Batteriåtervinning vid Li-Cycles anläggning. Foto: Li-Cycle

Kapplöpningen om batteriåtervinning

Miljontals elbilar kommer snart att rulla på vägarna över hela världen, men världen är inte redo för de uttjänta batterierna. Ett antal startupföretag, företrädesvis nordamerikanska, vill knäcka denna miljardnöt.

Varje dag rullar miljontals litium-jonbattericeller av det löpande bandet vid Teslas Gigafactory i staden Sparks i Nevada. Dessa celler, som produceras på plats av Panasonic, är avsedda att buntas ihop i tusentals i batteripaketen på nya Teslabilar. Men inte alla kvalificerar sig för ett liv på vägen. Panasonic kör lastbilslaster av celler som inte passerar deras kvalitetstester till en anläggning i Carson City, ungefär en halvtimmes bilresa söderut. Där finns Redwood Materials, ett litet företag som grundades 2017 med ambitionen att bli ett anti-Gigafactory, en plats där omvandlas till råvaror som kommer att fungera som råmaterial för nya battericeller. För detta ändamål har de partnerskap med Panasonic och med Amazon, som har investerat i företaget. Hittills har de återvunnit motsvarande 1 gigawattimme, lika mycket som 100 Teslor, något som skall jämföras med de 180 000 Teslor som såldes bara under 2019. Teslas marknadsandel motsvarade 28 procent det året.

Redwood är en del av en våg av nya startupföretag som konkurrerar om att lösa ett problem som egentligen inte existerar ännu: Hur man återvinner berget av batterier från elfordon som är utslitna. Under det senaste årtiondet har världens litium-jonproduktionskapacitet tiodubblats för att möta den ökande efterfrågan på elbilar. Nu har fordon från den första produktionsgenerationen precis börjat nå slutet av sin livslängd. Detta markerar början på en tsunami av förbrukade batterier, som bara kommer att bli värre när fler elbilar kommer ut på vägarna. International Energy Agency förutspår en 800-procentig ökning av antalet elbilar under det kommande årtiondet, där varje bil är packad med tusentals battericeller. Den smutsiga hemligheten med elbilsrevolutionen är att det skapar en tidsinställd bomb av e-avfall, och att lösa frågan om litium-jonåtervinning är det enda sättet att desarmera den.

Litium-jonbatteritillerkningen kommer att öka kraftigt. Bild: Bloomberg

 

Redwoods VD och grundare J.B Straubel förstår problemet bättre än de flesta. När allt kommer omkring så spelade han en viktig roll i att skapa det. Straubel är medgrundare till, och var fram till förra året CTO på, Tesla, ett företag han gick med i när det var möjligt att räkna alla dess anställda på ena handens fingrar. Under hans tid där växte företaget från en liten startup som sålde sportbilar till den högst värderade biltillverkaren på planeten. På köpet blev Tesla också en av världens största batteriproducenter. Men som Straubel ser det är batterierna egentligen inte ett problem. ”Den stora möjligheten är att se det här materialet som en råvara för återanvändning och återvinning”, säger han. ”Med alla dessa batterier i omlopp, verkar det bara fullständigt uppenbart att vi så småningom skapar ett ekosystem för återvinning.”

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Varför blev folk upprörda över SVT:s skämt om ukrainska kvinnor?

Varför blev folk upprörda över SVT:s skämt om ukrainska kvinnor?

🟠 CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET Ukrainas ambassadör i Sverige protesterade i mitten av mars efter att SVT sänt ett inslag där ukrainska kvinnor skämtsamt pekades ut som prostituerade. Många svenskar instämde i protesten och krävde att Ali skulle be om ursäkt. Somliga krävde SVT-chefen Hanna Stjärnes snara avgång. Samtidigt var det många som undrade varför folk var så upprörda över ett skämt.

Läs även:

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

En av våra största poeter jubilerade

🟠 KULTUR Trots att 200-årsminnet av en våra mesta lästa och uppskattade poeter, Erik Johan Stagnelius, inföll förra året, har det rönt begränsad uppmärksamhet. Det är synd, då det är en av det svenska språkets skickligaste och mest omedelbart tillgängliga diktare. Den som tränger djupare i hans liv och verk ställs dock inför en rad mysterier och problem – ja, i vissa avseenden är han också den svenska lyrikens gåtfullaste och mest gäckande gestalt.

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Bergens och gruvornas fru

🟠 HISTORIA I svenska berg och gruvor fanns, enligt folktron, ett nyckfullt väsen som var känt som gruvrået eller bergfrun. Detta väsen var vanligen kvinnligt. Hon kunde vara hjälpsam mot gruvarbetarna, men det hände även att hon ställde till med besvär genom att begära att de skulle låta bli att bryta malm i någon gruva. Ibland kunde hon gå så långt som att ta deras liv.

Fallet Kaspar Hauser

🟠 HISTORIA Kaspar Hauser har varit en gåta sedan han plötsligt dök upp på Nürnbergs gator med två mystiska brev i handen den 26 maj 1828. Ingen vet vilka hans föräldrar var. Man vet inte heller vem det var som höll honom inspärrad under hans första sexton år i livet. Han knivhöggs under mystiska omständigheter 14 december 1833 och avled tre dagar senare.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.