Ryssland föreslår en väg mot eldupphör i Ukraina

Rysslands president Vladimir Putin lägger fram en sjupunktsplan för att stabilisera situationen i östra Ukraina.

“På väg hit från [staden] Blagoveschensk till Ulan-Bator [Mongoliet], skissade jag några idéer och åtgärder. De är här, handskrivna” berättade Putin för de närvarande journalisterna vid presskonferensen den 3 september. Nedan följer dessa:

1. Folkmilisen ska upphöra med den militära framryckningen i regionerna Donetsk och Lugansk.

2. Kievs styrkor ska dra sig tillbaka till ett avstånd som utesluter möjligheten att beskjuta bosättningar med artilleri.

3. Inrätta fullständig och objektiv internationell kontroll för observation och övervakning av vapenvilan.

4. Uteslut användningen av stridsflygplan mot civila och byar.

5. Fullständig fångutväxling utan förhandsvillkor.

6. Humanitära korridorer för flyktingar och leverans av humanitär hjälp i regionerna Donetsk och Lugansk.

7. Direkt  tillgång till förstörd infrastruktur för reparationsgrupper uppbackade med nödvändigt understöd.

Rysslands president Vladimir Putin presenterar en plan för ett eldupphör i i sydöstra Ukraina.
Rysslands president Vladimir Putin presenterar en sjupunktsplan för eldupphör i i sydöstra Ukraina.

Putin uttryckte sin förhoppning om att ett slutgiltigt avtal mellan Kiev och separatisterna i sydöstra Ukraina kan nås och säkras vid det kommande mötet den 5 september i Vitrysslands huvudstad Minsk, där den så kallade Kontaktgruppen för Ukraina tidigare har träffats.

Ukrainas president Petro Porosjenko kommenterade lite senare på onsdagen Putins utspel med att “Den första uppgiften är fred” och fortsatte “Idag klockan 05:00, på grund av tidsskillnaden, pratade vi med president Putin om hur vi kan stoppa denna fruktansvärda process. Det är omöjligt att förneka att människor har dödas “. Den ukrainska presidenten betonade att alla ukrainare vill ha fred och att han därför kommer sträva efter det.

Ukrainas president Petro Porsjenko.
Ukrainas president Petro Porsjenko.

Porosjenkos ton har ändrats i samma takt som hans styrkor lidit alltfler nederlag. Från att kommit med direkta hot mot Moskva talar han nu om att dödandet i östra Ukraina är en “fruktansvärda process”.  Att beskjuta den egna befolkningen med artilleri i bostadsområden utan fientlig militär närvaro är givetvis fruktansvärt och hundratals civila har dödats, men det är ett dödande han själv som president och överbefälhavare  är ytterst ansvarig för. Han är för övrigt den första  presidenten i Ukraina som också är överbefälhavare för de väpnade styrkorna. Dessutom har han tidigare ignorerat både de civilas lidande och den gigantiska flyktingström Kievs styrkor skapat genom sin hänsynslösa beskjutning av civila mål.

Porosjenko försökte till exempel att med alla medel, utom militära, stoppa den ryska nödhjälp som på 287 stora vitmålade lastbilar lämnade Moskva den 12 augusti. Efter många dagars fördröjande från Kiev kunde till slut de livsnödvändiga förnödenheterna levereras den 22 augusti till invånarna i Luhansk. Staden hade då hade varit ström- och vattenlös i tre veckor. Hjälpinsatsen möjliggjordes enbart genom Rysslands resoluta agerande, då västvärlden visat och visar ett mycket svalt intresse för den svåra humanitära situationen i sydöstra Ukraina.

Det ryska biståndet tas emot på ett lager i Luhansk den 22 augusti.
Delar av den ryska hjälpsändningen tas emot på ett lager i Luhansk den 22 augusti.

FN:s flyktingorgan UNHCR angav på tisdagen den 2 september att en miljon människor i östra Ukraina nu har tvingats till flykt. Av dessa beräknas 260 000 fortfarande vara i Ukraina medan resterande till största delen flytt till Ryssland, där många bor i flyktingläger. Nya Tiders Dan Malmqvist har besökt dessa i Rostov och kommer skriva om det i vår tidning.

Det är svårt att dra några egentliga slutsatser av Porosjenkos uttalande, då han har talat om sin vilja till fred från den dag han vann presidentvalet. Det var den 25 maj och redan dagen efter satt Kiev in både attackhelikoptrar och stridsflyg i stor omfattning mot separatisterna i öst, en vid tidpunkten mycket allvarlig upptrappning av våldsanvändandet. Vilka handlingar som följer hans ord om fred denna gång får den närmaste tiden utvisa.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

De kriminella nätverken kartlagda

De kriminella nätverken kartlagda

🟠 INRIKES Researchföretaget Acta Publica har specialiserat sig på att undersöka individer och företag med kopplingar till organiserad brottslighet och religiöst eller politiskt motiverad extremism. De har tillgång till egna databaser med upp till 20 års data från fler än 600 myndigheter. De har nu publicerat en årsrapport om nätverkskriminaliteten i Sverige för 2023 och Nya Tider sammanfattar delar av rapporten nedan.

Läs även:

Ungern godkände Sveriges Natoansökan

Ungern godkände Sveriges Natoansökan

🟠 UTRIKES Sverige kommer nu att bli Natos 32:a medlemsland efter att landets ansökan slutligen ratificerades av det ungerska parlamentet på måndagen. Under vårparlamentets första session godkände parlamentsledamöterna i Budapest Sveriges ansökan om att gå med i försvarsalliansen med 188 röster mot sex.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

Tucker ”sprängde internet” med Putinintervju

Tucker ”sprängde internet” med Putinintervju

🟠 UTRIKES Nyheten att den amerikanske journalisten Tucker Carlson befann sig i Moskva för att intervjua Vladimir Putin slog ned som en bomb och skakade den västerländska journalistkåren i sina grundvalar. Angreppen haglade, Carlson kallades landsförrädare, galning och nyttig idiot, och det restes krav på att EU skulle införa sanktioner mot honom. Det är troligen den mest sedda intervjun någonsin – men själva intervjun är tämligen odramatisk, med undantag för att Putin säger sig ha invaderat Ukraina för att utrota nationalismen i landet genom att ”göra oss av med de människor” som sprider den – vilket systemmedierna knappt nämner.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Woke: dårhuset som samhällsmodell

🟠 BOKRECENSION Joanna Williams är brittisk författare och journalist, samt direktör för tankesmedjan Cieo. Hon har tidigare skrivit om feminism och om fördumningen av universiteten, och i den nya boken Så vann woke gör hon en kritisk analys av wokerörelsen, med fokus på denna i sitt eget hemland och i USA. Stilen är välformulerad, saklig och resonerande, men genom den lugna akademiska ytan lyser ett starkt engagemang mot denna den senaste av kulturradikalismens skapelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.