Skip to Content

Klimatologen Michael Mann förlorade sitt förtalsmål mot geografen Timothy Ball. Foto: Stillbild Youtube
VETENSKAP

Klimat: ”Hockeyklubbskurvan” avslöjad som vetenskapsfusk (?)

Digital utgåva

”Upphöjd ’klimatbluffare’ förlorar förtalsmål”, ”nu fastslaget att Michael Manns hockeyklubba var bedrägeri”, ”slutet för klimatbluffen”. Det är några av de skarpare rubrikerna i nyhetsflödet från alternativmedia under de senaste veckorna.

Publicerad: 17 september, 2019, 11:50

  • Svenska

Läs även

Det handlar om klimatologen Michael Mann, upphovsmannen till den berömda ”hockeyklubbskurvan”, som den 19 augusti förlorade ett förtalsmål mot en av sina häftigaste kritiker, geografen Timothy Ball. Ball hade i en intervju implicerat att Mann ägnat sig åt forskningsfusk för att få fram kurvan. Domslutet har orsakat stor glädje bland klimatskeptiker runt om i världen. Många menar att det nu är fastslaget att Michael Manns hockeyklubbskurva baserades på bedrägeri.

Det är nog att dra en alltför vidlyftig slutsats. Varken Michael Mann eller klimatolog-aristokratin kring IPCC kommer att erkänna sig besegrade.

Pågår det en global uppvärmning utan historiskt motstycke?

Den för klimatfrågan mest fundamentala och ikoniska grafen har fått namnet ”Hockeyklubbskurvan”. Den visar jordens medeltemperatur (norra halvklotet) under de senaste 1 000 åren. Under 900 år visar grafen en svag variation kring en tämligen stabil temperatur (klubbans skaft) men plötsligt skenar kurvan iväg med en brant stigning under det sista 20:e århundradet (klubbans blad).

Upphovsman till den berömda grafen var klimatologen Michael Mann som arbetar vid Pennsylvania State University i USA. Han är en av de viktigaste personerna i IPCC:s vetenskapliga kader och teorin om en av mänskligheten orsakad global uppvärmning (AGW-teorin, Antropogenic Global Warming).

Hockeyklubbskurvan har en central roll i IPCC:s tredje rapport (TAR 2001) och har i all synnerhet blivit känd genom Al Gores ökända film ”En obekväm sanning”.

Al Gore med ”hockeyklubbskurvan” till vänster. Skärmdump från filmen ”An Inconvenient Truth”, 2006

 

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Åke Blomdahl

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Vad gäller saken egentligen? Jo, självklart rör det sig om CO2 och förhöjda halter i atmosfären? Klimatalarmisterna har riktat in sig på att CO2 bidrar till allt högre global temperatur och som småningom kommer ödelägga allt liv på jorden? Det är riktigt att CO2-halten i atmosfären ökat, men det har även växtligheten gjort och det gynnar både människor och djur. Alarmisterna ser inget positivt i det sistnämnda, som de menar alstrar ännu mer CO2 till atmosfären? Sanningen är att bakom växthusbluffen ligger stora organisationer (FN, WWF, Romklubben, Bilderberg och Trilaterala Kommissionen) som inte ser med blida ögon att u-länder industrialiseras, eller om så vill, får höjd levnadsstandard?

Covid-19 muterar till mindre farlig variant som nu dominerar i Europa

VETENSKAPDen förväntade ”andra vågen” av coronapandemin sveper nu över Europa, och Sverige tycks inte vara något undantag. Samtidigt minskar dödligheten. Många medier rapporterar att vården blivit bättre på att ta hand om coronasmittade men Nya Tider kan i den andra delen av vår artikelserie om Sveriges hantering av coronapandemin även berätta att det inte längre är samma virusvarianter som sprids. Dessa tycks inte heller vara lika farliga som de som först drabbade Europa.

Spanska sjukan och coronaviruset Covid-19, en jämförelse

HÄLSANya Tider gör en tillbakablick på tidigare epidemiutbrott i en text av Christer Nilsson, Filosofie kandidat med medicinhistoria som specialitet.

Allt färre barn föds i Norden – i Sverige ersätts vi av invandrare

VETENSKAPAllt lägre nativitetstal hos de nordiska kvinnorna oroar forskare. I Norge, Finland och Island ser man nu rekordlåga födelsetal hos de inhemska kvinnorna och aldrig förr har de fött så få barn som nu. Även Sverige ligger dåligt till – vilket i samband med massinvandring leder till ett ännu snabbare folkutbyte. Samtidigt beror hela 73 procent av befolkningsökningen i Sverige på invandring enligt nya siffror från SCB.

Afrikaner har DNA från okända människoarter

VETENSKAPEn studie visar att mellan 2 – 19 procent av västafrikaners DNA kommer från en okänd människoart. Medan européer och asiater har DNA från neandertalare och en del sydöstasiatiska folk har DNA från denisovamänniskor har afrikaner från subsahariska Afrika DNA från flera okända människoarter visar nya rön.

Välgörande uppvärmning efter lilla istidens kyla

VETENSKAPTiden efter senaste istid för 10-12 000 år sedan kallas Holocen. Varmast under denna period var Holocen optimum för runt 5- 8 000 år sedan. Då var det globalt flera grader varmare än nu. Minst lika varmt som nu var det också under bronsåldern, romartiden och högmedeltiden.

”Valpögon” – Ett evolutionärt trick för att ”lura” människor

VETENSKAP”Valpögon” eller ”hundögon” är ansiktsuttrycket som hundar gör när de tigger, vet att de gjort något fel eller vill få extra mycket uppmärksamhet från människor. Nu har ny forskning visat att detta är en unik evolutionär utveckling bland tamhundars förfäder som gjort att deras avkommor med lätthet kunnat manipulera oss.

Ny studie: skillnad mellan pojkars och flickors hjärnor redan i fosterstadiet

VETENSKAPEn ny studie från New York visar att pojk- och flickfosters hjärnor ser olika ut redan i fosterstadiet. Detta konstaterar forskarna efter att ha magnetröntgat 118 foster mellan veckorna 25-40. Studien kan ses som ett hårt slag mot förhärskande genusteoretiska idéer om att kön är en ”social konstruktion”.

Historiskt fotografi av svart hål

VETENSKAPEtt svart hål och dess skugga har fångats på bild för första gången tack vare ett internationellt samarbete.

Gå till arkivet

Send this to a friend