Skip to Content

EU

SD till Ukips partigrupp

Efter flera bakslag lyckades brittiska Ukip och dess partiledare Nigel Farage samla tillräckligt många partier för att återbilda sin partigrupp EFD. Ett av partierna är Sverigedemokraterna.

Publicerad: 3 juli, 2014, 07:00

  • Svenska

Läs även

SD:s företrädare är mycket nöjda med beskedet att de får ingå i gruppen Frihet och demokrati i Europa (EFD).

– Det är oerhört glädjande att vi fått klart med gruppfrågan. Vi blir nu medlemmar i en EU-kritisk grupp som leds av Nigel Farage som måste betecknas som Europas främsta företrädare för att sätta stopp för EU-federalism och maktöverföringen från medlemsstaterna till Bryssel. Detta skapar bra möjligheter för vår partigrupp i parlamentet under mandatperioden, säger Jimmie Åkesson till sverigedemokratiska nyhetssajten Samtiden.

Efter EU-valet väckte Åkesson bestörtning hos många av sina anhängare och i synnerhet ungdomsförbundet SDU, genom att säga att man endast kunde tänka sig samarbete med brittiska Ukip och Dansk Folkeparti. Annars skulle man förbli grupplösa – underförstått hellre än att samarbeta med franska Front National.

Både Dansk Folkeparti och Sannfinländarna sökte sig samtidigt bort från EFD för att istället ingå i gruppen Europeiska konservativa och reformister (ECR), samma grupp som brittiska Tories, och EFD hade stora svårigheter med att få ihop de ledamöter från sju olika medlemsländer som krävs för att bilda en officiell partigrupp i EU-parlamentet. Men nu har man alltså lyckats. De partier som ingår i gruppen blir Ukip (24 delegater), italienska Femstjärnerörelsen (17), Sverigedemokraterna (2), litauiska Ordning och rättvisa (2), lettiska Bondeunionen (1), tjeckiska Fria medborgares parti (1) och en ensam avhoppare från franska Front National.

Samtidigt står det klart att Marine Le Pen och Geert Wilders, ledare för franska Front National och holländska Frihetspartiet, inte lyckats samla tillräckligt många partier för att bilda en partigrupp innan tidsfristen löpte ut. Le Pen och Geert Wilders förlorade det diplomatiska spelet då litauiska Ordning och rättvisa gick över till EFD. Wilders själv satte dessutom stopp för ett samarbete med polska Kongres Nowej Prawicy (Nya högerns kongress), enligt obekräftade uppgifter på grund av kontroversiella uttalanden från dess färgstarke partiledare Janusz Korwin-Mikke.

I ett uttalande säger Wilders att han fortfarande tror att gruppen kan bildas senare i år.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Trumps rådgivare avgår – oklart hur

UTRIKESDen amerikanske presidenten Donald Trump meddelade på tisdagen att han gör sig av med sin rådgivare John Bolton. Bolton är av skiljaktig mening; han hävdar att det är han själv som sagt upp sig.

En redovisning av dagsläget i Tyskland

UTRIKESDoktor Gottfried Curio är medlem av tyska Förbundsdagen för AfD (Alternativ für Deutschland, Alternativ för Tyskland). I följande tal i Förbundsdagen beskriver han de katastrofala konsekvenserna av förbundskansler Angela Merkels öppna-dörrar-politik.

11-åring giftes bort enligt muslimsk tradition

UTRIKESEtt filmklipp som visar hur en 11-årig flicka gifter sig med sin 22-åriga kusin i Iran har skapat starka reaktioner. Traditionen med barngiftermål, precis som kusingiftermål, är stark i många muslimska länder trots lagar som skall begränsa förekomsten.

Tomma ord: Kändisar som hade lovat att ta hand om invandrare

UTRIKESFranska och brittiska kändisar som hade skapat uppmärksamhet runt sig själva genom att säga att de skulle ta emot illegala invandrare hemma, har inte gjort det.

Orbán talar vid Budapests tredje Demografiska toppmöte

UTRIKESTorsdagen den 5 september var den ungerske premiärministern ordförande för ett internationellt möte för att främja den ”traditionella familjemodellen”. Det är tredje gången som ett sådant möte organiseras i Budapest, de tidigare tillfällena var 2015 och 2017.

ANC försöker tona ned främlingsfientligt våld i Sydafrika

UTRIKESANC:s generalsekreterare Ace Magashule har förnekat förekomsten av främlingsfientlighet i Sydafrika, och beskriver attackerna mot utlänningar som enbart ”brottslighet”. Men Nya Tider har talat med malawier och kongoleser som motsade Magashule.

Mål för jihadistisk terrorism: En översikt över femton år av angrepp i väst

UTRIKESStadsbussar i London, Boston Marathon, kontoret för den franska satirtidningen Charlie Hebdo i Paris, Bryssels flygplats och julmarknaden i Berlin. Den skenbara kopplingen mellan dessa platser är att de alla har varit ett mål för jihadistiska terroristattacker. Detta konstaterar det nederländska inrikesministeriets underrättelse- och säkerhetstjänst AIVD i en rapport som konstaterar att 75 procent av dessa dåd har utförts de senaste fem åren.

Tyskarna beväpnar sig

Antalet tyskar med vapenlicens har ökat markant. En av de främsta orsakerna till detta är migrantangreppen i Köln. I en förbundsstat i norr är antalet vapenägare särskilt högt.

Gå till arkivet

Send this to a friend