid-19, sjukdomen som coronaviruset ger, och som just nu förlamar planeten och dödar tusentals människor. Andra anser att detta är en förhastad slutsats, eller till och med kvacksalveri vad gäller dessa substanser. Detta är vad som i dagsläget är känt:

Klorokin är ett syntetiskt derivat av kinin som har ordinerats i årtionden mot malaria, en parasit som sprids av myggor. Klorokin marknadsförs under flera olika namn beroende på land och läkemedelsföretag: Nivaquine eller Resochin är två exempel.

Det finns ett derivat, hydroxiklorokin, med färre biverkningar, sålt i Frankrike under namnet Platnil. Det används mot systemisk lupus erythematosus (SLE) eller reumatoid artrit (RA).

Vad handlar då debatten om? I väntan på ett hypotetiskt vaccin, förmodligen inte tillgängligt förrän ytterligare ett år eller längre, testar forskare befintliga läkemedel och kombinationer av dessa för att hitta en behandling så snart som möjligt.

Jämfört med andra substanser har klorokin och hydroxiklorokin fördelen att de redan är tillgängliga, billiga och välkända. Redan före SARS-CoV-2-pandemin var deras antivirala egenskaper föremål för ett flertal studier, in vitro eller på djur och på olika virus.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • latmask

    Kan man köpa hydroxiklorokin på apotek? Antar att det behövs recept. Får intensivvårdspatienter det?

    • nosurrender

      Vissa kanske får det även i Sverige nu. Remdesivir testar man också. Det finns mindre mängder klorokin/kinin i vanlig Tonic samt i grapefrukt. Förr använde man Kinabark för malariabehandling. Den innehåller omkring 5% kinin. Vissa använder den för att göra sin egen tonic eller sitt eget te.

Zimbabwes vicepresident anklagar vita för landets svåra ekonomiska situation

UTRIKESZimbabwes vicepresident Kembo Mohadi har anklagat vita människor för landets dåliga ekonomiska läge. Zimbabwe har varit i recession sedan självständigheten från Storbritannien 1980 eftersom de tidigare koloniherrarna inte hade lärt dem hur man gör affärer, säger Mohadi till ZBC TV.

Turkiets interventioner i Libyen

UTRIKESI dag tävlar Turkiet om titeln ”toppligist” i både Europa och Nordafrika. Förutom spionskandalen med Frankrike har Turkiet direkt lagt sig i den libyska konflikten på ett omfattande och kontroversiellt sätt, vilket har fördjupat de befintliga spänningarna.

Trumpadministrationen meddelar att USA lämnar WHO i juli 2021

UTRIKESTrumpadministrationen lämnade in ett meddelande om utträde ur Världshälsoorganisationen till FN:s generalsekreterare under tisdagen, sade en högt uppsatt tjänsteman inom administrationen till Fox News, efter att president Trump i veckor har kritiserat WHO:s hantering av coronaviruspandemin och vad han kallar deras pro-Kina-partiskhet.

Rysk miljardär vill köpa hotade statyer från USA

UTRIKESDen ryske miljardären Andrey Filatov erbjuder sig att köpa två statyer som BLM-demonstranter vill ha bort från amerikanska städer och säger att både president Theodore Roosevelt och pionjären Alexander Baranov lämnade ett ”positivt intryck” på hans land

Tysklands kvinnliga ledare upplöser elitstyrka

UTRIKESDen tyska regeringen – förbundskansler Angela Merkel, försvarsminister Kramp-Karrenbauer och Agnieszka Brugger, en grön parlamentsledamot i parlamentets försvarsutskott – har beslutat sig för att upplösa en elitsoldatenhet.

Ny fransk justitieminister vill att Le Pens parti förbjuds

UTRIKESDen stora överraskningen inom den nya franska regeringen efter ombildningen är utnämnandet av advokaten Éric Dupond-Moretti till justitieminister.

Populär schackkanal drabbad av YouTubes algoritm mot ”rasism”

UTRIKESAtt säga saker som ”vit löpare slår svart bonde” är nu för rasistiskt för Googles artificiella intelligens.

Det mongoliska böldpestutbrottet nu också upptäckt i Kina

UTRIKESKina har rapporterat ett fall av böldpest i inre Mongoliets autonoma region. Nyheten sammanfaller med en rapport från den angränsande Mongoliska republiken där hälsomyndigheterna har identifierat två fall.

Gå till arkivet

Send this to a friend