Skip to Content

Storgatan i Vetlanda och den dömde gärningsmannen Tamim Sultani. Foto: Wikipedia/I99pema/privat
BROTT OCH STRAFF

Livstids fängelse och utvisning för attacken i Vetlanda

Den påstått 22-årige asylsökande afghanen som fått stanna i Sverige tack vare gymnasieamnestin, Tamim Sultani, har nu dömts för vansinnesdådet i Vetlanda där han försökte knivmörda sju män, varav sex svenskar och en arab. Domen blev livstids fängelse och utvisning på livstid.

Publicerad: 15 juli, 2021, 11:23

  • Svenska

Läs även

Domen mot den påstått 22-årige asylsökande afghanen Tamim Sultani som utförde en vansinnesattack beväpnad med en kökskniv i Vetlanda den 3 mars i år meddelades igår i Eksjö tingsrätt. Rätten fastslog att de brutala knivöverfallen av de sju män som skadades av afghanens mordiska angrepp varit helt oprovocerade och i många fall skett bakifrån eller från sidan så att offren inte haft möjlighet att värja sig från huggen med den långa kökskniven. Vittnen uppger också att mannen ska ha skrikit ”Allahu Akbar” under attacken.

Han har ”målmedvetet fortsatt till nästa målsägande efter genomfört angrepp, utan tecken på att vilja ställa tillrätta eller begränsa skadan”, anser tingsrätten som valde att döma Sultani till livstids fängelse och utvisning på livstid för sju mordförsök.

18 minuter av skräck – afghanen ville mörda svenskar

Afghanen har berättat i polisförhör att han under dagen för attackerna blev irriterad på en man han mött på en parkbänk, och som ska ha sagt att gud inte fanns. Detta menade den muslimska afghanen var tillräckligt skäl för att mörda mannen så han gick hem och hämtade en stor kökskniv innan han vid 15-tiden den 3 mars gick ut på Vetlandas gator och började anfalla och knivhugga oskyldiga män. När polis kunde gripa mannen efter att ha skjutit honom i ena benet hade vansinnesattacken pågått i 18 minuter och sju män, varav sex svenskar och en arab i åldrarna 35 till 75, hade knivhuggits med allvarliga och livshotande skador som följd.

Ett vittne till dådet, som själv involverades och utförde livräddande åtgärder på ett av de knivhuggna offren, berättade för Aftonbladet att han försökte stoppa blödningen från en man som kved av smärta. Han hade ett stort sår i magen där tarmarna syntes.

– Han hade ett stort hål i magen. Jag tryckte båda mina händer mot hålet, sade vittnet.

– Jag blev alldeles sörjig på händerna. Mannen hade värjt sig mot attacken och hade sår på händerna också, sade vittnet vidare.

Ett annat offer beskriver attacken för Aftonbladet som bestämd och målinriktad.

– Han rörde sig som en boxare – han vaggade liksom – och siktade på halsen. Han var ute efter att träffa på värsta stället.

– Det står som en kvast ur halsen på mig. Blodet alltså, sade offret för attacken och fortsatte:

– På något vis hade jag instinkten att jag måste få hjälp.

Asylsökare som ljög om sin ålder

Enligt uppgifter till SVT kom Tamim Sultani till södra Sverige 2016 i samband med den omfattande massinvandringen till Sverige av så kallade ”ensamkommande flyktingbarn”. Han ansökte därefter om uppehållstillstånd i februari 2016 och beviljades först ett tidsbegränsat uppehållstillstånd som ”alternativt skyddsbehövande” av Migrationsverket i oktober 2017. Han placerades då på ett HVB-hem i Småland och därifrån flyttade han till ett av Migrationsverkets boenden i Jönköpings län.

Hans ansökningar om uppehållstillstånd har därefter förlängts i omgångar i samband med ”gymnasieamnestin” som regeringen, med Stefan Löfven i spetsen, införde för att förhindra att afghanska män skulle skickas hem. Den senaste ansökan om förlängning inkom i november 2020. Enligt Migrationsverket har det inte fattats något beslut på den ansökan än.

DN har kunnat berätta att Sultani, som hävdar att han är född 1999 i sin svenska asylansökan, istället uppgett 1988 som födelseår i Norge – där han fick avslag innan han tog sig vidare till Sverige. Afghanen, som påstår sig vara 22 år gammal, ser ut att vara i trettioårsåldern, men några prov för att fastställa hans verkliga ålder har inte svenska myndigheter genomfört då man istället valde att lita på hans uppgifter.

Livstids fängelse och utvisning

Tingsrätten höll huvudförhandling under tre dagar i slutet av maj och i början av juni och beslutade därefter att Sultani skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. När det rättspsykiatriska utlåtandet var färdigt höll tingsrätten fortsatt huvudförhandling den 5 juli och har alltså meddelat dom idag.

Sultanis ”försvar” var i stort att han inte mindes något av händelsen, och under rättegången sade han att han accepterade vittnenas berättelser.

– Det var som om hjärnan slutade fungera, sade Sultani under rättegången.

Bevisläget var under rättegången mycket gott med många tekniska bevis samt vittnesuppgifter och utgången var därmed klar. I stället var frågan om Sultani skulle anses psykiskt sjuk och dömas till rättspsykiatrisk vård istället för fängelse.

Så blev dock inte fallet då den rättspsykiatriska undersökningen visade att han inte var allvarligt psykiskt störd under våldsdåden:

”Som nämnts har mannen genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. I det rättspsykiatriska utlåtandet har bedömningen gjorts att mannen inte har begått de åtalade gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning, att han vid tiden för undersökningen inte hade en allvarlig psykisk störning och att det därmed inte finns medicinska förutsättningar att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård enligt 31 kap. 3 § brottsbalken”, skrev rätten i ett pressmeddelande.

Då det inte fanns några förmildrande omständigheter valde tingsrätten att döma Tamim Sultani till lagens strängaste straff, livstids fängelse följt av livstids utvisning.

”När det gäller påföljden beaktar tingsrätten olika omständigheter som påverkar straffvärdet. Tingsrätten konstaterar att vart och ett av mordförsöken har ett mycket högt straffvärde och kommer fram till att det sammanlagda straffvärdet för den samlade brottslighet som mannen döms för motsvarar fängelse på livstid. Tingsrätten beslutar i domen också om utvisning, som inte är begränsad i tiden.”

I realiteten innebär det att Sultani kan sitta i fängelse i cirka 14- 20 år och därefter eventuellt utvisas till Afghanistan.

Faktaruta: Dessa skadades vid attacken

Man, svensk, 75-årsåldern: Knivhöggs vid axeln, något som orsakade blödning till lungsäcken och ”försatte honom i ett livshotande tillstånd”. Stickskadorna träffade ”i anslutning till större blodkärl, som om de skadats av kniven gett upphov till livshotande skador”. Brottsplats: Vitalagatan

Man, svensk, 70-årsåldern: Knivhöggs i halsen och på halskotan samt på flanken upprepande gånger. Våldet har varit livsfarligt då huggen träffat ”i direkt anslutning till större blodkärl, som om de skadats av kniven givit upphov till livshotande skador”. Brottsplats: Vitalagatan

Man, svensk, 65-årsåldern: Knivhöggs i bröstkorgen med underliggande stickskador på bland annat lever och tarmar. Fick livshotande skador. Brottsplats: Vid Resecentrum

Man, svensk, 65-årsåldern: Knivhöggs i halsen, halspulsådern och halsvenen. Fick livshotande skador. Brottsplats: Vitalagatan

Man, svensk, 60-årsåldern: Knivhöggs och fick sårskador ”vid nyckelbenet och på nyckelbensartären samt läckage av luft till lungsäcken”. Orsakade livshotande skador. Brottsplats: Storgatan

Man, arab, 40-årsåldern: Knivhöggs i bröstkorgen, på buken och på höften. Enligt åklagaren har det varit livsfarligt våld då huggen bland annat träffat ”i närheten av vitala organ”. Brottsplats: Vid Resecentrum

Man, svensk, 35-årsåldern: Knivhöggs i halsen och fick skador i svalget och luftstrupen på ett livsfarligt sätt då huggen också ”träffat i halsen i direkt anslutning till större blodkärl, som om de skadats av kniven givit upphov till livshotande skador”. Brottsplats: Vitalagatan

Källa: Stämningsansökan till Eksjö tingsrätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

SR-hyllade rappare dömda i gänghärva – totalt 27 dömda

BROTT OCH STRAFFDomarna i en omfattande rättegång mot det så kallade ”Vårbynätverket” kom idag. Totalt stod 31 personer åtalade för ett flertal brott, från mord, mordförsök, narkotikabrott, kidnappning och mängder med vapenbrott. Bland de dömda återfinns de SR-hyllade rapparna Yasin och Haval och den före detta landslagsspelaren i fotboll, Ilija Jurkovic.

Elin Krantz mördare arrangerade hotfull Black Lives Matter-demonstration i fängelset

När personalen på Salbergaanstalten skulle låsa in internerna den 8 juni började en grupp fångar i dagrummet uppträda störande och ”skrika i provocerande syfte”. Snart eskalerade det hela till en hotfull situation där internerna skrek det kända Black Lives Matter-slagordet ”I can’t breathe”. Ledaren för uppträdet var Ephrem Tadele Yohannes, som våldtog och mördade Elin Krantz för elva år sedan – och som kommer att släppas fri i november.

Tio års fängelse för en av Sveriges värsta pedofiler

BROTT OCH STRAFFDen 67-åriga pedofilen Jörgen Strandberg har dömts till tio års fängelse efter att ha våldtagit och utnyttjat ett flertal unga pojkar. Det yngsta av offren var bara ett år gammal när Strandberg våldtog barnet analt och filmade brottet. Trots ett stort antal offer, och en av Sveriges genom tiderna största samling med barnporr, med miljontals bilder och filmer, kom Strandberg undan med ett lägre straff än det maximala.

Afrikan åtalas för tågvåldtäkt: ”Emot min religion att kvinnor visar hud”

BROTT OCH STRAFFEn 52-årig man från Etiopien åtalas vid Stockholms tingsrätt för att ha våldtagit en kvinna på ett SJ-tåg mot Stockholm. Övergreppet avbröts då en värnpliktig yngling sade till honom att gå därifrån. Trots vittnesmål nekar mannen till brott. Han påstår att han bara velat prata med kvinnan om att hennes kläder visade för mycket hud, vilket är emot hans religion.

Polis skjuten till döds i Göteborg i natt

På onsdagskvällen klockan 22:34 fick polisen in larm om skottlossning i Biskopsgården i Göteborg. Det är fortfarande oklart vad som har hänt, men minst en polis blev svårt skottskadad och avled senare. Minst en annan person har till förts till sjukhus. Vid ettiden på natten pågick fortfarande en stor polisinsats.

Aron Flam vinner igen

BROTT OCH STRAFFEfter en seger i Patent och Marknadsdomstolen avseende upphovsrättsintrång för att ha gjort satirbilder av den ikoniska bilden En Svensk Tiger vinner nu Aron Flam igen. Målet avgjordes i Patent och Marknadsöverdomstolen efter överklagande av åklagare David Ludvigsson vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Teoretiskt sett kan fallet gå vidare till Högsta domstolen.

Präst och lärare hjälpte migrant att rymma

BROTT OCH STRAFFPrästen Camilla Ulén hjälpte tillsammans med läraren Cecilia Dufva den påstådde konvertiten Abdulahi Ibrahim att rymma från Migrationsverkets förvar i Gävle i början av året. De döms nu till dagsböter för främjande av flykt. Afghanen Abdulahi Ibrahim, som skulle utvisas, är fortfarande på fri fot.

Färdtjänstchauffören organiserade gruppvåldtäkter av svensk flicka – får bara 10 månaders fängelse

BROTT OCH STRAFFAdham El Heich, 31, organiserade gruppvåldtäkter av en 17-årig svensk flicka med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som han var färdtjänstchaufför åt. Efter en polisanmälan som ledde till ett åtal för flera grova våldtäkter dömdes Adham bara för oaktsam våldtäkt till 10 månaders fängelse. De övriga männen går ännu fria – eftersom Adham vägrar avslöja dem för polisen.

Gå till arkivet

Send this to a friend