Skip to Content

En majoritet av svenskarna vill ha mindre invandring. Trots decennier av indoktrinering om "mångfald" och "solidaritet" - eller kanske just därför - har invandringsfrågan seglat upp som den allra viktigaste valfrågan inför höstens riksdagsval. Foto: arkivbild/Nya Tider
INRIKES

Invandringen viktigaste valfrågan i höst: en majoritet av svenskarna vill att Sverige tar emot färre migranter

Digital utgåva

Sex av tio väljare vill att Sverige tar emot färre migranter än vad man gör i dagsläget. Samtidigt har invandringsfrågan blivit den allra viktigaste valfrågan för svenskarna. Det visar två färska opinionsmätningar från mätinstituten Ipsos och Demoskop.

Publicerad: 22 april, 2018, 16:27

  • Svenska

Läs även

Invandringen har blivit svenska folket viktigaste valfråga. Det visar en undersökning från Demoskop som publicerades i Expressen den 18 april. På andra plats kommer frågor om sjukvård och på tredje plats lag och ordning. Även integrationen rankas högt bland de tillfrågade. Det parti som får högst förtroende bland väljarna vad gäller invandring och integration är Sverigedemokraterna som ansens ha den bästa politiken på området. Demoskops VD Anders Lindholm menar att resultatet av mätningen självklart gynnar SD.

– Det parti som har sakägarskapet gynnas naturligtvis när frågan kommer mer i fokus. Så är det tveklöst, säger Lindholm till tidningen Expressen.

Socialstyrelsens broschyr kan ha haft betydelse

Lindholm menar att frågor som väljarna tycker är viktiga påverkas mycket av vad som för tillfället är aktuellt i media och i den inhemska debatten. Väljarströmmarna mellan partierna är dock inte lika känsliga. Som exempel på sådan medial uppmärksamhet som kan ha bidragit till att invandringen har seglat upp på plats nummer ett som svenska folket viktigaste valfråga,  nämner Lindholm Socialstyrelsens broschyr ”Till dig som är gift med ett barn”

– Den här omtalade broschyren är exempel på en sådan sak som kan få upp invandringsfrågan till ytan.

Jomshof : "Vi har haft rätt hela tiden"

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof säger till Expressen att han är mycket glad över resultatet i Demoskops mätning.

– Vi är på väg in i en valrörelse och det är klart att det är bra att ha ”träffat rätt”, säger Richard Jomshof och poängterar att även frågor om sjukvård och lag och ordning står högt upp på SD.s prioriteringslista inför valet.

– Vi har hela tiden försökt påpeka att invandringen inte är någon isolerad företeelse. Har man ett stort inflöde av människor, vilket vi har haft under ett par år, det är klart att det påverkar till exempel sjukvården, lag och ordning eller tillgång till bostäder, säger Richard Jomshof.  Att de andra partierna närmar sig Sverigedemokraterna vad gäller invandringspolitiken ser Jomshof enbart som något bra.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Stefan Löfven får sparken

Efter en misstroendeomröstning på begäran av Sverigedemokraterna med röstsiffrorna 181 för och 109 emot förklarade riksdagen att man inte längre har förtroende för Löfven. Det är första gången i svensk historia som en regering fälls i en misstroendeomröstning. Statsminister Löfven har nu en vecka på sig att antingen utlysa nyval eller avgå, annars entledigas han av talmannen.

Jan Helin flyttar till Husby

SVT:s mediedirektör Jan Helin, tidigare känd som chefredaktör på Aftonbladet, byter det idylliska villalivet i Bromma mot den invandrartäta förorten Husby, där han nyligen bosatt sig med familjen. Medieprofilen säger att han insett att det är hyckleri att ”gilla olika” bara på avstånd och att han hoppas att hans barn kommer att trivas i sin nya skola, där svenskar utgör en liten minoritet.

Jüri Lina: Sverige är Sovjet 2.0

Jüri Lina intervjuas om sina erfarenheter av kommunismen i Estland och hur han idag ser liknande mönster och repression mot oppositionella i Sverige.

Just nu: Massavstängningar på Facebook – vill stoppa kritik mot Black Lives Matter?

Facebook har under natten och förmiddagen den 9 juni stängt av mängder av användare från sina konton för att de har systemkritiska åsikter. Många av de avstängda tycks ha kritiserat svart makt-rörelsen Black Lives Matter, som just nu ställer till kravaller över hela västvärlden och tvingar människor att be om ursäkt för att de är vita.

Ledamot av universitetsstyrelsen vill stoppa Jomshofs föreläsning

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof ska föreläsa på Göteborgs universitet, men ett hundratal akademiker har startat ett upprop för att stoppa det. En av de hårdast drivande är Åsa Arping, som sitter i universitetets högsta beslutande organ, universitetsstyrelsen. Styrelseordföranden Cecilia Schelin Seidegård vill dock inte ta avstånd från Arpings agerande. ”Jag kan inte ha någon åsikt om att hon har åsikter”, säger hon till Nya Tider.

Ulf Kristersson: Invandringskritiker förtjänar en ursäkt

POLITIKModeratledaren medger för första gången att hans eget parti bär ett ansvar för de invandringsproblem som präglar Sverige. Nu ber han om ursäkt till de som länge varnat för problemen.

Åkesson tar avstånd från Alternativ för Sverige

I ett samtal med Navid Modiri får Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson frågan vad han tycker om Alternativ för Sverige. Åkesson svarar att partiet är bildat av personer som ville föra Sverigedemokraternas ideologiska utgångspunkter i en annan riktning än han själv, och att Alternativ för Sverige drar till sig ”knäppgökar”. Själv menar han att han gärna går i en Prideparad.

”Då ska vi avsätta Stefan Löfven!” – direkt från Åkessons sommartal

SölvesborgNya Tider är på plats och rapporterar live från Sverigedemokraternas årliga sommarfestival.

Gå till arkivet

Send this to a friend