<strong>Premiären i Villberga kyrka.</strong> All svensk media värd namnet fick en pressinbjudan, men när den stora dagen kom var vår utsände enda reporter på plats. Pär Lindh vid cembalo i förgrunden. Foto: Nya Tider

Julkonserter av väntat – och oväntat slag

Pär Lindh är en av världens främsta keyboardister och har gjort sig ett namn som ledande inom symphonic progressive rock, en musikstil som inkorporerar klassiska element. Att nykomponera klassisk musik enligt traditionellt snitt har alltid lockat Lindh och med Then Svenska Julkonserten har drömmen blivit verklighet. Nyligen släpptes konserten på CD.
Three Christmas Concertos.
Three Christmas Concertos.

I juletid vill vi höra skön musik att glädjas åt, att försjunka i och förstås känna igen från förr. Därför är det ingen tillfällighet att Sveriges Radio sedan december år 2012 spelat Arcangelo Corellis älskade julkonsert hela 38 gånger och att barockmästaren Francesco Manfredinis hyllning till det nyfödda barnet ständigt återkommer under adventstidens konserter. Nytt för i år presenteras nu en CD, Three Christmas Concerts, som förutom Corellis och Manfredinis även innehåller en nykomponerad julkonsert. Och kompositören är ingen mindre än den legendariske proggrockaren Pär Lindh. Och hur kan nu detta passa ihop?

För oss som hellre lyssnar på barockmusik än proggrock är det dock en god idé att våga språnget och lyssna på Pär Lindhs Then Svenska Julkonserten som med sin ”neobarock” väl harmoniserar med de båda barockmästarnas musik. Kompositören har en så mångfasetterad musikerfarenhet bakom sig, att han måste anses unik både som kompositör och utövare.

Som professionell musiker började Pär Lindh redan som 19-årig cembalist i Stockholms Ensemblen, som sommartid höll uppskattade konserter på Stockholms slott och även turnerade utomlands under namnet The Royal Swedish Chamber Orchestra. I Paris antogs han som elev hos den berömda organisten Marie Claire Alain, som vid flertalet tillfällen hållit solistkonserter i Sverige. Under flera år konserterade Pär Lindh som solist på piano, orgel och cembalo i Europa och USA. År 1991 startade han The Swedish Art Rock Society och gjorde sin första CD, Gotic Impression, och är en av grundarna av den svenska symfoniska proggruppen Pär Lindh Project – PLP.

För oss som hellre lyssnar på barockmusik än proggrock är det dock en god idé att våga språnget och lyssna på Pär Lindhs ”Then Svenska Julkonserten” som med sin ”neobarock” väl harmoniserar med de båda barockmästarnas musik.

Then Svenska Julkonserten komponerades redan då Pär Lindh var i 20-årsåldern, mellan åren 1979 och 1981. Men att som kompositör av så kallad klassisk musik få uppmärksamhet i Sverige och i vår tid, hur intressant verket än är, inger strax mer förtvivlan än hopp. Så konserten lades i en byrålåda i väntan på bättre tider.

Som suverän hanterare av keyboard och efter tio CD-album som speglar hans olika musikperioder erövrade han många internationella priser. Efter ett rikt liv som frilansartist hemma och ute i världen, längtade han efter en fast plats på jorden, som han år 2009 fick som organist i Villberga församling. Och äntligen! Där fick hans julkonsert en bejublad premiär den 4 december år 2011.

Then Svenska Julkonserten är något så ovanligt som ”integrerad musik”. De gamla barockmästarna har varit förebilder, men deras komplicerade musikväv har mjukats upp av melodiösa slingor till en romantisk barockmusik, där Kennet Bohmans undersköna oboe och Anders Lagerqvists härliga violin spelar mot varandra som lekande fugor, medan orkesterns följsamma trygghet fulländar en musikupplevelse av ovanligt slag.

Med sin julkonsert har Pär Lindh skrivit in sitt namn i svensk musikhistoria. Och både Corelli och Manfredini nickar belåtet från sin himmel, nöjda att dela denna CD med en svensk likasinnad.

Pär Lindh. Lindh är professionell musiker sedan 30 år och har turnerat världen runt många gånger om. Mest känd är han i dag inte för sin klassiska musik, utan för sitt engagemang inom symphonic progressive rock, en rockmusik som bygger på kompositioner från klassisk musik och även inkorporerar klassiska instrument. Efter att ha spelat i flera band på 1970-talet ägnade han tio år åt klassisk musik, men återvände 1991 till rockscenen. Speciellt bildandet av The Swedish Art Rock Society Crimson, som Lindh stod bakom, tillskrivs en stor roll i denna genres comeback på 1990-talet med band som till exempel Dream Theater. Flera internationella recensenter har beskrivit Pär Lindh som ”troligen den bäste keybordisten aktiv på världsscenen i dag” och bandet Pär Lindh Project som han startade 1991 ses som ”cream of the top”. För mer information gå till: www.parlindh.com
Pär Lindh. Lindh är professionell musiker sedan 30 år och har turnerat världen runt många gånger om. Mest känd är han i dag inte för sin klassiska musik, utan för sitt engagemang inom symphonic progressive rock, en rockmusik som bygger på kompositioner från klassisk musik och även inkorporerar klassiska instrument. Efter att ha spelat i flera band på 1970-talet ägnade han tio år åt klassisk musik, men återvände 1991 till rockscenen. Speciellt bildandet av The Swedish Art Rock Society Crimson, som Lindh stod bakom, tillskrivs en stor roll i denna genres comeback på 1990-talet med band som till exempel Dream Theater.
Flera internationella recensenter har beskrivit Pär Lindh som ”troligen den bäste keybordisten aktiv på världsscenen i dag” och bandet Pär Lindh Project som han startade 1991 ses som ”cream of the top”. För mer information gå till: www.parlindh.com
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Inställd revolution, åsnor och superklister

Inställd revolution, åsnor och superklister

🟠 Karlsons Klister-uppfinnarens rafflande liv. Axel Karlson gick ut hårt. Han blev såld på auktion, satt i barnarbete, turnerade med en trollkarl och uppviglade mot staten. Och så uppfann han ett legendariskt superlim. Trots den framgångsrika uppfinningen kantades hans liv av motgångar.

Nationalromantikerna hade rätt

Nationalromantikerna hade rätt

🟠 Bokrecension. Sveriges förhistoria är unik. Vår sten-, brons- och tidiga järnålder har mycket spännande att berätta. Men dagens etablissemang förtiger det. Man vägrar ge det hela någon som helst vinkel som kan göra oss svenskar stolta. Men den forskning som de facto bedrivs måste väl ändå kunna tas fram ur skuggorna och visas för gemene man. Ty den säger ju att Sverige är unikt. Och nu finns en bok som berättar om detta. En bok som tolkar vår förhistoria i Sverige­vänlig riktning.

Jakten på guldet

Jakten på guldet

🟠 Guldvaskning i Ädelfors. Guldet har under lång tid spelat en viktig roll i människans historia. En enkel metod att utvinna guld är vaskning ur vattendrag. Den går att pröva på i småländska Ädelfors.

Vissa saker kostar mycket mer än man tror

Vissa saker kostar mycket mer än man tror

🟠 Om vissångaren Olle Ljungström. Vissångaren Olle Ljungström drabbades av terror ända borta i Afghanistan och tappade fotfästet i ett ironiskt Stockholm. Men när döden kom till hans trasiga kropp hade han hunnit finna sig själv. Hans musik lever och har en seriositet och tyngd som få andra i vår tid.

Nyhetsdygnet

De senkomnas förundran

🟠 Bokrecension. Mustafa Panshiri och Jens Ganman har nu i flera år tillsammans och var för sig skrivit och debatterat om hur Sverige håller på att förändras. De förstår att det mångkulturella samhället inte fungerar, de tar upp gängkriminaliteten, och de provar att bryta mot gamla PK-normer om hur debatten ska föras. De känner sig för, bit för bit, kan man säga. Denna bok innehåller resereportage runtom i Sverige gjorda under 2022 och 2023, och de reser även till Frankrike och Finland. Men de har inte mycket att säga.

Peter Gøtzsche i härnadståg mot psykiatrin

🟠 Bokrecension. Den stridbare och frispråkige Peter Gøtzsche är specialistläkare i internmedicin och professor i klinisk försöksdesign och analys vid Köpenhamns universitet. Han har publicerat över 75 artiklar i fem stora vetenskapliga tidskrifter. Han har skrivit flera böcker där han inte håller igen på kritiken. Läkemedelsindustrin kal­lar han regelmässigt för kriminalindustrin.

Sugen på att äta i rymden?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ett franskt start-upbolag, Zephalto, som grundades av flygingenjören Vincent Farret d'Astiès, kommer att låta sex personer lyfta 25 kilometer över jorden i en tryckkapsel fäst vid en ballong. Passagerarna kommer att serveras måltider tillagade av stjärnkockar (sic!) och franskt vin samtidigt som de betraktar jorden från ovan jorden

Så kan en fientlig AI teoretiskt utplåna mänskligheten

🟠 Artificiell intelligens förbättrar sig själv. Med en ofattbar intelligens och förmågor som vida överstiger våra egna kan en artificiell intelligens (AI) komma att bli en välsignelse för mänskligheten. Men allt fler experter varnar för att risken finns att vi tappar kontrollen och att en AI blir vår undergång. En sak som dock sällan utforskas när media belyser ämnet är hur en skadlig eller fientlig AI praktiskt skulle kunna agera.

Vindkraft till havs hotar Östersjö­tumlaren – riskerar utrotning

🟠 Samtidigt som vindkraften prisas som ”klimatvänlig”, riskerar konsekvenserna för djur och natur att bli ödesdigra. För Östersjöns enda val – tumlaren – är läget särskilt allvarligt. Populationen på 500 individer är sedan länge utrotningshotad, och nu varnar forskare för att de stora vindkraftsparkerna till havs ökar belastningen ytterligare. ”Undervattensbuller kan leda till både hörselskador och död. Tumlarna är helt beroende av att kunna använda sina klickljud för att navigera och hitta mat. När deras hörsel försämras eller försvinner helt riskerar de att svälta ihjäl”, varnar Magnus Danbolt, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Kalmar län. I denna del två av Nya Tiders reportageserie om havsbaserad vindkraft granskar vi dess förbisedda miljöeffekter.

Paschs säkra tändstickor

🟠 HISTORIA Tändstickan har en lång historia – de första nämns i en kinesisk källa från cirka 950 e.Kr. – och har i Europa utvecklats av olika uppfinnare. Det var dock den svenske kemisten Gustaf Erik Pasch som utvecklade säkerhetständstickorna och tog patent på denna uppfinning 1844.

Stig Dagerman och Tyskland

🟠 HISTORIA Tysk höst, som är skriven av Stig Dagerman, är en reportagebok av stort historiskt värde än idag. I den här reportageboken berättar Dagerman nämligen om vad han såg och fick veta av olika personer han mötte och talade med under ett besök i ett sönderbombat Tyskland hösten 1946.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.