Melomys rubicola, förklarad utrotad sedan 2016. Eller kanske inte... Foto: Wikipedia/Government of Queensland

Klimatförändringar utrotade INTE däggdjur

I media har det rapporterats att gnagaren Melomys rubicola, eller Bramble Cay-råttan, är det första däggdjur som utrotats av klimatförändringar. Det visar sig dock att det inte ens säkert att arten är utdöd och beläggen för att klimatförändringar skulle ha bidragit till att populationen på Bramble Cay minskat är synnerligen svaga.

Uppmärksamheten kommer efter att arten förklarats utdöd [http://euanmearns.com/climate-change-claims-its-first-species-or-does-it/ ] på ön Bramble Cay i Torres sund mellan Australien och Nya Guinea. Kritiker pekar på att forskarna bygger sina gissningar om att råttan är utdöd på att ingen sett till den på länge, vilket inte alls är något bevis på att den faktiskt är utdöd, även om ön i sig är mycket liten. Eftersom djuret kom till den lilla ön från den dåligt utforskade terrängen på Papua Nya Guinea, finns det också en stor möjlighet att arten lever vidare där.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Vad är det som hänt med Sverige?

Vad är det som hänt med Sverige?

🟠 KRÖNIKA Någon orsak måste väl ändå finnas till att vi har ett samhällsklimat som var helt otänkbart bara för några decennier tillbaka i tiden? Inte är det så att vårt samhälle har förändrats på ett år, utan förändringen har pågått och eskalerat under åren till den kriminalitet och otrygghet som vi idag kan se.

Över 50 miljarder ton mer snö på Grönland… första halvan av juni

Över 50 miljarder ton mer snö på Grönland… första halvan av juni

🟠 Grönlands snömassa ökar – när den borde minska. Likväl påstås biljonbelopp behövas för att ”rädda” isarna Grönlands snömassa har ökat den första halvan i juni, trots att den borde minska på grund av avsmältningen under sommarmånaderna. Likväl fortsätter de verklighetsfrånvända klimatalarmen om att Grönland och Arktis riskerar att bli isfria. Propagandan är inte bara lamslående i media, utan för riktig miljö-och klimatforskning som står utan anslag. Pengar finns bara för att upprätthålla klimatnarrativet och genomföra klimatåtgärder. Den senaste idén för att ”rädda” isarna – som i själva verket växer – är att spendera över motsvarande 5,2 biljoner kronor på att pumpa upp salt havsvatten ovanpå Arktis isar med hundratals pumpar – som är dieseldrivna.

Läs även:

Kan ammoniakmotorer ersätta elbilar?

Kan ammoniakmotorer ersätta elbilar?

🟠 TEKNIK OCH KLIMAT Trots att både politiker och biltillverkare satsar hårt på elfordon har Toyota konsekvent valt en annan väg. Den japanska biltillverkaren är fortfarande skeptisk till ett exklusivt beroende av elfordon (EV). De utforskar aktivt alternativa energikällor. Nu satsar de på en ammoniakdriven motor för personbilar.

EU-förslag om tvångs­renoveringar kan leda till massflykt från landsbygden

EU-förslag om tvångs­renoveringar kan leda till massflykt från landsbygden

🟠 550 000 kronor. Så mycket riskerar en ägare av en villa på 100 kvadratmeter, med energiklass G, att betala i tvångsrenoveringar för att nå upp till kraven i ett nytt EU-direktiv som förmodas bli antaget redan i vår. Myndigheten Boverket slog larm i ett uttalande till regeringen redan förra året och avstyrkte EU-lagen, men utan att få gehör. Nya Tider har gått igenom Energiprestandadirektivet för byggnader – EPBD – och redogör i detta reportage för de chockeffekter som väntar svensk landsbygd.

Solforskare slår larm för döva öron: ”Svår kyla och matbrist redan under 2030-talet”

Solforskare slår larm för döva öron: ”Svår kyla och matbrist redan under 2030-talet”

🟠 Valentina Zharkova är en ukrainsk solforskare med en gedigen akademisk bakgrund, unik världsledande forskning och otaliga banbrytande publikationer. Hon utexaminerades 1975 med högsta utmärkelse i tillämpad matematik vid Kievs nationella universitet (KNU). Zharkova doktorerade 1984 i astrofysik, med specialitet på ”Strålnings­överföring av solprominenser”, vid det astronomiska huvudobservatoriet i Kiev. Hon arbetade därefter i många år som forskare och lektor vid KNU.

Vindkraft till havs hotar Östersjö­tumlaren – riskerar utrotning

Vindkraft till havs hotar Östersjö­tumlaren – riskerar utrotning

🟠 Samtidigt som vindkraften prisas som ”klimatvänlig”, riskerar konsekvenserna för djur och natur att bli ödesdigra. För Östersjöns enda val – tumlaren – är läget särskilt allvarligt. Populationen på 500 individer är sedan länge utrotningshotad, och nu varnar forskare för att de stora vindkraftsparkerna till havs ökar belastningen ytterligare. ”Undervattensbuller kan leda till både hörselskador och död. Tumlarna är helt beroende av att kunna använda sina klickljud för att navigera och hitta mat. När deras hörsel försämras eller försvinner helt riskerar de att svälta ihjäl”, varnar Magnus Danbolt, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Kalmar län. I denna del två av Nya Tiders reportageserie om havsbaserad vindkraft granskar vi dess förbisedda miljöeffekter.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Sanna hjältar är det ofta tyst om

🟠 BOKRECENSION Som sommarläsning kan det vara lämpligt att planera en läsning av mindre kända delar av Sveriges militärhistoria. Militärhistorikern Leif Björkman tar upp händelser och fakta som många helst skulle vilja glömma eller gömma. Obekväma sanningar kan också vara till lärdom för framtiden. En annan aspekt i denna bok är benämningen hjälte. I dagens media tillskrives hjältetitlar för nästan minimala och självklara medmänskliga insatser. I denna bok handlar det om två riktiga hjältar, två svenska officerare som genomgått sovjetisk fångenskap och i tystnad fick återvända till Sverige.

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Det mystiska folket

🟠 HISTORIA Alla känner till romarna och Romarriket. Däremot är etruskerna, vars civilisation föregick romarnas, inte ens hälften så kända. En mycket sannolik orsak till att etruskerna till stor del är ett mysterium idag är att många av deras egna skrifter inte bevarades. Däremot har deras gravfynd och konst bevarats och arkeologiska upptäckter görs än idag.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.