Skip to Content

Lina Sandell som staty utanför Fröderyds kyrka. Foto: Vetlanda kommun
HISTORIA

Psalmer, dikter och Lina Sandell

Digital utgåva

Lina Sandell skrev sina första dikter efter en svår sjukdom. Dessa blev de första av väldigt många verk. Hon kom nämligen att skriva resten av sitt liv och blev även redaktör. Kanske framför allt hennes psalmer är än idag kända och älskade.

Publicerad: 3 september, 2021, 22:29

  • Svenska

Läs även

Odaterat foto av okänd fotograf. Källa: Wikimedia Commons

”Blott en dag, ett ögonblick i sänder,

vilken tröst, vad än som kommer på!

Allt ju vilar i min Faders händer,

skulle jag, som barn, väl ängslas då?”

Psalmen som citeras ovan finner man som nummer 249 i Den svenska Psalmboken med tillägg, utgiven av Verbum förlag. Detta är en psalm som många känner till. De har sjungit den och hört den, kanske mer än en gång i livet.

Den är kanske till och med mer känd för allmänheten än vad kvinnan som skrev den är. Psalmen skrevs av prästdottern Lina Sandell och är endast ett av hennes många skrivna verk.

Lina Sandells tidiga liv och första verk

Hon föddes som Carolina Wilhelmina Sandell i den småländska socknen Fröderyd år 1832. Hon var näst yngsta dotter till prästen Jonas Sandell och Fredrica Engstrand.

Som barn var hon sjuklig och klen och i boken Ett ögonblick i sänder. Lina Sandell och hennes sånger noterar Per Harling att hon led av förlamningssymptom och var därför tvungen att leva ”ett ovanligt stilla liv i jämförelse med andra barn”. Den fysiska svagheten fick henne dock att läsa och anteckna. Harling skriver att det är i anteckningsboken från tiden 1843-1844 när hon var sängliggande efter att ha varit svårt sjuk i tyfus som hon började skriva sina första dikter. Dessa är starkt präglade av en intensiv längtan efter naturen och att kunna röra sig igen. Harling återger ett av de här tidiga alstren:

”Skön är naturen, stor dess herre är,

som liv och näring åt var ört beskär.

Från eken, som sin krona stolt upphöjer

och med sin skugga trötta vandraren förnöjer,

till minsta blomma, som i dalen står,

i allting samma visa ordning rår.”

Den 17 november 1844 blev hon dock plötsligt bättre och kunde stiga upp efter att ha varit sängliggande i ett år. Eftersom det skedde just när hon reflekterade intensivt över den söndagens evangelietext tolkade hon händelsen som ett gudomligt mirakel.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Mysteriet i Mörtnäs

HISTORIAFredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Reuterholms fall

HISTORIAHösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Karl XV som konstnär och samlare

HISTORIAEn del kungligheter i Sverige har varit konstnärligt intresserade och några har till och med tecknat och målat. En av de mer kända av Sveriges kungliga konstnärer är Karl XV som både samlade på konst och var en mycket hängiven målare med landskapsmotiv som specialitet.

Den mystiske mannen från Bocksten

HISTORIAPå Varbergs fästning kan man se kvarlevorna efter en man som dött och blivit pålspetsad under medeltiden. Kvarlevorna hittades i Bockstens mosse på midsommaraftonen 1936 och därför har den döde fått namnet Bockstensmannen. Han är internationellt känd och fortfarande ett mysterium trots många undersökningar. Den 22 juni i år öppnade en ny utställning om honom på Varbergs fästning.

Skymning för Reuterholm

HISTORIAÅr 1794 pågick rättegångsförhandlingarna mot de gustavianer som varit delaktiga i den Armfeltska konspirationen. Dessa rättegångsförhandlingar väckte starkt missnöje bland folket och kom att bli början på nedgången för Gustaf Adolf Reuterholm.

Den mångsidiga Hildegard

HISTORIADe som ägnar sig åt örter, kryddväxter och odling har säkert stött på Hildegard av Bingen. Denna mångfacetterade kvinna som levde på 1100-talet är lätt att bli intresserad av. Men örterna utgjorde bara en liten del av hennes omfattande verksamhet. Hennes världsbild grundades i övertygelsen att Gud och skapelsen samverkade i allt, från odling till politik.

Reuterholm mot Armfelt

HISTORIAGustaf Mauritz Armfelt hade lämnat Sverige i juli 1792, men trots det kunde inte Gustaf Adolf Reuterholm känna sig helt lugn och säker. Efter en tid upptäckte han att Armfelt och Magdalena Rudenschöld planerade att, med stöd från Ryssland, avsätta Sveriges förmyndarregering. Detta blev början på en lång process mot rojalisterna.

Reuterholm träder fram

HISTORIAUnder åren 1792-96 styrdes Sverige av en förmyndarregering som leddes av hertig Carl, som var farbror till den omyndige kungen Gustaf IV Adolf. I praktiken var det dock Gustaf Adolf Reuterholm som hade makten. Denna tid i Sveriges historia, som blivit känd som den reuterholmska tiden, kom att till stor del präglas av förföljelser och utrensningarna inleddes kort efter att Reuterholm återkommit Sverige.

Gå till arkivet

Send this to a friend