Skip to Content

Militärerna åberopar sina föregångare, de som gett sina liv för landet, i sitt brev. Foto: CNRS
UTRIKES

”Inbördeskriget hotar i Frankrike och det vet ni”: Fransk militär avfyrar ännu en salva mot Macron med nytt öppet brev

Digital utgåva

En grupp aktiva franska militärer har publicerat ett nytt öppet brev till landets president Emmanuel Macron och varnat honom för ett ”inbördeskrig” i landet efter alla ”eftergifter” han gjort till islamismen.

Publicerad: 11 maj, 2021, 23:36

  • Svenska

Läs även

Brevet, som publicerades i den konservativa tidningen Valeurs Actuelles sent i söndags, slår an en liknande ton som det budskap som publicerades av samma tidning förra månaden, den 21 april. Till skillnad från det förra, som undertecknades av 25 pensionerade generaler och soldater i aktiv tjänst, är det nya brevet anonymt och är öppet för underskrifter från allmänheten. Vid skrivande stund har det fått en kvarts miljon underskrifter.

Författarna till brevet har beskrivit sig själva som aktiva franska soldater, som tillhör den yngre generationen av militären som har varit strid under de senaste åren.

”Vi är vad tidningarna har kallat ’den brinnande generationen’. Män och kvinnor, aktiva soldater, av alla försvarsgrenar och av alla grader, av alla åsikter, vi älskar alla vårt land. Det här är våra enda anspråk på berömmelse. Och även om vi enligt lag inte kan uttrycka oss offentligt, är det lika omöjligt för oss att tiga", står det i brevet.

I brevet anklagas president Macron för att göra "eftergifter" till islamismen på fransk mark, medan landets militär har spillt sitt blod för att bekämpa den i "Afghanistan, Mali, Centralafrikanska republiken eller någon annanstans".

Författarna har också antytt att åtminstone några av dem har deltagit i den inhemska Operation Sentinelle, som lanserades efter de förödande terroristattackerna mot Charlie Hebdo 2015, och att man då bevittnade vissa etno-religiösa samfund i Frankrike helt fristående från resten av landet.

För sådana samhällen ” betyder Frankrike inte något – det är inget annat än ett föremål för sarkasm, förakt och till och med hat”.

Liksom det tidigare brevet varnas republikens myndigheter för ett förestående ”inbördeskrig”, där själva Frankrikes existens står på spel: ”inbördeskriget hotar i Frankrike och ni vet det mycket väl”, står det i brevet.

Författarna till brevet har också uttryckt starkt stöd för undertecknarna av den första och kritiserat regeringens svar på det hårt.

”För att uppmuntra högre militära tjänstemän att ta ställning och blotta sig, innan ett man lägger ett hårt straff på dem så snart de skriver något annat än sina krigsmemoarer, måste man vara pervers”, står det i brevet.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Experter säger sig ha bevis – coronaviruset skapades i labb

UTRIKESTvå amerikanska experter har analyserat coronavirusets DNA och har hittat en unik gensekvens, CGG-CGG, som inte existerar hos naturligt förekommande coronavirus. Genkombinationen används som en sorts ”streckkod” av forskare. De amerikanska experterna är därför övertygade att slutsatsen bara kan vara en: Coronaviruset som härjar över jorden är artificiellt i sin natur och skapades av människor. Det stärker misstankarna om att virusets ursprung är Institutet för studier i virologi i Wuhan, Kina, där man forskade på coronavirus.

Vaccinforskare slår larm: ”Vi injicerar dem av misstag med ett giftigt ämne”

COVID-19Immunologen och vaccinforskaren Byram Bridle slår nu larm om ”skrämmande” upptäckter i nyligen gjorda och referensgranskade forskningsstudier. Det handlar om att spikproteinet på coronaviruset, som Covid-19-vaccinen skapar, tar sig in i blodomloppet och alstrar sjukdom på samma sätt som Covid-19. Det var tidigare okänt och tros förklara allvarliga biverkningar som blodproppar och hjärtinflammationer, vilka drabbar de som låtit sig injiceras med de nya vaccinen. Bridle säger att vaccinforskarna ”gjorde ett stort misstag” som de ”inte insåg ... tills nu”. Nu kräver flera läkare och forskare att rådande vaccinations-riktlinjer för ammande mödrar och lågrisk­grupper omprövas.

Majoriteten av fransmännen vill att utlänningar dömda i Frankrike ska sitta fängslade i sina egna länder

UTRIKESEnligt en undersökning från opinionsinstitutet CSA utförd för nyhetskanalen CNews den andra juni anser en majoritet av fransmännen att utländska brottslingar bör avtjäna sina fängelsestraff i sina egna länder om de befinns skyldiga i Frankrike. Marine Le Pen gjorde förslaget i kanalen dagen innan undersökningen.

Oväntade utfall i valet i Sachsen-Anhalt

UTRIKESPå samma datum som den svenska nationaldagen hölls val till delstatsparlamentet i Sachsen-Anhalt, tidigare en del av Östtyskland. Många hade sett fram mot valet i denna delstat som ett förebud om hur det kommer att gå i hela Tysklands förbundsdagsval i höst. Resultatet i delstaten blev dock inte enligt förväntningarna: Kristdemokraterna (CDU) gick rejält framåt, medan vänsterpartiet Linke förlorade, nästan dubbelt så mycket som Alternativ för Tyskland, som också backade. Och de Gröna ökade enbart obetydligt.

Trump funderar på comeback 2024 trots – eller tack vare – Facebooks avstängning

UTRIKESDen tidigare presidenten Donald Trump avslöjade på måndagen att han överväga att dumpa Mike Pence som sin vicepresidentkandidat 2024 och istället fråga Floridas guvernör Ron DeSantis. Nyheten kommer några dagar efter att Facebook offentliggjort att Donald Trumps avstängning sätts till minst två år.

Varningen: EU vill importera 70 miljoner afrikaner

UTRIKESDet är den tyske europaparlamentarikern Gunnar Beck som kommer med den skrämmande varningen: Att EU på allvar diskuterar möjligheterna att kraftigt öka massinvandringen från Afrika. Den så kallade migrationspakten, om den genomförs, skulle leda till att 70 miljoner afrikaner svärmar över EU:s gränser till 2035, varnar Beck.

Danmark lägger asylprocessen i Afrika

DANMARKDanmark tar ett historiskt steg då man som första europeiska land bestämt sig att förlägga hela asylprocessen i ett afrikanskt land istället för på dansk mark. Beslutet röstades igenom av en stor majoritet i folketinget och öppnar för ett avtal med något av de länder man förhandlar med. Antalet asylinvandrare som söker sig till Danmark ska snart hamna på noll, säger danska politiker till Nya Tider.

Valet i Sachsen-Anhalt kan ge stor psykologisk effekt inför höstens Förbundsdagsval

UTRIKESNågra dagar inför valet i Sachsen-Anhalt varnar näringslivets organisationer för konsekvenser om AfD blir för stora. Man anser att en valframgång i delstaten den 6 maj mycket väl kan bryta psykologiska barriärer och ge AfD en skjuts i väljaropinionen över hela Tyskland,, som väljer ny Förbundsdag i september.

Gå till arkivet

Send this to a friend