Skip to Content

Bostadsområden omringas av hundratals poliser. Stillbild: NBC News Australien inför överraskande och hård karantän i delstaten Vicotria. Många hann inte ens hem förrän avspärrningarna plötsligt sattes upp. 'Där du sov i går kväll är där du kommer att behöva stanna under de kommande sex veckorna', meddelar myndigheterna. Stillbild: NBC News
AUSTRALIEN

Militär och drönare sätts in mot befolkningen – Barn i Australien kan nu tas från föräldrar med våld för att sättas i läger i folkhälsans namn

PappersupplaganNya Tider v. 35

Delstaten Victoria och hamnstaden Melbourne i Australien beordrade plötsligt skärpta restriktioner och nedstängning som tog många på sängen. Människor hann inte förbereda sig och i vissa fall inte ens ta sig hem. Tiotusentals människor som klarade sig igenom tidigare nedstängningar har nu förlorat jobben. Polisen går hårdhänt fram och både militär och drönare har satts in för att övervaka befolkningen. Polisen, som ger uttryck för tongångar och beteende ej förknippat med en demokrati, har även getts ökade befogenheter, bland annat att godtyckligt gå in i folks hem och till och med ta barn ifrån deras föräldrar – allt i folkhälsans namn.

Publicerad: 26 augusti, 2020, 19:44

  • Svenska

Läs även

Myndigheterna i den australiska staden Melbourne kommer nu att börja använda högteknologiska övervakningsdrönare med flera avancerade kameror för att hitta människor utomhus som inte bär sina munskydd och för att söka efter fordon som bryter mot det rådande utegångsförbudet mellan klockan 20 på kvällen och 5 på morgonen, men som också innebär att det är förbjudet att befinna sig mer än fem kilometer hemifrån.

Lockdown 2.0

Den australiska nyhetskanalen 7News Melbourne rapporterar att ”Kraftfulla drönare [med starka batterier för att kunna vara i luften länge] kommer att användas för att hitta personer som inte bär mask och bilar som är för långt hemifrån”. De rapporterar vidare att drönarna också kommer att användas för att se till att stränder, skateboardparker och lekplatser förblir öde. I reportaget intervjuades enbart medborgare som är positiva till att övervakas av drönare och sade att de inte var oroliga eftersom de ”uppförde sig” och hade därför ”inget att dölja”.

Polisens spaningsdrönare kan flyga upp till sju kilometer från operatören och leverera bilder så tydliga att de kan ”läsa ett fordons nummerplåt från 500 meters avstånd”.

Den 19 augusti avslöjades det att polisen i hemlighet redan i våras bett militären att få använda deras avancerade drönare, en begäran militären avslog. Victoriapolisen försvarade sin förfrågan med att ”de var oroliga för stora sammankomster på stränder och campingplatser” under den då varmare perioden. Efter avslaget anskaffade de egna drönare, vilka är de som sätts in nu.

ÖGAT I SKYN kal­la­des inslaget hos tv-kanalen 7NEWS Australia, vilka beskrev övervakningsdrönarna (uppe t.h.) som ”polisens luftarsenal som är en del av nedslaget på covid-regelbrytare /…/ i striden för att få kontroll över viruset”. Stillbild: 7NEWS Australia

 

Drönarna ska hitta människor som försöker ta en nypa frisk luft utan att andas in sin egen koldioxid i ett påtvingat munskydd eller åker över fem kilometer från sitt hem. Stillbild: 7NEWS Australia

 

Polisdrönarna uppges kunna läsa nummerplåtar från en halv kilometers avstånd (nere t.h.). De som bor på landet i den vidsträckta delstaten Victoria och inte har mataffär eller apotek inom fem kilometers avstånd från hemmet protesterar, men får inget gehör från vare sig systemmedia eller politiker. Oroliga medborgare frågar sig om denna integritetskränkande övervakning kommer att kvarstanna även efter att det påstådda virushotet avvärjts någon gång i framtiden. Stillbild: 7NEWS Australia

Melbourne är en hamnstad i sydöstra Australien och huvudstad i den australiska delstaten Victoria. Det är Australiens näst största stad med drygt 4,4 miljoner invånare. Den 2 augusti infördes där Steg 4-restriktioner, vilka innebär att undantagstillstånd råder och människor under dagtid endast har rätt att handla mat, söka läkarvård och arbeta om de har speciella tillstånd för det. Dessa kontrolleras vid mängder av vägspärrar som satts upp.

Myndigheterna hade så bråttom att införa nedstängningen, som i folkmun kal­las Lockdown 2.0 (Nedstängning 2.0), att de drabbade inte gavs möjlighet att ens ta sig till sina egna hem om de befann på annan plats när Steg 4-restriktionerna trädde i kraft. ”Där du sov i går kväll är där du kommer att behöva stanna under de kommande sex veckorna”, meddelade myndigheterna utan omsvep.

MILITÄR PATRULLERAR MELBOURNE och bemannar vägspärrar i delstaten Victoria för att hjälpa polisen att se till att virusrestriktionerna efterlevs. Här syns soldater från flygvapnet patrullera en park i Melbourne obeväpnade, något våra australiska källor tror sker initialt för att de lättare ska accepteras av befolkningen. Stillbild: Youtube

 

Protester slås ner hårt – men bara vissa

En vecka efter att Lockdown 2.0 snabbinfördes utan förvarning försökte en grupp människor, av skiftande etisk och religiös bakgrund, att fredligt protestera mot de drakoniska Steg 4-restriktionerna. De möttes av en massiv polisinsats med helikoptrar, mängder av fordon, polishästar och otaliga poliser som slog till mot dem innan många ens hunnit ta sig till samlingsplatsen.

Dussintals bötfälldes och minst sju greps för att brutit mot de hårda virusrestriktionerna. En far fördes bort framför ögonen på sin minderårige son och polisen gjorde dessutom husrannsakan hos två av initiativtagarna, som fick se sina datorer beslagtagna. Allt för att de med mask försökt protestera mot restriktionerna. Detta i Australien, vars regering beskriver landet som en liberal demokrati.

EN MASSIV POLISINSATS slog till mot människor som fredligt försökte protestera mot utegångsförbud och påtvingade munskydd. Här ses en färgad man föras bort efter att han i protest vägrar svara på varför han befinner sig i staden och var han rest från. Han ropar upprört ”Detta är olagligt” till kameran innan han tystas av polisen. Insatsen stod i skarp kontrast mot när över tiotusen mestadels vita BLM- och vänsteraktivister härjade i samma stad i juni, för då var samma polis närmast osynlig och helt passiv. Stillbild: 7NEWS Australia

 

På samma plats samlades i juni över tiotusen BLM- och vänsteraktivister utan att polisen då ingrep på minsta sätt, oaktat vilka lagar de bröt mot. Mot dem som nu lugnt protesterade mot Lockdown 2.0 rådde dock ”nolltolerans”, som nyhetskanalen 7NEWS Australia uttryckte det. Systemmediet rapporterade också med illa dold entusiasm att polisen lyckats gripa en man som försökt agera flytthjälp, samt några and­ra som försökt beställa snabbmat.

Inte mindre än 268 personer bötfälldes den dagen, människor som försökt demonstrera för sina fri- och rättigheter. Nyhetsinslaget avslutades med orden att de som gripits eller bötfällts av polisen haft ”dåliga ursäkter och ännu sämre omdöme”. Mellan raderna var det övertydligt att syftet var att skrämma olydiga medborgare och skicka en varning till and­ra att lyda.

10 000 kronor i böter för hamburgare

Den australiska polisen har gått fram tämligen hårdhänt mot normalt sett laglydiga medborgare, som inte sällan omedvetet brutit mot någon av alla snabbinförda och frihetsberövande regler. Många hann inte förbereda sig eller ens bli informerade innan nya regler plötsligt gällde. Trots det har människor gripits med omfattande våld, bilrutor har krossats för att dra ut människor ur deras bilar, föräldrar straffats för att deras barn lekt för långt från hemmet och otaliga bötfällts för att de inte hunnit hem innan utegångsförbudet börjar redan klockan 20 på kvällen. Istället för att kunna handla mat fram till sent på kvällen måste nu alla trängas i butiker som stänger tidigt.

POLISCHEF LOVAR HÅRDA TAG mot olydiga. Delstaten Victorias nya polischef Shane Patton tillsattes lagom innan Lockdown 2.0 infördes. Han väckte uppmärksamhet i ett tv-framträdande han gjorde kort efter att de nya restriktionerna införts, där han förklarade att de krossade rutor för att slita folk ur deras bilar om de inte svarade på polisens frågor.
– Vi måste slå sönder rutorna för människor i bilar och slita ut dem så de kan ge oss uppgifter, för de sa inte var de skulle åka, de löd inte hälsochefens riktlinjer, sade en entonig polischef som sedan förklarade vilken grupp av människor som utgjorde ett hot.
– Under den senaste veckan har vi sett en trend, en uppkomst om du vill, av grupper av människor, små grupper, men ändå bekymmersamt, som klassificerar sig som suveräna medborgare, vad det än kan betyda, sade Shane föraktfullt om människor som hade mage att tro sig ha rättigheter. Han förklarade vidare att de var en ”viss typ” av individer och hotade med att de måste lära sig att ”det finns konsekvenser för dina handlingar och om du inte gör rätt sak kommer vi inte att tveka att utfärda böter, att gripa dig, att hålla dig kvar där vi finner det lämpligt”. När Shane framförde detta gav han intryck av att vara märkligt uttryckslös och stirrande. Kommentarsfälten fylldes snabbt med chockade och arga kommentarer om hur obehaglig hans ”själlösa” uppenbarelse och tyranniska ordval var, och det var flera som undrade om ”detta verkligen kunde ske i ett demokratiskt land som Australien”, något det nu gjort hela augusti. Stillbild: Aljazeera

 

För att säkerställa efterlevnad har höga böter införts. Det kostar nu drygt motsvarande 31 000 kronor att lämna hemmet utan tillstånd, 1 250 kronor att inte bära munskydd korrekt och vid upprepad förseelse kan böter uppemot 125 000 kronor avkrävas den glömske eller olydige. En man som försökte beställa en hamburgare på vägen hem och inte hann innan undantagstillståndet började fick böta motsvarande mer än 10 000 kronor för sitt försök att stilla hungern. Böter för redan hårt ansatta småföretag, som inte gått i konkurs än, är ännu högre och sträcker sig uppemot motsvarande 440 000 kronor.

Australiens polisminister Lisa Neville gick i augusti ut med ett fördömande av händelseutvecklingen.

– Vi fortsätter att se skrämmande beteende. Jag vet att viktorianerna själva är trötta på det, jag är trött på det, Victoriapolisen är trött på det, sade Neville.
Det var dock inte polisens agerande eller de orimliga straffen hon åsyftade, utan att människor var olydiga. Läste man kommentarsfälten var det dock tydligt att australier istället var rejält trötta på henne, polisens beteende och alla mer eller mindre överdrivna coronarestriktioner. Systemmedia papegojade dock entusiastiskt ut de alltmer impopulära myndigheternas ståndpunkter samtidigt som de försökte skrämma och hetsa mot de som vågar opponera sig.

Barn kan tas från föräldrar

Polisen ges också hela tiden mer befogenheter. De kan nu gå in i folks hem utan beslut från åklagare och utföra ”karantänskontroll” av hemmet, i praktiken husrannsakan. Polisen kan också när som helst stoppa människor och bilar för att avkräva dem ID, passertillstånd och and­ra papper. För att klara detta och samtidigt kunna bemanna alla nya vägspärrar har dessutom militären kal­lats in.

Den 4 augusti kal­la­des ytterligare 2 000 soldater in för att förstärka polisen och säkerställa befolkningens lydnad. Under augusti månad har sedan fler tillförts, inte minst för kontaktspårning och patrullering av till exempel parker, men det totala antalet i dagsläget är inte helt klart – medvetet gjort, menar kritiker till att använda militär för polisiära uppgifter mot den egna befolkningen.

STRYPTAG en nödvändighet i kampen mot Covid-19 eller uttryck för begynnande tyranni i en polisstat? Många australier undrar vad som pågår när de ser polisen gå fram hårdhänt mot i övrigt laglydiga medborgare. Här ses australisk polis ta stryptag (t.v.) på en småväxt 21-årig kvinna, som trots att hon skriker ”Han stryper mig” flera gånger trycks upp mot en vägg innan hon kastas i gatan. Den unga kvinnans brott: hon bar inte munskydd – eller munkavle, som allt fler börjar kal­la dem. Arga åskådare skrek ”Vad gör du?”, ”För en mask, seriöst?”, ”Du är patetisk” och värre saker till polismannen som misshandlade kvinnan. Det var bara en av många incidenter den senaste tiden som fått folk i ”Down Under” att ifrågasätta vad som nu egentligen pågår. Stillbild: Twitter

 

Myndigheterna i Australien går dock ännu längre och har gett sig själva befogenhet att med våld föra bort barn från deras föräldrars vårdnad, för att säkerställa att de alltmer inkräktande virusreglerna efterföljs. En paragraf i den nyligen införda nödsituationslagen COVID-19 Emergency Response Act 2020 ändrar den tidigare från 2004 för att skapa nya befogenheter under ”proklamerade nödsituationer”, vilka nu råder i Australien. Paragraf 25 under rubriken ”Borttagning av barn” anger nu följande:

Utan att avvika från § 25 får en auktoriserad tjänsteman, i syfte att säkerställa efterlevnad av vilket direktiv som helst enligt detta avsnitt, borttaga ett barn från alla lokaler, platser, fordon eller fartyg till en bostadsort för barnet eller till ett sjukhus eller karantän­läger, som den auktoriserade tjänstemannen anser vara lämplig (och kan då använda det våld som är rimligt nödvändigt).
Ett barn definieras som vem som helst under 18 år.

0,0000044 procents dödlighet

Händelseutvecklingen under augusti månad i Australien är i mycket snarlik den i Nya Zeeland. I båda länderna motiveras alla de drakoniska åtgärderna oftast av påstådda lokala ”utbrott” och att antalet fall ökat. Många påpekar dock att antalet nya fall står i direkt proportion till hur många tester man gör.

Systemmedia rapporterar nästan dagligen om ”många nya fall”, ” rekordökning”, ”oroande utveckling” och ger stort utrymme enbart till experter som menar att munskydd är ett måste och nedstängning av samhället är enda lösningen. De rapporterar dock sällan eller aldrig om hur stor procent dödligheten är eller jämför det med and­ra dödsorsaker.

VÄDJAN OM HJÄLP från desperata stadsbor som återigen ser sig inlåsta i sina inte sällan små lägenheter. I ena fönstret (infällda bilder) står det ”Behandla oss som människor och inte djur i bur” och i and­ra står det ”HJÄLP Olagligt frihetsberövande, ingen mat, inga medicinska förnödenheter, detta är diskriminering!” På gatan nedanför patrullerar polisen. En annan boende i samma hyreshusområde med runt 3 000 hyresgäster berättar hur det plötsligt befann sig nästan 500 beväpnade poliser där både i trappgångar och utomhus för att hindra människor, som inte hunnit handla förnödenheter eller ta sig hem efter ett besök i området, från att gå ut. Mannen påminde om att när de tidigare ringt polisen för att få hjälp under pågående inbrott kom inte en enda och vid grova brott kom som mest två poliser och ofta för sent. Varför är de så många nu? undrade han upprört. I sociala medier menar allt fler arga australier att det handlar om inlåsning snarare än nedstängning och många är undrande över varför alla friska ska låsas in. Detta trots att det nu är känt att Covid-19 har mycket låg dödlighet och nästan enbart är farligt för de med kraftigt nedsatt immunförsvar och med flera underliggande allvarliga sjukdomar, vilket oftast är äldre personer. Trots denna kunskap ägnar myndigheter och systemmedia inte en minut åt att upplysa om hur människor kan stärka sitt immunförsvar, vilket invånarna i sig finner talande. Stillbild: Sky News Australia, Infällda foton: Twitter

 

Vad systemmedia inte berättar är att Nya Zeeland enligt officiella siffror fram till den 20 augusti haft totalt 22 dödsfall i Covid-19 och i Australien är motsvarande siffra 463 personer. Länderna har 5 respektive 25,6 miljoner invånare, vilket ger – om dödstalen ens stämmer – en dödlighet på extremt låga 0,0000044 respektive 0,000018 procent. För att sätta dödstalen i perspektiv så dör enligt Världshälso­organisationens siffror 7 000 till 8 000 nyzeeländare och 15 000 till 30 000 australier per år av enbart tuberkulos.

För detta har nu regeringarna i de båda länderna på södra halvklotet funnit det klokt att stänga ner sina länder och därmed haverera sina ekonomier och matproduktion samt ta ifrån medborgarna deras inkomst, samt deras fri- och rättigheter. Allt fler människor i båda dessa länder och runt om i världen börjar nu undra om det finns en dold agenda bakom dessa drakoniska nedstängningar och restriktioner.

fakta

En av våra kontakter i Australien berättar att många av hans landsmän finner det märkligt att de plötsligt drabbats av en påstådd and­ra våg, trots att de har motsvarande februari hos sig på södra halvklotet och influensasäsongen därför började hos dem för flera månader sedan.

Han menar att myndigheterna genom testning och systemmedia skapar illusionen av en and­ra våg för att rättfärdiga nedstängningar, vilka tycks vara synkade med de som myndigheter och systemmedia i Europa och USA alltmer talar om ska komma snart även hos oss på norra halvklotet, där vi snart har höst.

En annan kontakt uttrycker inte bara oro över att så många förlorar inkomst och mental hälsa – hur bekanta blir djupt deprimerade och personlighetsförändrade – utan också att han ser en tydlig och ökande brist på livsmedel i affärerna.

Båda källorna påtalar att allt fler australier känner att viruset är metoden och nedstängningarna är målet, snarare än tvärtom. Deras iakttagelser manar till eftertanke.
Christer Ericsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Första röret i Nord Stream 2 klart – SVT rapporterar som amerikanska UD vill

UTRIKESRedan den 4 juni meddelade Nord Stream 2 att det första röret färdigställts och började fyllas med gas. Tyska rubriker löd ”USA besegrats” eller ”häver sanktionerna”. I svensk systemmedia försökte man den 21 juli hjälpa USA genom att hävda att USA och Tysklands överenskommelse om ledningen nu medger att man återupptar byggandet, trots att ledningen redan börjat användas.

Storvuxen man tävlar mot kvinnor i tyngdlyftnings-OS

AUSTRALIENGavin Hubbard är en 117 kg tung man som genomgått könsbyte och numera kal­lar sig Laurel. Han blir nu den förste transsexuelle idrottsmannen att tävla mot kvinnor i OS i tyngdlyftning.

FPÖ:s nye partiledare kritiserar regeringens coronarestriktioner

ÖSTERRIKEDen 19 juni valde Österrikiska frihetspartiet den tidigare inrikesministern Herbert Kickl till ny partiledare. Den tyska tidskriften Zuerst! har talat med FPÖ:s nye starke man och hur han vill lyfta upp sitt parti igen. Översatt av Nya Tider.

Ungern, Polen och Frankrike i förändringarnas tid

UTRIKESEndast under den senaste veckan inträffade händelser som tolkats olika i den svenska mediesfären. I vanlig ordning görs Ungerns premiärministern Viktor Orbán till den mest skyldige, tätt åtföljd av sina polska kolleger. Däremot tuktas den protesterande befolkningen till lydnad och hörsamhet i Europas kulturland Frankrike.

EU-domstolen: Arbetsgivare kan förbjuda muslimsk huvudduk

UTRIKESDen 15 juli kom ett principiellt viktigt beslut i EU-domstolen. Arbetsgivare har nu nämligen rätt att neka anställda att bära exempelvis muslimsk huvudduk, som hijab och burka, förutsatt att arbetsgivaren kan påvisa att det skulle uppstå sociala konflikter eller om neutraliteten gentemot kunder kan riskeras. Beslutet väntas återverkningar även i Sverige

Mediemoguler och CIA-chefer samlades på möte i Bilderberg-stil

USADen årliga Allen & Company-konferensen i Sun Valley, Idaho, drog i år på sig mer uppmärksamhet än vanligt. Mötet har hållits sedan 1983 och gästerna var som vanligt ett antal av världens största mediemoguler, samt företrädare för USA:s underrättelsetjänster och regering. Här fattas beslut bland annat om hur vissa nyheter ska rapporteras och om global övervakning, utan insyn från allmänheten.

På Cypern krävs vaccinationspass – för att få köpa mat

UTRIKESÖnationen Cypern blir det första europeiska land att införa drakoniska repressiva lagar mot sin egen befolkning för att tvinga dem att vaccinera sig. Det mest uppseendeväckande av dessa är kravet att man måste ha ett vaccinationspass, negativa PCR-test nyare än 72 timmar eller bevis på genomgången covidinfektion under de senaste sex månaderna för att få lov att handla mat i matvarubutiker. Omfattande protester har inletts mot beslutet och en systemtrogen TV-station angreps i en våldsam demonstration mot de nya reglerna.

14 juli 2021 – Frankrike visar sitt militära kulturarv

UTRIKESOm årets militärparad kan bara sägas: Magnifique! Trots ett molnigt och stundtals regnigt väder blev årets uppvisning av franska militära traditioner en stolt upplevelse för hela nationen. Undertecknad kommer från en släkt där alla män var militärer, antingen i aktiv tjänst eller officerare i reserven. Den franska militärskolan och officersheder har alltid varit ett föredöme.

Gå till arkivet

Send this to a friend