Skip to Content

EU

SD till Ukips partigrupp

Efter flera bakslag lyckades brittiska Ukip och dess partiledare Nigel Farage samla tillräckligt många partier för att återbilda sin partigrupp EFD. Ett av partierna är Sverigedemokraterna.

Publicerad: 3 juli, 2014, 07:00

  • Svenska

Läs även

SD:s företrädare är mycket nöjda med beskedet att de får ingå i gruppen Frihet och demokrati i Europa (EFD).

– Det är oerhört glädjande att vi fått klart med gruppfrågan. Vi blir nu medlemmar i en EU-kritisk grupp som leds av Nigel Farage som måste betecknas som Europas främsta företrädare för att sätta stopp för EU-federalism och maktöverföringen från medlemsstaterna till Bryssel. Detta skapar bra möjligheter för vår partigrupp i parlamentet under mandatperioden, säger Jimmie Åkesson till sverigedemokratiska nyhetssajten Samtiden.

Efter EU-valet väckte Åkesson bestörtning hos många av sina anhängare och i synnerhet ungdomsförbundet SDU, genom att säga att man endast kunde tänka sig samarbete med brittiska Ukip och Dansk Folkeparti. Annars skulle man förbli grupplösa – underförstått hellre än att samarbeta med franska Front National.

Både Dansk Folkeparti och Sannfinländarna sökte sig samtidigt bort från EFD för att istället ingå i gruppen Europeiska konservativa och reformister (ECR), samma grupp som brittiska Tories, och EFD hade stora svårigheter med att få ihop de ledamöter från sju olika medlemsländer som krävs för att bilda en officiell partigrupp i EU-parlamentet. Men nu har man alltså lyckats. De partier som ingår i gruppen blir Ukip (24 delegater), italienska Femstjärnerörelsen (17), Sverigedemokraterna (2), litauiska Ordning och rättvisa (2), lettiska Bondeunionen (1), tjeckiska Fria medborgares parti (1) och en ensam avhoppare från franska Front National.

Samtidigt står det klart att Marine Le Pen och Geert Wilders, ledare för franska Front National och holländska Frihetspartiet, inte lyckats samla tillräckligt många partier för att bilda en partigrupp innan tidsfristen löpte ut. Le Pen och Geert Wilders förlorade det diplomatiska spelet då litauiska Ordning och rättvisa gick över till EFD. Wilders själv satte dessutom stopp för ett samarbete med polska Kongres Nowej Prawicy (Nya högerns kongress), enligt obekräftade uppgifter på grund av kontroversiella uttalanden från dess färgstarke partiledare Janusz Korwin-Mikke.

I ett uttalande säger Wilders att han fortfarande tror att gruppen kan bildas senare i år.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Nigerianer terroriserar italiensk stad

UTRIKESDen nigerianska maffian har jobbat hårt i den italienska staden Padua. På mindre än 24 timmar skedde två uppmärksammade brott i stadens centrum.

Bidragsfusket och slappheten i stats­förvaltningen kan leda till regeringskris

ANALYSBidragsbrotten ökade med 467 procent mellan 2009 och 2018. Det framgår av statistik som publicerats på Åklagarmyndighetens hemsida. Enligt vissa källor uppgår de felaktiga utbetalningarna från välfärdssystemen till cirka 17 miljarder kronor per år. En grund­läggande förutsättning för att det skall kunna ske är allvarliga brister i och kring befolkningsregistret. Regeringen har blundat för problemet i många år och nu hotar en regeringskris.

Coronaviruset misstänks ha nått Europa – 26 döda

UTRIKESDet nya kinesiska coronaviruset, vilket bekräftats ha smittat 850 och dödat 26 personer, kan ha nått Europa. I Finland har man två möjliga fall och i Storbritannien har man 14 misstänkta fall. Ett flertal länder, främst i Sydostasien, har bekräftade fall av virussmittade. Samtidigt har kinesiska staten kallat in armen och stängt av 14 städer, den kinesiska muren, samt ställt in flera officiella firanden av det kinesiska nyåret. Bilder från kinesiska medborgare på sociala medier visar samtidigt skräckscener från de drabbade städerna. Det har även förekommit en handfull fall av misstänkt sjuka i Sverige.

Handelskriget: USA blinkade först

ANALYSEtt avtal har skrivits. Kriget är inte över, men åtminstone kan man kalla det för vapenstillestånd med fredsförhandlingar. Det finns egentligen inga vinnare i ett handelskrig, men om vi skall tala om förluster så har det främst drabbat USA stort. USA gick ut hårt och försökte i princip kuva Kina och visa vem som bestämde i världen, men det lyckades inte. USA har fått backa ordentligt.

Nord Stream 2-stoppet vänder allierade mot USA

UTRIKESÄr det totala handelskriget här? Den 20 december tvingades rederiet Allseas att avbryta bygget på Nord Stream 2 som då hade 16 mil kvar till färdigställande när USA:s hot om sanktioner sattes i verket. Tyskland, EU och Ryssland kommer var för sig att svara med motåtgärder riktade mot bland annat USA:s export. Den 8 januari invigdes mot USA:s vilja TurkStream.

Trump skryter om att stjäla Syriens olja

ANALYSUSA:s president sade nyligen i en intervju i amerikansk tv om Syrien: ”Jag lämnade trupper för att ta oljan, jag tog oljan …”. De amerikaner som fortsatt stödjer Trump och tycker att stulen utländsk olja är en bra idé är ovetandes om att oljeintäkterna på intet sätt kommer USA eller dess skattebetalare till del. Tvärtom kostar det dem stora pengar. Nya Tider analyserar här varför Trump avviker så starkt från sina vallöften och vad som ligger bakom Washingtons och Pentagons motstridiga uttalanden gällande truppnärvaro i Syrien och Irak.

Somalia vill ta hem somaliska IS-kvinnor och deras barn

UTRIKESSomalia är villig att evakuera och ta hem IS-kvinnor och deras barn om europeiska länder inte vill det, men bara om de är etniska somalier. Några andra har man inte råd att hjälpa. Detta rapporterar Sveriges Radio den 21 januari.

Roger Scrutons vän: ”Han gav oss hopp”

UTRIKESDen konservative filosofen Roger Scruton är död. Han dog den 12 januari i cancer. Scruton adlades 2016, men utsattes förra året för en brutal svartmålning av systemmedia och var i slutet av sitt liv persona non grata bland etablissemanget. När döden var nära berättade Scruton att han blivit fråntagen både hälsa och rykte, men uttryckte ingen vrede utan istället tacksamhet över allt det positiva han fått vara med om. Nya Tider har talat med Scrutons vän Gregory Lauder-Frost från Traditional Britain Group.

Gå till arkivet

Send this to a friend