TESTSKJUTNING AV S-300 vid en militärbas i provinsen Semnan, knappt 20 mil öster om huvudstaden Teheran. Två luftförsvarsrobotar ses i videon avfyras med fem sekunders intervall innan de en halvminut senare träffar något, oklart vad, högt upp i fjärran till de iranska officerarnas jubel. Nästan tio års orolig och otålig väntan var nu över i Teheran. Stillbild: Instagram, gold_eagle_94

Iran testskjuter S-300

Nästan tio år efter att Iran beställde de avancerade luftförsvarssystemen från Ryssland 2007 har den första provskjutningen nu skett. Det iranska köpet av S-300 har länge varit en viktig bricka i det storpolitiska spelet mellan USA och Ryssland. Moskva har flera gånger spelat den genom att ställa in utlovade leveranser, till Teherans växande frustration.

Den 2 mars dök den första videon upp som visar hur Iran testskjuter luftvärnsrobotar tillhörande det avancerade rysktillverkade luftförsvarssystemet S-300PMU-2, som kan skjuta ned både flygplan och kryssningsrobotar på långa avstånd och hög höjd. S-300PMU-2 är en av de senaste och mest avancerade versionerna av S-300-systemet och ligger inte långt efter den senaste S-400 i prestanda. Till skillnad från tidigare versioner klarar de även av att bekämpa ballistiska robotar. Det anses överlägset västs motsvarigheter.

Storpolitik gör sig gällande

Under många år har det ryktats om att Iran fått leverans av de beryktade luftförsvarssystemen, men de visade sig senare alltid vara felaktiga – ända fram till en dag i april 2016.

Ryssland åtog sig redan 2007 att leverera luftvärnsrobotsystemet S-300 till Iran i en affär som då angavs vara värd 800 miljoner dollar, men Moskva vägrade senare att leverera med hänvisning till dåvarande FN-sanktioner mot Iran. I verkligheten handlade det mest om att Moskva använde de avancerade luftförsvarssystemen som en bricka i det storpolitiska spelet med Washington. Hot om leverans, något Israel inte kunde acceptera, ledde till omedelbara påtryckningar på Washington från Tel Aviv och i USA-baserade pro-israeliska lobbygrupper som AIPAC. Det tvingade allt som ofta Washington att kompromissa med Moskva i diplomatiska förhandlingar som inte nödvändigtvis hade något med vare sig Israel eller Iran att göra.

LUFTVÄRNSROBOTSYSTEM S-300PMU-2 ”FAVORIT” uppges ha en räckvidd på 195 kilometer och är utvecklade av försvarskoncernen Almaz-Antei. Natos rapporteringsnamn är SA-20B ”Gargoyle”. Ett batteri består av en spaningsradar (t.h.), en eldledningsradar (mitten), upp till tolv eldenheter med robotar, ledningsfordon och diverse underhållsfordon.
Schematisk ritning: NPO Almaz

Löften om leveranser och dementier om desamma har sedan 2007 avlöst varandra från Moskva. Under tiden har frustrationen vuxit i Teheran som saknade luftförsvarssystem med tillräckligt lång räckvidd för att ge ett adekvat skydd även på höga höjder. Utan det kan fiendens bombflyg ohotat från hög höjd slå ut luftförsvarssystem med kortare räckvidd för att efteråt flyga in på låg höjd och bekämpa markförband och andra markmål. Iran har försökt att ta fram ett eget system baserat på S-300, under namnet Bavar-373, men inget tyder på att det kommer att vara operativt inom någon snar framtid, även om Iran flera gånger påstått det.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Unge och torpeden

Unge och torpeden

🟠 HISTORIA Den svenske officeren och ingenjören Vilhelm Unge utvecklade lufttorpeden efter olika experiment i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Han samverkade med Alfred Nobel och utvecklade även olika former av kanoner, som var avsedda för att skjuta iväg torpeden.

Läs även:

Fortsatt osäkerhet kring WHO:s pandemifördrag

Fortsatt osäkerhet kring WHO:s pandemifördrag

🟠 UTRIKES Den 27 maj samlas WHO för sin årliga parlamentariska session, och på agendan finns det pandemifördrag som planerats sedan 2020. Förhandlingarna har emellertid stött på patrull under våren och det börjar bli allt mer osäkert om något avtal kan antas – och i så fall med vilket innehåll. Nu samlas förhandlingsorganet en sista gång för att försöka få till stånd ett gemensamt förslag. Nya Tider reder ut de möjliga utfallen.

Irländare brände ned asylboende – dagen före öppning

Irländare brände ned asylboende – dagen före öppning

🟠 UTRIKES I höstas skakades Irlands politiker av våldsamma nationalistiska upplopp i protest mot flera grova brott som invandrare begått. Ilskan hos det irländska folket har fortsatt att vara hög, och tidigare i år vann folket en jordskredsseger mot etablissemanget i en folkomröstning som handlade om att stryka konservativa formuleringar från grundlagen.

Politiker döms till fängelse för skämtbilder – som andra spred

Politiker döms till fängelse för skämtbilder – som andra spred

🟠 UTRIKES Den belgiske politikern Dries Van Langenhove från Vlaams Belang har dömts till höga böter på 160 000 kronor och fängelse i ett år för ”hatbrott”. Hans civilrättsliga rättigheter dras dessutom in i tio år, vilket ska hindra honom från att ställa upp i framtida val. Detta efter att andra individer lagt upp ”rasistiska skämtbilder” i en chattgrupp han påstås ha startat.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Minnen av merovingerna

🟠 HISTORIA Den merovingiska dynastin härskade över det som idag är Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg samt västra Tyskland från den sena delen av 400-talet till år 751. Som minnen av denna dynasti idag kan man betrakta den tidens arkitektur samt konstverk och hantverk i, framför allt, guld och illuminationer av skrifter.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.