Yttrandefriheten måste skyddas, och därför måste den globala åsiktsdiktaturen stoppas, menar veckans debattör Dan Ahlmark.

IT-jättarnas globala åsiktsdiktatur måste stoppas

Med hänsyn till den tunga roll som sociala medier och sökmotorer har för nyhets- och informationsförmedling, kultur, åsiktsbildning och attityder, och även för valutgångar, måste yttrandefriheten och den fria informationsdelningen skyddas. Vad som istället har skett nu är att vänstern har gjort många till andra klassens medborgare och håller på att stjäla demokratin, skriver Dan Ahlmark, ekon lic och jur kand.

I en intervju med Project Veritas förklarar en visselblåsare, före detta chefsingenjör på Google, varför han offentligt har avslöjat och skickat ut nära tusen sidor av företagshemligheter till bland annat det amerikanska justitiedepartementet. Dokumenten gällde bland annat Googles metod att politiskt påverka resultaten på sin sökmotor. Skälet till hans handlande var att han ”såg någonting mörkt och skändligt som pågick med företaget och insåg att de inte bara skulle manipulera valen, utan också använda den manipulationen för att i praktiken genomföra en statsomvälvning i USA”.

Det läckta materialet avslöjar bland annat metoden att konstruera algoritmer som styr vilken information som visas för Googles användare och hur sökresultaten manipuleras vid sökningar för att visa det Google vill.

Och Google är inte ensamma. Att censurera och manipulera information och flöden är i dag standardpraxis inom de största sociala medierna. Några exempel på metoder som används mot användare som klassas som ”politiska motståndare”:

  • Inledningsvis varningar i form av lätta trakasserier där användaren till exempel tillfälligt kan förlora tillgången till sitt konto på Facebook. Användaren tystas på så vis ett visst antal dagar, men återfår sedan sitt konto.
  • Förkastliga artiklar kan elimineras, det vill säga inte kan visas av andra än den som publicerar dem. Censur kan också ske förtäckt genom att artiklar från en viss källa inte dyker upp i flöden, vilket minimerar trafiken dit. Flera ledande konservativa sidor förlorade under 2017-2018 över 90 procent av sin trafik från Facebook. År 2016 stod Facebook för en tredjedel av trafiken till The Gateway Pundit, den fjärde mest inflytelserika konservativa bloggen i USA. I början av 2019 stod Facebook bara för 2-4 procent! Beträffande partiskheten i förfarandet visade en studie att Twitter censurerade konservativa 21 gånger oftare än liberaler.
  • ”Skuggbanning” är en populär metod för till exempel Facebook och Twitter och tillämpas på flera sätt. Syftet är att inlägg av en användare bara visas för honom men inga andra eller bara för vissa grupper av hans regelbundna läsare. Genom att minska räckvidden för inlägget kan användarens arbete nullifieras, samtidigt som denne tror att han/hon verkligen kommunicerar med sina följare. Beträffande de inlägg från aktuell webbsida som verkligen visas för en grupp, kan deras reaktioner (gillanden, kommentarer) hindras att helt eller delvis registreras. Detta sägs regelbundet förekomma gällande president Trumps twitterkonto.
  • Googles sökmotor favoriserar källor med vänsteråsikter. Artiklar högt upp i sökningarna är ofta från favoriserade källor. Beträffande ”Top Stories” kommer 86 procent av dessa från 20 privilegierade amerikanska medier med väl dokumenterad bakgrund gällande trohet mot det demokratiska partiet samt ett frekvent stämplande av oliktänkandes perspektiv som ”fake news”. Det enda större medium som är på Trumps sida – Fox News – fick bara tre procent av träffarna.
  • Man kan begränsa vissa sökord eller kombinationer av sådana. Man manipulerar också sökresultat gällande personer och organisationer man ogillar genom att prioritera och framhäva negativ information om dessa.

Det radikalaste steget i Twitters eller Facebooks trakasserier är när man eliminerar en hel sida eller konto. Detta motiveras ofta genom att beteckna den borttagna som hat-agent. Facebook har, liksom Twitter och Google, upprättat en ”lista över hat-agenter” i syfte att minska trafiken till dessa och på sikt ofta helt enkelt eliminera dem. Vid bedömning kan en användares beteende inte bara på den aktuella plattformen, utan även utanför denna, leda till bannlysning. Om en användare intervjuar eller framträder med ”fel personer” kan det leda till att han/hon blir en ”hat-agent”. Ifall man är anhängare av fel ideologi (på engelska Designated Hateful ideology) eller samverkar med fel organisation (Hate entity) kan samma sak inträffa. Att blott uttrycka sig neutralt om personer, som Facebook anser var hatiska kan medföra att användaren själv blir kategoriserad som sådan.

Hjälp att identifiera hatare kan erhållas genom att lita på omdömen från någon utvald organisation känd för vänsteråsikter. Även klassiska liberaler eller libertarianer riskerar att stämplas som hatare när de hävdar principer om mänskliga friheter. Utnyttjade definitioner är uppenbarligen groteskt breda och kan omfatta det mesta av motståndet mot kulturmarxism och socialism. Detta är åtgärder, som direkt för tanken till diktaturer eller totalitära stater.

Genom sina åtgärder, vilka med full kraft har genomförts som en reaktion på Trumps valseger 2016, har Facebook också eliminerat värdet av de positioner som konservativa webbsidor etablerat där tidigare. Många av dessa hade betalat mycket annonsering i Facebook för att sprida kunskap om sig själva och stärka sin ställning med ett stort antal följare. Men nu har Facebook genom egna åtgärder nullifierat dessa investeringar. Detta har ännu inte lett till några rättsliga åtgärder i USA från användarnas sida, vilket kan bero på det skydd som Section 230 i aktuell lag utgör. Det är ett speciellt åtalsskydd som sociala medier åtnjuter för att kunna radera inlägg som är klart olämpliga. Orsaken till att en sådan möjlighet gavs var att lagstiftaren utgick från att de sociala medierna är politiskt helt neutrala. Man tänkte inte på att regeln kunde användas för att tillämpa politisk censur.

Ibland bannlyses personer av ett antal organisationer samtidigt, inklusive sådana som inte är nät- eller medieföretag. Det kan gälla transporter, betalningsförmedlingar eller banker. Arten av sådan samverkan mellan företag är okänd, men modellen för direkt tankarna till hur det sociala kreditsystemet i Kina fungerar.

Individers rätt att veta vilken data som har insamlats om dem och ha inflytande över vad som sparas, behöver fastställas. Med hänsyn till den tunga roll som sociala medier och sökmotorer har för nyhets- och informationsförmedling, kultur, åsiktsbildning och attityder, och även valutgångar, måste yttrandefriheten och den fria informationsdelningen skyddas. Vad som istället har skett nu är att vänstern har gjort många till andra klassens medborgare och håller på att stjäla demokratin.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Afrikan utvisas efter 30 års kriminalitet

Afrikan utvisas efter 30 års kriminalitet

🟠 KRÖNIKA Sedan Tidöregeringen kom till makten hörs ibland klagan om att alla politiker är likadana och att det inte spelar någon roll vilken politisk färg de har. Det blir ingen skillnad med Kristersson som statsminister – han är samma skrot och korn som Andersson. Men det stämmer inte. Det finns stora skillnader mellan Tidöregeringen och tidigare röda, rödgröna och till och med blåa. Det märks inte minst på fallet Kitutu.

”Förintelseförnekelse” blir olagligt – blir det förbjudet att ”förneka klimatet” näst?

”Förintelseförnekelse” blir olagligt – blir det förbjudet att ”förneka klimatet” näst?

🟠 OPINION: ÅKE BLOMDAHL Politiska debattörer både till höger och vänster har skäl att vara oroade över att yttrandefriheten steg för steg kringskärs och begränsas i vårt land och i Europeiska unionen. I många europeiska länder är det sedan länge förbjudet att diskutera vissa historiska fakta om bland annat folkmord och krigsbrott begångna under första och andra världskriget. Lagstiftarna har menat att syftet är att förhindra hat, hot och våld mot vissa särskilt utsatta folkgrupper, inte att kväva yttrandefriheten. I praktiken har det dock lett till att akademiska historiker och seriösa journalister bötfällts och dömts till fängelse efter att ha undersökt sakrosankta påståenden i den officiella historieskrivningen. Nu sänker sig av allt att döma detta mörker även i Sverige och inga politiska partier har opponerat sig.

Läs även:

Afrikan utvisas efter 30 års kriminalitet

Afrikan utvisas efter 30 års kriminalitet

🟠 KRÖNIKA Sedan Tidöregeringen kom till makten hörs ibland klagan om att alla politiker är likadana och att det inte spelar någon roll vilken politisk färg de har. Det blir ingen skillnad med Kristersson som statsminister – han är samma skrot och korn som Andersson. Men det stämmer inte. Det finns stora skillnader mellan Tidöregeringen och tidigare röda, rödgröna och till och med blåa. Det märks inte minst på fallet Kitutu.

”Förintelseförnekelse” blir olagligt – blir det förbjudet att ”förneka klimatet” näst?

”Förintelseförnekelse” blir olagligt – blir det förbjudet att ”förneka klimatet” näst?

🟠 OPINION: ÅKE BLOMDAHL Politiska debattörer både till höger och vänster har skäl att vara oroade över att yttrandefriheten steg för steg kringskärs och begränsas i vårt land och i Europeiska unionen. I många europeiska länder är det sedan länge förbjudet att diskutera vissa historiska fakta om bland annat folkmord och krigsbrott begångna under första och andra världskriget. Lagstiftarna har menat att syftet är att förhindra hat, hot och våld mot vissa särskilt utsatta folkgrupper, inte att kväva yttrandefriheten. I praktiken har det dock lett till att akademiska historiker och seriösa journalister bötfällts och dömts till fängelse efter att ha undersökt sakrosankta påståenden i den officiella historieskrivningen. Nu sänker sig av allt att döma detta mörker även i Sverige och inga politiska partier har opponerat sig.

Sverige nu medlem i Nato – 200 års neutralitet och alliansfrihet är över

Sverige nu medlem i Nato – 200 års neutralitet och alliansfrihet är över

🟠 UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDET En historisk tillbakablick visar att allianser – inte neutralitet – ökar risken för krig. Det finns flera uttalanden från de segerrusiga politikerna efter Natointrädet som borde leda till eftertanke. Varför finns det plötsligt pengar till försvaret nu, när Sverige sägs vara tryggare än någonsin? Varför är det viktigt att rusta upp just nu, när ”Ryssland är kraftigt försvagat”? Det låter inte som tongångar från någon som strävar efter fred.

Navalnys hjältegloria har ramlat av

Navalnys hjältegloria har ramlat av

🟠 KRÖNIKA Aleksej Navalny, i Väst utmålad som den store konkurrenten till Rysslands president Vladimir Putin, är död. Han avled i ryskt fängelse, något man hävdar beror på blodpropp i hjärnan. Sverige var snabbast med att kritisera Ryssland för dödsfallet, då statsministern redan en dryg timme efter att nyheten började spridas i Ryssland skrev på X att ”Putin personligen bär ansvaret”. Men vem var Navalny och var det fördelaktigt för Putin att han skulle dö just nu? Debattörerna Margareta Lundström och Christer Nilsson ger sin syn på saken.

Vart tog Reiner Fuellmich vägen?

Vart tog Reiner Fuellmich vägen?

🟠 KRÖNIKA Reiner Fuellmich blev känd som juristen som skulle stämma de ansvariga för olagliga nedstängningar, ovetenskapliga restriktioner och medicinskt tvång under coronahysterin. Han var inte vem som helst – tidigare lyckades han framgångsrikt stämma Volkswagen och Deutsche Bank. Förra hösten hamnade dock glorian på sned när han blev åtalad för att ha förskingrat donerade pengar, och sedan har det varit tyst. Debattör Magnus Stenlund resonerar i denna krönika om vad som kan ha hänt.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

En av våra största poeter jubilerade

🟠 KULTUR Trots att 200-årsminnet av en våra mesta lästa och uppskattade poeter, Erik Johan Stagnelius, inföll förra året, har det rönt begränsad uppmärksamhet. Det är synd, då det är en av det svenska språkets skickligaste och mest omedelbart tillgängliga diktare. Den som tränger djupare i hans liv och verk ställs dock inför en rad mysterier och problem – ja, i vissa avseenden är han också den svenska lyrikens gåtfullaste och mest gäckande gestalt.

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Bergens och gruvornas fru

🟠 HISTORIA I svenska berg och gruvor fanns, enligt folktron, ett nyckfullt väsen som var känt som gruvrået eller bergfrun. Detta väsen var vanligen kvinnligt. Hon kunde vara hjälpsam mot gruvarbetarna, men det hände även att hon ställde till med besvär genom att begära att de skulle låta bli att bryta malm i någon gruva. Ibland kunde hon gå så långt som att ta deras liv.

Fallet Kaspar Hauser

🟠 HISTORIA Kaspar Hauser har varit en gåta sedan han plötsligt dök upp på Nürnbergs gator med två mystiska brev i handen den 26 maj 1828. Ingen vet vilka hans föräldrar var. Man vet inte heller vem det var som höll honom inspärrad under hans första sexton år i livet. Han knivhöggs under mystiska omständigheter 14 december 1833 och avled tre dagar senare.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.