Skip to Content

EU

SD till Ukips partigrupp

Efter flera bakslag lyckades brittiska Ukip och dess partiledare Nigel Farage samla tillräckligt många partier för att återbilda sin partigrupp EFD. Ett av partierna är Sverigedemokraterna.

Publicerad: 3 juli, 2014, 07:00

  • Svenska

Läs även

SD:s företrädare är mycket nöjda med beskedet att de får ingå i gruppen Frihet och demokrati i Europa (EFD).

– Det är oerhört glädjande att vi fått klart med gruppfrågan. Vi blir nu medlemmar i en EU-kritisk grupp som leds av Nigel Farage som måste betecknas som Europas främsta företrädare för att sätta stopp för EU-federalism och maktöverföringen från medlemsstaterna till Bryssel. Detta skapar bra möjligheter för vår partigrupp i parlamentet under mandatperioden, säger Jimmie Åkesson till sverigedemokratiska nyhetssajten Samtiden.

Efter EU-valet väckte Åkesson bestörtning hos många av sina anhängare och i synnerhet ungdomsförbundet SDU, genom att säga att man endast kunde tänka sig samarbete med brittiska Ukip och Dansk Folkeparti. Annars skulle man förbli grupplösa – underförstått hellre än att samarbeta med franska Front National.

Både Dansk Folkeparti och Sannfinländarna sökte sig samtidigt bort från EFD för att istället ingå i gruppen Europeiska konservativa och reformister (ECR), samma grupp som brittiska Tories, och EFD hade stora svårigheter med att få ihop de ledamöter från sju olika medlemsländer som krävs för att bilda en officiell partigrupp i EU-parlamentet. Men nu har man alltså lyckats. De partier som ingår i gruppen blir Ukip (24 delegater), italienska Femstjärnerörelsen (17), Sverigedemokraterna (2), litauiska Ordning och rättvisa (2), lettiska Bondeunionen (1), tjeckiska Fria medborgares parti (1) och en ensam avhoppare från franska Front National.

Samtidigt står det klart att Marine Le Pen och Geert Wilders, ledare för franska Front National och holländska Frihetspartiet, inte lyckats samla tillräckligt många partier för att bilda en partigrupp innan tidsfristen löpte ut. Le Pen och Geert Wilders förlorade det diplomatiska spelet då litauiska Ordning och rättvisa gick över till EFD. Wilders själv satte dessutom stopp för ett samarbete med polska Kongres Nowej Prawicy (Nya högerns kongress), enligt obekräftade uppgifter på grund av kontroversiella uttalanden från dess färgstarke partiledare Janusz Korwin-Mikke.

I ett uttalande säger Wilders att han fortfarande tror att gruppen kan bildas senare i år.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Australien ska utestänga ovaccinerade från ekonomin

AUSTRALIENAustralien planerar för att pandemin fortsätter i många år. ”Det kommer att komma olika direktiv om olika scheman för vilka doser man ska ta”, meddelade hälsovårdschefen Kerry Chant på ett pressmöte nyligen. I delstaterna byggs nya karantänanläggningar för tusentals människor, vissa blir inte klara förrän i mitten av nästa år. Samtidigt säger Victorias premiärminister Dan Andrews att man ska ”lock out” ovaccinerade från landets ekonomi.

20 gripna i protest mot nedstängningar och ”HBTQ +-propaganda” i Litauen

UTRIKESPolisen i Vilnius frihetsberövade 20 personer efter en demonstration med tusentals deltagare mot Covid-19-restriktioner och vad demonstranter kritiserade som ”HBTQ+-propaganda”.

Tyska socialdemokraterna mot seger i valet

UTRIKESI april verkade det som att det tyska miljöpartiet skulle bli störst, men sommaren gav Unionen ledarpositionen åter. Kort därpå vände den tyska opinionen fullständigt. SPD och Olaf Scholz blir under alla omständigheter valets vinnare den 26 september.

Nederländerna: Tiotusentals i rekordstor protest mot covid-tyranni och vaccinpass

NEDERLÄNDERNAUppemot hundratusen holländare samlades första söndagen i september för att protestera mot covid-diktatur, påtvingade injektioner och vaccinpass. Den flera kilometer långa protestmarschen leddes av pensionerade officerare och soldater, vilket både är starkt symboliskt och en viktig markering mot den alltmer impopulära Rutte-administrationen. Myndigheterna försökte förgäves få folk att stanna hemma och polisen smälte undan när folkmassorna blev dem övermäktiga. Demonstrationen hade en mycket bred uppslutning och partiledaren Thierry Baudet höll ett bejublat brandtal inför tusentals människor.

Drama under norsk rösträkning!

UTRIKESSegerstämning hos Arbeiderpartiet – men Senterpartiet vann valet. Trots tapp från 2017 firade man ordentligt hos Ap. Regeringspartiet H tappade mest stöd och V, KrF, MDG vägde fram och åter under spärrgränsen medan räkningen pågick.

Supervalmätning skakar Norge innan stortingsvalet

UTRIKESKommunistpartiet Rødt och Miljöpartiet MDG kan för första gången nå över fyraprocentsspärren. De små borgliga regeringspartierna räddas kvar. Senterpartiet, som tidigare i år sågs som utmanare om statsministerposten, rasade obarmhärtigt hela sommaren. Arbeiderpartiet kan vinna valet och bilda ny regering.

Arga protester i Kanada inför valet – Trudeau ”inte välkommen på gatorna längre”

UTRIKESDen 20 september hålls det val i Kanada efter att premiärminister Justin Trudeau utlyst nyval. Hur valet går är långt ifrån avgjort, men vad som är desto tydligare är att det nu finns ett utbrett och argt motstånd mot den liberala regeringen, inte minst på grund av de restriktioner många beskriver som ”drakoniska”. Trudeau blir utbuad av upprörda folkmassor så snart han visar sig på gatorna.

Brittiska sjukvården angriper vita människor offentligt

UTRIKESI Storbritannien omyndigförklaras vita människor nu officiellt av den statliga sjukvården. Folkgruppens medlemmar ska känna sig obekväma är budskapet från den skattefinansierade institutionen. Men det raspedagogiska utspelet som författats av en svart kvinnlig mångfaldsspecialist har väckt vrede. Människor befinner sig redan i en obekväm situation eftersom pandemin försatt 13 miljoner av landets invånare i vårdköer.

Gå till arkivet

Send this to a friend