Det ryska tänkesättet med utbyte av överskott av mat kan vara värt att lägga märke till, eftersom det är en av nycklarna till framgång för den småskaliga modellen. En granne hjälper till exempel en annan granne att bygga ett staket till sin mark. I stället för att betala med pengar för denna hjälp kan du kanske ge din granne frukt, äpplen eller andra grönsaker. Foto: Facebook

Ryssland banar väg för småskaligt jordbruk

Ryssland gör tvärtom mot exempelvis Sverige och satsar på småskaliga jordbruk som alternativ till de storskaliga jordbruken. Bland annat erbjuder man sina medborgare en hektar mark till odling eller annan kreativ verksamhet. Marken som erbjuds ligger österut på den lite kallare breddgraden, men det hindrar inte de odlingsintresserade ryssarna. Cirka 400 000 medborgare har redan visat sitt intresse.

Den 4 maj 2016 undertecknade Rysslands president Vladimir Putin en federal lag, vilken erbjuder medborgare i hela Ryska federationen en hektar av den mark, som ägs av stat eller kommun och som ligger på ett territorium i östra Ryssland. Områdena omfattar Jakutien, Kamtjatka, Chukutka, Primorye, Khabarovsk, Amur, Magadan, Sakhalin och de Judiska autonoma regionerna. Områden som visserligen ligger långt bort i Rysslands något kallare områden, men som man ändå bedömer att det är möjligt att odla på. De flesta ligger på breddgrad 50-65. Som jämförelse kan vi ta Stockholm som ligger på ungefär breddgrad 60, så Fjärran Östern ligger inte under snön hela året.

Till skillnad mot Sverige, som tror på de stora industrijordbrukens massproduktion, har Ryssland en helt annan jordbrukspolitik. Man har alltid även satsat på små odlingsalternativ, som till exempel ”datja”, som är en liten odlingslott liknande dem vi i Sverige kallar koloniträdgårdar. I dag har ett nytt ”gröna vågen-tänkande” börjat sprida sig hos den ryska befolkningen. Många människor förvärvar mark och bygger upp sina egna gårdar och skapar sig en plats där de kan leva kreativt, andas frisk luft, odla och äta rena och näringsrika produkter. För många handlar det om att hitta en inre och yttre tillfredsställelse med livet. De senaste femton åren har människor skapat mellan 350-400 ekobyar. Dessa har cirka 15-200 nybyggare vardera.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Macron försöker lugna opinionen

Macron försöker lugna opinionen

🟠 UTRIKES I torsdags kväll gav Emmanuel Macron en TV-intervju som samsändes i kanalerna TF1 och France 2 mindre än tre månader före EU-valet. Han talade om Frankrikes stöd till Ukraina, säkerheten i Europa och Frankrike och kärnvapenhotet. Presidenten talade länge om Frankrikes stöd till Ukraina, men backade i sina kontroversiella kommentarer om att skicka marktrupper. Emmanuel Macron betecknade däremot den ryska regimen som Frankrikes ”motståndare”. Samtidigt försökte han lugna fransmännen gällande det ryska kärnvapenhotet.

Läs även:

Knyaz Rikards rekonstruktion av Solvagnen från Trundholm. Foto: Knyaz Rikard, montage av Å. Blomdahl med Trundholmsbygden i bakgrunden

Solvagnen från Trundholm återskapad

🟠 KONST Skulptören Knyaz Rikard Högberg har skapat en ny bronsstaty med inspiration från bronsåldern. Han har nu återskapat Trundholmsvagnen eller Solvagnen som den också kal­­las. Vagnen räknas som ett av Danmarks finaste fornfynd. Knyaz Rikard menar att hästen ursprungligen var målad röd och dekorerad med färska blomkransar – en förebild till ”dalahästen”.

Bayeuxtapeten. Förundrade män pekar på en stjärna (stella) som förebådar en olycka för Harald II av England (Harold). År 1066 ägde slaget vid Hastings rum där Vilhelm Erövraren besegrade Harald. Foto: Société Ouest-France/ Jean-Yves Desfoux

Kristna traditioner – att bevara, förklara och försvara

🟠 JULEN Redan kring förra årets luciafirande uppstod en mängd diskussioner och tolkningar av denna så fina och stämningsfulla tradition som inleder tiden inför julhelgen. En politisering med åberopande av inte så sällan falska historiefakta ledde till märkliga tolkningar. Däremot råder det en medialt kliniskt ren tystnad kring julhelgens kristna ursprung – man kal­­lar till och med julen för ”vinterfest”.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Klarsynthet och intelligens obekvämt för makthavarna i Sverige

🟠 RECENSION Tommy Ulmnäs har med sin tredje bok, som utkom 2021, byggt vidare på temat om Sveriges förfall som land. Han går igenom område efter område och beskriver hur Sverige gradvis – med uppsåt från korrupta politiker – malts sönder inom alla samhällsområden. Han analyserar problemområdena och ger i boken sin förklaring till varför det ser ut som det gör i landet och är förundrad över att inte fler ser orsak och verkan och efterlyser konsekvensanalyser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Maria Magdalena enligt barockens konstnärer

🟠 HISTORIA Under barockens tidevarv var Maria Magdalena ett av de helgon som var allra mest populär bland konstnärerna. En orsak till hennes popularitet var att katolska kyrkan lade tyngdpunkten dels på de troendes moraliska ansvar, dels på botfärdighet efter konciliet i Trient. Två vanliga motiv under barocken var Maria Magdalena som botfärdig synderska samt hennes möte med den uppståndne Jesus Kristus.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.