<strong>DONETSK FLYPLATS</strong> invigdes strax före Europamästerskapet i fotboll 2012 och var en av Europas modernaste flygplatser. Idag återstår bara ruiner, precis som på många andra håll i östra Ukraina. Några av de hårdaste striderna under eldupphöret har ägt rum här och de pågick fortfarande vid pressläggningen. I det apokalyptiska kollaget syns den raserade huvudterminalen (tv) och det sönderskjutna flygledartornet (th). Kollage NyT.

Nu kollapsar Ukrainas ekonomi

Sedan eldupphöravtalet har striderna i östra Ukraina minskat men inte upphört. Sakta men säkert börjar konsekvenserna av den blodiga kuppen i februari och det följande inbördeskriget att sjunka in hos det ukrainska folket. Samtidigt som många försöker smälta det förödmjukande nederlag och svåra förluster Kievs styrkor lidit, så tonar en ny begynnande katastrof upp – en ekonomi i närmast fritt fall. Att försöka dölja detta så som Kiev gjort med antalet stupade ukrainska soldater kommer inte att gå, för redan nu känner även människorna i västra Ukraina av den kollapsande ekonomin. Ukrainska företag har börjat syna bluffen som hela kuppen byggde på.
TIMOTHY ASH. En ekonomisk expert som ofta förekommer i västmedia. Han säger nu att den ekonomiska aktiviteten i Ukraina har kollapsat. Stillbild från CNBC
TIMOTHY ASH. En ekonomisk expert som ofta förekommer i västmedia. Han säger nu att den ekonomiska aktiviteten i Ukraina har kollapsat. Stillbild från CNBC

Sedan det bräckliga avtalet om eldupphör i östra Ukraina undertecknades den 5 september har lokala strider förkommit vid bland annat den självutropade Folkrepubliken Donetsks internationella flygplats. En flygplats som efter månader av strider är att betrakta som i det närmaste totalförstörd, precis som mycket annat av östra Ukrainas infrastruktur.

Vid sidan av stora förluster av soldater och territorium, har Kiev även förlorat större delen av sin militära utrustning, stridsvagnar och artilleri inräknat. Den 21 september erkände Porosjenko till slut att Kiev förlorat 65 procent av all sin militära utrustning under striderna i Donetsk och Luhansk. Utomstående militärexperter anger än högre siffror.

Ukrainska kommentatorer håller också på att flytta sin uppmärksamhet från den militära katastrofen till den ekonomiska. I början av oktober sade den ukrainska vänsterledaren Sergei Kirichuk, som för närvarande lever i exil i Tyskland, att ”den förvärrade ekonomiska krisen de senaste dagarna pekar på ett krampaktigt omfattande fel i landets finansiella system”. Kirichuk menar också att det helt saknas planer och möjligheter för Kievstyret att komma till rätta med Ukrainas begynnande ekonomiska kollaps. Han påtalar att ”erfarenheterna från Bulgarien, Rumänien och de baltiska staterna har visat hur europeisk kapitalistisk integration slutar; snabb avindustrialisering, minskning av energianläggningar och en fullständig omläggning till import”.

Den ukrainska centralbanken, som före Euromajdan rutinmässigt stödköpte den ukrainska valutan hryvnjan, har förbjudits av IMF från att använda landets valutareserv och intäkter från guldförsäljning till detta ändamål. Eftersom de nya ledarna i Kiev redan skuldsatt sig hos IMF har de inget annat val än att åtlyda förbudet.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Fyra dagar som skakade Frankrike

Fyra dagar som skakade Frankrike

🟠 UTRIKES På fyra dagar, från måndag till torsdag, har det kaos som utlöstes av Rassemblement Nationals (RN) seger i valet till Europaparlamentet förändrat den politiska situationen i Frankrike i grunden. Högern vädrade först morgonluft, men har nu drabbats av interna slitningar. Samtidigt verkar vänstern anstränga sig för att komma över sina meningsskiljaktigheter och bilda en bräcklig allians.

Läs även:

Fyra dagar som skakade Frankrike

Fyra dagar som skakade Frankrike

🟠 UTRIKES På fyra dagar, från måndag till torsdag, har det kaos som utlöstes av Rassemblement Nationals (RN) seger i valet till Europaparlamentet förändrat den politiska situationen i Frankrike i grunden. Högern vädrade först morgonluft, men har nu drabbats av interna slitningar. Samtidigt verkar vänstern anstränga sig för att komma över sina meningsskiljaktigheter och bilda en bräcklig allians.

Förbjuden sång sprider sig i Tyskland – etablissemanget skakat

Förbjuden sång sprider sig i Tyskland – etablissemanget skakat

🟠 – Politiker kräver hårda straff och förföljelser för att straffa åsiktsförbrytarna Unga tyskar har börjat sjunga frasen ”Tyskland åt tyskarna, invandrare ut” till tonerna av en gammal eurodance-hit, och det politiska etablissemanget har helt tappat masken i sin förfäran. Efter att en video med sången blivit viral på nätet har en hänsynslös klappjakt inletts mot de sjungande och dansande ungdomarna.

Framgångar för nationalistpartier i EU-valet – men Sverige går emot trenden

Framgångar för nationalistpartier i EU-valet – men Sverige går emot trenden

🟠 EU-VALET I stora delar av Europa går invandringskritiska och nationalistiska partier starkt framåt i EU-valet. Särskilt stor uppmärksamhet har framgångarna från Tyskland och Frankrike fått, där Nationell Samling och Alternativ för Tyskland gör succéval. Sverige går dock emot den europeiska trenden: Sverigedemokraterna minskar i sitt första val någonsin och blir fjärde största parti. De behåller dock sina tre mandat. För Tidöpartierna som helhet blev EU-valet en kalldusch, och de rödgröna vädrar morgonluft inför riksdagsvalet om två år.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Boeings Starliner har äntligen skjutit upp en NASA-besättning i rymden

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Efter sju svåra års försening, och efter två misslyckade försök förra månaden, har det problemtyngda Boeing äntligen skickat två astronauter till rymden på ett uppdrag för NASA i sin rymdfarkost Starliner. Men företaget har fortfarande en lång väg att gå. Samtidigt går Elon Musks SpaceX från klarhet till klarhet och har nyligen gjort ett lyckat försök med sin Starship.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.