<strong>Premiären i Villberga kyrka.</strong> All svensk media värd namnet fick en pressinbjudan, men när den stora dagen kom var vår utsände enda reporter på plats. Pär Lindh vid cembalo i förgrunden. Foto: Nya Tider

Julkonserter av väntat – och oväntat slag

Pär Lindh är en av världens främsta keyboardister och har gjort sig ett namn som ledande inom symphonic progressive rock, en musikstil som inkorporerar klassiska element. Att nykomponera klassisk musik enligt traditionellt snitt har alltid lockat Lindh och med Then Svenska Julkonserten har drömmen blivit verklighet. Nyligen släpptes konserten på CD.
Three Christmas Concertos.
Three Christmas Concertos.

I juletid vill vi höra skön musik att glädjas åt, att försjunka i och förstås känna igen från förr. Därför är det ingen tillfällighet att Sveriges Radio sedan december år 2012 spelat Arcangelo Corellis älskade julkonsert hela 38 gånger och att barockmästaren Francesco Manfredinis hyllning till det nyfödda barnet ständigt återkommer under adventstidens konserter. Nytt för i år presenteras nu en CD, Three Christmas Concerts, som förutom Corellis och Manfredinis även innehåller en nykomponerad julkonsert. Och kompositören är ingen mindre än den legendariske proggrockaren Pär Lindh. Och hur kan nu detta passa ihop?

För oss som hellre lyssnar på barockmusik än proggrock är det dock en god idé att våga språnget och lyssna på Pär Lindhs Then Svenska Julkonserten som med sin ”neobarock” väl harmoniserar med de båda barockmästarnas musik. Kompositören har en så mångfasetterad musikerfarenhet bakom sig, att han måste anses unik både som kompositör och utövare.

Som professionell musiker började Pär Lindh redan som 19-årig cembalist i Stockholms Ensemblen, som sommartid höll uppskattade konserter på Stockholms slott och även turnerade utomlands under namnet The Royal Swedish Chamber Orchestra. I Paris antogs han som elev hos den berömda organisten Marie Claire Alain, som vid flertalet tillfällen hållit solistkonserter i Sverige. Under flera år konserterade Pär Lindh som solist på piano, orgel och cembalo i Europa och USA. År 1991 startade han The Swedish Art Rock Society och gjorde sin första CD, Gotic Impression, och är en av grundarna av den svenska symfoniska proggruppen Pär Lindh Project – PLP.

För oss som hellre lyssnar på barockmusik än proggrock är det dock en god idé att våga språnget och lyssna på Pär Lindhs ”Then Svenska Julkonserten” som med sin ”neobarock” väl harmoniserar med de båda barockmästarnas musik.

Then Svenska Julkonserten komponerades redan då Pär Lindh var i 20-årsåldern, mellan åren 1979 och 1981. Men att som kompositör av så kallad klassisk musik få uppmärksamhet i Sverige och i vår tid, hur intressant verket än är, inger strax mer förtvivlan än hopp. Så konserten lades i en byrålåda i väntan på bättre tider.

Som suverän hanterare av keyboard och efter tio CD-album som speglar hans olika musikperioder erövrade han många internationella priser. Efter ett rikt liv som frilansartist hemma och ute i världen, längtade han efter en fast plats på jorden, som han år 2009 fick som organist i Villberga församling. Och äntligen! Där fick hans julkonsert en bejublad premiär den 4 december år 2011.

Then Svenska Julkonserten är något så ovanligt som ”integrerad musik”. De gamla barockmästarna har varit förebilder, men deras komplicerade musikväv har mjukats upp av melodiösa slingor till en romantisk barockmusik, där Kennet Bohmans undersköna oboe och Anders Lagerqvists härliga violin spelar mot varandra som lekande fugor, medan orkesterns följsamma trygghet fulländar en musikupplevelse av ovanligt slag.

Med sin julkonsert har Pär Lindh skrivit in sitt namn i svensk musikhistoria. Och både Corelli och Manfredini nickar belåtet från sin himmel, nöjda att dela denna CD med en svensk likasinnad.

Pär Lindh. Lindh är professionell musiker sedan 30 år och har turnerat världen runt många gånger om. Mest känd är han i dag inte för sin klassiska musik, utan för sitt engagemang inom symphonic progressive rock, en rockmusik som bygger på kompositioner från klassisk musik och även inkorporerar klassiska instrument. Efter att ha spelat i flera band på 1970-talet ägnade han tio år åt klassisk musik, men återvände 1991 till rockscenen. Speciellt bildandet av The Swedish Art Rock Society Crimson, som Lindh stod bakom, tillskrivs en stor roll i denna genres comeback på 1990-talet med band som till exempel Dream Theater. Flera internationella recensenter har beskrivit Pär Lindh som ”troligen den bäste keybordisten aktiv på världsscenen i dag” och bandet Pär Lindh Project som han startade 1991 ses som ”cream of the top”. För mer information gå till: www.parlindh.com
Pär Lindh. Lindh är professionell musiker sedan 30 år och har turnerat världen runt många gånger om. Mest känd är han i dag inte för sin klassiska musik, utan för sitt engagemang inom symphonic progressive rock, en rockmusik som bygger på kompositioner från klassisk musik och även inkorporerar klassiska instrument. Efter att ha spelat i flera band på 1970-talet ägnade han tio år åt klassisk musik, men återvände 1991 till rockscenen. Speciellt bildandet av The Swedish Art Rock Society Crimson, som Lindh stod bakom, tillskrivs en stor roll i denna genres comeback på 1990-talet med band som till exempel Dream Theater.
Flera internationella recensenter har beskrivit Pär Lindh som ”troligen den bäste keybordisten aktiv på världsscenen i dag” och bandet Pär Lindh Project som han startade 1991 ses som ”cream of the top”. För mer information gå till: www.parlindh.com
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Hur ser det ut i andra länder med amerikansk trupp?

Hur ser det ut i andra länder med amerikansk trupp?

🟠 INRIKES Sveriges långtgående försvarssamarbetsavtal, DCA, med Förenta staterna är något utöver Natomedlemskapet. Många Natoländer har inget sådant. I flera länder, där amerikansk trupp varit stationerad och verkat under längre tid, finns en stark opposition bland lokalbefolkningen, inte minst på grund av den brottslighet som de amerikanska soldaterna gör sig skyldiga till.

Läs även:

En av våra största poeter jubilerade

En av våra största poeter jubilerade

🟠 KULTUR Trots att 200-årsminnet av en våra mesta lästa och uppskattade poeter, Erik Johan Stagnelius, inföll förra året, har det rönt begränsad uppmärksamhet. Det är synd, då det är en av det svenska språkets skickligaste och mest omedelbart tillgängliga diktare. Den som tränger djupare i hans liv och verk ställs dock inför en rad mysterier och problem – ja, i vissa avseenden är han också den svenska lyrikens gåtfullaste och mest gäckande gestalt.

Påsken – mer än bara ägg

Påsken – mer än bara ägg

🟠 KULTUR Påsken är den största helgen för alla kristna och påskens händelser utgör centrum i den kristna tron. Vi ska följa Iris, hennes man Henning och barnbarnet Tor tillsammans med kompisen Staffan genom denna högtid.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

För den som vågar är allt möjligt

🟠 RECENSION Visst har vi haft några försiktiga upprorsmän från viktiga positioner inom gammelmedia, journalister som bit för bit har vågat ifrågasätta de påbjudna narrativen. De får ofta lämna sina jobb och skriver nu i stället egna bloggar och böcker. En del kommer i skarpa debatter med sina gamla politiskt korrekta kollegor. Men knappast någon som har arbetat på till exempel SVT och SR har kommit så totalt på tvären med sina gamla kollegor som Joakim Lamotte. I hans bok Där stormen är får vi följa hans resa från gammelmedia till fri, sanningssökande journalist.

En av våra största poeter jubilerade

🟠 KULTUR Trots att 200-årsminnet av en våra mesta lästa och uppskattade poeter, Erik Johan Stagnelius, inföll förra året, har det rönt begränsad uppmärksamhet. Det är synd, då det är en av det svenska språkets skickligaste och mest omedelbart tillgängliga diktare. Den som tränger djupare i hans liv och verk ställs dock inför en rad mysterier och problem – ja, i vissa avseenden är han också den svenska lyrikens gåtfullaste och mest gäckande gestalt.

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Bergens och gruvornas fru

🟠 HISTORIA I svenska berg och gruvor fanns, enligt folktron, ett nyckfullt väsen som var känt som gruvrået eller bergfrun. Detta väsen var vanligen kvinnligt. Hon kunde vara hjälpsam mot gruvarbetarna, men det hände även att hon ställde till med besvär genom att begära att de skulle låta bli att bryta malm i någon gruva. Ibland kunde hon gå så långt som att ta deras liv.

Fallet Kaspar Hauser

🟠 HISTORIA Kaspar Hauser har varit en gåta sedan han plötsligt dök upp på Nürnbergs gator med två mystiska brev i handen den 26 maj 1828. Ingen vet vilka hans föräldrar var. Man vet inte heller vem det var som höll honom inspärrad under hans första sexton år i livet. Han knivhöggs under mystiska omständigheter 14 december 1833 och avled tre dagar senare.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Klicka här för att utforska vad ett casino utan svensk licens kan erbjuda!
Klicka här för att läsa om Betalrevolution

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.