Skip to Content

Militärerna åberopar sina föregångare, de som gett sina liv för landet, i sitt brev. Foto: CNRS
UTRIKES

”Inbördeskriget hotar i Frankrike och det vet ni”: Fransk militär avfyrar ännu en salva mot Macron med nytt öppet brev

Digital utgåva

En grupp aktiva franska militärer har publicerat ett nytt öppet brev till landets president Emmanuel Macron och varnat honom för ett ”inbördeskrig” i landet efter alla ”eftergifter” han gjort till islamismen.

Publicerad: 11 maj, 2021, 23:36

  • Svenska

Läs även

Brevet, som publicerades i den konservativa tidningen Valeurs Actuelles sent i söndags, slår an en liknande ton som det budskap som publicerades av samma tidning förra månaden, den 21 april. Till skillnad från det förra, som undertecknades av 25 pensionerade generaler och soldater i aktiv tjänst, är det nya brevet anonymt och är öppet för underskrifter från allmänheten. Vid skrivande stund har det fått en kvarts miljon underskrifter.

Författarna till brevet har beskrivit sig själva som aktiva franska soldater, som tillhör den yngre generationen av militären som har varit strid under de senaste åren.

”Vi är vad tidningarna har kallat ’den brinnande generationen’. Män och kvinnor, aktiva soldater, av alla försvarsgrenar och av alla grader, av alla åsikter, vi älskar alla vårt land. Det här är våra enda anspråk på berömmelse. Och även om vi enligt lag inte kan uttrycka oss offentligt, är det lika omöjligt för oss att tiga", står det i brevet.

I brevet anklagas president Macron för att göra "eftergifter" till islamismen på fransk mark, medan landets militär har spillt sitt blod för att bekämpa den i "Afghanistan, Mali, Centralafrikanska republiken eller någon annanstans".

Författarna har också antytt att åtminstone några av dem har deltagit i den inhemska Operation Sentinelle, som lanserades efter de förödande terroristattackerna mot Charlie Hebdo 2015, och att man då bevittnade vissa etno-religiösa samfund i Frankrike helt fristående från resten av landet.

För sådana samhällen ” betyder Frankrike inte något – det är inget annat än ett föremål för sarkasm, förakt och till och med hat”.

Liksom det tidigare brevet varnas republikens myndigheter för ett förestående ”inbördeskrig”, där själva Frankrikes existens står på spel: ”inbördeskriget hotar i Frankrike och ni vet det mycket väl”, står det i brevet.

Författarna till brevet har också uttryckt starkt stöd för undertecknarna av den första och kritiserat regeringens svar på det hårt.

”För att uppmuntra högre militära tjänstemän att ta ställning och blotta sig, innan ett man lägger ett hårt straff på dem så snart de skriver något annat än sina krigsmemoarer, måste man vara pervers”, står det i brevet.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Återfallsförbrytare född och uppvuxen i Finland utvisas

FINLANDHögsta förvaltningsdomstolen i Finland har godkänt utvisning av en notoriskt kriminell man till Somalia, trots att han är född i Finland och bott hela sitt liv i landet med permanent uppehållstillstånd. Han säger sig aldrig någonsin ha varit i Somalia, men utvisas ändå, med hänvisning till att brottsligheten utgör ”bristande anpassning” till det finska samhället.

Antikroppar mot Covid-19 skyddar i minst ett år även mot delta – klart bättre än vaccin

COVID-19Enligt en svensk studie som undersökt långtidsimmunitet mot Covid-19 ger de antikroppar som kroppen producerat ett skydd mot både originalviruset och flera av mutationerna, inklusive delta-varianten. Resultaten från studien visar att de naturliga antikropparna ger ett fortsatt gott skydd minst ett år efter infektion. Det är bättre än vaccin, där man förväntar sig att det ska behövas en ny spruta en gång per år. Nu höjs allt fler röster för att hälsomyndigheterna ska börja erkänna och acceptera immunitet från genomgången sjukdom.

Hur säkra är vaccinerna om vaccinerade fortfarande blir smittade och smittar?

UTRIKESDen aggressiva marknadsföringen av covidvaccinpass och drakoniska sanktioner mot ovaccinerade världen runt går inte så smidigt som makthavarna hade hoppats. Vaccinerade personer kan fortfarande smittas och överföra sjukdom, så detta motsäger uppenbarligen argumentet att de ovaccinerade skadar andra. Och hur säkra är vaccinerna?

Facebook uppmanar politiska oliktänkare att söka hjälp

INTERNETDen sociala mediejätten Facebook har lanserat en ny funktion, där användare varnas om att de kan ha utsatts för ”extremistiskt innehåll” på plattformen. Användarna uppmanas nu att ”få stöd av experter” och att ”höra vad personer som har flytt våldsamma grupper har att säga”.

Australiens premiärminister: De som dör av vaccin skulle ha tagit reda på riskerna

VIDEOAustraliens premiärminister Scott Morrison menar att ingen är tvingad att ta covid-vaccin, att alla har haft möjlighet att informera sig om riskera och att de som låter sig vaccineras har gjort ett informerat val.

Rondell under havet på Färöarna besågs av Drottning Margarethe

UTRIKESEtt nytt tunnelsystem som förbinder Färöarnas största öar fördelar trafiken genom en konstnärligt utsmyckad rondell under havet. Trafiklösningen, som är helt skyddad från alla väder, väckte stor uppmärksamhet först när den konstnärliga rondellen som ett PR-trick presenterades för Drottning Margrethe åtta månader efter trafiköppningen.

Första röret i Nord Stream 2 klart – SVT rapporterar som amerikanska UD vill

UTRIKESRedan den 4 juni meddelade Nord Stream 2 att det första röret färdigställts och började fyllas med gas. Tyska rubriker löd ”USA besegrats” eller ”häver sanktionerna”. I svensk systemmedia försökte man den 21 juli hjälpa USA genom att hävda att USA och Tysklands överenskommelse om ledningen nu medger att man återupptar byggandet, trots att ledningen redan börjat användas.

Storvuxen man tävlar mot kvinnor i tyngdlyftnings-OS

AUSTRALIENGavin Hubbard är en 117 kg tung man som genomgått könsbyte och numera kal­lar sig Laurel. Han blir nu den förste transsexuelle idrottsmannen att tävla mot kvinnor i OS i tyngdlyftning.

Gå till arkivet

Send this to a friend