Polisen: Megafonen och vänsterextremister bakom upploppen i förorten

Megafonen har under den gångna veckan fått agera talesmän för förortens förtryckta invandrare. Nya Tider tar här en liten titt på några detaljer som inte framgått i gammelmedia.

Megafonen har oftast presenterats som en lovvärd organisation som ”organiserar unga i förorten”. Det är emellertid en organisation med starka kopplingar till vänsterextrema sekter. Att Megafonen har hetsat mot polisen före och under upploppen har i efterhand erkänts även av flera aktörer i gammelmedia – flera dagar efter att Megafonen fått breda ut sig och sina åsikter i samma media.

Organisationens talesman Basar Gerecci skrev ett inlägg på SVT Debatt den 15 maj, två dagar efter dödsskjutningen av en 69-årig man som angrep polisen med kniv. Gerecci kallade dödsskjutningen för mord och frågade retoriskt: ”När blev det okej för polisen att gå in i våra förorter och döda våra medborgare?” Megafonen krävde en oberoende utredning av händelseförloppet och har flera gånger sagt att det är olämpligt att polisen utreder sig själva. Huruvida Gerecci inte kände till att en sådan utredning redan gjordes av Riksenheten för polismål på Åklagarmyndigheten, om han tror att polis och åklagare är samma myndighet, eller vem eller vilka han istället ansåg skulle utföra utredningen, framgick inte. Megafonen krävde också att polisen skulle be om ursäkt för ”mordet”.

Redan dagen innan hade Megafonen publicerat en mer frispråkig artikel på sin hemsida. Inga av gammelmedias journalister ställde frågor till Megafonens talesmän om denna artikel. I denna kallade man polisen för ayna (snut, med bibetydelsen att poliser inte har någon skam i kroppen), gawat (hallick) och motherfuckers. Enligt Megafonens samhällsanalys förhåller det sig nämligen så här, enligt artikeln: ”Polisen lär oss praktiskt det skolan lär oss teoretiskt: som fattig knegare och icke-vit är du sämre och mindre värd, i Sverige och hela världen.”

Hur många i Megafonen som är ”fattiga knegare” har Nya Tider inte lyckats ta reda på, och hur många av upploppsmakarna som faktiskt arbetar för brödfödan överlåter vi åt våra läsare att spekulera över. Megafonens analys stod klar redan i den första artikeln: polisen hade skjutit ihjäl 69-åringen därför att de representerar det rasistiska svenska samhället.

Hetsmöte mot polisen

Megafonen kallade till möte utanför polisstationen i Kista onsdagen den 15 maj, där de ropade diverse polisfientliga slagord på invandrarsvenska.

Senare, under upploppen, vidareförde massmedia villigt uppgifter om hur polisen hade kallat invandrare för ”apor”, ”negrer” och ”luffare” medan de viftat vildsint med sina batonger. Uppgiften kom först från Duraid Al-Khamisi, som intervjuades av DN och presenterades som ”Husbybo” utan att nämna att Al-Khamisi tidigare föreläst för Megafonen och arbetat som reporter på Sveriges Radio. Då detta förhållande avslöjades av Dagens Media, var DN noga att påpeka att han intervjuats i egenskap av ”ögonvittne”.

Exakt samma händelse hade tydligen bevittnats även av ett annat ”ögonvittne”, nämligen medborgarvärden Daniel Ghirmai som berättade om det för Expressen. Sedan berättade Duraids bror Rami Al-Khamisi, och Ghirmai, om det vid en presskonferens som Megafonen höll. Kort sagt, samtliga uppgifter om polisens rasism och övervåld – som skapta för att frammana mer hat mot polisen – kommer från personer knutna till Megafonen.
Från flera håll har polisen fått uppgifter om att vänsterextremister varit med och organiserat upploppen.

– Det är tydligt att det finns organisationer eller nätverk som uppmanat på Facebook och andra sociala medier att man ska leva rövare, sade Stockholmspolisens presstalesman Kjell Lindgren till Sveriges Radio. Han hävdar också att Megafonen vid mötet i Kista ”uppmanade till aktioner mot polisen” – något som gammelmedia, om uppgiften stämmer, har förtigit i rapporteringen från mötet. Lindgren säger också att de försökt kontakta Megafonen för att få till stånd en dialog, något som förnekas av Rami Al-Khamisi på Megafonen då SVT frågar honom.

Nya Tider har sökt folket bakom Megafonen. Den enda vi lyckats prata med är Jennifer Hillblom, en av grundarna. I höstas fick hon och David Quintanilla breda ut sig i Svenska Dagbladet och förklara varför det, i deras ögon, pågår ”en enorm resursförflyttning från förorten till mera välbärgade områden och fickor”, trots miljardsatsningar på ”utsatta områden” och skatteutjämning mellan kommunerna. Hon presenterades då som ”förortsbo” men är i själva verket bosatt på Södermalm. Hon är medlem i syndikalistiska SAC och aktiv i Septemberalliansen och Kvinnopolitiskt forum. Hon är även flickvän till Basar Gerecci, som är aktiv inom Rättvisepartiet Socialisterna.

När vi presenterar oss frågar Hillblom genast:

– Det är den där nazisttidningen va?

Trots att vi förklarar att det måste röra sig om någon förväxling eftersom NyT är en oberoende nyhetstidning och alls ingen ”nazisttidning”, lägger hon sedan på luren. Med tanke på att folket bakom Megafonen betraktar polisen som fascister, ayna, gawat, mördare och motherfuckers, är det lätt att förstå ifall de inte haft större lycka än vi.

Vänsterextremister organiserar

Natten mellan onsdagen och torsdagen upptäckte en grupp nattvandrare i Jakobsberg att gångvägar runt centrum blockerats, som för att hindra polisens bilar att komma fram. I centrum stötte de på ett tiotal ungdomar som inte hörde hemma i området, alla med huvor för att dölja sina ansikten.

– Med tanke på deras uppträdande och hur de rör sig i områdena tror vi att en del av upploppen är organiserade, sade en av initiativtagarna till nattpatrullen, Jakob Eliyo, till SvD.

Polisen, som haft hjälp av Säpo med att utreda upploppen, menar också att ”en liten klick yrkesaktivister” ligger bakom en del av det organiserade våldet. Liknande iakttagelser ska ha gjorts av aktivisterna i det svenska medborgargarde som under fredagskvällen och framåt har försökt att stävja upploppen.

Exakt vilka kopplingar som finns mellan Megafonen och de organiserade våldsverkarna på vänsterkanten är ännu inte klarlagt. Typiskt för extremvänsterns sekter är de många olika förgreningarna där samma person ofta är medlem i flera olika organisationer, nätverk eller grupperingar. Ibland anser även fredligt arbetande vänsterextremister att samarbetet med extrema våldsgrupper är besvärande. Umeåavdelningen för Rättvisepartiet Socialisterna – där Megafonens Basar Gerecci som sagt är aktiv medlem – bröt sig exempelvis ur partiet för tre år sedan just på grund av dess samarbete med grupper som AFA och Revolutionära Fronten.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Ryssland bygger och testar sin första fotolitografimaskin

Ryssland bygger och testar sin första fotolitografimaskin

🟠 UTRIKES Är Ryssland på väg att ge sig in i kapplöpningen inom halvledartillverkning? De amerikanska sanktionerna är kännbara eftersom avancerade halvledare behövs i allt från konsumentprodukter till avancerade vapensystem. I maj tillkännagav landet att man utvecklat sin första fotolitograf, en maskin som används vid tillverkning av integrerade kretsar och halvledarenheter. Maskinen, som för närvarande kan tillverka chip med storlekar upp till 350 nanometer (nm), testas nu, meddelade vice industri- och handelsminister Vasilij Sjpak.

Läs även:

NATO baserar kärnvapen­kapabelt bombflyg i Luleå

NATO baserar kärnvapen­kapabelt bombflyg i Luleå

🟠 Stf. Flygvapenchefen: Nu tar vi nästa steg i vårt samarbete med USA. Historia skrevs i juni då två amerikanska B-1B Lancer strategiska bombflygplan, med kapacitet att bära kärnvapen, för första gången någonsin landade i Sverige. Det skedde inom ramen för den andra flygövningen som genomfördes i norra Sverige bara den senaste månaden. Nya Tider avslöjar flera okända aspekter om B-1B Lancer, inte minst hur det egentligen ligger till med dess kärnvapenkapacitet, samt gör en analys om varför USA och NATO är så intresserade av Sverige och ett flygfält i Norrbotten.

Natoanslutningen har gått på tvärs emot demokratin och folkets självbestämmande

Natoanslutningen har gått på tvärs emot demokratin och folkets självbestämmande

🟠 DEBATT. All offentlig makt i Sverige utgår från folket. Så lyder definitionen av demokrati enligt den tyngsta av Sveriges grundlagar, Regeringsformen. Om det förhåller sig på detta sätt, ja då är allt frid och fröjd. Vald regeringen har därefter till uppgift att omsätta folkets vilja till politiskt ställningstagande och praktisk handling för att folkstyret, demokratin, ska anses fylla sin grundläggande funktion. Utgick makten från folkets val av politik efter valet 2018 eller fick folk­styret stryka på foten till förmån för etablissemangets lösning som ingen röstat för? Den frågan ställer sig veckans debattör, Curt Linderholm.

Du döda nya värld

Du döda nya värld

🟠 DOKUMENTÄR. I en spektakulära dokumentären Died Suddenly kommer flera yrkesmänniskor till tals som hanterat det som framstår som dödliga biverkningar av vaccinen mot covid-19. Filmen, som nu utsätts för omfattande censur av it-jättarna, aktualiserar frågan om vad en dokumentär egentligen är.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Svenskdroppar – dunderkuren från örtriket

🟠 HISTORIA Svenskdroppar, som även är känd som Schwedenbitter, är en örtkur som utvecklades av de två svenska läkarna Klaus Samst och – sannolikt – Kristian Henrik Hjärne på 1700-talet. Den här tinkturen populariserades på 1900-talet av Maria Treben. Svenskdroppar innehåller flera olika örter och sägs hjälpa mot olika sjukdomar och krämpor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.