Skip to Content

Yttrandefriheten måste skyddas, och därför måste den globala åsiktsdiktaturen stoppas, menar veckans debattör Dan Ahlmark.

IT-jättarnas globala åsiktsdiktatur måste stoppas

PappersupplaganNya Tider v. 5

Med hänsyn till den tunga roll som sociala medier och sökmotorer har för nyhets- och informationsförmedling, kultur, åsiktsbildning och attityder, och även för valutgångar, måste yttrandefriheten och den fria informationsdelningen skyddas. Vad som istället har skett nu är att vänstern har gjort många till andra klassens medborgare och håller på att stjäla demokratin, skriver Dan Ahlmark, ekon lic och jur kand.

Publicerad: 29 januari, 2020, 20:59

 • Svenska

Läs även

I en intervju med Project Veritas förklarar en visselblåsare, före detta chefsingenjör på Google, varför han offentligt har avslöjat och skickat ut nära tusen sidor av företagshemligheter till bland annat det amerikanska justitiedepartementet. Dokumenten gällde bland annat Googles metod att politiskt påverka resultaten på sin sökmotor. Skälet till hans handlande var att han ”såg någonting mörkt och skändligt som pågick med företaget och insåg att de inte bara skulle manipulera valen, utan också använda den manipulationen för att i praktiken genomföra en statsomvälvning i USA”.

Det läckta materialet avslöjar bland annat metoden att konstruera algoritmer som styr vilken information som visas för Googles användare och hur sökresultaten manipuleras vid sökningar för att visa det Google vill.

Och Google är inte ensamma. Att censurera och manipulera information och flöden är i dag standardpraxis inom de största sociala medierna. Några exempel på metoder som används mot användare som klassas som ”politiska motståndare”:

 • Inledningsvis varningar i form av lätta trakasserier där användaren till exempel tillfälligt kan förlora tillgången till sitt konto på Facebook. Användaren tystas på så vis ett visst antal dagar, men återfår sedan sitt konto.
 • Förkastliga artiklar kan elimineras, det vill säga inte kan visas av andra än den som publicerar dem. Censur kan också ske förtäckt genom att artiklar från en viss källa inte dyker upp i flöden, vilket minimerar trafiken dit. Flera ledande konservativa sidor förlorade under 2017-2018 över 90 procent av sin trafik från Facebook. År 2016 stod Facebook för en tredjedel av trafiken till The Gateway Pundit, den fjärde mest inflytelserika konservativa bloggen i USA. I början av 2019 stod Facebook bara för 2-4 procent! Beträffande partiskheten i förfarandet visade en studie att Twitter censurerade konservativa 21 gånger oftare än liberaler.
 • ”Skuggbanning” är en populär metod för till exempel Facebook och Twitter och tillämpas på flera sätt. Syftet är att inlägg av en användare bara visas för honom men inga andra eller bara för vissa grupper av hans regelbundna läsare. Genom att minska räckvidden för inlägget kan användarens arbete nullifieras, samtidigt som denne tror att han/hon verkligen kommunicerar med sina följare. Beträffande de inlägg från aktuell webbsida som verkligen visas för en grupp, kan deras reaktioner (gillanden, kommentarer) hindras att helt eller delvis registreras. Detta sägs regelbundet förekomma gällande president Trumps twitterkonto.
 • Googles sökmotor favoriserar källor med vänsteråsikter. Artiklar högt upp i sökningarna är ofta från favoriserade källor. Beträffande ”Top Stories” kommer 86 procent av dessa från 20 privilegierade amerikanska medier med väl dokumenterad bakgrund gällande trohet mot det demokratiska partiet samt ett frekvent stämplande av oliktänkandes perspektiv som ”fake news”. Det enda större medium som är på Trumps sida – Fox News – fick bara tre procent av träffarna.
 • Man kan begränsa vissa sökord eller kombinationer av sådana. Man manipulerar också sökresultat gällande personer och organisationer man ogillar genom att prioritera och framhäva negativ information om dessa.

Det radikalaste steget i Twitters eller Facebooks trakasserier är när man eliminerar en hel sida eller konto. Detta motiveras ofta genom att beteckna den borttagna som hat-agent. Facebook har, liksom Twitter och Google, upprättat en ”lista över hat-agenter” i syfte att minska trafiken till dessa och på sikt ofta helt enkelt eliminera dem. Vid bedömning kan en användares beteende inte bara på den aktuella plattformen, utan även utanför denna, leda till bannlysning. Om en användare intervjuar eller framträder med ”fel personer” kan det leda till att han/hon blir en ”hat-agent”. Ifall man är anhängare av fel ideologi (på engelska Designated Hateful ideology) eller samverkar med fel organisation (Hate entity) kan samma sak inträffa. Att blott uttrycka sig neutralt om personer, som Facebook anser var hatiska kan medföra att användaren själv blir kategoriserad som sådan.

Hjälp att identifiera hatare kan erhållas genom att lita på omdömen från någon utvald organisation känd för vänsteråsikter. Även klassiska liberaler eller libertarianer riskerar att stämplas som hatare när de hävdar principer om mänskliga friheter. Utnyttjade definitioner är uppenbarligen groteskt breda och kan omfatta det mesta av motståndet mot kulturmarxism och socialism. Detta är åtgärder, som direkt för tanken till diktaturer eller totalitära stater.

Genom sina åtgärder, vilka med full kraft har genomförts som en reaktion på Trumps valseger 2016, har Facebook också eliminerat värdet av de positioner som konservativa webbsidor etablerat där tidigare. Många av dessa hade betalat mycket annonsering i Facebook för att sprida kunskap om sig själva och stärka sin ställning med ett stort antal följare. Men nu har Facebook genom egna åtgärder nullifierat dessa investeringar. Detta har ännu inte lett till några rättsliga åtgärder i USA från användarnas sida, vilket kan bero på det skydd som Section 230 i aktuell lag utgör. Det är ett speciellt åtalsskydd som sociala medier åtnjuter för att kunna radera inlägg som är klart olämpliga. Orsaken till att en sådan möjlighet gavs var att lagstiftaren utgick från att de sociala medierna är politiskt helt neutrala. Man tänkte inte på att regeln kunde användas för att tillämpa politisk censur.

Ibland bannlyses personer av ett antal organisationer samtidigt, inklusive sådana som inte är nät- eller medieföretag. Det kan gälla transporter, betalningsförmedlingar eller banker. Arten av sådan samverkan mellan företag är okänd, men modellen för direkt tankarna till hur det sociala kreditsystemet i Kina fungerar.

Individers rätt att veta vilken data som har insamlats om dem och ha inflytande över vad som sparas, behöver fastställas. Med hänsyn till den tunga roll som sociala medier och sökmotorer har för nyhets- och informationsförmedling, kultur, åsiktsbildning och attityder, och även valutgångar, måste yttrandefriheten och den fria informationsdelningen skyddas. Vad som istället har skett nu är att vänstern har gjort många till andra klassens medborgare och håller på att stjäla demokratin.

 

Dan Ahlmark

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Knutkalas

  DET FRIA ORDETär under atack demokratin minskar, var de det som var meningern med alla plattformar för att kunna kolla vad som skrivs och av vem ett djävulskt vertyg för dom stora bankoligarkerna är det dom som är ägarna till desa medier?

 • Knutkalas

  OM DET ÄR NÅGON BLOGGARE SOM BLIR FÖR POPLÄR SÅ STÄNGS DOM NER jatg tror bert kan ligga illa till han kritiserar ju regeringen det brukar straffa sig

Att straffa förrädare: Räcker skadestånd?

DEBATTI en artikel i Nya Tider vecka 34 argumenterar Carl Lundström mot min artikel i frågan om hur man straffar politiker, vilka uppenbart bortsett från risken för ytterst allvarliga faror för svenska folket, när de beslöt om massinvandringen till Sverige (1).

Torbjörn Sassersson svarar revolvermännens uppgörelse i ”NewsVoice City”

Den pensionerade ”NSA-konsulten” Jan Norberg och Öystein Rönne har skrivit en mycket bra och tänkvärd artikel i Nya Tider om hur regeringen, grindvaktande nätaktivister med statligt stöd och diverse myndigheter utövar förtryck mot svenska nätmedier. Debattörerna nämner samhällsanalytikern Mats Sederholm och undertecknad, som är redaktör för NewsVoice. Min replik fokuserar på en uppgörelse mellan revolvermännen Norberg, Rönne och Sederholm i ”NewsVoice City”.

Det svenska politiska kommissariatet går till aktion mot alternativmedia

Jan Norberg och Öystein Rönne är två tidigare skribenter på nyhetssidan Newsvoice och flitiga samhällsdebattörer. De menar att det finns ett mönster när Youtube och Google censurerar samhällskritiska röster samtidigt som olika aktörer försöker få bloggar och nyhetssidor att börja med självcensur. Nu har de lämnat Newsvoice och anklagar sajten för att kröka rygg och stoppa den tidigare fria debatten.

Ett demokratiernas Förenta nationerna

OPINION Demokratiska stater bör lämna dagens FN och skapa en ny internationell samarbetsorganisation. Det menar Dan Ahlmark som i veckans artikel presenterar olika sätt att hantera den globalistiska organisationens hot mot nationalstaterna i väst.

Angående lagen om hets mot folkgrupp, respektive lagen om yttrandefrihet

Våra domstolar arbetar oavbrutet med ärenden som berör lagen om ”hets mot folkgrupp.” Höga böter och långa fängelsestraff väntar de personer som vågar yttra sig kritiskt mot den grupp av invandrare eller muslimer som har begått brott i Sverige. Polisen prioriterar utredningar av dessa så kallade brott, offrar månadsvis med utredningsarbete på varje enskilda fall, gör husrannsakan, beslagtar datorer och telefoner hos misstänkta personer, gör allt för att skaffa fram bevis för våra domstolar, medan övriga brott till exempel våldtäkter, stöld och bilbränder inte utreds alls på grund av bristande resurser. Antalet outredda brott bara i Stockholm har under förra året ökat med 5,5 procent enligt uppgift från Svenska Dagbladet.

Per Björklund. Foto: Nya Tider

Är du på rätt sida i historien?

Mötes- och yttrandefrihet är grunden i demokratin och måste om så krävs upprätthållas med statens våldsmonopol. I Sverige fungerar det precis tvärtom många gånger, personer vars verksamhet finansieras av staten tillåts att med våld, hot och mer subtila medel inskränka dessa friheter för människor som anses ha fel så kallad värdegrund. Att det inte gick att genomföra en alternativ bokmässa är ett av symptomen på detta.

Vad vill egentligen svenska folket?

LEDAREMajoriteten av väljarna anser att invandringen är för stor. Ändå röstar man på partier som vill öka den. Svaret finns troligen att finna i att systemmedias skrämseltaktik haft effekt, trots att allt fler i dag genomskådar den. Att bygga alternativa medier ter sig nu ännu viktigare.

Defaitism är aldrig ett val – oppositionen finns

LEDAREDet är helt okej att känna besvikelse över ett val som många satt sitt hopp till, men att som svenskar ens tänka tanken att någonting skulle vara förlorat för att valet inte gick som vi hoppats är inte rätt mot vare sig oss själva eller mot dem som kämpat och offrat så mycket mer för sina länders frihet. Slaget är inte över förrän oppositionen ger upp, och eftersom det aldrig kommer att hända har vi ingen anledning att låta valresultatet överskugga de framgångar vi upplevt de senaste åren.

Gå till arkivet

Send this to a friend