<strong>Premiären i Villberga kyrka.</strong> All svensk media värd namnet fick en pressinbjudan, men när den stora dagen kom var vår utsände enda reporter på plats. Pär Lindh vid cembalo i förgrunden. Foto: Nya Tider

Julkonserter av väntat – och oväntat slag

Pär Lindh är en av världens främsta keyboardister och har gjort sig ett namn som ledande inom symphonic progressive rock, en musikstil som inkorporerar klassiska element. Att nykomponera klassisk musik enligt traditionellt snitt har alltid lockat Lindh och med Then Svenska Julkonserten har drömmen blivit verklighet. Nyligen släpptes konserten på CD.
Three Christmas Concertos.
Three Christmas Concertos.

I juletid vill vi höra skön musik att glädjas åt, att försjunka i och förstås känna igen från förr. Därför är det ingen tillfällighet att Sveriges Radio sedan december år 2012 spelat Arcangelo Corellis älskade julkonsert hela 38 gånger och att barockmästaren Francesco Manfredinis hyllning till det nyfödda barnet ständigt återkommer under adventstidens konserter. Nytt för i år presenteras nu en CD, Three Christmas Concerts, som förutom Corellis och Manfredinis även innehåller en nykomponerad julkonsert. Och kompositören är ingen mindre än den legendariske proggrockaren Pär Lindh. Och hur kan nu detta passa ihop?

För oss som hellre lyssnar på barockmusik än proggrock är det dock en god idé att våga språnget och lyssna på Pär Lindhs Then Svenska Julkonserten som med sin ”neobarock” väl harmoniserar med de båda barockmästarnas musik. Kompositören har en så mångfasetterad musikerfarenhet bakom sig, att han måste anses unik både som kompositör och utövare.

Som professionell musiker började Pär Lindh redan som 19-årig cembalist i Stockholms Ensemblen, som sommartid höll uppskattade konserter på Stockholms slott och även turnerade utomlands under namnet The Royal Swedish Chamber Orchestra. I Paris antogs han som elev hos den berömda organisten Marie Claire Alain, som vid flertalet tillfällen hållit solistkonserter i Sverige. Under flera år konserterade Pär Lindh som solist på piano, orgel och cembalo i Europa och USA. År 1991 startade han The Swedish Art Rock Society och gjorde sin första CD, Gotic Impression, och är en av grundarna av den svenska symfoniska proggruppen Pär Lindh Project – PLP.

För oss som hellre lyssnar på barockmusik än proggrock är det dock en god idé att våga språnget och lyssna på Pär Lindhs ”Then Svenska Julkonserten” som med sin ”neobarock” väl harmoniserar med de båda barockmästarnas musik.

Then Svenska Julkonserten komponerades redan då Pär Lindh var i 20-årsåldern, mellan åren 1979 och 1981. Men att som kompositör av så kallad klassisk musik få uppmärksamhet i Sverige och i vår tid, hur intressant verket än är, inger strax mer förtvivlan än hopp. Så konserten lades i en byrålåda i väntan på bättre tider.

Som suverän hanterare av keyboard och efter tio CD-album som speglar hans olika musikperioder erövrade han många internationella priser. Efter ett rikt liv som frilansartist hemma och ute i världen, längtade han efter en fast plats på jorden, som han år 2009 fick som organist i Villberga församling. Och äntligen! Där fick hans julkonsert en bejublad premiär den 4 december år 2011.

Then Svenska Julkonserten är något så ovanligt som ”integrerad musik”. De gamla barockmästarna har varit förebilder, men deras komplicerade musikväv har mjukats upp av melodiösa slingor till en romantisk barockmusik, där Kennet Bohmans undersköna oboe och Anders Lagerqvists härliga violin spelar mot varandra som lekande fugor, medan orkesterns följsamma trygghet fulländar en musikupplevelse av ovanligt slag.

Med sin julkonsert har Pär Lindh skrivit in sitt namn i svensk musikhistoria. Och både Corelli och Manfredini nickar belåtet från sin himmel, nöjda att dela denna CD med en svensk likasinnad.

Pär Lindh. Lindh är professionell musiker sedan 30 år och har turnerat världen runt många gånger om. Mest känd är han i dag inte för sin klassiska musik, utan för sitt engagemang inom symphonic progressive rock, en rockmusik som bygger på kompositioner från klassisk musik och även inkorporerar klassiska instrument. Efter att ha spelat i flera band på 1970-talet ägnade han tio år åt klassisk musik, men återvände 1991 till rockscenen. Speciellt bildandet av The Swedish Art Rock Society Crimson, som Lindh stod bakom, tillskrivs en stor roll i denna genres comeback på 1990-talet med band som till exempel Dream Theater. Flera internationella recensenter har beskrivit Pär Lindh som ”troligen den bäste keybordisten aktiv på världsscenen i dag” och bandet Pär Lindh Project som han startade 1991 ses som ”cream of the top”. För mer information gå till: www.parlindh.com
Pär Lindh. Lindh är professionell musiker sedan 30 år och har turnerat världen runt många gånger om. Mest känd är han i dag inte för sin klassiska musik, utan för sitt engagemang inom symphonic progressive rock, en rockmusik som bygger på kompositioner från klassisk musik och även inkorporerar klassiska instrument. Efter att ha spelat i flera band på 1970-talet ägnade han tio år åt klassisk musik, men återvände 1991 till rockscenen. Speciellt bildandet av The Swedish Art Rock Society Crimson, som Lindh stod bakom, tillskrivs en stor roll i denna genres comeback på 1990-talet med band som till exempel Dream Theater.
Flera internationella recensenter har beskrivit Pär Lindh som ”troligen den bäste keybordisten aktiv på världsscenen i dag” och bandet Pär Lindh Project som han startade 1991 ses som ”cream of the top”. För mer information gå till: www.parlindh.com
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Vad är det som hänt med Sverige?

Vad är det som hänt med Sverige?

🟠 KRÖNIKA Någon orsak måste väl ändå finnas till att vi har ett samhällsklimat som var helt otänkbart bara för några decennier tillbaka i tiden? Inte är det så att vårt samhälle har förändrats på ett år, utan förändringen har pågått och eskalerat under åren till den kriminalitet och otrygghet som vi idag kan se.

Över 50 miljarder ton mer snö på Grönland… första halvan av juni

Över 50 miljarder ton mer snö på Grönland… första halvan av juni

🟠 Grönlands snömassa ökar – när den borde minska. Likväl påstås biljonbelopp behövas för att ”rädda” isarna Grönlands snömassa har ökat den första halvan i juni, trots att den borde minska på grund av avsmältningen under sommarmånaderna. Likväl fortsätter de verklighetsfrånvända klimatalarmen om att Grönland och Arktis riskerar att bli isfria. Propagandan är inte bara lamslående i media, utan för riktig miljö-och klimatforskning som står utan anslag. Pengar finns bara för att upprätthålla klimatnarrativet och genomföra klimatåtgärder. Den senaste idén för att ”rädda” isarna – som i själva verket växer – är att spendera över motsvarande 5,2 biljoner kronor på att pumpa upp salt havsvatten ovanpå Arktis isar med hundratals pumpar – som är dieseldrivna.

Läs även:

Hur en hjälte lämnar arenan

Hur en hjälte lämnar arenan

🟠 KULTUR Heroisk resning är ofta osynlig för de flesta i det ögonblick den visas. Synligheten inträder när manifestationen av obruten vilja och integritet mognat i människors medvetande. Det är hjältars signum.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Sanna hjältar är det ofta tyst om

🟠 BOKRECENSION Som sommarläsning kan det vara lämpligt att planera en läsning av mindre kända delar av Sveriges militärhistoria. Militärhistorikern Leif Björkman tar upp händelser och fakta som många helst skulle vilja glömma eller gömma. Obekväma sanningar kan också vara till lärdom för framtiden. En annan aspekt i denna bok är benämningen hjälte. I dagens media tillskrives hjältetitlar för nästan minimala och självklara medmänskliga insatser. I denna bok handlar det om två riktiga hjältar, två svenska officerare som genomgått sovjetisk fångenskap och i tystnad fick återvända till Sverige.

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Det mystiska folket

🟠 HISTORIA Alla känner till romarna och Romarriket. Däremot är etruskerna, vars civilisation föregick romarnas, inte ens hälften så kända. En mycket sannolik orsak till att etruskerna till stor del är ett mysterium idag är att många av deras egna skrifter inte bevarades. Däremot har deras gravfynd och konst bevarats och arkeologiska upptäckter görs än idag.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.